HABERLER>EKONOMİ
10 Ağustos 2011 Çarşamba - 12:13

İnternetten satılık HES

Enerji piyasasının son modası olan lisans ticareti internete kadar düştü. İnternet üzerinde satış yapan bir sitenin ilanında Aydın Söke'de yaşayan bir vatandaş 0.6 MW'lık bir hidroelektrik santralini 1 milyon dolarlık fiyattan satışa çıkardı.

İnternetten satılık HES

AYDIN - Son dönemin moda yatırımı haline gelen ve milyarlarca dolarlık yatırımların yapıldığı enerji sektöründeki lisans ticareti internet satış sitelerine de düştü. İnternet üzerinde satış yapan bir sitenin ilanında Aydın Söke'de yaşayan bir vatandaş 0.6 megavatlık hidroelektrik santralini (HES) 1 milyon dolar üzerinden satışa çıkardı. Sabah'ın haberine göre Satıcı, ilanında Devlet Su İşleri sulama kanalı üzerinde kurulu santralinin çalışır durumda olduğu ve serbest tüketicilere elektrik satışı yapmakta olduğu bilgilerine de yer verdi. Aynı sitede başka bir ilanda ise rüzgâr üretim onayı alınmış bir arsa 765 bin dolar gibi muadillerinin üstünde bir fiyata satılığa çıkarılmış durumda.

DEĞERİ KATLANIYOR
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri ise milyarlarca dolar yatırım yapılan sektörde lisans ticareti konusunda ikili ayrım yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün hidroelektrik santral inşa eden büyük şirketlerin çoğu proje geliştiren küçük şirketlerden lisans satın alarak iş yapıyor. Bazı kişiler ve küçük şirketler fizibl olan projelere lisans başvurusu yapıyor. Kişiler yapıyor ve satın alıyor. Şayet ciddi proje ise 100 bin TL'ye mal ettiğini milyon dolarlara satışa çıkarıyor. Bir de zamanında lisans almış bunu yatırıma çevirmekten ziyade sadece satıcılık yapanlar var. Bu sektör için büyük tehlike" değerlendirmesi yaptı.

DDK: GAZETELERE DÜŞTÜ
Enerji sektörünü gözaltına alan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) enerji piyasasında lisans ticareti ile proje çantacılığını ayrımına dikkat çekmişti. Kurum, özellikle hidroelektriklerde lisans ticaretinin yapıldığının anlatıldığı raporda "Asıl işi sağlık, hayvancılık ve gıda olan şirketlerinde elektrik üretim lisansı almış. Lisans ticareti gazete ilanlarına kadar düştü" ifadelerine yer verilmişti. Raporda "Sadece şekli belge yeterliliğine bakılarak lisanslar veriliyor. Türkiye'nin stratejik unsuru olan enerji arz güvenliği daha sıkı denetlenmeli" vurgusu yapılmıştı.

EPDK SERT ÖNLEMLER ALIYOR
EPDK yetkilileri enerji sektöründe alınan lisansların belli bir aşamaya geldikten sonra para ile satılması örneklerini yaşandığını doğrulayarak bu nedenle yeni önlemler alındığını ve sert tedbirlerin devreye konulduğunu aktardı. EPDK lisans sürecini sıklaştırmak için üretim lisansları için alınan teminat bedelini iki katına çıkardı. Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından hazırlanan yeni Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı da ön lisans sistemi dahil edildi.

3 ORTAK ALDIK  3 TALİP VAR
Aydın'dakİ HES'i satılığa çıkaran Niyazi Ziftçi, "2007 yılında üç ortak birlikte aldık. Aramızda bazı sıkıntılar çıktığı için satmaya karar verdik" dedi. Ziftçi, "İnternetten satışa çıkarma fikri daha fazla müşteriye ulaşmak içindi. Şu ana kadar üç özel şirket bizimle temasa geçti ve talip olduklarını belirttiler. Biz de görüşüyoruz" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılmaz: Merkez Bankası doğru yolda
Merkez Bankası'nın eski Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni Başkan Başçı'nın politikalarına onay verdi.
Çağlayan: Türkiye kaya gibi sağlam
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Bizde şu anda dövizde zaman zaman hareketler, ...
Hükümetten ekonomik krize karşı 10 tedbir
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme ...
 
Yırcalı: Dünyada kriz olursa büyüyemeyiz
İzmirli işadamları tüm dünya çapında yüksek sesle dile getirilen ekonomik ...
Ergün: Dövizle borçlanmayın
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Her zaman şunu tavsiye ...
Egeli kuyumcular fiyatlardan çok dertli
Altın fiyatlarındaki artıştan parasını zamanında altına yatıranlar kazanırken, ...
 
Merkez'den bir hamle daha
Merkez Bankası, dövizde istikrarı sağlamaya yönelik olarak döviz depo ...
Çeyrek altından rekorların rekoru
Altının ons fiyatının 1778 dolara kadar çıkmasıyla çeyrek altın 165 liraya ...
Kuru üzümde yüzde 10'luk artış bekleniyor
Ege Bölgesi'nde 2011-2012 sezonunda, geçen yılın gerçekleşme beklentisine ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva