HABERLER>EGE
11 Ocak 2011 Salı - 00:00

Ege’’de toplam 12 bin 500 dernek var!

Gelişen Türkiye’’deki sivil toplum örgütü ilgisi bölgede tavan yapmış durumda’… İzmir’’de 5 binlere ulaşan dernek sayısı Ege’’de 13 bin kapısına dayandı.’

Ege’’de toplam 12 bin 500 dernek var!




İZMİR - Türkiye'nin gelişmesiyle birlikte insanların sivil toplum kuruluşlarına olan ilgisi de artarken, Ege'de kurulan dernek sayısında patlama yaşanıyor.

Yeni Asır’’dan Tolga Tekin ve Ufuk Soyhan’’ın güne damga vuran detaylı haber analizine göre İzmir'de kurulan dernek sayısı 5 yıl öncesine göre 2'ye katlandı. Her gün 1-2 derneğin kurulduğu İzmir'de 205 yılında toplam 261 dernek kurulurken bu sayı 2010'da 525'e ulaştı. İzmir'deki toplam dernek sayısı da 4 bin 728'e ulaştı. Ege'deki dernek sayısı da 12 bin 512'yi buldu. Balıkesir'de 1525, Manisa'da 1352, Denizli'de 1327, Aydın'da 1235, Muğla'da 1007, Çanakkale'de 806 ve Uşak'ta 527 dernek faaliyet gösteriyor. İzmir'deki spor kulubü derneklerinin sayısı 850'yi bulurken hemşehri derneklerinin sayısı da 600'ü geçti.
İl genelinde 750'nin üzerinde cami yaptırma ve benzeri amaçla faaliyet gösteren dernek bulunuyor. İzmir ve Ege tam bir dernek zengini olurken bazı dernekler ise, ilginç isimleriyle dikkat çekiyor. İzmir'de "Angora Tavşanını Seven Şoförler Derneği", "Evlilik Dışı Çocuklar Derneği", "Muhabbet Kuşu ve Kanatlı Hayvan Sevenler Derneği" ve "Yorkshire Irkı Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneği" gibi ilginç isim ve faaliyet alanına sahip çok sayıda dernek bulunuyor.
YASAL RAHATLIK
Türkiye'de insanların sivil toplum kuruluşlarına olan ilgisinin sürekli arttığını vurgulayan İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz, "2004 yılı öncesinde dernek kurmak için kuruluş bildirimi, dernek tüzüğünün yanı sıra kurucuların sabıka kaydı, nüfus cüzdanı, ikametgah, damga pulu isteniyordu. Bu nedenle bazı suçlara karışmış kişiler dernek kuramıyordu. Ancak şimdi sabıka kaydı aranmıyor. Artık dernek kurmak için sadece kuruluş bildirimi ve dernek tüzüğü isteniyor" dedi. "Fakat bunu bilmeyen bazı kişiler dernek kurmaya çekiniyor" diyen Korkmaz, "Herkes rahatlıkla dernek kurabilir. Sadece bize başvurarak dernek kuruluş bildirim formunu doldurup tüzük hazırlamak yeterli" dedi.
YASAL İŞLEM
Şu an yurt genelinde faal olmayan dernekler bulunduğunu ifade eden Korkmaz, "Derneklerin tüzüklerinde belirttiği tarihler arasında iki kez genel kurul yapmaması halinde biz yasal işlem uyguluyoruz. Derneğin kendiliğinden dağıldığını tespit ediyor ve kapatılması için adli makamlara sevk ediyoruz. Şu an İzmir'de de 170 tane hakkında mahkeme açılan dernek var" diye konuştu.
Uyanıklar dernek satın alıyor
Bazı uyanık kişilerin kurulması kolaylaştırılan dernekleri suistimal ederek rant sağlamayı amaçladıklarını da söyleyen Bülent Korkmaz, bu amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteren dernekleri belirleyerek kapattıklarını ve 2004'ten bugüne kadar 300 derneği fesh ettiklerini belirtti. Bazı kişilerin sadece lokal açmak için dernek kurduklarını söyleyen Korkmaz "Derneğe bağlı lokal açabilmek için derneğin 1 yıl faaliyette bulunmaması ve üstüste 2 genel kurul yapmaması halinde buna izin verilmeyerek dernek kapatılıyor. Bunu bilen bazı uyanıklar ise atıl vaziyetteki derneklerin yönetim kuruluna genel kurul yaparak kendileri geçiyor. Lokal açmak için derneklere girip para karşılığında yönetim kurulunu değiştirenler de var. Böylece yönetimi değişen dernekler lokal açabiliyor. Bizler de bu tür durumlara engel olmak için atıl durumdaki dernekleri kapatıyoruz. Kanuna uygun olmayan durumlarda hemen derneği fesh ediyoruz. Bu şekilde ve çeşitli yasal prosödürleri yerine getirmeyen derneklerden 2004 yılından bu güne kadar 300 tanesi mahkeme tarafından fesh edildi" dedi.
DENİZLİ
1327 dernek bulunan Denizli'de ilginç dernek isimleri şöyle: Denizli Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği, Akciğer Dostu Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği, Denizli Horozcular Kulübü Derneği, Denizli Kümes Hayvanları Yetiştirme ve Yaşatma Derneği, Mezarlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Yurtdışında Çalışan İşçilerimizin Haklarını Koruma Derneği, Denizli Müzik ve Dans Sevenler Kültür Derneği, Denizli Horozları ile Kanatlı Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği
AYDIN
Aydın'da 1237 dernek var. En ilginçleri şöyle: Aydın Dağlarının Sularını Borudan Geçirme Halka Temiz Su İçirme Derneği, İncirliova Hint Horozları Sevenler Derneği, Kuşadası Bar Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türkiye İnşaat Sürveyan ve Kalfa Derneği, Yarışçılar Derneği, İncirliova Kanarya Sevenler Derneği, Dersane İçmesuyunu Geliştirme ve Yaşatma Derneği.
UŞAK'TA
Uşak'ta 528 dernek bulunuyor. Derneklerin büyük bölümü aktif olarak çalışmıyor. Aktif çalışan dernekleri genellikle iş adamları ve hayır kurumları oluşturuyor. İlginç isimler taşıyanları şöyle: Uşak Serinofil Derneği, Uşak İçin Derneği, Eşme Kanarya Sevenler Derneği, Güvercin Sevenler Derneği, Genç Hizmetliler Derneği.

BALIKESİR
Balıkesir'de 1525 dernek var. Balıkesir Üniversite Geliştirme Derneği
Alman Kısa Tüylü (Devtsch-kurzhaar) Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği, Vitamin Gençlik Kulübü Derneği, Balıkesir Temiz İnternet Kafe İşletmecileri Derneği, Evrensel Değerler Derneği.
MANİSA
Manisa'da toplam bin 353 dernek var. İlginç isimli dernekler şunlar: Kanarya ve Bülbül Sevenler Derneği, Posta Güvercinleri Uçuranlar Derneği, 1965 Tarzanlar Manisaspor Taraftarları Yaşatma Derneği.

MUĞLA
Muğla il genelinde 1007 dernek faaliyet gösteriyor.
Ege'de durum
İzmir 4728
Balıkesir 1530
Manisa 1352
Denizli 1327
Aydın 1235
Muğla 1007
Çanakkele 806
Uşak 527
TOPLAM 12 512
 
İzmir'deki ilginç dernek isimleri
Bir Yudum Şarap Derneği
Türk Dili Konuşan Deribilimciler Derneği
Evlilik Dışı Çocuklar Derneği
Halkımızı Bilinçlendirme Derneği
Hücre Ölümü Araştırma Derneği
Redüktör Otomasyon Teknoloji Elektrik Kimya Spor Derneği (ROTEK)
Angora Tavşanı Seven Şoförler Derneği
Balamos (Dans Edelim) Dans ve Spor Derneği
Proje Atölyesi Derneği (PORDER)
Oyun ve Ödev Evleri Derneği
Ege Efe Zeybek Kızan Ocakları Derneği
Don Kişot Kültür ve Sanat Derneği
Yorkshire Irkı Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneği
1. Border ve Fife Fanch Irkı Kanarya Sevenler ve Yetiştirenler Derneği
Pointer Köpeği Irkı Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği
Yarım Pabuçlu Çocukları Koruma Derneği
Cumbalı Sokak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Refleksologlar ve Refleksoloji Uygulama Derneği
Narlıdere Pizza Sevenler Derneği
Kanatlı Kuşlar Hint Horozları Yetiştirme Derneği
Muhabbet Kuşu ve Kanatlı Hayvan Sevenler Derneği
Cesur İzmir Spor Kulübü Derneği
Engelsiz Sanat Derneği
Avrupa Çalışmaları Ege Derneği
Bu derneklerden bazılarının kuruluş amacı ve faaliyetleri
Evlilik Dışı Çocuklar Derneği
Yıldız Turnalı ve bir sürde önce hayatını kaybeden eşi Ceyhan Turnalı tarafından 7 yıl önce kuruldu. Derneğin; evlilik dışı doğanların hukuksal haklarını koruma ve üyelere bu açıdan destek sağlamak üzere kurulduğunu belirten Turnalı, "Bugün artık benzer amaçlı başka dernekler de kuruldu ve onlara yol göstericilik yapmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
Oyun ve Ev Ödevleri Derneği
1.5 ay önce kurulan dernek, eğlenerek öğrenme modelini benimseyerek çocuklara yönelik çalışmalar sürdürüyor. Dernek Başkanı Müge Gülcan, bünyelerinde yine çocuklara yönelik Kivi Kids Akademi'nin de olduğunu belirterek, "Okul öncesi eğitimini danışmanlık hizmeti ile birleştirdik. Çocukla birlikte büyüme felsefesini ilke edinip yaparak-yaşayarak öğrenme modelini uygulayan çağdaş bir kurumuz" dedi.
Bir Yudum Şarap Derneği
İzmir'de 2000 yılında dokuz şarap meraklı tarafından kurulan dernek anadoluda başlayan şarap kültürünün İzmir'de canlandırılarak bütün dünyaya Türkiye'yi şarap kültürüylü tanıtmayı amaçlıyor. 2000 yılından 2006'ya kadar derneğin başkanlığını yapan ve halen onursal başkanlığı sürdüren Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Aktan, "Türkiye'yi şarap kültürümüzle dünyaya tanıtmak için ve bağcılığın geliştirilmesi için yola çıktık. Şu anda üye sayımız 45. Üye sayısını 50 civarında tutmaya çalışıyoruz. Herkes derneğimize üye olmak için talepte bulunuyor, ancak şaraba gönül verenlerin üye olması için titiz davranıyoruz" dedi.
Türk Dili Kullanan Deribilimciler Derneği
Türkiye Dermatoveneroloji Derneği ile birlikte Türk Dili Kullanan Deribilimciler Derneği başkanlığını yürüten Dokuz Eylül üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Tahsin Güneş, derneğin amacının yurt içinde dermatovenerolojik kökleşik ve güncel bilimsel konularda incelemeler yaparak gerektiğinde bunların medikal ve sosyal yönlerinden hükümeti haberdar etmek, konuların halk sağlığını ilgilendiren yönlerini basın-yayın aracılığıyla halka duyurmak; Derneğin temel ilkeleri doğrultusunda halk sağlığını ilgilendiren konularda halka açık panel, sempozyum ve sohbet toplantıları düzenlemek; Yerli ve yabancı bilimsel derneklerle ilişkide bulunarak bilimsel toplantılarına temsilci göndermek; Yerli ve yabancı bilim adamlarını derneğimizin bilimsel toplantılarına konuşmacı olarak davet etmek olduğunu söyledi.
Muhabbet Kuşu ve Kanatlı Hayvan Sevenler Derneği
Karşıyaka'daki derneğin üyesi Engin Şen, bütün hayvanları sevdiklerini ancak çocukluktan beri kuşlara karşı ayrı bir ilgi besledikleri için bu derneği kurduklarını ve muhabbet kuşu ve güvercin gibi kuşların doğada varlıklarını sürdürmeleri için mücadele ettiklerini söyledi. Kuşların alım satımını da yaptıklarını söyleyen Engin Şen, kuş sevgisinin çocuk yaştan itibaren herkesin tatması gereken bir duygu olduğunu söyledi.
Refleksologlor ve Refleksoloji Uygulama Derneği
2004 Eylül ayında Psikolog ve Refleksoloji Uzmanı Esat Başaran ve Halil Tabur tarafından kurulan dernek, modern tıbbın doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan bazı hastalıklar karşısında çaresiz kaldığı durumlarda devreye giren alternatif tıp yöntemleriyle, Türkiye'de engellilerin rehabilitasyonunda önemli bir boşluğu doldurdu. Dernek bünyesindeki Ankara Balgat, İstanbul Üsküdar, İzmir Güzelbahçe şubelerinde devam eden merkezlerde kökeni Uzakdoğu'ya uzanan ve alternatif tıp yöntemlerinden sadece biri refleksoloji yöntemiyle ayak ve el masajıyla vücudun görünmeyen noktalarını uyarılarak hastalıklarına çare arayan insanların umuda açılan kapısı haline geldi.
Cumbalı Sokak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Alsancak'ta denizi gören ve imbat esintisini en iyi alan yerlerden biri olan Cumbalı Sokak'ta(1448 Sokak) oturanların kurduğu ve dernek başkanı Şefika Blönchlinger olan Cumbalı Sokak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir'de faaliyetini sürdürüyor.
İzmir'deki dernekler ve sayıları
74 Engelli derneği
57 Kadın Hakları Derneği
27 Kadın Derneği
600'ün üzerinde hemşehri derneği
750 cami derneği
850 spor kulübü derneği
500'ün üzerinde sosyal yardımlaşma derneği
100'ün üzerinde sanayici derneği
33 THK derneği
33 Atatürkçü Düşünce Derneği
23 Kızılay Derneği
120 Emekli Yardımlaşma Derneği
60 Memur Yardımlaşma Derneği (Tolga Tekin/Ufuk Soyhan Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla’’ya marina müjdesi
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesi ile Datça ve Dalaman ilçelerine ...
Ege’’de kanlı takas!
9 kilo sahte altınla parayı takas etmek için Biga’’da buluşan Manisalı ...
Marmaris sezonu açtı
   Marmaris, gemi turizmi sezonunu Avrupa’’nın en büyük, dünyanın ...
 
Erdoğan’’ın Papandreu’’ya cevabı muhalefeti böldü
Erzurum’’da Yununistan Başbakanı Yorgo Papandreu’’nun sert sözlerine yanıt ...
Kürsüde istifa etti
Ak Parti İl Başkanı Bilal Uçar, milletvekili aday adayı olmak için ...
Kotil, Balıkesir-Körfez Havaalanı'nı inceledi
  Edremit Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen ...
 
Egeliler İzmir için tek yürek!
Aydın, Muğla, Balıkesir, Manisa ve Uşak illerinin belediye başkanları ...
Eşeğe 4 kişi tecavüz etmişler!
Muğla’’nın Milas İlçesi’’nde sahibi tarafından terk edilen eşeğe tecavüz ...
Erdoğan’’a mektup yazdı hayatı kabus oldu!
Başbakan'a gönderdiği mektupta hükümeti eleştiren gıda mühendisi, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva