HABERLER>EKONOMİ
11 Ekim 2011 Salı - 14:58

Yağmur pamuk üreticilerini vurdu

Üç gün boyunca etkili olan sağanak yağmur Egeli pamuk üreticilerini vurdu.

Yağmur pamuk üreticilerini vurdu

MUĞLA - Muğla'nın Milas İlçesi'nde üç günde metrekareye yaklaşık 140 kilogram yağış düştü. Bölgedeki pamuk tarlaları sular altında kalan üreticilerin mağdur olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ilçe genelinde 6 bin ton pamuk hasadını beklediklerini, ancak yağmurlar nedeniyle bu miktarın önemli ölçüde düşeceğini söyledi.
 
Milas'ta geçen cumartesi öğlen saatlerinde başlayıp üç gün boyunca aralıkla etkisini arttırarak süren sağanak yağmur pamuk üreticisini vurdu. İlçeye üç günde metrekareye yaklaşık 140 kilogram yağışın düştüğü öğrenilirken, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, bazı tarım arazilerinde incelemelerde bulundu. Yağmurun özellikle pamuk üreticilerine zarar verdiğini belirten Atıcı, "3 günden bu yana ilçemizde etkili olan yağmur bazı üreticilerimize büyük zararlar verdi. Özellikle pamukta büyük zararımız var. Belki son 35 yılın en şiddetli yağışları oldu. Pamuk hasadına yakın bir zamanda yağan yağmur nedeniyle yüzde 50, belki de yüzde 50'den fazla zarar var. Çiftçimizin uğradığı zararın karşılanması veya en azından banka kredilerinin devlet eliyle ertelenerek çiftçiye yardımcı olunması gerekir. Ayrıca TARSİM'in yağışlardan dolayı meydana gelen bu zararları da sigorta kapsamına alması gerekiyor. Bu konuda zaman zaman yaptığımız müracatlar boşa çıktı. Şu haliyle pamuklarımızı sigorta kapsamında sigortalatsak dahi hiç bir işe yaramıyor" dedi.
 
İsmail Atıcı, ilçe genelinde bu yıl 300 çiftçinin yaklaşık 15 bin dekarlık alanda pamuk ektiğini ve yaklaşık 6 bin ton pamuk üretimi beklediklerini dile getirdi. Atıcı, "Tarlalarda büyük hasarlar meydana geldi. Büyük oranda rekolte düşüşü bekliyoruz. Belki hiç toplanamayacak pamuklar da olabilir. Çünkü burada girilemeyecek araziler de var. Rekoltenin yanında pamukta bir de lekelenme oldu. Rengi beyazdan griye veya daha sarıya dönmüş durumda" diye konuştu.
 
SÖKE’DE PAMUK DALINDA KALDI
Türkiye'nin Çukurova'dan sonra en büyük pamuk ambarı olarak bilinen Söke Ovası'nda bulunan pamuk tarlaları üç gün boyunca etkili olan sağanak yağmur nedeniyle sular altında kaldı. Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, "Yağmur Söke Ovası'na 8 ile 10 milyon TL arasında zarar verdi. Üreticinin kredi borçu ertelenmeli" dedi.
 
Söke ve çevresinde üç gün boyunca aralıklı olarak süren şiddetli yağanak yağmur nedeniyle hasat için gün sayılan binlerce dekarlık pamuk tarlası sular altında kaldı. Hasat döneminde üreticinin en büyük kabusu olan yağmurun bu sezon erken gelmesinin pamuk üreticisine büyük darbe vurduğunu söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk üreticisinin tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini istedi. Söke Ovası'nda bu sezon 325 bin dekar pamuk ekiminin yapıldığını dile getiren Kocabaş "Ovamızda makinalı hasada geçildiği için tarladaki pamuklarımızın büyük bölümünü suni ilaçla açtırıldı ve makinalı hasada hazırlandı. Ancak bölgemize son üç gündür metrekareye yaklaşık 300 kilogram düşen yağmur pamuğu dalında bıraktı. Şu ana kadar henüz ovamızda yüzde 15'lik bir arazide pamuk hasadı yapılmıştı. Binlerce dekar pamuk yağışlardan ciddi zarar gördü. Zaten pamuktaki istikrarsızlıkla yıkılan çiftçimize son yağmurlar büyük darbe oldu. Ekonomisi pamuğa ve tarıma dayalı olan ilçemizde yağmurlarla gelen bu zararın faturası esnaflarımıza da dolaylı olarak yansıyacağından faturasının daha da ağır olması kaçınılmaz. Bizim tespitlerimize göre ilk etapta ovamızdaki zararımız 8 ile 10 milyon TL arasında" dedi.
 
Yağmurda Beşparmak Dağı eteğinde yer alan Sayrakçı Deresi'nin taşması nedeniyle Nalbantlar ve Pamukçular Köyleri'ne ait pamuk ekili tarlalarda su seviyesi zaman zaman 30 santimetreye ulaştığını kaydeden Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven, bu köy arazilerinde pamuk hasadının tamamen yok olma tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş: 'Biz de AB'ye vize uygulayalım'
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: ''AB'nin sürekli zorluk çıkarmasından ...
‘Ekmekte ambalaj zorunlu değil’
Türk Gıda Kodeksi'nin ekmek standartlarını belirlemek için hazırladığı ...
Balık fiyatlarında büyük düşüş
Havaların serinlemesi ve yağışla birlikte yaşanan bollukla, balık fiyatlarının ...
 
Cari açık 54 milyar doları aştı
Cari açık, ocak-ağustos döneminde 54 milyar 261 milyon dolara ulaştı.
Almanya vizeye çözüm arıyor
Almanya, Türk işadamlarının “mallar serbest dolaşıyor ama insanlar dolaşamıyor” ...
Alkollü kiraz üretti, İtalya’yı fethetti
Üretim ve ihracatının yüzde 35'ini alkollü kirazdan gerçekleştiren ve ...
 
Düşük maaşlı memura müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur maaşları ile ilgili ...
EXPO yarışındaki İzmir'e dişli rakipler!
EXPO 2020 Son başvuru tarihi 2 Kasım yaklaşırken, İzmir ve Tayland'ın ...
EXPO için kan kardeşliği önerisi
Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020'nin İzmir'de ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva