HABERLER>YAŞAM
15 Ağustos 2023 Salı - 10:39

Eski NASA çalışanı Dr. Pinto meteor yağmurunu anlattı: İzmir'den Urla'ya 1 saniyede gitmek gibi!

NASA'da yörüngesel mekanik alanında çalışmaları bulunan ve Türkiye'ye yerleşen bilim insanı Dr. Fabrizio Pinto, 14 Temmuz'da başlayan ve 1 Eylül'e kadar sürecek Perseid meteor yağmurlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dr. Pinto, "Meteorlar yörüngeye saniyede 60 kilometre hızla geliyor. Bu tıpkı İzmir merkezden Urla'ya bir saniyede gitmek gibi" dedi.

Eski NASA çalışanı Dr. Pinto meteor yağmurunu anlattı: İzmir den Urla ya 1 saniyede gitmek gibi!

Gök taşlarının yüksek hızlarla dünya atmosferine girip, sürtünme sonucu yanması ile oluşan ve 1 Eylül'e kadar sürecek olan Perseid (Perse) göktaşı yağmuru, yılın en önemli gök olayları arasında yer alıyor. Gök bilimcilerin yanı sıra vatandaşların da ilgi gösterdiği meteor yağmurları, Türkiye'nin pek çok noktasından gözleniyor. NASA'da yörüngesel mekanik alanında çalışmaları bulunan ve Türkiye'ye yerleşen İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğretim üyesi Fabrizio Pinto, ilgi çeken Perseid meteor yağmurlarını değerlendirdi. Dr. Pinto, "Perseid meteor yağmurunda, bir kuyruklu yıldız dünyamızın yanından geçtiği için ondan arta kalan meteorları dünya kendi yörüngesine almış oluyor. Daha önceden geçen kuyruklu yıldız, küçük yeşil toz taneleri bırakıyor ancak bunlar yörüngeye saniyede 60 kilometre hızla geliyor. Bu tıpkı İzmir merkezden Urla'ya bir saniyede gitmek gibi. Bu kadar yüksek hızlarla girdikleri için parlak ve güzel görünüyor" dedi.

'17 KASIM'DA YENİDEN GÖRÜLECEK'
Meteorları kayıt altına almanın ve fotoğraflamanın güç olduğunu ifade eden Dr. Pinto, "Meteorları fotoğraflamak zor oluyor çünkü nerede ve ne şekilde belireceklerini bilemiyoruz. Yörüngelerini hesaplamak pek mümkün olmuyor. Ben de takip ettim ve orbit noktalarını, yani toplanma noktalarını görmeye çalıştım. Hepsi farklı yörüngeler ve noktalardan giriş yapıyor ancak tek bir noktada toplanıyorlar. Meteorları teleskopla gözlemlemek mantıklı olmaz çünkü teleskop aslında bize gökyüzünün belli bir kısmını gösteriyor. Telefondaki belli uygulamalar aracılığıyla çekim yapmak daha iyi olabilir. Perseid meteor yağmurunda dakikada bir meteor görülebilir. Çok fazla meteor dünyamıza giriyor ama hiçbiri perseid kadar sık olmuyor. Perseid her yıl oluyor. 17 Kasım 'da bir kez daha göreceğiz" ifadelerini kullandı.

'KREPÜSKÜLER IŞINI GÖRMEK ZORDUR'
Dr. Pinto, 10 Ağustos'ta gökyüzünde, 7 yıldır görebilmek amacıyla çalışma yürüttüğü nadir rastlanan krepüsküler ışının gözlendiğini ifade etti. Dr. Pinto, "Krepüsküler ışın ve meteor yağmuru birbirinden farklı. Krepüsküler ışın tamamen dünyamızın atmosferi ile alakalı bir olay. Krepüsküler güneşin bir bulut veya toz parçacıkları tarafından önüne bir gölge geçmesi sonucu oluşuyor. Bu durum güneş ışınlarının bir yoldan geliyormuş gibi gözükmesine sebep oluyor. Bu durumla karşılaşmayı hesaplayabileceğimiz bir sıklık yok. Ben 7 yıldır bunun peşindeyim ancak yeni gördüm. Bunu görmek oldukça zordur" dedi.

'TÜRK ROKETİNİ HEVESLE BEKLİYORUZ'
Türkiye'yi astronomi ve uzay bilimleri açısından değerlendiren Dr. Pinto, "Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım eşliğinde güzel bir yol kat edildi. Türkiye'nin uluslararası uzay istasyonuna bir astronot gönderme projesi var. Bu da gayet iyi ilerliyor. Bir Türk roketinin yapılmasını da hevesle bekliyoruz. Astronomik anlamda da Türkiye'de büyük ve çözünürlüğü yüksek teleskoplar kuruluyor. Bu teleskoplar artırılırsa ve güzel bir veri akışı olursa uluslararası programlara dahil olabiliriz. Çocuklarımızı mobil oyunlardan uzak tutarak, güzel gökyüzünü görmelerini ve bir şeyleri saptayabilmelerini sağlayabiliriz. Gözlem yapılabilecek birçok ücretsiz program var" diye konuştu. (DHA)

 
Giriş ücretleri 300 TL'den başlıyor... Haklı isyan!
 
Başkan Soyer'den acil su tasarrufu çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hasan Sekin hayatını kaybetti
2023 seçimlerinde İzmir İkinci Bölge’den MHP 11. sıra milletvekili adayı ...
Formula pistine DEÜ damgası!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) IEEE Öğrenci Topluluğu’na bağlı Formula ...
Uzman uyarısı: 10 günden az tatil dinlendirmiyor
Yaz tatilinin verimli geçirilmesinin bedenen ve ruhen dinlenmeyi gerektirdiğini ...
 
Göç eden leylekler için elektrikler kesildi
Kocaeli’de leyleklerin göç rotası içerisinde yer alan Körfez ve Derince ...
John Gosling hayatını kaybetti
The Kinks grubunun eski klavyecisi John Gosling, 75 yaşında hayatını kaybetti. ...
Erkin Koray, hastaneye kaldırıldı
Türk rock müziğinin efsanevi ismi 82 yaşındaki Erkin Koray, uzun süredir ...
 
Yazar Günhan Kuşkanat hayatını kaybetti
Yazar Günhan Kuşkanat, 61 yaşında hayatını kaybetti.
Enkazdan çıkan başarı... Liseli Duru, Avrupa'nın zirvesinde!
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere yakalanmasına ...
Rekortmen senarist hayatını kaybetti
Senarist ve yönetmen Safa Önal, 92 yaşında hayata veda etti. Önal, 395 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva