HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
11 Eylül 2024 Çarşamba - 10:02

Tahliye taahhütnamesi imzalayanlara kötü haber!

Yüksek kiralar ve ev sahiplerinin yaptığı fahiş zamlara karşı iki yıl boyunca uygulanan yüzde 25 sınırıyla beraber, ev sahipleri kiracıya kontrat yaparken “tahliye taahhütnamesi” imzalama şartı koşmaya başladı. Söz konusu uygulama zam sınırını aşmak isteyen ev sahiplerinin elinde bir koz olarak kullanıldı. Pek çok vatandaş bu taahhütnameler nedeniyle davalık olurken geçen günlerde mahkemeden dikkati çeken bir kararı çıktı.

Tahliye taahhütnamesi imzalayanlara kötü haber!

Milliyet’te yer alan habere göre, Avukat Gizem Gonce söz konusu örneği şöyle anlattı:

“Bir kişinin Kapalıçarşı’da bir dükkânı var. Dükkân sahibi kira sözleşmesi yaptıktan sonra kiracısından bir tahliye taahhütnamesi istedi. Dükkân sahibi bu taahhütnamenin noter kanalı ile verilmesini istedi. Kira sözleşmesinden yaklaşık 5 ay sonra taşınmazın tahliye edileceğine ilişkin tahliye taahhütnamesini kiracı İstanbul 6. Noterliğinden düzenleterek mülk sahibine verdi.

Tahliye tarihi geldiğinde kiracı dükkânı tahliye etmedi. Kiracı hile yolu ile tahliye taahhütnamesinin alındığını savundu. Tahliye edilmemesinin ardından bir sonraki gün dükkân sahibi tahliye taahhütnamesine dayalı olarak icra takibi başlattı. Borçlu kiracı tahliye emrine itiraz ederek takibi durdurdu.

Sonrasında süreç dava aşamasına geçti. Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibinin durmasıyla birlikte dükkân sahibi sulh hukuk mahkemesinde dava açtı. Sulh hukuk mahkemesinde açılan davada tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğu, herhangi bir itiraza mahal verilmemesi gerektiği beyan edildi.

Mahkeme taraflar arasında kira sözleşmesi bulunduğunu ve kira sözleşmesine ilişkin bir uyuşmazlık olmadığını, davacı kiracı icra takibine itiraz etmiş olsa da itirazı haklı bulacak herhangi bir hususa rastlanılmamasından kaynaklı olarak tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna karar verdi. Böylelikle mahkeme kiracının yaptığı itirazın iptaline ve tahliyesine karar verdi.

Mahkemece tahliye taahhütnamesine yapılan itirazın haksız olduğu değerlendirilerek kiracının harç ödemesine karar verildi. Kiracı tahliye sürecini uzatmak için tahliye taahhütnamesine itiraz etmişti. Fakat sulh hukuk mahkemesi hızlı bir inceleme ile dükkan sahibinin noterden almış olduğu tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna karar verdi.”

 
Narin Güran cinayeti tepkisi: Kabile devleti olmaya karar verdik
 
Atatürkçüler Belkahve’de buluştu
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hak yerini bulsun.. 13 Eylül 2024 Cuma 10:53

Malesef herşey 1000 bin kat artmişken ev kiralarında getirilen 25 sınırı büyük bir haksızlık ve adaletsizlik.Tahliye taahuttnamesine imza benim değil diyerek itiraz ediyorlar ve süreç yargıya intikal ediyor.Yargida kaplumbağa hızında hareket edip duruyor.Karar yılları alıyor.Ev sahipleri mağdur oluyor..

Yorumu oyla      0      0  
Münüre Yıldırım 13 Eylül 2024 Cuma 01:58

Tahliye tavit.namesini noterde gecerliyse neden ? Dükkan sahibi tekrar mahkemelerde uğraşıyor kaksizliga karşı hakını korumak için

Yorumu oyla      0      0  
G. V. 13 Eylül 2024 Cuma 01:22

Tahliye taahhütnamesinin kira akdi öncesinde ya da kira akti yapılmadan önce verilmesi nalinde geçerliliği kabul edilkez. Kira akti yapıldıktan sonra ve üstelik de taanütnamenin akit yapıldıktan sonra verildiğini kanıtlalacak şekilde noter kanalıyla verilmiş olması, taahhütnamenin geçersiz olduğu iddiasını temelsiz hale getirir. Kiralanan yer işyeri olduğu için de tahliye taahütnamesinde eşin de imzası olması grekmez. Eğer keralanan ler konut olarak kiralansaydı, taahhütname eşin onayı olmadan geçerli sayılmazdı. Yani bu kararda öyle haber yapmaya değecek bir özellik yok. Karar normal ve hukuki.

Yorumu oyla      0      0  
Kemal ulu 13 Eylül 2024 Cuma 00:40

Şunu kimse söylemiyor ; kira kontratı 1 yıl mı. Eve girdikten sonra kontrat bitince itiraz etmek neyin nesi. 1 yıllığına tutmussun. Zammı ölçüsünde düşüneceksin yılda 1 kez artan ikinci ürün var mı YOK.12 ay adam zam yapmayacak, sonra yok şöyle yok böyle! Evi kırılıyor musun, kira parasına eve mi çöküyorsun. Ülkede 7 TL den mazot 45 TL ye çıkıyor, maydanoz 1 TL den 15 TL ye yükseliyor. Kimseden tık yok. Ev sahiplerinin hedefe koyanlar utansın. %25 e kimse itiraz edemedi.! Doğru bir şey değildi. Faiz %53 e çıkmış yıllık. Kiraya zam yapmamak mümkün mü. Enflasyonu durdursunlar. Fiyatlari geri çeksinler, Kira da zamlanmasin razıyım. Ama her şey artıyor, maaşlar da ! Ev sahiplerinin emeklilikte kurallarına göz dikiliyor. Maaşlar kuşa çevrilmiş, ne içtiniz ?

Yorumu oyla      0      0  
Melek akasal 12 Eylül 2024 Perşembe 23:48

Evini kiraya verdin mi evini unut herşey kiracının yanında sokakta kalsan bile çıkaramıyorsun aklı olan tahliye tahütnamesi almadan kesinlikle vermez

Yorumu oyla      0      0  
Cengizhan Işılay 12 Eylül 2024 Perşembe 22:24

Artık noterden verilmiş tahliye taahhütnamesine bile itiraz edilen bir ülkede, ne mülkiyet hakkı vardır, ne hukuk güvenliği...

Yorumu oyla      1      0  
Bilal toprak 12 Eylül 2024 Perşembe 22:18

Oy alacagımdiye eski emeklinin hakkını hak etmeden milleti emekli edip şimdide kıvrandıgı gibi gercek enfilosyonu göstermeyip milletin malını gene şirin gozukmek İcin sınır koyup ondansonra kalkıp adelet sorarsınız adelet hic bireyde olmadıki 2020 den buyana herşey 10 kat artmiş herşey

Yorumu oyla      0      0  
Fatma 12 Eylül 2024 Perşembe 17:21

Bi noterden yani.

Yorumu oyla      0      0  
Mahmut 12 Eylül 2024 Perşembe 15:36

Ne demişler adelet mülkün temelidir. Kısacası paran varsa malın mülkün varsa adalet sizindir. Kiracıya tahliye tautnemesi imzalama diyenler. Mal sahibine böyle bir tautneme imzalatma yetgisi veriyor. Adalet nerede. Adalet mülkün temelidir dedikya adelet mülk sahibinin yanında. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu adelet yok diye yürüyüş yapmıştı. Bence çok doğru bir yürüyüş yapmıştı. Adalet yok bu ülkede.

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet 12 Eylül 2024 Perşembe 15:20

1 yıldır tahliye çıktı şimdide temyize gitti 1yılda öyle bekleyecem kirayı eksik yatırıyor icra bile yapmıyor ne ala adalet

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kapora dolandırıcılığı uyarısı: 15 Eylül'e dikkat!
Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, üniversite okumak için başka ...
Eylül ayı kira zam oranı belli oldu
Ağustos ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre konut ...
'Doğrulanmış İlan' uygulaması tartışıldı… İzmir’de emlak zirvesi
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası ev sahipliğinde gerçekleşen büyük toplantıya, ...
 
Mimarlar Odası 'eko-kondu'nun peşinde: Kooperatif hissedarları ortaya çıktı!
İzmir 5. İdare Mahkemesi Foça'da tarım arazilerini imara açan karara karşı ...
Fay hattı değil müteahhit… Bayraklı’da bir deprem daha!
30 Ekim 2020 depremi sonrası evlerini kaybeden ve yeniden konutlarını ...
700 bin ev sahibine ceza yazılacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptıkları hatırlatmalara istinaden ...
 
İzmirli depremzedenin yüzü güldü: Dünya Bankası ile dönüşüm başladı!
İzmirli depremzedelerin 30 Ekim 2020 depreminin ardından konut yapım süreciyle ...
Hilton'da dikkat çeken satış!
Vakıflar Bankası, İzmir’de 2020 yılında kapanan 33 katlı eski Hilton Oteli'nin ...
Turistik ilçede satış... Yeni sahibi belli oldu!
Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı Urla’daki 4 bin 770 metrekare ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva