HABERLER>SAĞLIK
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 08:19

İncir uyarısı: Günde 2 adetten fazla tüketmeyin

Osman Müftüoğlu, sindirim ve bağışıklık sağlığı için önem taşıyan incirin faydalarını sıraladı. Müftüoğlu, "İncir sadece lezzetli değil, aynı zamanda güçlü sağlık faydaları olan bir meyve. Tazesi de, kurusu da bedene iyilik veriyor. Bütün mesele kararında yiyip günde 1 ila 2 adediyle yetinmek. Fruktoz yükünün fazla bir meyve olması tıpkı muz, üzüm, elma gibi incirden de vazgeçmemizi gerektirmiyor" dedi.

İncir uyarısı: Günde 2 adetten fazla tüketmeyin

"Günde 1 ila 2 yaş veya kuru inciri her gün afiyetle yiyebilirsiniz" tavsiyesinde bulunan Müftüoğlu, "Ancak bunu aşmamak kilo almamak adına önemli. Zira incirin fazlası kilo almaya sebep olabilir" şeklinde konuştu.

"Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Ancak dozu kaçırılınca tehlikeli olabiliyor. Yetişkin birinin bir günde kullanabileceği fruktoz miktarı 15 ila 20 gramla sınırlı" ifadelerini kullanan Müftüoğlu, "Zira karaciğerin ‘fruktoz işleme kapasitesi’ bu kadar. Fazlası trigliseride çevrilip kana gönderiliyor. Trigliserid ise önce karaciğer, sonra da karın içi organlarınızın yani pankreas, böbrekler ve omentumun yağ denizi içinde boğulmasına, sonuç olarak göbeğinizin büyümesi ve bel çevrenizin genişlemesine, insülin patlamaları, insülin direnci ve şeker hastalığına ve kansere kadar gidebilen hastalıklara neden oluyor" dedi.

Müftüoğlu, "Fruktozu fazla tüketseniz bile doymazsınız ve kısa bir süre sonra yeniden acıkırsınız. Öğle veya akşam fazla tatlı tüketenlerin ya da yemek üstüne kendine tatlı ziyafeti çekenlerin kolay kilo almalarının ve yemek sonrası yorgun düşüp bir köşede uyuklamalarının nedeni budur" bilgilerini paylaştı.

"Yaşı otuzu geçen kişilerin günlük meyve tüketimi 1, en fazla 2 porsiyonu geçmemeli" uyarısında bulunan Müftüoğlu, " Özellikle insülin direnci olanlar, açlık insülini yüksek bulunanlar meyve tüketirken miktar, zamanlama, o meyvenin fruktoz içeriği konusunda tedbirli olmalı. Fruktozu yüksek diğer besinleri de yani balı, tatlıları, meyve yediği gün yememeli" dedi.

Müftüoğlu, "Ayrıca meyve yenen gün çaya kahveye eklediği şekere sınırlama getirmeli. Meyvenin içindeki fruktozun vereceği zararları minimuma indirmek için de şu basit ayrıntı dikkate alınmalı: ‘Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla birlikte yenilmeli" şeklinde konuştu.

Müftüoğlu incirin nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu: "Kabuğu soyulan meyve bütün tüketilmeli, salatası veya püresi tercih edilmemeli. Bir meyvenin püresi suyundan, salatası püresinden, soyulmuş hali salatasından, kabuklu hali de soyulmuş halinden faydalı. Meyveyi ezip hırpalar, salatasını, püresini yapar, hele hele suyunu sıkar, yani içindeki posasını ayırırsanız fruktoz çok daha hızlı emilir ve bu hata size karaciğer yağlanması, trigliserid fırlaması, LDL kolesterol oksitlenmesi, HDL kolesterol azalması, kalp damar hastalığı, insülin direnci, göbeklenme, bel genişlemesi olarak kendini gösterir. Meyveyi yemek üstüne değil ara öğünlerde ‘atıştırmalık’ gibi değerlendirmelisiniz." (Milliyet)

 
MYK üyesinin sözleri Erdoğan'ı kızdırdı!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Küstüm sana öyküsü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Ceyhan'dan 'maymun çiçeği' uyarısı!
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya ...
Evlenecek çiftlere yapılan taramalarda birçok SMA vakası önlendi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. ...
24'ündeki Aleyna güzellik kurbanı!
Hollanda’da yaşayan Aleyna Bozkurt (24), fazla kilolarından kurtulmak ...
 
Kadavradan nakil hayat kurtardı... Her bağış bir can!
İzmir'de acil karaciğer nakli olması gereken doktor Atilla Özler, kadavradan ...
Eczacılar duyurdu: Hayati ilaçlar yine yok!
Kanser, MS, hormon başta olmak üzere çok sayıda ilaç yine piyasada bulunamıyor. ...
Kazakistanlı Abdul, İzmir'de şifa buldu
Kazakistanlı Abdul Muradov, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical ...
 
O ülkede Covid vakaları 6 kat arttı
Güney Kore'de Covid-19 nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı 4 haftada 6 kat arttı.
Akdeniz Anemisi tedavisinde yeni buluş
Gen düzenlemesini kullanan bir tedavi, hastalar için devrim niteliğinde ...
Oyun bağımlısı çocukta 'ahtapot tümörü' oluştu
İngiltere'de yaşayan 11 yaşındaki Ronnie Hood'a , semptomlarının "çok ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva