HABERLER>GÜNCEL
11 Eylül 2024 Çarşamba - 10:44

Bilimden rahatlatan Körfez açıklaması: Yağmurdan sonra balık ölümleri biter!

İzmir’de gece yarısından itibaren etkisi süren sağanak yağış körfezdeki balık ölümlerini sonlandıracağına dair beklentileri artırdı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar yaptığı açıklamada, “Bugün yağan yağmur ve havaların soğumasıyla birlikte körfezdeki balık ölümleri sonlanır. Zaten son görülenler ortadan akıntıyla gelen ölü balıklardı. Yağmurdan sonra bu olay biter. Yağmur kirliliği bitirmez sadece balık ölümlerini bitirir” dedi.

Bilimden rahatlatan Körfez açıklaması: Yağmurdan sonra balık ölümleri biter!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir Körfezi'nde, 20 Ağustos’tan beri kıyıya vuran ölü balıklar hala görülmeye devam ediyor. 

Kentte gece yarısından itibaren etkili olan sağanak yağış ile birlikte körfezdeki oksijen yetersizliğinin biteceğine dair umudu artırdı. 

Egedesonsöz’e konuşan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, sağanak yağmurun balık ölümlerine etkisini değerlendirdi.

‘YAĞMURDAN SONRA BALIK ÖLÜMLERİ BİTER’
Yaşar’ın açıklaması şöyle:

“Bugün yağan yağmur ve havaların soğumasıyla birlikte körfezdeki balık ölümleri sonlanır. Zaten son görülenler ortadan akıntıyla gelen ölü balıklardı. Yağmurdan sonra bu olay biter. Yağmur kirliliği bitirmez sadece balık ölümlerini bitirir. Kirliliği bitirecek tek bir iş var. Bunu 17 yıldır söylüyoruz. Dereden arıtılmadan gelen suların arıtılarak denize verilmesi lazım. Bu yapılmazsa kirlilik sorunundan hiçbir zaman kurtulamayız.”



‘KÖRFEZİ KATLEDİYORSUNUZ DEDİM’
Kirliliğin devam edeceğini vurgulayan Yaşar, “1978’den beri körfez ile çalışmalar yapıyorum. 2000’lere kadar olağanüstü kötüydü. Çiğli Arıtma Tesisi ve Kuşaklar Projesi yapıldıktan sonra bütün evsel atıkların Çiğli’ye götürülmesi ve oradan arıtılarak denize verilmesiyle birlikte bir anda körfez mavileşti. 2004’te Belediye Başkanı Ahmet Piriştina öldü. Sonra fabrikaların arıtmaları kapatılınca yavaş yavaş bu olay geldi. 2007’den beri uyarmaya başladım. Derelerin altı betonlanırken dedim ki ‘yapmayın, körfezi katlediyorsunuz. Öldürürsünüz, kokutursunuz’ ama maalesef göz göre göre oldu bunlar. Her kim yaptırdıysa o betonları vatan hainidir, doğa hainidir.  Belediyeye defalarca mektup yazdım, olmadı. Bu bir çevre felaketi diyorlar ama bu bir yönetim felaketidir. İnsanların oluşturduğu bir felakettir. Deniz kendini 2002’de çok güzel ispatladı. Kirliliği kestiğin an deniz kendini çok hızlı temizledi, birden mavileşti” ifadelerini kullandı.

‘TOP CEMİL TUGAY’DA KALDI’
Körfezdeki kirlilik için belediye başkanlarını her yıl uyardığını belirten Yaşar,  2007’den beri Aziz Kocaoğlu’na, Tunç Soyer’e defalarca anlatmaya çalıştım. Basında yüzlerce kez anlattım. Körfez berbat olacak, dedim. Tunç Soyer’e 2020 yılında mektup yazdım, ‘bela geliyor’ dedim. Temmuz ayında deniz kıpkırmızıydı. 'Bu balık ölümlerini getirecektir', dedim. Geçen hafta önce Kocaoğlu konuştu sonra Tunç Soyer konuştu. Kocaoğlu ‘bir sirkülasyon kanalı yapacaktık’ dedi. Başkan, biz o projeyi senin döneminde 2010’da biz yaptık. Detaylı bir şekilde akıntı projeleri eline verildi. Hadi sen okumadın, etrafınızda hiç mi bilgi veren adam yok. Hiç olmadı arayın sorun, bilgi isteyin. Sonra Tunç Soyer demeç vermiş. Yüzerek fotoğrafları konulmuş ‘ben temizledim, temiz bıraktım’ anlamında ama hep dış körfezden yapılan işler. Hiçbir zaman dış körfezde kirlilik diye bir şey olmadı. Top Cemil Tugay’da kaldı. Faturayı Cemil Tugay’a kestiler ama Cemil Tugay 5 aylık başkan. Hiç kimse mi söylemedi ona. Bir alo deyin, sorun. 46 yıldır bu konuda çalışıyorum” şeklinde konuştu.

 
7 bin TL ve üzeri alışverişler için yeni dönem
 
8 yaşındaki Narin cinayetinde yeni gelişme!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
11 Eylül 2024 Çarşamba 13:54

tolga mısın toka mısın bu arkadaşımız yaşı kaç İzmir den ne kadar haberi var ne bilgisi var gayet belli. Kendince de çözüm bulmuş. İzmir de böyle sivriler olduğu sürece ne ..tan ne de kokudan kurtuluruz. Ha bu arada İzmir in lağımı önce derelere ve beton kanallara sonra da denizlere aktığının bu arkadaşın hiç mi haberi yok? Karabağlar bel.ne sor seni bilgilendirsin.

Yorumu oyla      4      5  
tolga 11 Eylül 2024 Çarşamba 12:05

insanlar dereleri kirletmezse arıtmaya gerek kalmaz. kirletirlerse de kokulu denize maruz kalırlar. bir de dere suyu arıtacak kadar zengin mi bu ülke.

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sağanak manzaraları!
İzmir'de sağanak manzaraları!
Motosiklet devrildi: Sürücü ve yolcu can verdi!
Elazığ’da kontrolden çıkarak refüje çarpan motosikletin sürücüsü Furkan ...
İzmir'de etkili sağanak yağış!
İzmir kent merkezinde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi.
 
Irak'tan Türk vatandaşlarına vize muafiyeti
Irak hükümeti, 50 yaş üstü ve 15 yaş altı Türk vatandaşlarının Irak'a ...
Atatürk heykeline saldırı: Şüpheli gözaltında
Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ah acımasız hayat!
Mehmet KARABEL yazdı... Ah acımasız hayat!
 
Yolun karşısına geçiyordu... Genç kız kaza kurbanı!
İzmir'in Çeşme ilçesinde motosikletin çarptığı 19 yaşındaki genç kız hayatını kaybetti.
Turistik ilçede korkutan yangın!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde, yerleşim yerlerine yakın alanda çıkan ...
Polisle şüpheli arasında silahlı çatışma
Fatih'te polis ekiplerinin kimlik sorduğu 2 kişi, emniyet görevlilerinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva