HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Ekim 2024 Çarşamba - 13:48

Körfez için yeni karar: Tugay'dan şerhli imza!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu’nun hazırladığı 15 maddelik 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nın Körfez’i temizlemek için yeterli olmayacağını söyledi. Tugay, “Hükümetimizden beklediğimiz bazı destekler ve onaylar var. Bunlarla ilgili halen belirsizlikler var. Sözlü olarak yapacağız, edeceğiz dendi ama yazılı olarak o metinde de yer almayan bir sürü konu var. Bazı konularda düşüncelerimi yazarak, parantez açıp şerhimi paylaşarak bu şekilde imzalayacağım” dedi.

Körfez için yeni karar: Tugay dan şerhli imza!

İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturan Bilim Kurulu’nun hazırladığı 15 maddelik planla ilgili çekincelerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Şu anda imza atmamızı istedikleri 15 maddelik plan uygulamaya geçtiği zaman ben Körfez’in istediğimiz kadar temizleneceğine inanmıyorum” diye konuştu.

“Dünya Bankası ve İller Bankası kredileriyle ilgili netlik oluşmalı”
Basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Başkan Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in tabi ki kamusal anlamda en güçlü kuruluşudur. Dolayısıyla buradaki soruna biz irade koyarak en güçlü şekilde sahip çıkacağız, üzerimize düşeni yapacağız. Ama hükümetimizden beklediğimiz bazı destekler ve onaylar var. Bunlarla ilgili halen belirsizlikler var. Sözlü olarak yapacağız, edeceğiz dendi ama yazılı olarak o metinde de yer almayan bir sürü konu var. Bunların açıklığa kavuşması gerekiyor. Hiç olmazsa Dünya Bankası'ndan, İller Bankası üzerinden bize verilecek olan kredilerle ilgili bir netlik oluşmasını bekliyorum” dedi.

“Bakanlık onaylı proje neden uygulanmıyor”
2017 yılında bakanlıkça da kabul edilmiş sirkülasyon ve navigasyon kanalları projesi olduğunu hatırlatan Tugay şöyle devam etti:

“Bunun Körfez’in temizlenmesi için yapılması gerektiğini bakanlık kabul etmiş. Ama bugün bu planda bunlardan bahsedilmiyor ve bunlarla ilgili araştırma yapılacak, gerekli görülürse bunlar yapılacak deniyor. Ama anlayamadığımız şey, 2017'de zaten bakanlığın onayını almış bu proje neden şu anda uygun görülmüyor ve uygun görülmüyorsa yerine ne yapılacak bunun da söylenmesi lazım. Körfez’in bundan sonra kirlenmemesi için yapılması gereken şeyleri tarif ediyoruz, hepimiz bunun bilincindeyiz. Ancak var olan kirliliğin temizlenmesi, dip taraması, kanal oluşturulması gibi konularla ilgili çalışmaların neler olduğu belirlenmiş değil. Buralardaki boşluklar bende bir tereddüt doğurdu, o yüzden arkadaşlarımıza çalışmalarını söyledim. Ondan sonra onun üzerine bazı konularda düşüncelerimi oraya yazarak, parantez açıp şerhimi paylaşarak bu şekilde imzalayacağım.”

“Belediye yapsın biz denetleyelim diyerek olmaz”
“Başından beri takip ettiğim süreçte hep ‘her şeyi belediye yapsın biz de belediyeyi kontrol edelim’ gibi bir yaklaşım var. Yani Çevre Şehircilik Bakanlığı İzmir'in de bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı İzmir'in de bakanlığı. Yani bakanlıklarımızın bu konulara sahip çıkmaları lazım. Bu sadece bir kirlilik, arıtmadan kaynaklı bir kirlilik değil. Derelerden gelen, sanayi tesislerinden gelen uzun yıllardır, hatırlarsanız daha o Yeşildere’deki tabakhaneler zamanından gelen bir kirlilik bu kirlilik. Onların birikimiyle oluşmuş bir durum bu, dipteki o çamur ve birikinti. Yani dolayısıyla CHP'li belediyelerin ihmallerinin sonunda bu kirlilik oluştuğu ve dolayısıyla sadece onlar sorumlu gibi bir yaklaşım çok haksız bir yaklaşım. Bunun bir kere bilincinde olmak lazım. Diğer taraftan bugün önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sadece belediyenin sorunu değil, sadece İzmir'in sorunu değil. Yani İzmir Türkiye Cumhuriyeti'nin bir şehri, o yüzden İzmir'in böylesine büyük bir sorununa bakanlıklar sonuna kadar sahip çıkmak zorunda. Belediyeler yapsın, biz de belediyeleri denetleyelim yaklaşımıyla, bu olmaz.”

“Sorun tüm İzmir’in, tüm Türkiye’nin sorunu”
“Sayın Bilal Saygılı’ya katılmıyorum, onunla aynı görüşte değilim. Bu sorun Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorunu değil. Bu sorun sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu değil. Bu sorun tüm İzmir halkının, İzmir halkının içerisinde AK Parti'ye oy vermiş insanlar da var. MHP ve başka partilere oy vermiş insanlar da var, onların da sorunu, tüm Türkiye'nin sorunu. Bu sorun sadece 15-20 senede oluşmuş bir sorun değil, çok daha eskiden beri olan bir sorun. O nedenle onların da yardımcı olması, çalışması gerekiyor, proje geliştirmesi gerekiyor, samimi destekleri gerekiyor.”

“Birçok konu bakanlığın yetki ve sorumluluğunda”
“Bir kere problem ağır bir problem. Uzun süreli, yoğun bir çalışma gerektiriyor. Maddi açıdan da ciddi bir kaynağa ihtiyaç var. Dolayısıyla hemen yapalım diyemiyorlar, bunu anlıyorum. Ama bedeli ne olursa olsun sahip çıkmamız gerekiyor ve bu sorunu ve çözmemiz gerekiyor. Ayrıca birçok konuda yetki zaten bakanlıkta. Yani Körfez'in dibindeki temizlik çalışmaları bakanlığın yetkisinde. Orada o kanallar oluşturma çalışmaları bakanlığın yetkisinde. Sanayi tesislerinin kontrolünün yetkisi tamamen bakanlığın yetkisinde. Körfez'e akan derelerin Gediz Nehri de dahil pek çoğunun temizliğiyle ilgili denetimlerin yetkisi bakanlığın elinde. Gemilerle ilgili, limanla ilgili yapılacak denetimler tamamen bakanlıkların yetkisinde. Tersaneyle ilgili durum tamamen bizim yetkimizin dışında. Bunlarla ilgili hiç konuşmayacak mıyız? Bunları gündeme getirmeyecek miyiz? Bunlar devam ederken Körfez'i temizleyemeyiz. Yani bunu anlamaları lazım. O yüzden yetkinin, sorumluluğun büyük ölçüde bakanlıklarda olduğu bir durumda belediye arıtmayı falan halletsin, gerisi hallolur demekle olmaz bu iş. O kadar basit değil. O temizliği aktif olarak bakanlıklar yapmak durumunda, biz yardımcı olacağız. Onu söylüyorum, gücümüz yettiğince mutlaka bu işin içinde olacağız. Hatta daha önce de söyledim, hiç kimse hiçbir şey yapmasa biz yapacağız. Ama bu 15 maddelik eylem planı Körfez'i temizlemek için şu anda yeterli değil. Bununla ilgili bir çekincemiz olduğu için şu anda bunları konuşuyoruz.”

 
Yatağan'da felaketten dönüldü!
 
Şehit polis Şeyda Yılmaz'a hakarete dava!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 6 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 9 Ekim 2024 Çarşamba 16:14

El elin eşşeğini türkü çığırarak ararmış, hükümet izmiri el kapısı görüyor olan budur. Umurlarında bile değil izmir, sadece laf olsun diye belediyeye iş veriyor. Hükümet ne yatırım yapıyor, ne de ciddi bir projesi var, finansman da sağlamıyor. Ben ağayım diyor, sonra da belediyelere sgk borcu için icra gönderiyor, ülkenin akp zihniyetinden en kısa sürede kurtulması şart.

Yorumu oyla      4      2  
İZMİRE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ 9 Ekim 2024 Çarşamba 16:05

BAKANLIK HER ZAMAN YAPTIĞI GİBİ İZMİRE YATIRIM YAPMADAN, PARA HARCAMADAN SADECE AHKAM KESME DERDİNDE. EKONOMİNİN BU KADAR KÖTÜ OLDUĞU BU DÖNEMDE BELEDİYELER AYAKTA ZOR DURURKEN, NASIL YATIRIM YAPILACAK. HÜKÜMETİN DERDİ ÜZÜM YEMEK DEĞİL BAĞCIYI DÖVMEK. BU KONUYU SİSYASETEN YIPRATMA AMAÇLI KULLANMAK İÇİN BU TOPLANTIYI YAPTILAR. HÜKÜMET NE YAPACAK, EN AZINDAN ÇEVRE BAKANLIĞI DERELERİ KİRLETEN FABRİKALARIN ATIK SU ARITMA TESİSLERİNİ DENETLESİN, GEMİ, TERSANE, LİMAN YİNE BAKANLIKLARIN DENETİMİNDE. HÜKÜMET NE MADDİ KONULARDA NE DE DİĞER KONULARDA SORUMLULUK ALMIYOR, SAMİMİYETSİZ BİR AÇIKLAMA. İZMİRE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR YİNE.

Yorumu oyla      3      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sengel’den katılımcı toplum mesajı!
Selçuk Kent Konseyi’nin yeni seçilen yönetimi tarafından “Kent Kararlarına ...
Meslek kursu ‘tasarruf’a takıldı!
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Mutlu Çınarlı, Konak İlçe Halk Eğitim Merkezi ...
İller Bankası'na kabul, genele ret… 5 milyar TL'lik bütçeye oy çokluğu!
Bornova Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu gerçekleşti. ...
 
Balçova’da duygusal empati
Balçova Belediyesi’nin ileri yaş bireylere hizmet veren Olgun Gençlik ...
Menemen'de ‘Çömleğin İzinde’ ödülleri verildi
3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali'nin en güzel fotoğraf kareleri ...
Çiğli'de kadınlara ‘Anne Destek Programı’
Çiğli Belediyesi, kadınları annelik yolculuğunda destekliyor. 3-6 yaş ...
 
Karşıyaka Belediye Tiyatrosu perdelerini açtı
Kentin en önemli kültür sanat markalarından Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, ...
İkramiye krizi ikinci gününde… Sendikadan Tugay’a kınama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ’deki ikramiye krizi ...
Büyükşehir'den yaralı geyiğe yardım eli
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bir fabrikaya giren yaralı kızıl geyik, İzmir ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva