HABERLER>POLİTİKA
28 Mayıs 2011 Cumartesi - 12:07

Günay'dan yeni Anayasa vurgusu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, parlamentoda doğrudan doğruya milli iradeden çıkan yeni bir anayasa yapılması gerektiğini bildirdi.

Günay dan yeni Anayasa vurgusu

İZMİR - Hasan Sağlam Öğretmenevi'nde muhtarlarla bir araya gelen Günay, hayatı boyunca demokrasiye inandığını belirterek, muhtarların statüsünün daha saygın konuma getirilmesini demokrasinin gereği saydığını söyledi.
    
Günay, Türkiye'de demokrasi yukarıdan aşağıya kurulduğu için bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Türkiye'de 1950 yılında halk oyuyla iktidar değişti. Araya gece yarısı kuvveti girdi, demokrasiye son verdi. 27 Mayıs'ta sadece DP'ye, halkın seçtiği meclise değil, cumhuriyete de son verildi. Ardından bir anayasa dikte edildi. Halk üzerinde, halkın iradesini kısıtlayan vesayet kurumlarını da bir biçimde o anayasa getirdi.''
    
Geçen yıl yapılan referandumda, 1961 Anayasası'ndan itibaren var olan darbe yapanların yargılanmasını engelleyen geçici maddenin kaldırıldığına dikkati çeken Günay, şunları kaydetti: ''1921 ve 1924 anayasalarından sonra meclis eliyle anayasa yapmadık. Bizim millet meclisi eliyle anayasa yapıp, onu millete sunmamız lazım. Yeni dönemde inşallah yeni bir anayasa yapacağız. Ben istiyorum ki parlamentoda çoklu temsil olsun, muhalefet partileri de mecliste temsil edilsin, birisi barajın altında kaldı, onun görüşü temsil edilmiyor olmasın. Mümkün olduğu kadar her siyasi görüş, az veya çok, biz 300'ün üzerinde o da 30'un altında milletvekiliyle girer ama neyse parlamentoda her siyasi görüş olsun.''
    
Günay, 1982 Anayasası'nın bireyi potansiyel suçlu gören anlayışla hazırlandığına değinerek, şöyle devam etti: ''Biz parlamentoda bir parti grubu, bir parti başkanlığı çerçevesinde dikte ettirilen yeni bir anayasa değil, doğrudan doğruya milli iradeden çıkan yeni bir anayasa yapmalıyız. Anayasa meclisten hangi çoğunlukla geçerse geçsin, onu mutlaka halk oyuna sunmalıyız. Halktan aldığı destekle de hepimizin anayasası olmalı. Ayrıntılı, talimatname gibi, hayatın her alanına karışan bir anayasa olmamalı. Bu anayasa, bizim bir arada özgürce yaşamamızı tarif eden, özgürlüğü ve örgütlenmeyi kolaylaştıran, örgütlü toplumun kendisini ifade etmesini sağlayan, herkesin kimliği neyse etnik ve mezhep kimliğine yasak getirmeyen, bunların ifadesini kolaylaştıran, gönüllü yurttaşlık temelinde yurttaşlarımızı birleştiren bir özgürlük metni, milli uzlaşma, milli mutabakat metni olmalı. Bir tarafın öteki tarafa dayattığı metin olmamalı. Demokrasi mekanizmalarını kuvvetlendirmeli.''
    
Günay, yetki ve sorumluluğun paylaştırıldığı oranda, ülkeyi yönetmek ve yerinden çözümler üretmenin kolaylaştığını ifade ederek, ''İl genel meclisleri, belediyeler ve muhtarlara da yeniden bakılması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Kadın muhtardan “Neden kavuşturmadınız” tepkisi
Kültür ve Turizm Bakanı, muhtarların yeni bir statüye kavuşturulması gerektiğini belirterek, "Saygınlık mutlaka gerekiyor. Biz bunu hukuk sistemi içinde yeniden koyacağız. Muhtar özerkliği temsil ediyor. Halkın doğrudan seçtiği insanlara yeni bir statüye kavuşturmak zorundayız" dedi.
 
Bakan Günay’ın bu sözlerine masada oturan bir kadın muhtar "Neden kavuşturmadınız o zaman" diye bağırdı. Bu çıkış üzerine sinirlenen Günay, "Her şeyin zamanı var. Anayasa yeni değiştirmeye çalışıyorsunuz. Madımak Oteli’nde kebapçıyı çıkardık kültür merkezi yaptık, Her şey bir anda olmuyor. Bu ülkede nice birikmiş sorunlar var. 12 Eylül anayasasını değiştirelim derken tüm partiler karşımızda bir cephe oluşturdu. Önümüzde çok büyük sorunlar var. Biz bunu adam adım aşmaya çalışıyoruz ama arkadaşlar yasa değiştirmek zor değil, zihniyet değiştirmek zor" dedi. Bakan Günay, bu sözleri söylerken arka masalardan gelen tepki konuşmalarını, "Kendi aranızda konuşmaya son verirseniz daha iyi olacak. Hep beraber konuşmayalım" diye çıkıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbakan’ın kızından AKP’ye ağır eleştiri
Saadet Partisi lideri merhum Necmettin Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz, ...
Kolukısa: 'Adil düzeni' kuracağız
Türkiye’deki mevcut sistemin kendisinin sorun ürettiğini kaydeden Vedat ...
Moroğlu, emekçilerle buluştu
CHP İzmir 2.Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Moroğlu, esnaf ve kahvehane ...
 
Ulema: Sosyal devlet anlayışını egemen kıldık
AK Parti İzmir 2. bölge milletvekili adayı Nesrin Ulema, sosyal devlet ...
Tramvay tartışıldı sonuç: Faydalı
Habertürk Egeli muhabiri Nihal Aşkın’ın haberine göre meslek odası ve ...
Şahin: AKP ve CHP aynı dili konuşuyor
MHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Selahattin Şahin, Konak’ta vatandaşlarla ...
 
Güler: Sosyal devlet gelecek anguslar gidecek!
CHP milletvekil Birgül ayman Güler, seçim çalışmalarına Ege Bölgesi'nin ...
Susam: Kemeraltına özel yasa çıkaracağız
CHP’li Susam, tarihi çarşılara özel yasa çıkartacaklarını, bölgelerin ...
İşte CHP’nin ulaşım projeleri
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, partisinin İzmir’e yönelik ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva