HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2011 Perşembe - 09:23

Ege'de 'Beyaz altın'ın geleceği karardı

Tohum ekim dönemine geç giren Egeli pamuk üreticileri, hasat döneminde gelen sonbahar yağmurlarının verdiği tahribatla ikinci darbeyi yedi.

Ege de  Beyaz altın ın geleceği karardı

İZMİR - Ege'de şiddetli sağanak yağmur hayatı olumsuz etkilerken yağmurdan en büyük darbeyi pamuk üreticileri gördü. Türkiye'nin pamuk ihtiyacının 4'te birini karşılayan Ege'de, 4 günlük yağmurun Menderes Havzası'nı taşırması sonucunda Aydın'da binlerce dönüm pamuk arazisi sular altında kaldı. Aydın İl Tarım Müdürlüğü kesin hasar tespiti için çalışmaları sürdürürken, tahmini hasar bedelinin 60 milyon TL'nin üzerinde olduğu belirtiliyor. Aydın'daki 14 bin pamuk üreticisi hasat edecekleri ürünle borçlarını ödemeyi beklerken, yağmurun pamuğu vurmasının ardından bankalara olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladı.

Pamuk ekimi ve üretimi arttı...Haberi için tıklayınız...

Aydın'da bu yıl 220 bin ton pamuk üretimi yapmayı beklerken hasat dönemine gelen yağmurla sarsıldıklarını kaydeden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, "Türkiye'de 1 milyon 820 bin ton yıllık pamuk üretimi yapılırken Aydın yıllık 200 bin ton pamuk üretimi ile ihtiyacın yüzde 12'sini karşılıyor. Bu yıl 220 bin ton pamuk üretimi bekliyorduk.

4 gün etkili olan yağışlar pamuğa çok büyük zarar verdi. Menderes havzasının etrafındaki pamuk tarlalarının çoğuna su bastı. Üretici pamuk hasadının yüzde 5'ni bile yapmamışken yağmur tüm beklentileri suya düşürdü. İlk tespite göre yüzde 25 oranında ürün kaybı ve 60 milyon TL civarında bir zarar görünüyor. Bankalara ve kooperatiflere borcu bulunan üreticileri çok zor günler bekliyor. Bu nedenle yetkililerden pamuk üreticisinin borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Ege'deki pamuğun yüzde 35'inin Söke Ovası'ndan yetiştiğinin altını çizen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, şöyle konuştu: "Bu yıl Söke Ovası'nda 365 bin dekar alana pamuk ekildi. Yüzde 15'i hasat edilmişti. Metrekareye 225 litre yağmur düştü, üretici perişan. Makineli hasat yapıldığı için pamuğun yapraklarını dökmesi için hasat öncesinde zirai ilaç kullanıldı. Tam bu sırada gelen yağmur, pamuğun dalından koparak toprağa düşmesine, verim ve kalite kaybına neden oldu. Söke'de en az 40 milyon TL zarar var. Çiftçinin borçlarının 4 yıl ötelenmesini istiyoruz. Bu borçlar ötelenmez ve pamuk üretim maliyetleri düşürülmezse hiçbir üretici bir daha Söke Ovası'na pamuk ekmez."
 
YENİ TÜRLER
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Başkanı Sadettin Öztürk, yağmurun en fazla yerli pamuk tohumu üretimini etkilediğini öne sürdü. Geçen yıl 18 bin 680 dekar alana pamuk ekimi yapılan Nazilli'de bu yıl 31 bin dekar alana pamuk ekildiğini kaydeden Öztürk, şiddetli yağışların ciddi zarar verdiğini bildirdi. Hasat döneminde çok az yağmurun bile pamuk kalitesini düşürdüğünü anlatan Öztürk, "Yağmurun en büyük zararı pamuğun tohum kalitesini düşürmesiyle ortaya çıkacak. Farklı türde pamuk üretmek için bin 100 dönümlük arazide yeni tohum ekmiştik, büyük zarar gördü. Tekstilde kullanılan pamuğun yüzde 80'ini ithal ediyoruz. Bu yüzden yeni tohum türleri önemli" dedi

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan, "Şuan yüzde 25 zarar tespit ettik. Yağmur devam ederse dalında sallanan pamuk tamamen dökülecek ve üretici bu yıl pamuktan hiç para kazanamayacak. Afet kapsamındaki ürünler arasında yer almadığından pamuk üreticisi çok mağdur. Yetkililerden buna çare bulmalarını istiyoruz" diye konuştu.
 
BAYRAKTAR: DEVLET ZARAR GÖRENİN YANINDA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Devlet zarar gören insanlarımızın yanındadır" dedi. Antalya'daki sel bölgesindeki incelemelerinin ardından açıklama yapan Bakan Bayraktar, selde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyip, evleri hasar görenlere yapılan yardımları anlattı. Herşeyin eskisi gibi olacağını ifade eden Bayraktar, "Pamuk, domates, narenciye, nar ve seralar zarar gördü. Devlet çiftçi ve vatandaşın yanında, çiftçi için gerekeni yapacağız. Yıkılan yerleri yeniden yapacağız" diye konuştu. Bakan Bayraktar ayrıca, afet ve sel baskınlarına karşı yeniden bir imar planlama çalışması içinde olduklarını aktardı.(Yeniasır)

Rekolte tahmini
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Kocagöz, Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 38 civarında arttığını, bu yıl yüzde 35 civarındaki artışla rekoltenin 149 bin ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
    
İZTB koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, TARİŞ ve Söke Ticaret Borsası'nın katkılarıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından gerçekleştirilen Uzaktan Algılama Yöntemi ile Ege Bölgesi 2011-2012 sezonu pamuk rekoltesi tahminleri açıklandı.
    
Kocagöz, İZTB Meclis Salonu'ndaki basın toplantısında, pamuğun Türk tarımı açısından büyük öneme sahip olduğunu, Türkiye'nin dünya pamuk üretiminin yüzde 1-1,5'unu karşıladığını anlattı.
    
Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 38 oranında arttığını belirten, Kocagöz artışın İzmir'de yüzde 29, Manisa'da yüzde 182, Denizli'de yüzde 100 civarında olduğunu ifade etti.
    
Kocagöz, Aydın'da 60 bin hektar, İzmir'de 29 bin 700, Balıkesir'de bin, Denizli'de 6 bin 800, Manisa'da 5 bin 200, Muğla'da bin 475, Çanakkale'de 598, Bursa'da ise 25 hektar olmak üzere bölgede toplam pamuk ekim alanının 104 bin 924 hektara ulaştığını kaydetti.
    
Aydın'da 85 bin, İzmir'de 41 bin, Balıkesir'de bin, Denizli'de 10 bin, Manisa'da 7 bin, Muğla'da 2 bin ton pamuk üretimi beklediklerini ifade eden Kocagöz, ''Pamuk ekim alanı yüzde 38 civarında artan Ege Bölgesi'nde yaklaşık 149 bin ton pamuk üretimi bekliyoruz'' dedi.

''Yağmur pamuğun kalitesini değil rengini etkiledi''
Son yağışların ürünlere etkisinin tarlalara girildikten sonra daha net bir şekilde ortaya çıkacağını dile getiren Kocagöz şöyle konuştu: ''Yağışlardan sonra hasada girilmedi. Sanıyorum cumartesi gününden önce tarlaya girilmez. Eğer yağışlar hafta sonu devam ederse bu rekolte tahminini revize etmek zorunda kalabiliriz. Şu anda yağışlardan dolayı meydana gelen hasarları aşağı yukarı tespit ettik. Ege Bölgesi için önümüzdeki günlere de bakarak hükümetten zararla ilgili talepte bulunmayı düşünüyoruz.
    
Yağışlar pamuğun elyafını, kalitesini etkilemedi ancak rengini etkiledi. Yağışlardan önce çok kaliteli bir pamuk vardı. Yine de dünyada kaliteli pamuğun olmadığı bir dönemde Türk pamuğu çok kaliteli.''
    
Kocagöz, pamuğun üretici için riskli ürünlerin başında geldiğini belirterek, gelecek yıllarda pamuk ekim alanlarının artıp artmayacağına ilişkin, ''Üretici başka üründen ne kadar kazandığına bakar. Pamuk için 1.8 lira maliyetle 20 kuruş kazanmak için 12 ay bekleyecek. Böyle bir yarışa girmek üretici için zor gelebilir'' diye konuştu.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ziraat Odası 13 Ekim 2011 Perşembe 15:04

2 haftadır meteoroloji heryerde haber yapıyor. Ege yoğun yağmur geliyor diye. Bü sürede 2 - 3 kez söke ovasından geçtim. Yanımdakilerle ne olacak bu pamuk ıslanırsa diye konuşuyorduk. İşte olacağı bu. Sonra sağa sola çamur at, devletten para iste falan filan. Önce önleminizi alın sonra konuşun.

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SPK'dan Türk şirketleri için devrim gibi karar
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceki gün gece yarısı yayınlanan tebliğ ...
Sigara, içki, cep ve otoya ÖTV zammı
Sigara, alkollü içki, cep telefonu, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc ...
Çimentoda, karbondioksit emisyonuna karşı yol haritası
Avrupa Çimento Birliği Genel Koordinatörü Jean-Marie Chandelle, sektör ...
 
Ankastre Dünyası’nın kampanyaları ilgi görüyor
Akar Yapı adıyla 1996 yılında ankastre sektörüne hızlı bir giriş yapan ...
Sony 1,5 milyon adet LCD televizyonu toplatıyor
Japon elektronik devi Sony, dünya çapında 1,5 milyon adet LCD televizyonu toplatıyor.
Su Ürünleri Mühendislerinden Bakan Eker’e Mektup
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Tarım Bakanı Mehdi Eker’e ...
 
Bakioğlu: Özel havalimanları büyük ihtiyaç
Ulaştırma Bakanlığı şimdi de bir pist ve küçük bir binadan oluşan kontrolsüz ...
Porche Autoshow'a katılıyor
Otomotiv sektörü İzmir’deki büyük buluşmasına hazırlanıyor. Bu yıl fuara ...
Yağmur pamuk üreticilerini vurdu
Üç gün boyunca etkili olan sağanak yağmur Egeli pamuk üreticilerini vurdu.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva