HABERLER>EKONOMİ
12 Ekim 2011 Çarşamba - 14:08

Çimentoda, karbondioksit emisyonuna karşı yol haritası

Avrupa Çimento Birliği Genel Koordinatörü Jean-Marie Chandelle, sektör olarak her 1 euroluk satışta 9 kilogram karbondioksit emisyonu yarattıklarını açıklayarak, "İnsanlar azaltmamızı bekliyor. Bunun için yol haritası oluşturduk" dedi.

Çimentoda, karbondioksit emisyonuna karşı yol haritası

İZMİR - Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından düzenlenen 11'inci Teknik Seminer toplantısı dünya ve Türkiye'den pek çok çimento üreticisini biraraya getirdi. Swissotel Grand Efes'te yapılan toplantının açılışında konuşan Avrupa Çimento Birliği Genel Koordinatörü Jean-Marie Chandelle ilginç tespitlerde bulundu. Avrupa'daki ekonomik sıkıntıların temelinde güven krizi ve yönetişim eksikliğinin bulunduğunu, inşaat ve çimento sektörünün ise istikrara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Chandelle, Avrupa inşaat sektörünün çimento tüketimi hakkında bilgi vererek, "Avrupalılar yenileme ve restorasyona daha fazla para ödüyor. Öte yandan çimento sektörü küresel ekonomik krizin negatif etkilerinden payını alıyor. O açıdan 2011 aşırı kötü bir yıl oldu" diye konuştu.

'İNSANLAR AZALTMAMIZI BEKLİYOR'
Buna rağmen bazı iyileşmelerin olduğunu ve sektöre dair gelecek beklentilerinin yükseldiğini söyleyen Chandelle, ağır mevzuata sahip bir sektörde bulunduklarını, özellikle karbondioksit emisyonu konusunda yoğun beklentilerin bulunduğunu vurguladı. Chandelle, "Karbondioksit emisyonunu azaltmamız gerekiyor. Toplam emisyonun yüzde 5 veya yüzde 8'i bize ait. Her 1 euro satışta 9 kilogram karbondioksit var. Kireç sanayi ile birlikte karbondioksit emisyonu en yüksek sektörlerden biriyiz. İnsanlar azaltmamızı bekliyor" dedi. Bunun için teknolojik kimi önlemlerin bulunduğunu ancak yeterliliğinin tartışıldığını ve bunun o kadar kolay olmayacağını ifade eden Chandelle, bu konuda bir yol haritası oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

GÜÇLÜ: 100'ÜNCÜ YILIMIZ
Türk çimento sektörünün 100'ncü yılını yaşadığına dikkat çeken TÇMB Başkanı Mustafa Güçlü ise "Yüzüncü yılında Türk çimento sektörü Avrupa'nın bir numaralı üreticisi konumuna yükseldi. Dünya ölçeğinde ise beşinci sıradadır. Sektörümüzde 48 entegre tesis ve 19 değirmen faaliyet gösteriyor, 15 bin direkt istihdam yaratılıyor. Klinker kapasitesi 65 milyon tona ulaşmıştır. 2010 yılında 66 milyon ton çimento üretimi gerekleşti ve sektör 5.5 milyar dolar seviyesinde ciro elde etti. Bunun 1 milyar doları ihracat gelirinden oluşuyor. Sektör 90 ülkeye ihracat yapıyor. Sektör büyüme trendini sürdürüyor. 2010 yılı başarılı bir yıldı, 2011 ilk yarısında da ılımlı da olsa bir büyüme gerçekleşti, üretimde yüzde 1.1 oranında büyüme sağlandı" diye konuştu.

'ÇEVRESEL YÜKÜMLÜLÜK İÇİN KAMU DESTEĞİ VERİLSİN'
Çevresel konulara da değinen Güçlü, sektörün Kyoto Protokolü çerçevesinde iklim değişikliği ve çevresel yükümlülüklerin karşılanması konusunda ihtiyaç duyduğu kamu desteğinin sağlanması, standart dışı hazır beton üretimin önüne geçilmesi ve atık yakıtların kullanımının önündeki engellerin kaldırılması konusunda çalışma yaptığını kaydetti.

ARAP DÜNYASI 500 MİLYON TONU BULACAK
Arap Çimento Birliği Genel Sekreteri Ahmad Al Rousan ise Arap ülkelerinde çoğu Körfez bölgesinde olmak üzere 160 fabrikanın 230 milyon ton kapasiteye sahip olduğunu, 196 milyon ton üretim yapıldığını söyledi. Rousan gelecek yıllarda Arap dünyasındaki kapasitenin 500 milyon tonu bulacağını, bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankastre Dünyası’nın kampanyaları ilgi görüyor
Akar Yapı adıyla 1996 yılında ankastre sektörüne hızlı bir giriş yapan ...
Sony 1,5 milyon adet LCD televizyonu toplatıyor
Japon elektronik devi Sony, dünya çapında 1,5 milyon adet LCD televizyonu toplatıyor.
Su Ürünleri Mühendislerinden Bakan Eker’e Mektup
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Tarım Bakanı Mehdi Eker’e ...
 
Bakioğlu: Özel havalimanları büyük ihtiyaç
Ulaştırma Bakanlığı şimdi de bir pist ve küçük bir binadan oluşan kontrolsüz ...
Porche Autoshow'a katılıyor
Otomotiv sektörü İzmir’deki büyük buluşmasına hazırlanıyor. Bu yıl fuara ...
Yağmur pamuk üreticilerini vurdu
Üç gün boyunca etkili olan sağanak yağmur Egeli pamuk üreticilerini vurdu.
 
Demirtaş: 'Biz de AB'ye vize uygulayalım'
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: ''AB'nin sürekli zorluk çıkarmasından ...
‘Ekmekte ambalaj zorunlu değil’
Türk Gıda Kodeksi'nin ekmek standartlarını belirlemek için hazırladığı ...
Balık fiyatlarında büyük düşüş
Havaların serinlemesi ve yağışla birlikte yaşanan bollukla, balık fiyatlarının ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva