HABERLER>GÜNCEL
11 Eylül 2024 Çarşamba - 16:54

Bakanlık devreye girdi… Körfezi kurtaracak hamle!

Yakın zamanda balık ölümleri ve deniz kirliliği ile gündeme gelen İzmir Körfezi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kritik bir adım attı. İzmir Körfezi'nin yeniden yüzülebilir hale getirilmesini ve büyük gemilerin limana yanaşabilmesini sağlayacak 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi' kapsamında çalışmaların başlatılması için harekete geçen Bakanlık ilk olarak Yenikale açıklarında dip taraması çalışmaları yapacak.

Bakanlık devreye girdi… Körfezi kurtaracak hamle!

EGEDESONSÖZ – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 2011 yılında başlayan ve kamuoyunda “Büyük Körfez Projesi” olarak anılan “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

İzmir Alsancak Limanı’na yeni nesil gemilerin yanaşmasına ve limanın kapasitesinin artırılmasına imkân verecek projeye göre, TCDD tarafından şu an 150 metre genişlik ve ortalama eksi 11 metre derinlikte olan yaklaşma kanalının 250 metreye genişletilmesi ve eksi 17 metre derinleştirilmesi öngörülüyor iken öte yandan Körfez’in kuzeyinde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ise   13 metre uzunluğunda ve 8 metre derinliğindeki akıntı iyileştirme kanalını inşa edilmesi planlanıyor.

2016'da ÇED izinleri alınan ancak sürekli ertelenmek zorunda kalınan 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kritik bir ÇED süreci başlattı.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan başvuruya göre liman yaklaşım kanalında yürütülecek dip tarama faaliyetlerinin başlatılabilmesi için öncelikli olarak yanaşma bakım taraması yapılacak. 

Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak planlanıyor.  60 ay sürecek proje için 90 milyon TL bütçe ayrıldı. 840 bin metrekarelik alanda 16 metrelik bir derinlik sağlanması hedefleniyor. 



Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:

İzmir İli, Konak İlçesi sınırları içerisinde yer alan Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Liman ve Feribot Yönetim Dairesi Başkanlığı İzmir Liman İşletme Müdürlüğü tarafından Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalında yürütülecek dip tarama faaliyetlerinin başlatılabilmesi için öncelikle Yanaşma Kanalı Bakım Taramasının yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple Yanaşma Kanalı Bakım Taraması çalışmaları Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından planlanmaktadır.

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu kapsamında 21.09.2016 tarih ve 4298 sayılı ÇED OLUMLU kararı bulunmaktadır. TCDD İzmir Liman İşletmesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereğince İzmir Limanı’nın verimliliğinin/kapasitesinin arttırılması ve körfez içi su sirkülasyonunu iyileştirmek amacıyla Karara esas planlanan Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalının tarama çalışmalarının yürütülecek olmasının sebebi İzmir Limanının verimliliğini ve kapasitesini arttırmak, İzmir Limanını Panamax ve Post-Panamax tipi gemilerin girişine uygun hale getirme ve halen kullanılmakta olan liman yaklaşım güzergahının Yenikale Geçidi’nden limana kadar olan kısmının derinleştirilmesini ve genişletilmesini sağlamaktır. İzmir Körfezi Navigasyon Kanalı yaklaşık 6 deniz mili uzunluğunda olup 250 metre genişliğinde planlanmıştır. İlk aşamada -14 metreye daha sonra – 16 metreye ve gerektiği takdirde -17 metreye kadar taranması planlanmıştır.

İzmir Limanı için tam boyu 290-300 metre olan 70.000 DWT’luk konteyner gemilerinin gelmesi planlanmaktadır. Bu gemilerin genişlikleri yaklaşık 40 metre draft değerleri ise 14 metredir. Navigasyon kanalında çift yönlü trafiğin kullanılabilmesi için genişliği 376 metre, tek yön trafiğin kullanımı için ise 168 metre civarında olmalı idi. Navigasyon Kanalının genişliğinin 250 metre olması sebebiyle tek yön kanal genişliği için uygundur. Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak da planlanmaktadır. Ayrıca bu alan deniz trafiği için bir bekleme noktası olarak da öngörülmektedir. Bakım taramasının yapılması durumunda deniz araçlarının trafik düzenlemelerinin yapılması amacıyla gemilere bekleme yapma olanağı sağlanacak ve dönem dönem kanal içerisinde tarama çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için bakım onarımlarının yapılması sağlanacaktır. Türkiye’nin üçüncü büyük megapolü olan İzmir, ticaret ve sanayi ile bütünleşmiş çağdaş bir liman kenti olup kent merkezi uzun ve dair bir körfezin başında yer almaktadır. İzmir Körfezinin ekonomik ve ekolojik değerini arttırmaya yönelik olan bu çalışmalar kamu yararını gözeterek ilişkilendirilmiştir.

 
Körfezde canlı kalmadı... Midyeler bile öldü!
 
Çelik: Narin cinayetinin takipçisi olacağız
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Eski balıkçı 12 Eylül 2024 Perşembe 15:46

Aferın. Peki çıkan milyonlarca ton zehir yüklü pisliği ne yapacaksınız?

Yorumu oyla      0      0  
12 Eylül 2024 Perşembe 10:38

İzmir körfezinde sirkulasyon akıntı yok. Ne yaparsanız yapın körfez yine kirlenir. Bu şehir artık bu nüfusu kaldıramıyor. Eskiden 1.2milyon nüfuslu kendi halinde şehirdi şimdi 4.5-5 milyonluk şehir olmuş. İzmir SOS veriyor. Bunun tek çaresi ekonomide çuvallayan akepe hükümetini erken genel seçimde göndermek. Ekeonomide başarı sağlayıp büyükşehirlerden tersine göç sağlayıp şehirlerin nüfuslarını azaltmak. Başka çare yok!!! Akepe kaldıkça heryer daha beter olacak. Köyden şehire göç dursun.

Yorumu oyla      0      0  
Zafer 12 Eylül 2024 Perşembe 10:10

Büyük kanalın içini temizleyin

Yorumu oyla      1      0  
biri 12 Eylül 2024 Perşembe 09:23

konuyla ilgilenen medya limanın satılacağını söylerken. Amaç körfez temizliği mi? satmadan önce yap modeli mi?

Yorumu oyla      1      0  
12 Eylül 2024 Perşembe 08:13

HÜKÜMET YAPTA BİZİM VERGİLERİN NEREYE GİTTİĞİNİ GÖRELİM

Yorumu oyla      1      0  
Hatice 12 Eylül 2024 Perşembe 06:43

Mavi ye dönen bir korfez hayalimiz

Yorumu oyla      1      0  
ha ha ha 12 Eylül 2024 Perşembe 02:10

proje 13 yıllık, ayrancılar ben olsam yapmam yazmış. ulen zaten yapmamışlar. ha ha ha ...

Yorumu oyla      1      0  
İZMİRLİ 11 Eylül 2024 Çarşamba 22:40

ibb sonra izban gibi sonra biz yaptık diye gezerler

Yorumu oyla      0      2  
İZMİRLİ... 11 Eylül 2024 Çarşamba 22:38

Cemil tugay kendi yapsın. Yapcam diye tahüte bulundu...

Yorumu oyla      0      1  
Kafaya bak! 11 Eylül 2024 Çarşamba 22:15

zaten yapmamışlar. 2011'den beri yapılacak. 13 yıl olmuş, adam kalkmış ben olsam yapmam yazıyor. Niye? Sebep? burası düşman şehri mi?

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Körfezde canlı kalmadı... Midyeler bile öldü!
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı ...
İzmir'de DEAŞ operasyonu... 2 şüpheli tutuklandı!
İzmir merkezli 13 ilde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına ...
İzmir'de silah kaçakçısı tutuklandı
İzmir'in Bornova ilçesinde silah kaçakçılığı suçlamasıyla yakalanan şüpheli cezaevine gönderildi.
 
Irak ve Suriye'de 6 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesi ile Suriye'nin kuzeyindeki ...
Norveç'ten Türkiye kararı: Kısıtlamalar kaldırıldı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, Norveç'in 2019 yılında Türkiye'ye ...
Veli-Der raporu: Okul terk etme oranları yükseldi
Veli-Der'in hazırladığı rapora göre öğrencilerin okulu terk etme oranlarında ...
 
Narin'in amcası Salim Güran, görevden alındı
Diyarbakır’ın kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin ...
İzmir'deki korkutan yangın kontrol altında
İzmir'in Bornova ilçesinde, bir oto tamirhanesinin çatısında çıkan yangın ...
Bir ilçe sular altında!
İzmir'in Menderes ilçesindeki Ahmetbeyli Mahallesi Maydonoz Koyu'nda şiddetli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva