HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ekim 2011 Salı - 19:57

İşte İzmir'in kentsel dönüşüm haritası

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm yapacağı alanları belirledi. Tüm çalışmaları tamamlayıp Bakanlar Kurulu’na sunduğu projelerin onayını bekleyen belediye yeni yerler için de atağa geçti. Belediye, 18 Proje kapsamında 200 bin binanın yıkılması gerektiğini tespit etti.

İşte İzmir in kentsel dönüşüm haritası

Fatih Yapar/Egedesonsöz - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’i kentsel dönüşüm ve tasarım bölgesi ilan edilen şehirlerarasında almasından sonra çalışmalar hızlandı. Hükümetin kentsel yönelime çalışmalarına başlamasıyla birlikte ilçe belediyeleri de atağa geçti. Bayraklı, Karşıyaka, Konak, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Menemen Belediyeleri kendi sınırlarında bulunan dönüşüme muhtaç yerlerin haritalarını çıkartıp çalışmaların hızlı bir şekilde yapılmasını talep etti. Kadifekale Kent Dönüşüm Proje ile birlikte yıllardır bu alanda çalışma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise mesaisinin büyük bölümünü bu konuya ayırdı. İlçelerden gelen talepleri inceleyerek kendi sistemine uyarlayan Büyükşehir Belediyesi, projelerin bir bölümünü Bakanlar Kurulu’na gönderirken bir bölümüyle ilgili yapılan yasal çalışmaları hızlandırdı. Bünyesindeki Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kanalıyla çalışmaları yürüten Büyükşehir Belediyesi kentte dönüşümü gerekli yerleri belirledi.

Kentesel dönüşüm planlarını görmek için tıklayınız
 
200 BİN BİNA YIKILACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarına hız verirken araştırma ve haritalar üzerinden yaptığı çalışma sonrasında İzmir genelinde sorumlu olduğu alanlar içinde 200 bin binanın dönüşüme ihtiyacı olduğunu tespit etti. Belediye ayrıca 4 bin 700 hektarlık bir alanda kent dönüşümünün yapılması gerektiğini de vurguladı. 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nda 15 adet kent yenileme ve sağlıklılaştırma alanı tespit edildi. Bu alanlara afete maruz bölgeler de dahil edildi. İzmir’in genelini ikiye ayıran Büyükşehir Belediyesi çalışma alanlarından birine merkez kent ismi verirken diğerine de merkez kent dışı adını verdi. Merkez kent çalışmalarına Bayraklı, Karşıyaka Örnekköy, Yeşildere Vadisi ve Uzundere Vadisi’nde yapılacak çalışmalar dahil edildi. Kent dışı çalışmalara ise Menemen, Bayındır ve Torbalı İlçeleri konuldu.
 
HANGİ İLÇELERDE NERELER VAR?
Büyükşehir Belediyesi’nin kent dönüşü yapacağı yerler arasında Narlıdere İlçesi’nde 24 hektarlık alan da yer aldı. Narkent-Narbel Toplu Konut Alanı olarak adlandırılan bölgeye Atatürk ve 2. İnönü Mahalleleri de dahil edildi. Karabağlar, Gaziemir, Limontepe, Cennetçeşme, Aktepe ve Ermez Bölgeleri’nde de bin 125 hektarlık alan dönüşüm alanı ilan edildi. Bu sınırlar içinde yapılan çalışmalar sonrasında Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Yurtoğlu, Uzundere, Devrim, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Peker, Ermez, Aktepe, Kibar, Günaltay, Barış Selvili, Yunus Emre ve Aydın Mahalleri’nde kent dönüşümü çalışmaları başlayacak.
 
Buca-Karabağlar İlçeleri ve Yeşillik Caddesi Dönüşüm Alanı’nda ise 496 hektar tespit edildi. Bu bölge sınırlarında kalan Hürriyet, İnkilap, Osman Aksuner, Aşık Veysel, Akıncılar, Seyhan, Göksu, İnönü ve Binbaşı Mahalleleri’nde çalışmalar başlayacak.
 
Konak-Eşrefpaşa-Kadifekale Projesi’nde 161 hektar alan belirlenirken bu proje içinde kalan Aziziye, Duatepe, 1. ve 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19. Mayıs, Limontepe, , Kocatepe ve Zafertepe’de çalışmalar tamamlanacak ve bölge gecekondudan tamamen arındırılacak.
 
Konak-Gültepe Kent Dönüşüm Alanı için 81 hektar alan tespit edilirken buraya 26 Ağustos, Ulubatlı, Mehmet Akif ve Saygı Mahalleleri dahil edildi. Bornova-Ege Üniversitesi Otoyol Projesi kapsamında 246 hektar alan tespit edilirken Mevlana ve Doğanlar Mahalleleri’nin çalışma kapsamına alınmasına karar verildi.
 
BAYRAKLI ÜÇ PARÇA
İzmir’in gecekondu ile boğuşan en sorunlu ilçeleri arasında bulunan Bayraklı İlçesi üç bölüme ayrıldı. Yenikent Merkezi adıyla yapılan ilk çalışmada 106 hektar alan belirlendi. Buraya Adalet ve Mansuroğlu Mahalleleri dahil edildi. Bayraklı’nın ikinci projesi ise Bayraklı-Çevreyolu-İZBAN adıyla kayıtlara geçti. Toplam 316 hektar alanın planlandığı bu kısma ise Alparslan, Çiçek, Fuat Edip Baksi, Cengizhan, Muhittin Erener, Refik Şevket İnce ve Çay Mahallesi dahil edildi. Bayraklı’nın son kısmı olan Anadolu Caddesi-Gümüşpala Alanı’nda ise 351 hektar belirlendi. Buraya da Emek, Gümüşpala, Yamanlar, Nafız Gürman ve Onur Mahalleleri dahil edildi.
 
Doğudan gelen vatandaşların tercih ettiği yerler arasında bulunan ve en fazla göç alan bölgelerden biri olan Menemen Asarlık beş farklı bölgeye ayrıldı. Belediyenin Menemen’de kısım kısım yaptığı çalışma ile yeni projeler geliştireceği öğrenildi. Öte yandan Çiğli’de ise 256 hektarlık alan kent dönüşüm bölgesi ilan edildi. Bölgeye ilk olarak Güzeltepe ve Şirintepe Mahalleleri alındı
 
Belediyenin yaptığı son çalışma kapsamında 1990’lı yıllarda Dönüşüm ve Yenileme Planları yapılan fakat geliştirilemeyen yerler de incelemeye alındı. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda Karşıyaka Örnekköy’de 105 hektar, Bornova Altındağ ve Çamdibi’nde 613 hektar, Konak Yenişehir, Gürçeşme ve Yeşildere’de 284 hektar alan belirledi.

ROMAN AÇILIMI DA VAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışmaları başlatılan Roman vatandaşların yaşadığı yerlerin dönüşümüne Büyükşehir Belediyesi de el attı. Valilikler aracılığıyla kaymakamlara gönderilen yazılarda seçim öncesi yapılan açılım çalışmaları sırasında yerlerin tespiti istenmişti. Büyükşehir Belediyesi planlara Romanların yaşadığı dönüşümü yapılacak yerleri de dahil etti. Menemen Ahıhıdır Mahallesi’nde 8 hektar, Bayındır Yenice, Hatay, Çırpı ve Necati Uza Mahalleleri’nde 13 hektar, Torbalı Çaybaşı’nda ise 7 hektar yer tespit edildi. Öte yandan Vadi Projesi kapsamında ise Bayraklı Fuat Edip Baksi, Cengizhan, Alparslan Mahalleleri, Karşıyaka Örnekköy Bölgesi ve son olarak Konak Ege Mahallesi dahil edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 9 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HEMDE ÇOK YAZIK ETTİLER 14 Ekim 2011 Cuma 00:35

İzmir'de sadece kaldırım ve abidik gubudik müzeler, sanat faaliyetleri yapılır..!! Kabul edin artık bunu.. Yazık..demiş arkadaş doğru söylüyor.Bir an önce bunlardan kurtulmak lazım

Yorumu oyla      38      13  
ahmet k 12 Ekim 2011 Çarşamba 14:07

sanatsız sosyal hayatsız apartman dolu bir kent de beş para etmez kusura bakma arkadaş.

Yorumu oyla      28      21  
İzmir'e Yazık.. 12 Ekim 2011 Çarşamba 10:38

Güldürmeyin adamı.. Kim yapacak bu projeleri? 200 bin evi kim yıkacak? Daha Kadifekale'yi bitiremedi muhteşem ve çok modern belediyemiz.. Bu kadar evi yıkıp bu projeleri yapmaları en az yüz yıl alır. Uçmasın kimse. İzmir'de sadece kaldırım ve abidik gubudik müzeler, sanat faaliyetleri yapılır..!! Kabul edin artık bunu.. Yazık..

Yorumu oyla      56      17  
SEMA GÖKÇEN 12 Ekim 2011 Çarşamba 10:34

Mustafa Özdemir'e katılıyorum.Alsancak,Güzelyalı,Göztepe gibi zemini hiç sağlam olmayan semtlere,dünyanın hiç bir çağdaş ülkesinde olmayan bir şekilde,sahilin önüne set çekilip,İzmir'in nefes almasını önleme pahasına geçmişte ÇOK KATLI İMAR verildi.Ancak zemini ve topoğrafik yapısı çok uygun olmasına rağmen İzmir'i tepeden gören Levent,Gültepe gibi semtlere 2 katlı imar var.Neden?Nedeni çok basit.Çünkü buralarda karar vericilerin veya çok zenginleri yerleri yok!

Yorumu oyla      46      15  
Mustafa ÖZDEMİR 12 Ekim 2011 Çarşamba 09:57

KONAK İLÇESİ LEVENT MAHALLESİNDE ZEMİN ÇOK SAĞLAM OLMASINA ,SAHİLDEN ÇOK UZAK OLMASINA RAĞMEN 2 KATLI İMAR VAR,ANCAK BİRSÜRÜ 5-6-7 KATLI KAÇAK YAPI VAR.BU YÜZDEN SOSYO-EKONOMİK YAPI ÇOK DÜŞTÜ.ÇOK KATLI İMAR VERİLEREK SAĞLIKSIZ VE KAÇAK YAPILARIN DÖNÜŞÜMÜ, TEŞVİK EDİLMELİDİR.BU SİSTEMİ GAZİEMİR BELEDİYESİ ÇOK GÜZEL UYGULADI,KASASINDAN HİÇ PARA HARCAMADAN,2 KATLI YERLERE ÇOK KATLI BİNA İZNİ VEREREK DÖNÜŞÜMÜ MÜTEAHHİTLERİN HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPMASINI SAĞLADI.

Yorumu oyla      47      7  
Türkegül 12 Ekim 2011 Çarşamba 09:06

KARŞIYAKA MERKEZ,BOSTANLI MERKEZ,ALAYBEY MERKEZ BİNALAR ÇOK ESKİDİ.SOKAKLAR DAR,TRAFİK VE PARK PROBLEMİ.KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİL OLARAK BU MERKEZLERDEN BAŞLAMALI.SAHİL İLE UYUMLU ÇOK KATLI MODERN BİR KARŞIYAKA

Yorumu oyla      26      19  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta pazarlarda denetim sürüyor
Selçuk Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin farklı ...
Stadyum için ikinci yol
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan olumsuz cevap alan ...
Bayraklı Belediyesi’nden Kentsel Dönüşüm atağı
Göreve ilk geldiği günden bu yana Bayraklının gecekondulardan kurtuluşunun ...
 
Kara tahta artık tarih oluyor
İlköğretim okulları ile liselerdeki 7 bin 132 adet kara tahtayı beyaz ...
Karşıyaka'da olimpizm ruhu yaşandı
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi(TMOK), Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ...
Ege Folklor Dernekleri Federasyonu ilk ödüllerini verdi
Eşrefpaşa Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ...
 
Ülküspor’dan Tartan’a ziyaret
İzmir’in köklü kulüplerinden Ülküspor’un yöneticileri, Konak Belediye ...
Emir Sultan “yeniden” doğuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi yapılarından olan Emir ...
Çiğli'ye yeni sanayi sitesi
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Katal İnşaat tarafından yapımı tamamlanan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva