HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2011 Perşembe - 14:47

Demirtaş: Yasayı çıkarın heykelinizi dikelim

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakan Yazıcı’ya “Hipermarketler yasasını düzenleyin, esnaf heykelinizi diker” çağrısında bulundu. Bakan da çağrıya yanıt olarak “Öncelikli konu Anayasa, zaman kalırsa diğer konulara bakarız” dedi.

Demirtaş: Yasayı çıkarın heykelinizi dikelim

Erkan İyigüngör/Egedesonsöz - İzmir Ticaret Odası’nın özel gündemli toplantısına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı. Toplantıya bakanın yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkanı Cihat Akay ve İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantı sonunda Kordon’da yürüyüş yapan Bakan Yazıcı, gevrek yedi vatandaşlarla sohbet etti.
 
Bakan Yazıcı’nın göreve geldiği günden bu yana yaptığı icraatları anlattığı toplantıda İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “Gerçekten iç ticarette, küçük – büyük tüm esnaf, tacir, sanayici olarak hepimiz son derece rahatsızlık içindeyiz. Zincir mağazalardan, hipermarketlerden şikâyetlerimizi artık duymayan kalmadı. Sağır sultan bile duydu” diye konuştu. Durumun kötü olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Hipermarketler yasasını düzenleyin, tüccar, esnaf heykelinizi diker” dedi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İzmir’in hak ettiği yere gelmesi gerektiğini belirtti. “Körfez İzmir’i anne şevkati gibi kucaklıyor, İzmir varoşlarından temizlenmeli. Kentsel dönüşümü uygulayarak bu sorun çözülmeli, İzmir hak ettiği yere ulaşmalı. EXPO’da bu sefer kaza olmamalı” diye konuştu.
 
Ekrem Demirtaş’ın aktardığı hipermarketler çağrısına cevap veren Bakan, “Şu an hükümetimiz en büyük proje olan Anayasa’ya kilitlendi. Bu yasa için tarih veremem. Fırsat bulunduğu takdirde çözüme ulaştırılacaktır” dedi.
 
“İzmir’de 20 milyar dolar ithalat, 14.5 milyar dolar ihracat varsa hükümetin bunda katkısı vardır” şeklinde konuşan Yazıcı, “Türkiye çift haneli enflasyonları taşıdı. Dünya krize sahne oldu. Bir çok ülke hatta bazıları telafisi son derece güçlü sonuçlar doğuracak yaralar aldı. Türkiye teğet geçecek şekilde basiretli bir şekilde süreci idare etti. Bu yılın ilk çeyreğinde 11.6 büyüdü. Dünyaya kıyasla başlarda yer aldı. İkinci çeyrekte büyüme yüzde 8.8ı ortalama iki dönemin ortalaması yüzde 10.2. olacak” diye konuştu.
 
Bakanın konuşmasından diğer satırbaşları şöyle:
Çalışmalar gösteriyor ki 3-4 çeyrekte yüzde 7.5 – 8 le kapatacak. Dünya ekonomik forumlarında spesifik çalışmalar yürüten kuruluşlar Türkiye’ye geliyor. Bunu bize soruyorlar. Güven ve istikrar ve bu seviyeye gelmek için. Bunu millet, iş alemi sağladı.
 
Cari açık hükümetin hep gündeminde yer alan bir sorundur, eylem planda çalışma devam ediyor. Elbetteki bizim cari açığımızın sebebi enerjide bağımlı oluşumuz. Yatırım maddesi ithalatı var en büyük kalemler bunlar. Bir önlem daha devreye girdi. İthal lüks araçlar vergisi arttı. Bizim dış ticaret politikamızda daha çok üretim ihracat hedefi var. Yatırım ortağı için yasal düzenlemeler devam ediyor. Ekonomik alanla ilgili olarak başbakanlığın yayınladığı yerli ürünlerin kullanılması genelge kapalı ekonomi hedefleyen değil. İkame ürün varsa ona yönelin deniyor.
 
Türk Ticaret Kanunu Temmuz 2012de girecek. Bu kanunla yatırım iş ortamı iyileşecek. Kurumsal yönetim, kayıtdışı önlenmesi, şeffaflık hedefleniyor. Bunun sonucunda o tarihten itibaren tek kişi anonim şirket kuramayacak. En az 5 kişiyle kuruluyor anonim şirket. Gerçekle örtüşmüyor. Buna son vereceğiz. Anonim şirketleri toplantıları elektronik ortamda olacak
 
 
BİZİM PARAMIZLA AÇIYORLAR
Hipermarketler konusunda “Mağduriyetimiz çok büyük” diyen Ticaret Odası Başkanı Demirtaş şöyle konuştu: “Artık bu zincirler gelir düzeyi yüksek semtlerde yapılanmalarını tamamladılar, varoşlarda, gecekondu bölgelerinde, sosyal konutların olduğu yerlerde de işi bitirmek üzereler. Çoğu her hafta bir market açıyor. Tamam açsınlar, ticaret serbest, güçleri de var. Ama bu güç kendi güçleri değil ki. Malını sattığı üretici firmalara diyor ki; “Yeni mağaza açtım şu kadar euro ödeyeceksin”, “Orada bir rafa malını koyacağım şu kadar euro ödeyeceksin”. Toplanan para ile o market açılıyor. Yani bizim paramız ile perakende pazarımız işgal ediliyor. Bu ödemelerle iş bitse iyi. Çilemiz burada da bitmiyor. Çeşitli isimler altında sürekli faturalar geliyor. Ayrıca alacaklarımız vadesinde ödenmiyor. Bazı firmalarımız, büyük paralar ödeyerek girdiği raflardan, yerlerden çıkmak için neredeyse üste para veriyor. İddia ediyorum ki, bu marketlerle sorun yaşamayan bir tane üretici firma yoktur” dayanılacak gibi değil.
 
Bıçak kemiğe dayandı diye tepki gösteren Demirtaş, esnafın sokağa dökülmek üzere olduğunu ifade etti.
 
PAZARLARDA KAYIT DIŞI SORUNU
Semt pazarlarında kayıt dışı ürün sorunu olduğuna dikkat çeken Demirtaş, Yıllarca semt pazarlarındaki kayıt dışı satışlara ve buralarda her şeyin satılmasına karşı çaba gösterdik. Pazarlar, yaş sebze – meyve ve kuru bakliyatın satıldığı yerler olması gerekirken, günümüzde her şeyin satıldığı yerler oldu. Her gün her semtte, her ilçede Pazar kurulduğu günlere geldik. Mobilya, beyaz eşya, kozmetik, nalburiye, konfeksiyon yani aklınıza gelen her şeyi pazarda bulabilirsiniz. Hatta bilgisayar bile…. Fatura yok, KDV yok, kira yok, sigortalı çalışan yok. Pazarın tarifini yeniden yapmamız gerekiyor” dedi.
 
HAL KANUNU
Hal kanununda kiralama konusunda çözüm getirildiğine dikkat çeken Demirtaş, “Geçtiğimiz yıl “Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” yayımlandı. Bu yasa ile toptancı haline getirilmeden sadece bildirime tabi olan satışların kapsamı genişletiliyor. Kayıt dışı satışlar artacak, hallerin etkinliği azalacak. Bu nedenle tüm ürünler mutlaka halden geçirilmelidir ki fiyat burada oluşsun. Arz ve talep birarada olursa o mekanda fiyat da ortaya çıkar. Hal’e ne kadar çok mal girerse fiyat o kadar tüketici lehine olur” ifadesini kullandı.
 
Türk Ticaret Kanunu’na en hazırlıklı illerin İzmir ve Kocaeli olduğuna vurgu yapan Demirtaş, konteyner numaralandırılmasıyla ilgili de şöyle konuştu: 2’den fazla sayıda konteynera yükleme yapıldığı durumlarda, konteyner numaralandırması ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin, konteyner temininde yaşanan zorluklar dikkate alındığında yüksek hacimli ihracatlarda konteyner numaralarının tamamının temini mümkün olamıyor. Bu nedenle; ihracat beyannamesinin 31 numaralı hanesine konteyner numaralarının değil sadece konteyner sayısının yazılması ile sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz” dedi.
 
EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
Demirtaş sözlerini şöyle noktaladı: “5174 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 6 yıl süre ile TOBB’un yıllık gelirlerinin yüzde 5’inin, bu sürenin dolmasını takip eden 15 yıl süre ile yüzde 2’sinin, TOBB Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ihtiyaçları için kullanılmak üzere bu kuruluşlara tahsis edilmesi düzenlendi. Odamızın üniversitesi İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Odası’nın üniversitesi İstanbul Ticaret Üniversitesi 2001’de kuruldu. TOBB, üniversitesini 2003’de kurdu. 2009’da Konya Ticaret Odası kurdu. Biz üniversitemizi kurduktan sonra tüm parayı TOBB’a gönderiyoruz. Kendi üniversitemize para veremiyoruz. Oysa bu kaynağın toplam öğrenci sayısına göre camia üniversitelerine dağıtılması gerekir. Odamız kurucusu bulunduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi hiç para veremezken, TOBB üniversitesine kanuni zorunluluk nedeni ile kaynak aktarıyor. Diğer taraftan bu durum YÖK tarafından eleştiriliyor ve üniversitemize kaynak desteğinin devamı isteniyor”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Hal Yasası'nın 1 Ocak 2012'de yürürlüğe gireceğini, hal kayıt sisteminin devreye sokulacağını belirterek, Bakanlık birimleriyle belediyelerin başarıyla ortak çalışma yapacaklarını söyledi.
 
Bakan Yazıcı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti. Yeni bakanlık göreviyle İzmir'e ilk ziyaretini yaptığını belirten Bakan Yazıcı, Aziz Kocaoğlu'na başarı diledi. Merkezi ve yerel yönetimlerden İzmir'in beklentilerine yanıt verecek çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Yazıcı, “Hedef burada yaşayan insanlarımızın ve Türkiye'yi ziyaret etmek için turistlerimizin memnuniyetini sağlamak. Bu anlamda potansiyelimiz var. Yeter ki bu diyalog ortamı açık olsun. Karşılıklı yardımlaşma, paslaşma ve diyalog ortamı içinde bu hizmetleri yürütelim" dedi.
 
Yazıcı, Bakanlık çalışmalarından belediyeleri de ilgilendiren Hal Yasası’nın yılbaşında yürürlüğe gireceğini açıkladı. Yeni bir uygulamayla meyve ve sebzeler için Hal Bildirim Yasası'nı getirdiklerini belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
 
"Hal kayıt sistemini devreye sokuyoruz. Tabii ki toptancı hallerinin işletmecisi belediyelerdir. Belediyelerin bu anlamda yapacakları var. Bakanlığımın ilgili genel müdürlüğü aracılığıyla gerekli genelgeleri gönderdik. İkincil düzenlemeleri ve hazırlıkları gönderdik. Bakanlığın ilgili birimleriyle belediyelerin müşterek çalışma yapacağına inanıyorum."
 
İzmir'in en büyük beklentilerinden birinin EXPO 2020 olduğunu vurgulayan Hayati Yazıcı, bunun gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Aziz Kocaoğlu ise ziyaretten büyük memnunluk duyduğunu belirterek Yazıcı’ya yeni Bakanlık görevinde başarılar dilediğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, Bakan Yazıcı'ya İzmir'in simgesi tarihi saat kulesinin minyatürünü hediye etti.

BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ KURULACAK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti izmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinin ardından İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne geçti. İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün tarafından karşılanan Bakan Yazıcı, ziyaret sırasında bakanlık olarak yeni bir yapılanmaya girdiklerini dile getirerek, "Bu kapsamda 15 ya da 16 ilde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri kurulacak. Yıl sonuna kadar atamaların yapılacağını tahmin ediyorum. Ayrıca Ticaret İl Müdürlükleri oluşturacağız. Şu an Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde çalışan Sanayi Ticaret İl Müdürlükleri bizim taşra teşkilatımızı oluşturacak. Bu müdürlüğün de yapılanmasını 2012 yılının başında tamamlamayı hedefliyoruz ancak yetişmemesi halinde kanun hükmünde kararnamelerle bu süreyi uzatacağız" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aydın Postoğlu 13 Ekim 2011 Perşembe 18:50

Başkan iyisin hoşsun da iş yapma konusunda eksikliklerin var. Gel sen şu stat işine karışma da millet güzel bir stada kavuşsun. Bu stat inşaatı öyle kaldırım inşa etmeye benzemez.. Sen boş ver biz seni böyle seviyoruz. Seni dünya ölçeğinde projeler yapacaksın, İzmir’i dünya kenti yapacaksın diye seçmedik ki. Öyle birini isteseydik başkalarını seçerdik. Binali Yıldırım gibi iş yapma becerisi olanlar nasıl olsa bu stat işini halledecek sen yorulma sinirlenme. Sen bil “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak.

Yorumu oyla      12      7  
Aydın Postoğlu 13 Ekim 2011 Perşembe 18:43

Egemenler değişimi herkesten önce anladıkları için egemendirler. Kuru kalabalıklar ya trenin son vagonuna binerler ya da peronda diğer treni beklerler. Artık İzmir’de siyasi ve ekonomik bir güç odağı olarak AKP’ye herkes alışsın. Herkes hesabını ona göre yapsın. İzmir artık eski İzmir değil. Heykel konusuna gelince gözünüz kapayın ve düşleyin. Gündoğdu’da Tayyip Erdoğan’ın heykeli ve altında İzmir’in çağdaş bir kent olmasına katkılarından dolayı sana minnettarız yazıyor. Güzel olmaz mı?

Yorumu oyla      12      10  
Gerçek İzmirli 13 Ekim 2011 Perşembe 16:44

Demokrat Bey, demokratlar senin gibi avukatlık yapar mı bilmem! Ama şunu iyi biliyorum ki Ekrem Bey'i savunacağına, kendi düşüncesini söylemek bir "İzmirli"ye daha çok yakışır. O yüzden biraz İzmirli olmaya çalışın bari.

Yorumu oyla      14      6  
13 Ekim 2011 Perşembe 16:24

Kars'taki heykelleri yıkanlara mı bu sevgi gösteriniz. İzmirli heykel yıkanların heykelini de dikmez. İzmir bu yönüyle de İzmir'dir sözde Demokrat Bey...

Yorumu oyla      15      6  
13 Ekim 2011 Perşembe 16:22

Sen insanları yakanların heykelini dikerek mi demokrat oluyorsun. Bunun adı demokrasi değil kepazeliktir. Çünkü insanların yakılmasının, hatta onlara arka çıkılmasının, hatta ve hatta bu insanlık dışı harekete arka çıkanların heykelinin dikilmesinin demokrasi ile bağdaşır bir tarafı olamaz. Hele bir de bu zihniyete sahip olanların avukatlığını yaparak hiç demokrat olunmaz. Şunu da ifade edeyim ben BARON değilim, PARA BABASI da değilim. Sade bir vatandaşım. O yüzden Ticaret Odası'da aday olamam.

Yorumu oyla      14      6  
demokrat izmirli 13 Ekim 2011 Perşembe 16:05

esas sen kendine gel ne oldu ekrem bey sana mı soracak konuşurken.A.K rumuzlu kişi ekrem beyi uyaracağına seçimlerde ekrem beye rakip ol öyle kabadayı vari konuşma.İzmirli yıkmayı değil yapmayı sevdiğinden izmirli olmuştur.

Yorumu oyla      12      10  
A.K. 13 Ekim 2011 Perşembe 15:47

Sivas'taki katillerin savunuculuğunu yapanların heykelini İzmirli yıkar. Ekrem Bey kendinize gelin, boyunuzdan büyük laflar etmeyin.

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pamuk ekimi ve üretimi arttı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde gerçekleştirilen Ege Bölgesi 2011- ...
Ege'de 'Beyaz altın'ın geleceği karardı
Tohum ekim dönemine geç giren Egeli pamuk üreticileri, hasat döneminde ...
SPK'dan Türk şirketleri için devrim gibi karar
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceki gün gece yarısı yayınlanan tebliğ ...
 
Sigara, içki, cep ve otoya ÖTV zammı
Sigara, alkollü içki, cep telefonu, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc ...
Çimentoda, karbondioksit emisyonuna karşı yol haritası
Avrupa Çimento Birliği Genel Koordinatörü Jean-Marie Chandelle, sektör ...
Ankastre Dünyası’nın kampanyaları ilgi görüyor
Akar Yapı adıyla 1996 yılında ankastre sektörüne hızlı bir giriş yapan ...
 
Sony 1,5 milyon adet LCD televizyonu toplatıyor
Japon elektronik devi Sony, dünya çapında 1,5 milyon adet LCD televizyonu toplatıyor.
Su Ürünleri Mühendislerinden Bakan Eker’e Mektup
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Tarım Bakanı Mehdi Eker’e ...
Bakioğlu: Özel havalimanları büyük ihtiyaç
Ulaştırma Bakanlığı şimdi de bir pist ve küçük bir binadan oluşan kontrolsüz ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva