HABERLER>EKONOMİ
1 Temmuz 2011 Cuma - 14:28

EXPO kurullarında kimler yer alacak?

İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için en önemli adımlar biri olan EXPO 2020 kararnamesinin Başbakanlığa gönderilmesin ardından, yeni oluşacak yönlendirme ve yürütme kurulunda kimlerin görev alacağı, Genel Sekreterlik görevini kimin üstleneceği merak konusu oldu.

EXPO kurullarında kimler yer alacak?

Soner Çağlar/Egedesonsöz- ÖZEL- İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, söz konusu kararnameyi hazırlayarak Başbakanlığa gönderildiğini söylediğini belirtmesi üzerine yeni oluşacak EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Kurullarında kimlerin yer alacağı kulislerde konuşulmaya başlandı. Ayrıca yeni oluşacak Bakanlar Kurulu’nda da EXPO 2020’den hangi Bakanının sorumlu olacağı da heyecanla bekleniyor. Söz konusu kararnamede kimlere yer verileceği merakla bekleniyor. 

SORUMLU BAKAN
İzmir’den milletvekili seçilen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yeni kabinede yer alacağına kesin gözle bakılıyor. Günay için, aynı bakanlık görevinin yanı sıra yeni bir görevle Bakanlar Kurulu’nda yer alabileceği belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı için yeni milletvekili olan eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ismi geçse de öne çıkan aday Ertuğrul Günay olarak gösteriliyor. İzmir’in EXPO 2020 adaylığının kesinleşmesinin de Ertuğrul Günay’ın elini güçlendirdiği ifade ediliyor. Başbakan Erdoğan’ın EXPO’ları düzenleyen BIE’ye gönderdiği İzmir’in adaylık mektubunda ‘EXPO’dan sorumlu Devlet Bakanı görevlendireceğini’ ifade etmesi dikkat çekmişti. İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecini yönetecek isim konusunda da Başbakan Erdoğan’ın tercihini Ertuğrul Günay’dan yana kullanacağı kaydediliyor.

GENEL SEKRETERLİK GÖREVİ
Ancak İzmir’de tartışılan ve kulislerde uzun uzadıya görüşülen en önemli konulardan biri, adaylık sürecinde Genel Sekreterlik görevini kimin üstleneceği. Geçtiğimiz adaylık döneminde şimdiki Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yürüttüğü EXPO Genel Sekreterlik görevini bu sefer kimin üstleneceği yönünde tüm kurum ve kuruluşlar kulislere başladı. Ankara’da Bakanlıklar, Genel Müdürlükler, Müsteşarlıklar arasında hazırlıklar başlarken İzmir’de de kulisler hareketlendi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığında kurulan Geçici Takip Kurulu’nun Genel Sekreterlik görevini sürdüren İZKA genel Sekreteri Ergüder Can’ın EXPO 2020 Genel Sekreterliği için en yakın isim olarak öne çıktığı ifade edilirken, Can’ın bu göreve getirilmesinde itirazlarında olduğu ifade ediliyor. Tunç Soyer’in yeniden aynı göreve getirilmeyeceği konuşuluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de EXPO 2020’nin ev sahibi olarak Genel Sekreterlik görevini istediği bir isme verilmesi yönünde istekli olduğu kaydediliyor. EXPO düzenleme konusunu Türkiye’de ilk defa ortaya atan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, bu seferki adaylık sürecinde de İTO’nun ‘EXPO 2020 çalışmalarında organizasyonun kalbinde yer alacağını’ yakın çevresine ifade ettiği kulislerden sızan bilgiler arasında yer alıyor.

EGİAD OLACAK MI?
Ayrıca Geçici Takip Kurulu’nda yer almayan ancak önceki EXPO 2015 adaylık sürecinde yönlendirme kurulunda yer alan Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)’ın 2020 adaylığı döneminde kurullarda yer almak istediği kaydediliyor. Bu yönde girişimlere başlayan EGİAD’ın nasıl bir sonuç alacağı merakla bekleniyor. Özellikle EGİAD’ın gençler nezdinde gönüllü organizasyonunu üstlenebileceği belirtiliyor. İzmir’de önde gelen sivil toplum kuruluşlarının başkanlarından oluşan İzmir Başkanlar Kurulu üyelerinin de EGİAD’ın kurullarda yer alması gerektiği yönünde görüşmeler yaptıklarını ifade ediliyor.

TUSKON, ESİDEF, İGİD…
EGİAD’ın yanı sıra hükümete yakın olarak bilinen TUSKON, ESİDEF, İGİD gibi sivil toplum kuruluşlarında söz konusu kurullarda yer almak istediği ve bu yönde hem Ankara nezdinde girişimlerde bulundukları ifade ediliyor. Önceki adaylık sürecinde 24 olan Yönlendirme Kurulu üye sayısının bu sefer artabileceği belirtiliyor. Söz konusu sivil toplum kuruluşlarının yurtdışındaki Türk okulları aracılığı ile İzmir’in adaylığını yurtdışında gündeme taşıması açısından yer alabileceği konuşuluyor.

EXPO 2015 YÖNLENDİRME KURULU NASILDI?
Merak edilen bir diğer önemli konu ise EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Kurulları’nda kimlerin yer alacağı oldu. İzmir’in EXPO 2015 adaylığı sürecinde çıkan Bakanlar Kurulu kararında 24 kişiden oluşacak yönlendirme kurulu oluşturulmuştu. EXPO 2015 adaylığı için oluşturulan yönlendirme kurulu ile ilgili karar şöyleydi: “Expo 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu; Dışişleri Bakanı veya görevlendirilmesi halinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarının veya temsilcisinin başkanlığında, İzmir Valisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü temsilcileriyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı, İzmir Ticaret Odası Başkanı, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı, İzmir Ticaret Borsası Başkanı, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, İzmir Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü olmak üzere toplam 24 üyeden oluşur.”

Söz konusu kararın benzerinin oluşturulacağına, aynı kamu kurum ve kuruluşlarının yer alacağını kesin gözle bakılırken, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından kimlerin yer alacağı şimdiden kulislerde konuşulmaya başlandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SERVET 1 Temmuz 2011 Cuma 16:03

KOMİTELERDE NEDEN İAOSB YÖNETİM KURULU BAŞKANIYOK??NEDEN?30000 YAKIN ÇALIŞANI VE 2,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT KAPASİTELİ BİR BÖLGENİN VARLIĞI YOK.ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL.KONU MANKENLİĞİ BU OLSA GEREK.TEBRİKLER.BİZ BU KAFAYLA EXPO YU RÜYAMIZDA GÖRÜRÜZ.KENDİMİZ OYNAR KENDİMİZ ÇALARIZ.AYNI EXPO 2015 KAZANANININ AÇIKLANDIĞI GÜN GİBİ YANLIŞLIKLA SAYIN VALİMİZİ BİLE KORDONDA OYNATMIŞTIK.YİNE AYNISI OLUR.KAZANANIN BİZ OLDUĞU HABERİ GELMEMİŞMİYDİ O ZAMAN.SEVİNCİMİZ O KADAR OLUR ANCAK???

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kruvaziyer'de 1 dolar uygulaması uzadı
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü, İzmir Limanı'na gelen kruvaziyer yolcularından ...
Elektriğe 3 ay zam yok
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), perakende elektrik satış tarifelerini değiştirmedi.
VOB, Google'a isim savaşı açtı
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), kendi adını kullanarak tüketiciyi ...
 
Turkcell İzmir’de 5’e katladı
İzmir’deki 700 metrekarelik 5 katlı TİM, mağazacılığın standartlarını ...
Üretimden sofranıza kadar takip edin
Ege İhracatçı Birlikleri koordinatörlüğündeki proje kapsamında, hem de ...
Büyümede dünya rekoru
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011 yılı 1. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla sonuçlarını açıkladı.
 
Kredi kartına aylık limit geliyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ekonomideki ısınmaya ...
Yorgancılardan ithalat kısıtlaması önerisi
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, ihracatı teşvik eden ve ithalatı kısıtlayan ...
EXPO yasa taslağı Başbakanlık’ta
İzmir Ticaret Odası (İTO) Haziran ayı toplantısı bugün gerçekleştirildi. ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva