HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:44

Büyükşehir hisseyi devretti, iştah kabarttı: Basmane Çukuru’na üç dev şirket talip!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın onayı ile belediye hissesini kendi bünyesine alarak Basmane Çukuru'nda tek yetkili olması beklenen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) görüşmelere başladı. Yaklaşık 100 bin metrekarelik ticaret imarlı inşaat alanına talip olan şirketler TMSF'nin kapısını çalarken Limak, MNG Holding ve Cengiz İnşaat gibi yapıların bölgede yapılacak projeye talip olduğu ifade edildi. 

Büyükşehir hisseyi devretti, iştah kabarttı: Basmane Çukuru’na üç dev şirket talip!

EGEDESONSÖZ- İzmir'in önemli kent sorunlarının başında gelen Basmane Çukuru'nda çözüme yönelik son ciddi adım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay döneminde atıldı. Uzun süredir atıl ve çukur halde bulunan dev inşaat alanı için hisselerin büyük bölümünü elinde bulunduran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile masaya oturan İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmişte birkaç kez farklı teklifler sunmuştu. TMSF yeni dönemde kendisine sunulan "belediyenin hissesine karşılık yıkılan Konak Meydanı'ndaki hizmet binasını yeniden inşa etme" teklifini kabul etti. Karşılıklı anlaşmanın ardından hisse devrini ve plan tadilatını içeren karar meclis gündemine getirildi. Buna göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yüzde 30'a kadar çıkarılan ve protokole bağlanan hissesini TMSF'ye devredecek, bunun yerine ise Konak Meydanı'nda önceki Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kararıyla yıkılan belediye hizmet binasını bedelsiz inşa edecek. 

TİCARET MERKEZİ YAPILACAK
Belediye meclis kararlarının alındığı, karşılıklı görüşmelerin devam ettiği, protokol ve çalışmaların henüz tamamlanmadığı yeni süreçte önemli bir gelişme daha yaşandı. TMSF'nin artık mülkiyeti kendisinde olacak olan Basmane Çukuru'na ticaret merkezi yapmak için görüşmelere başladığı öğrenildi.

Egedesonsöz'ün iş dünyası ve ekonomi kaynaklarından aldığı bilgiye göre; TMSF'ye Türkiye'de önemli projeler üreten büyük holdinglerin teklif götürdüğü belirtildi.  Bazı görüşme ve temasların gerçekleştiği şu günlerde arazinin durumu ve yapılacak projelerle Limak, MNG Holding ve Cengiz İnşaat gibi şirketlerin ilgilendiği dile getirildi. TMSF, araziye ilişkin tüm yetki ve tasarrufu kendi kontrolüne aldıktan sonra ya burayı arsa olarak satacak ya da kat karşılığı projeyle arsa geliştirme çalışmasına yönelecek. Konak Belediyesi'nden alınacak imar durumu ve inşaat oranına göre çizilecek mimari projeyle şekillendirilecek çalışmanın kısa süre içinde sonuçlandırılması bekleniyor. 

FOLKART ÇEKİLMİŞTİ
2017 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan ve 80 milyon dolar bedel ile "Güç Yapı" isimli konsorsiyum tarafından satın alınan arazinin ortakları arasında Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet A.Ş’nin Sahibi Tarık Kayar yer alıyordu. Aradan geçen zaman diliminde Folkart projede tek yetkili olurken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hissesine karşılık ise ayrı bir idari hizmet binası yapılması kararlaştırılmıştı. Projenin büyüklüğü, binanın silüete etkisi ve Kültürpark'a olası baskısı kentte bulunan oda ve sivil toplum kuruluştarı tarafından da ayrıca tartışılmıştı. Mimari proje çizimi dahil bölgede yapılan çalışmalar nedeniyle yaklaşık 10 milyon dolar harcama yapan Folkart, daha sonra sözleşme koşullarını gerekçe göstererek süreçten çekildiğini açıklamıştı. TMSF'dan parasını geri alan Folkart araziyi terk ederken Basmane Çukuru yine kaderine terk edilmişti. 

 
Başkan Denizli’den öğrencilere 'Okula Hoş Geldin' paketi
 
Başkan Çiçek sel bölgesinde!
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ertan Fidan 13 Eylül 2024 Cuma 19:17

Bu arsanın %44,5 tapusu EGYO gayrimenkul yatırım ortaklığının. Bizim payımız ne olacak. 10 binlerde EGYO yatırımcısına parası, gözyaşı var. Bizim hakkımızı da verin !!

Yorumu oyla      0      0  
EGS 12 Eylül 2024 Perşembe 12:40

Bu çukurda 90000 EGS HOLDİNGİN KÜÇÜK YATIRIMCISININ PARASI BATTI. BU YATIRIMCILARIN HAKLARI VERİLSİN.EGS HOLDİNG YENİDEN BORSADA İŞLEM GÖRSÜN.

Yorumu oyla      2      0  
12 Eylül 2024 Perşembe 11:05

Kocaoğlu olmasa yüzde 30 hissen yoktu.

Yorumu oyla      2      0  
EGS 12 Eylül 2024 Perşembe 10:43

EGS HOLDİNGİN İFLASI GERİ ÇEKİLSİN. 90000 KÜÇÜK YATIRIMCI MAĞDUR......

Yorumu oyla      4      1  
Rafet 12 Eylül 2024 Perşembe 10:38

İzmirin merkezi Konak çankayanın yanında kadifekale mezarlıkbaşı mantık dışı rezalet,gürçeşme basmane yıkık kemer mehtap buralar şehirmi varoşmu suç merkezi mi?ne olduğunu bilen yazsın İzmir de çalışcak adam diil parti lazım kentsel dönüşümün önü açılmalı,evini verenler gariban kesimler Bİrazda olsa nakit verin 5 yılda İzmir izmir olur .Asıl şu önemli daha kötü olmason izmir körfez olmasın.kimsenin chp ye inancı yok.

Yorumu oyla      1      0  
Gökhan 12 Eylül 2024 Perşembe 01:25

Aziz kocaoglu nün ve kültürpark platformu yüzünden fare yuvası haline gelmiş izmirin en güzel değerli yeri bazı gruplar tarafından yatırım düşmanı olanlar Her türlü itiraz yapmış İzmire çok büyük kötülük yapılmıştır yazıklar olsun ki bu Aziz soyer gibi zavallılar izmirlinin kaderi ile oynamışlardir sebepsizce orayı agtil bırakılmış İzmire gerçek ihanet edenler 30 seneden beri başkan olan izmirli olmayanlar dışarıdan ithal edilenlerdir

Yorumu oyla      3      7  
11 Eylül 2024 Çarşamba 22:17

bayraklı- halkapınar hattına gökdelen yapınca sorun olmuyor mu?

Yorumu oyla      0      1  
Bilge 11 Eylül 2024 Çarşamba 18:10

İhalenin kimde kalacağı şimdiden belli! Sizce .

Yorumu oyla      8      1  
gündem bey 11 Eylül 2024 Çarşamba 16:50

Gökdelen yaptırılmamalı. bu 3 firma gökdelen yapmak istiyorsa bayraklı ve halkapınar hattına gökdelenler bölgesine inşaatını yapsın .

Yorumu oyla      6      3  
11 Eylül 2024 Çarşamba 16:37

Şöyle düşünün para almadan hisse alarak karşılığında bedelsiz bina yapılacak. İnşaat maliyetini kredisiz ve ön ödeme almadan karşılayabilmek için ülkenin en güçlü inşaat şirketlerinden biri olman gerekiyor. Bir şekilde bu firmalarda devletten aldıkları işler ile ülkenin en zengin inşaat şirketleri oldular. Böyle dir durumda gidip sokak arası mütteahitine verilecek hali yok hissenin.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KDK'dan hatalı HGS ücreti kararı
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), araç plakasının HGS tarafından yanlış okunması ...
Kamu alımlarında yapay zeka dönemi!
HAVELSAN tarafından geliştirilen MAIN Yapay Zeka Platformu, ilk görevine ...
7 bin TL ve üzeri alışverişler için yeni dönem
İşletmelerin yanı sıra tüketiciler için de 7 bin liranın üzerindeki mal ...
 
Perakende ticaret satış hacmi arttı
Ticaret satış hacmi temmuzda yıllık bazda yüzde 3,4 azalırken, perakende ...
Bir sigara grubuna daha zam geldi
Sigaraya zam yağmuru devam ediyor. Philip Morris, JTİ ve BAT gruplarına ...
Borsa günün ilk yarısında yükseldi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,07 değer ...
 
Not artışı sonrası ilk açıklama: 2025 işaret edildi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ...
Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de işsizlik oranı, temmuzda bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak ...
iPhone 16'nın Türkiye fiyatları belli oldu
Apple, yeni amiral gemisi iPhone 16'nın tüm modellerini ve renklerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva