HABERLER>EKONOMİ
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 16:43

Expo için geç kalıyoruz

EXPO 2020 için adaylığını koyan İzmir’de, Kasım’ın ikinci yarısında yapılacak sunum öncesi gerek EXPO kanunun çıkmaması, gerek organizasyonun yerinin belli olmaması nedeniyle ‘Biraz yavaş mı ilerliyoruz?’ sorusunu gündeme getirdi.

Expo için geç kalıyoruz

Erkan İyigüngör/Egedesonsöz/Özel – EXPO 2015 yarışında Milano’ya karşı kaybeden ve aynı temayla 2020 EXPO için yola çıkan İzmir’de, gerekli adımların hızla atılmaması nedeniyle süreç için ‘geç kalınıyor’ korkusu yaşanıyor. Konuyla ilgili konuşan EXPO 2020 Takip Kurulu’nda bulunan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak, bir an evvel harekete geçilmezse EXPO treninin kaçırılacağını söyledi. Öncelikle hükümet tarafından çıkarılacak EXPO için yapılacak kanunun geciktiğini söyleyen Temizocak, en azından kanun hükmünde kararnamenin yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.
 
Temizocak, yılbaşına kadar dosyanın hazırlanması, gerekli sunumun da Kasım ayındaki BİE Genel Kurulu’nda yapılacağını söyleyerek, “Ortada ne kanun var, ne EXPO’nun yeri belli. Önceki EXPO sürecinde ilk sunumları nasıl olsa yaparız diyerek basit şekilde hazırladık. Fakat daha sonra iş sıkı tutuldu ve daha iyi sunumlar hazırlandı. O yüzden şimdi Kasım ayındaki sunum çok önemli” diye konuştu.
 
Konuyu hükümete sunduklarını fakat, hükümetten 3-5 aydan önce EXPO kanunun çıkmayacağı cevabını aldıklarının altını çizen Temizocak, “Zaman aleyhimize işliyor. Bir an önce kanunun çıkıp organizasyonun genel sekreterliği, yürütme kurulu gibi kurumların oluşturulması gerekiyor” dedi.
 
605 GÜN KALDI
2013’te yapılacak EXPO seçimi için İzmir’in önünde ortalama 605 gün var diyen Yılmaz Temizocak, “Yapılması gereken 4 sunum, 2 sempozyum, 150 ülkenin ziyareti var. Eğer 3-5 ay sonra kurumsallaşırsak çok vakit kaybetmiş oluruz” ifadesini kullandı.
 
YER TARTIŞMASI ANLAMSIZ
EXPO için İnciraltı dışındaki yerlerin isminin geçmesinin anlamsız olduğunu kaydeden Temizocak şöyle devam etti:
“Biz geçtiğimiz EXPO için de, 2020 için de İnciraltı’na uygun planlar, projeler hazırladık. EXPO bugüne kadar ya denizin, ya da bir nehrin kıyısında yapıldı. İnciraltı da bu iş için en uygun yer.”
 
DERS ALINMASI GEREKENLER
Yer tartışmasının geçtiğimiz EXPO yarışında da en önemli dezavantajlardan biri olduğuna vurgu yapan Yılmaz Temizocak, bu büyük organizasyonun İzmir’e gelmesi için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Öncelikle yapılacak ilk sunumda yerimiz belli olmalı. Milano’ya kaybederken en büyük eksiğimiz yerimizin belli olmamasıydı. İkinci büyük eksiklik ekonomik olarak büyük ilişkilerin kurulduğu Afrika’dan gerekli oyu alamadık. Onlara daha sıkı markaj yapılması gerekiyor”
 
DEZAVANTAJLAR
Yılmaz Temizocak, EXPO 2020 için en büyük rakibin Sao Paulo olduğuna işaret etti. Latin Amerika ülkelerinin Sao Paulo’ya oy verme ihtimalinin yüksek olduğuna ve Türkiye’nin aynı zamanda 2020’deki olimpiyatlar için de başvuracak olmasının EXPO’nun alınmasını zorlaştıracağını ifade etti ve sözlerini şöyle noktaladı:"Bir de bunların dışında, o zamanlar biz oy isterken aynı zamanda Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için de oy istiyorduk. Böyle olunca da belli bir oy kaybı yaşandı, enerji ikiye bölündü"

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Hüseyin 2 Ağustos 2011 Salı 16:00

Yer belli BUCA.

Yorumu oyla      12      6  
Ozan 2 Ağustos 2011 Salı 15:23

ertuğrul günay bey atıp tutuyordu, noldu?

Yorumu oyla      13      6  
isimsiz 46 1 Ağustos 2011 Pazartesi 19:16

EXPO için sayın Buca belediye başkanı yer gösteriyor işte !! Kaynaklar...Neden bu adamcağızı kaale almıyorsunuz , EXPO Buca ' ya gelecek diye bas bas bağırıyor...Tamam hayal de olsa biraz ciddiye alın lütfen...

Yorumu oyla      13      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğalgazda senet uyanıklığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Bazı şirketlerin, doğalgaz ...
Ev ve otomobile de e-haciz
Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni dönemde vergi borçlularına yönelik elektronik ...
İhracat 7 ayda 77 milyar doları aştı
İhracat Temmuz ayında yüzde 23 artışla 11.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. ...
 
İşsize bin 256 lira maaş
İşsizlik aylığı 670 liradan bin 256 liraya kadar yükseltilecek. Maaş 16 ay boyunca ödenecek.
Samgaz, İzmirgaz'ı ziyaret etti
İzmirgaz, Samsun’un doğalgaz dağıtım ve işletmesini üstlenen Samgaz’ı ağırladı.
Yorgancılar: Sağlıksız büyüyoruz
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicinin kısa vadeli ...
 
Suç ekonomisinin cirosu 8 milyar TL
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) araştırmasına ...
Türkiye ve İtalya arasındaki büyük proje başladı
“Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma” projesinin ...
İncirde rekolte beklentisi yüksek
İncir Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ene, incir ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva