HABERLER>GÜNCEL
27 Mart 2011 Pazar - 13:00

İzmir'in Libya sırrı!

İzmir üssü, Libya halkına “Harekat, dost ülke Türkiye’den denetlenecek” mesajını da verecek.

İzmir in Libya sırrı!

İZMİR - Libya'daki Hava Harekatı merkezinin İzmir olarak seçilmesinin arkasında hem askeri hem de insani nedenler olduğu öğrenildi. NATO Karargahı'nda yapılan değerlendirmelerde, 2 kritik üs üzerinde duruldu. Seçim yapılırken Kaddafi'nin bir karşı taarruz yapabilme riski de değerlendirildi. Bu nedenle İtalya'nın Napoli kentinin Kaddafi güçlerinin menzilinde olduğu gözetilerek, daha uzak ve güvenli bir üs arayışına gidildi. Olası bir taarruza karşı zaman kazanmak için uygun noktada olduğu tespit edilen ve daha güvenli olduğuna karar verilen İzmir'deki NATO üssü, harekatın merkezi olarak belirlendi.
 
İzmir'in üs olarak seçilmesinde askeri ve stratejik nedenlerin yanı sıra siyasi gerekçeler de rol oynadı. Birleşmiş Millerler Kararı'ndan sonra harekat düzenleyen Fransa'nın tavrından sonra Libya halkına da güven vermek isteyen NATO, İzmir'deki üssü tercih ederek, "Harekat, dost ülke Türkiye'de denetlenecek. Sivillere zarar verilmeyecek" mesajını vermek istiyor.
İzmir Hava Üssü, şehrin 17 km kuzey batısında Çiğli'de bulunan Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri'ne (USAFE) bağlı. 42 uçak ve 300 personelin görev yaptığı üstte, ABD'nin I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılıyor. NATO'nun en eski üslerinden biri olan İzmir Hava Üssü'nün komutanlığını ABD'li Korgeneral Ralph Jadice yürütüyor.
 
Libya'daki NATO müdahalesine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) katılmasına izin veren tezkerenin onaylanmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı da alarma geçti. Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner bu çerçevede kuvvet komutanları ile ayrıntılı bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılardan sonra Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner başkanlığında Genelkurmay ve kuvvetlerin harekat ve lojistik başkanlarının katılımı ile Libya seferinin ayrıntıları üzerinde duruluyor.
 
NATO harekatına kara unsurlarının da katılması halinde Türkiye'nin İstanbul'daki Yüksek Seviyede Hazırlıklı Acil Müdahale Kolordusu'nun (3. Kolordu) görev yapabileceği belirtiliyor. NATO bünyesinde görev yapan 3'üncü Kolordu'ya mensup personel dünyanın herhangi bir yerinde çıkabilecek krizlere çok kısa sürede müdahale edebilmek için hazır tutuluyor. İstanbul Ayazağa'da konuşlu 3'üncü Kolordu, NATO'nun yüksek hazırlık seviyesinde tuttuğu 6 kolordudan (High Readiness Forces- HRF) biri.
 
Muhalifler, Ecdebiye kentini ele geçirdi
Fransız ve İngiliz jetlerinin Kaddafi güçlerini vurmak için gece boyu sürdürdüğü hava saldırılarını fırsat bilen muhalifler dün hükümetin kontrolü altındaki Ecdebiye kentine girdi. El Cezire'nin haberine göre, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı bazı askerler, muhaliflerce tutsak alındı. Kaddafi'ye bağlı güçlerin şu an için Ecdebiye'nin batısında mevzilendikleri de kaydedildi. Libya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halit Kaim, hükümete bağlı birliklerin Ecdebiye kentinden çekildiklerini doğruladı. Kaim, koalisyon güçlerinin Libya'da sivilleri korumakla ilgilenmediklerini, doğrudan muhaliflere yardım ettiklerini kaydetti.
Misrata kentinde ise, Kaddafi'ye bağlı birliklerin hala sivillere saldırdığı belirtildi. Adını gizli tutan bir görgü tanığı, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, kentte geçen hafta 115 kişinin öldüğünü söyledi.
 
Kaddafi'nin güçlerinin, Misrata'nın doğu ve batı girişlerinin kontrolünü hala elinde bulundurduğunu belirten görgü tanığı, "Keskin nişancılar, sivilleri hedef almayı sürdürüyor" dedi.
Libya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Halid Ömer, koalisyon güçlerinin hava bombardımanında 114 kişinin öldüğünü, 445 kişinin de yaralandığını belirtti ancak kaçının sivil olduğu konusunda bilgi vermedi. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gamze’nin katili tutuklandı
Aydın'ın Karacasu ilçesinde başı taşla ezilmiş cesedi bulunan Adnan Menderes ...
Gül’ün uçağı büyük tehlike atlattı
Cumhurbaşkanı’nı taşıyan THY uçağının Gabon’a inişi sırasında büyük bir ...
'Mucize parmağı' ile kitap yazdı
Solunum cihazına bağlı ALS hastası doktor Alper Kaya, hareket ettirebildiği ...
 
YGS sona erdi
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na 1.7 milyon aday katıldı. Sınavda çok çeşitli ...
İzmir'de özgürlük için büyük yürüyüş
İzmir’de, Cumhuriyet İçin Güçbirliği ve Vardiya Bizde Platformu’nun önderliğinde ...
Gamze'nin katili PTT görevlisi
Aydın’ın Karacasu İlçesi’ne bağlı Güzelköy yakınındaki ormanlık alanda ...
 
Kayınpederini toprağa verdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kalp krizi sonucu kaldığı evin penceresinden ...
Uyuşturucu ve cinayet çetesine operasyon
İzmir'in Ödemiş ve Aydın'ın Didim ilçelerinde çıkar amaçlı suç örgütüne ...
Gaziemirli esnafın elektrik isyanı
TEDAŞ’ın Dünya Bankası’nın kredisiyle Türkiye genelinde yaptığı çalışmanın ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva