Diren Çelik'in haberine göre, kirlilik ve koku şikayetlerinin hızla arttığı İzmir Körfezi'nin temizliği için Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde bir araya gelen kurumlar, ekosisteme zarar veren hayalet ağların toplanması ve ağların geri dönüşüme gönderilmesini içeren protokole imza attı. Yürütülen çalışma ile körfezde canlılığın artmasının yanı sıra atıklardan da ekonomik gelir elde edilmesi hedefleniyor.

'GERİ DÖNÜŞÜM FABRİKALARINDA DEĞERLENDİRİLECEK'
Konu ile ilgili olarak Konak İlçe Tarım Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, 'Uzun zamandır bu proje için çaba sarf ettik. Bir buçuk ay önce bir ön görüşme yapmıştık. Geçtiğimiz yıl sonunda Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı su ürünleri ve balıklandırma yılı ilan edildi. Biz de bölgemizde ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde o dönemde müsilaj ve körfez temizliği gibi problem vardı. Biz de İzmir körfezinde bir temizlik çalışması düşündük. Aslında yapmak istediğimiz körfeze bırakılan hayalet ağların toplanmasıydı. Bunlar da yeterli değil. Atıkların geri dönüştürülmesini istiyoruz. Bu atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması en önemli isteğimiz oldu. Yaptığımız görüşmelerde atıkları 3 ayrı şekilde değerlendirebileceğimizi öğrendik. Bunların ilki materyal üretimi. İkincisi ise aktif kömür haline getirebileceğimizi tespit ettik. Bu aktif kömür de endüstride çok farklı alanlarda kullanılıyor. Üçüncü ve ana çalışma alanı da bu atıkların Torbalı'da bir firmada farklı materyallere dönüştürülerek Uşak'ta bir geri dönüşüm fabrikasında değerlendirilecek' dedi.

'BU AĞLARIN HERBİRİ TUZAK'
Proje ile İzmir'deki paydaşları bir araya getirdiklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan, 'Bu projeyi çok önemsiyoruz. Elimizden geldiğince sizin yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Bu projede denizdeki balıkçılarımızın denize bıraktıkları ağların zararları. Bu ağların her biri birer tuzak. Biz ne buluyorsak denize atıyoruz ve temizler diyoruz. Denizin içerisindeki oksijen bittiği zaman bunun bize ciddi bir geri dönüşü oluyor' şeklinde konuştu.

'SAHİLLERDE GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ'
Ardından kürsüde konuşmasını gerçekleştiren Sahil Güvenlik İzmir Grup Komutanı Binbaşı Mutlu Çelik, 'Bu projeyi bir temizlik projesi olarak ilk duyduğumuzda çok mutlu olduk. Sonra ise geri dönüştürüleceğini duyduğumuzda Konak İlçe Tarım Müdürümüzün heyecanına ortak olduk. Bu heyecanla hep zihnimizi bu konuda açık tuttuk. İcra edeceğimiz faaliyetleri öncelikle güvenli ve amacına ulaşacak bir şekilde olmasını diliyorum. Tüm teknik dalış ekibimiz ile birlikte tüm faaliyetlere destek vereceğiz ve sahillerde güvenliği sağlayacağız. Şimdiden emeği geçen katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz' dedi.

'DENİZDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZ ZORLUKLAR YAŞIYOR'
İzmir İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Alper Tuğbay ise, 'Buradan dönüşümü sağlayabilmek ortak yaşam alanımızda yaptığımız tahribatı tekrardan kullanıma sokmak çok güzel olacak. Umarım bunu herkese hep beraber anlatabiliriz. Özellikle denizde çalışan arkadaşlarımız ağlar ile ilgili zorluklar yaşıyorlar. Bir yerde bırakmak istemedikleri malzemeleri alıp hayat döngüsüne sokabilmek projenin en güzel yanı olacak.' İfadelerini kullandı.

'TÜKETİM AZLIĞI BİZİ ÜZÜYOR'
'Türkiye genelinde hayvansal mamullerde 3,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik' diyen Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Bedri Girit, 'Hayvansal mamul ihracatının yüzde 40'ı Ege Bölgesi'nde bölesinden yapılıyor. Su ürünlerinde ise Türkiye genelinde yapılan ihracatın yüzde 70'i Ege'de yapılıyor. Maalesef iç tüketim herkesin malum olduğu üzere 7 kiloyu bulmadı. Bu güzel protein kaynağı varken bu tüketim bizi üzmektedir' ifadelerini kullandı.

'İNSANOĞLU AKLI İLE SONUNU HAZIRLIYOR'
Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, 'Hem çevremizi hem de zamanımızı çok hızlı tüketiyoruz. İnsanoğlu aklı ile sonunu hazırlıyor. Biz böyle olsun istemeyenlerdeniz,ve daha yaşanabilir bir çevre arzuluyoruz. Körfezimizde balık çeşitliliğinin artmasını ve daha yaşanabilir olmasını istiyoruz. Bununla ilgili de çalışma içindeyiz. Deniz canlıları için risk oluşturan ağların temizlenmesi noktasında bir çalışma. Öncelikle Konak merkezde daha sonra da ilimizin tamamına yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bir sonraki noktada da doğal temizleyici olan deniz patlıcanı ile denizimizin suyunun kalitesini arttırmaya çalışacağız. Denizin doğal ve biyolojik olarak temizlenme noktasında da bir şeyler yapmak istiyoruz' dedi.

İMZALAR ATILDI
Programda konuşmaların ardından, proje paydaşları olan Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri Enstitü Müdürlüğü, Fen Fakültesi Kimya Bölümü, Su Altı Araştırma Topluluğu, Rov (İnsansız Su Altı Araçları) Takımı, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Urla Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Ege Sualtı Topluluğu, Katip Çelebi Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi ,İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği tarafından imza töreni gerçekleştirildi.