'Günde 1 ila 2 yaş veya kuru inciri her gün afiyetle yiyebilirsiniz' tavsiyesinde bulunan Müftüoğlu, 'Ancak bunu aşmamak kilo almamak adına önemli. Zira incirin fazlası kilo almaya sebep olabilir' şeklinde konuştu.

'Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Ancak dozu kaçırılınca tehlikeli olabiliyor. Yetişkin birinin bir günde kullanabileceği fruktoz miktarı 15 ila 20 gramla sınırlı' ifadelerini kullanan Müftüoğlu, 'Zira karaciğerin 'fruktoz işleme kapasitesi' bu kadar. Fazlası trigliseride çevrilip kana gönderiliyor. Trigliserid ise önce karaciğer, sonra da karın içi organlarınızın yani pankreas, böbrekler ve omentumun yağ denizi içinde boğulmasına, sonuç olarak göbeğinizin büyümesi ve bel çevrenizin genişlemesine, insülin patlamaları, insülin direnci ve şeker hastalığına ve kansere kadar gidebilen hastalıklara neden oluyor' dedi.

Müftüoğlu, 'Fruktozu fazla tüketseniz bile doymazsınız ve kısa bir süre sonra yeniden acıkırsınız. Öğle veya akşam fazla tatlı tüketenlerin ya da yemek üstüne kendine tatlı ziyafeti çekenlerin kolay kilo almalarının ve yemek sonrası yorgun düşüp bir köşede uyuklamalarının nedeni budur' bilgilerini paylaştı.

'Yaşı otuzu geçen kişilerin günlük meyve tüketimi 1, en fazla 2 porsiyonu geçmemeli' uyarısında bulunan Müftüoğlu, ' Özellikle insülin direnci olanlar, açlık insülini yüksek bulunanlar meyve tüketirken miktar, zamanlama, o meyvenin fruktoz içeriği konusunda tedbirli olmalı. Fruktozu yüksek diğer besinleri de yani balı, tatlıları, meyve yediği gün yememeli' dedi.

Müftüoğlu, 'Ayrıca meyve yenen gün çaya kahveye eklediği şekere sınırlama getirmeli. Meyvenin içindeki fruktozun vereceği zararları minimuma indirmek için de şu basit ayrıntı dikkate alınmalı: 'Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla birlikte yenilmeli' şeklinde konuştu.

Müftüoğlu incirin nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu: 'Kabuğu soyulan meyve bütün tüketilmeli, salatası veya püresi tercih edilmemeli. Bir meyvenin püresi suyundan, salatası püresinden, soyulmuş hali salatasından, kabuklu hali de soyulmuş halinden faydalı. Meyveyi ezip hırpalar, salatasını, püresini yapar, hele hele suyunu sıkar, yani içindeki posasını ayırırsanız fruktoz çok daha hızlı emilir ve bu hata size karaciğer yağlanması, trigliserid fırlaması, LDL kolesterol oksitlenmesi, HDL kolesterol azalması, kalp damar hastalığı, insülin direnci, göbeklenme, bel genişlemesi olarak kendini gösterir. Meyveyi yemek üstüne değil ara öğünlerde 'atıştırmalık' gibi değerlendirmelisiniz.' (Milliyet)