HABERLER>TARIM
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 08:56

EGEÇEP’ten SİT değişikliği yorumu: İnciraltı yaşanmaz hale gelecek!

İnciraltı’ndaki SİT derecesi değişikliğini değerlendiren EGEÇEP Bilim Kurulu üyesi, ve Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır “İmar planları ve bu SİT değişikliği ile birlikte İnciraltı yaşanmaz bir hale dönüştürülmek isteniyor. Halbuki bütün İzmir’in nefes alabileceği çok özel bir alan burası” ifadelerini kullandı.

EGEÇEP’ten SİT değişikliği yorumu: İnciraltı yaşanmaz hale gelecek!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz günlerde kritik karara imza attı ve bölgenin SİT derecesinde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’de yayımlanarak askıya çıkarılan değişikliğe göre İzmir’in Balçova sınırlarında içerisinde yer alan ve 21. Grup Kuzey 1. Etabı Doğal SİT alanı adlandırılan İnciraltı’nın SİT statüsü güncellendi.

Yeni kararla birlikte İnciraltı Kent Ormanı’nı da içine alan bölgenin SİT derecesi düşürüldü. Hali hazırda 1 ve 2’inci derece doğal SİT statüsünde olan bölgenin derecesi 2’nci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanı ve 3’ncü derece doğal SİT’e denk gelen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı değiştirildi. Yeni karara göre yapılaşmaya yasaklı olan bölgeler de kısmi olarak konut ve turizm yapılaşmasının önü açıldı.



YAPILAŞMA BASKISI ARTACAK
SİT değişikliği kararını EGEÇEP Bilim Kurulu üyesi, Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve İzmir eski milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Egedesonsöz’e değerlendirdi.

SİT derecesinin düşürülmesinin her zaman tehlikeli olduğunu kaydeden Sındır “SİT derecesi düştükçe yapılaşma baskısı artacakken bir taraftan da SİT kararı verilmesine neden olan koşullar yok edilecek. SİT derecesinin düşürülmesi her zaman tehlikelidir. İnciraltı bölgesi için ben Ziraat Mühendisleri Odası’nda iken, siyasette iken ve EGEÇEP’te iken hep söyledim orası bir tarım bölgesi. Orada hala mandalina bahçeleri var ve hala üretim de yapılıyor. Oranın iklimi mikro kliması, toprağı da dönüşmüş değişmiş de değil. Toprak kirlenmesi, bor artışı gibi söylemler hep yapay nedenler… “ dedi.

RANT İŞTAH KABARTIYOR
İnciraltı üzerindeki şehirleşme baskısının sonucunda bölgenin SİT derecesinin düşürüldüğünü belirten Sındır “Bakanlığın planları bölgeyi kentsel yerleşim alanına dönüştürmeyi hedefliyor. İmar planları ve bu SİT değişikliği ile birlikte İnciraltı yaşanmaz bir hale dönüştürülmek isteniyor. İnciraltı’nın tarımsal niteliği hala korunabilir. Yeter ki güçlü bir irade konulabilsin. Ama dediğim gibi rant herkesin iştahını kabartıyor. Rant iştahı da imar baskısının hayata geçirilmesine neden oluyor. Konut ya da turizm nasıl vasıf verirseniz verin sonuçta tarım alanı yok oluyor, imar ve betonlaşmayı getiriyor. Bu da kentsel yaşamın zorluklarını beraberinde getirecek. Halbuki bütün İzmir’in nefes alabileceği çok özel bir alan burası” ifadelerini kullandı.

 
AK Parti MYK toplanıyor: İşte masadaki başlıklar...
 
Feyyaz Uçar'dan transfer açıklaması
YORUMLAR
Toplam 40 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güler 14 Ağustos 2024 Çarşamba 13:21

Eski ziraat odası başkanı beyefendi, bahçelerarasındaki arazi mizde dikili mandalina portakal greyfurt turunç ağaçlarından (4) dört sene önceki gibi meyve alamıyoruz, Düzce den kalkıp EMEK ZAMAN PARA harcayarak bahçeye geliyoruz üzülerek elı boş dönüyoruz ağaçlar hayalet gibi ......... İzmir neyle nefesleniyor acaba kuru hayalle mi

Yorumu oyla      0      0  
İsmail Yıldız 14 Ağustos 2024 Çarşamba 13:12

Ömrümün yarısı Balçova''da geçti.. Öğtetmenliğimde, neredeyse Balçova''nın yarısının çocuklarına ders verdim.. Eğitim sendikalarında kurucu oldum, önemli görevler üstlendim. Emekli olduktan sonra, kimi zaman sorunların kaynağı ve aynı zamanda çözüm noktası olan siyasetin içine yer aldım.. Kamil hocamla da zaman zaman bir araya geldiği oldu.. Entelektüel birikimini her daim takdirle karşılarım Ancak İnciraltı değerlendirmesini, sanırım tamamen özel mülkiyet olan bölgedeki İnciraltı toprak sahipleri ile yeterince bir değerlendirmeye girmemesine bağlıyorum.. Yıllardır İnciraltı''nda bir yandan tarım "var"mış adı altında "tarım gerekçesiyle tarım dışı işgaller.. Su ve toprak bozulması, kaçak düğüncü, mangalcı salonlarının pıtrak gibi çoğalmasının yanında, toprak mirasçılarının çoğalması, İnciraltını yıllardır zaten içinden çıkılmaz sorunlara doğru sürüklemekteydi.. İnciraltı''na plan, çeki düzen artık kaçınılmazdır! Büyük ve gizli tekellerin İnciraltı konusunda sessiz kalması, bir yandan da aracılarla toprak toplaması büyük bir kurnazlığın da işareti değil mi ? "Önce ucuza topla, sonra büyük parseller şeklinde imarı çıkar, küçük parsel sahiplerini yut, gökdekelerini, AVM''lerini yerleştir" Bu örnekleri kamuoyu Özdilek ve İstinye Park''ta ve bütün İzmir''de yeterince gördüyse eğer...?! O halde bu gün, gerçek Balçova halkının mülkü olan ve orayı bu güne kadar hiç değilse, gecekondulaştırmadan bu günlere getiren mülk sahiplerinin yeterli bulduğu, bu kadar düşük emsalli bu planda hükümet destek veriyor diye, muhalefet karşı çıkmak zorunda mı cidden? Oysa, doğruyu doğru, eğriye eğri diyen olgun bir muhalefet halkta daha çok güven üretir.. Kamil hocama da sevgiler selamlar..

Yorumu oyla      0      0  
Göz göz 14 Ağustos 2024 Çarşamba 11:36

Sayın profesör burası izmirin değil burası insanların tapulu mülkü kimse sizin yazlığınızda bahçeniz de tarım yapın yada yeşil olacak diye diretiyormu burdaki mülk sahipleri isterse yeşil isterse kurak toprak olarak bırakır madem bu kadar önemli kamulaştırma yapsınlar insanların parasını ödesinler sorun çözülsün

Yorumu oyla      0      0  
oguz 14 Ağustos 2024 Çarşamba 11:07

konuyu bilmeyenlere; tahtali baraji ve narlidere metro setleri sebebi ile tatli su kaynaklari inciraltina gelmemekte. dolayisisiyla gelmedigi icin deniz suyu coraklastirdi bolgeyi. iki kat imar icin azap cektiriyorlar. malımız olmasina ragmen kiradayiz. hak sahibiyiz lakin bunu bile çok görüyorsunuz. cekin artik kirli ellerinizi.

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:37

Bu Planlari İstemeyen zihniyetin kötü niyetli olduğunu ve planları okumadığını biliyoruz,yoksa mangalcıların nargilecilerin düğün salonlarının atıl durumda olan seralardan hırsızlık yapanların devamlılığını kim ister? İnciraltında rant yoktur %99 u dedelerinden miras kalan insanlarındır ve izmirin en düşük imarlı planlarını kabul etmişlerdir.Rant çıkar vs kelimelerini kullananların hepsi safsatacıdır,çocuklarının geleceğini düşünen her izmirli bu plana destek oluyor çünkü...

Yorumu oyla      0      0  
Spark 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:37

Hadi oradan gündem bey. Senin oturdığun evi arsanı da orman yapalım. Ne dersin. Boş boş konuşma. Hak dahibinin cebine mi göz dikiyorsun. Kimsin ki orman olsun diyorsun. İnciraltı tapulu arazi. Gözü olanların gözü çıksın. Bayraklı karşıyaka binalaşırken de böğüreydiniz

Yorumu oyla      0      0  
Sadık bolel 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:33

Rant diye diye temcit pilavı gibi yaptınız burada herkes mal sahibi şu an 4 tane kuyu açıldı 4 ude tuzlu su hayvanların bile içmediği bu yerlerde ne tarım nede yeşil alan olur üstün bile can çeliştiği yerde yapılacak tek şey turizm bırakın artık elinizi çekin bizler bunaldik

Yorumu oyla      0      0  
İzmirli 12 Ağustos 2024 Pazartesi 22:40

Inciraltının tamamen imara açılmasına karşıyım ama mal sahiplerine de bir hak tanınması lazım .insanlar kendi topraklarını ekerken orada da yaşayabilmeli.sıkı bir denetimle her yerin betonlaşmasına engel olunmalıdır.yıllarca sit alanı diyerek vatandaş mağdur edilirken nasıl oraya otel yapıldığını kimse sorgulamadı.devlet ,hazine arazilerine ormanına sahip çıkamazken vatandaşın toprağına bu kadar yasak koymamalı.arazi tapulu ise hak sahiplerine yaşam alanı tanımalıdır.bu durum ranta dönüşmeden doğayı koruma şartıyla insanlara kendi topraklarında yaşama hakkı verilmelidir.

Yorumu oyla      1      1  
Tevfik 12 Ağustos 2024 Pazartesi 20:35

Say. Prf Pancar, K.paşa, Torbalı ovaları yapılaşmaya açılırken neredeydin.Nefes almakla ne alakası var her yer çöplük gibi .

Yorumu oyla      1      0  
Esas 12 Ağustos 2024 Pazartesi 20:31

Bölgeyi babadan anadan dededen tapusu olan esas sahiplerine yar etmeyip sermayeye peşkeş çekme çabaları

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlığa deniz hıyarı çağrısı!
Karaburun‘dan Alaçatı‘ya kadar olan bölgede deniz patlıcanı av yasağının ...
Kuraklık Bardacık'ı da vurdu!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen Payamlı Bardacık ...
Su ürünleri avcılığı için yeni düzenleme!
Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi ile birlikte 7 tür için toplam avlanabilir ...
 
Zeytinde hedef 200 milyon dolarlık ihracat!
Tarih boyunca barışın ve bereketin simgesi olarak kabul edilen ölmez ağaç ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Beyaz ekmekte domuz kılına devam!
Ender ALDANMAZ yazdı... Beyaz ekmekte domuz kılına devam!
Bakan açıkladı: Hesaplara yatırılıyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplam 1 milyar 195 milyon 380 ...
 
Havalar ısındı... Kuru incirde hasat öne çekildi
Dünyanın önde gelen kuru incir üretim merkezi Aydın'da, aşırı sıcaklıklar ...
103 ülkeye gönderiliyor... Sultaniye üzümleri dünya sofralarında!
Türkiye'nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90'ını karşılayan Manisa'da, dünyaca ...
İzmir'de tarlaların dibine taş ocağı!
İzmir’in tarım deposu olarak da bilinen Ödemiş’te tarım arazilerinin dibindeki ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva