HABERLER>POLİTİKA
1 Eylül 2024 Pazar - 17:45

CHP'de tüzük kurultayı hazırlığı: Belediye çalışanları delege bile olamayacak!

CHP’nin 4-9 Eylül tarihlerinde yapılacak olağanüstü tüzük değişikliği kurultayı için çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hazırlanan tüzük taslağında yer alan bir maddeye göre milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.

CHP de tüzük kurultayı hazırlığı: Belediye çalışanları delege bile olamayacak!

CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel, parti içinde bazı kesimlerin “yapılmasına gerek yok” yönündeki görüşüne karşın, "kamuoyuna verdiği sözü" gerekçe göstererek olağanüstü tüzük kurultayı kararı almıştı.

2023 genel seçimlerinin ardından partide başlayan “değişim” taleplerine karşı, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği tüzük değişikliği kurultayı, aslında Özgür Özel'in genel başkanlığı seçildiği Olağanüstü Kurultay’dan hemen sonrası için planlanmıştı.

Ancak sonrasında yaklaşan yerel seçimler nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Tüzük değişikliğinin yanısıra, ilerleyen süreçte yapılacak program değişikliğine dönük çalıştayı da içeren kurultay programı netleşti.

Buna göre Sivas Kongresi'nin 105'inci yıl dönümünü olan 4 Eylül'de Sivas'ta sembolik açılış yapılacak, ardından kurultay Ankara’da ATO Congressium salonuna taşınacak.

Kurultayın resmi açılışı 6 Eylül’de olacak.

7-8 Eylül tarihlerinde ise parti programı değişikliğinin altyapısının hazırlanacağı çalıştaylar yapılacak ve kurultay, 9 Eylül’de partinin kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri ile birlikte sona erecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi: Değişim kurultayı
CHP’nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, tüzük değişikliği çalışmalarının koordinasyonundan da sorumlu.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çiftçi, Tüzük Kurultayı’nı aynı zamanda “Türkiye’nin ikinci yüzyılında değişim kurultayı” olarak nitelendiriyor.

Değişimin “süreklilik arzeden bir durum” olduğuna işaret eden Çiftçi, "Parti Programı'nın hazırlanış şeklinin, usul ve çalışma ilkelerinin belirleneceği bir kurultay olacak” görüşünü dile getirdi.

Kurultayda program çalışma ilkelerinin oylanacağını belirten Çiftçi, neden tüzük değişikliğine gerek duyulduğunu ise şöyle anlattı:

“31 Mart seçimlerinde bizi başarıya götüren bazı işler var. Bunları tüzüğümüze yazmak istedik. Ayrıca hem genel başkanımızın, hem de önceki genel başkanımızın tüzük kurultayının yapılacağına dair sözleri vardı, o sözleri tutmuş olacağız.

CHP kulislerinde, Tüzük Kurultayı'nın, “genel başkan seçimli olağanüstü kurultaya dönüşüp dönüşmeyeceği” de tartışıldı.

Özellikle eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin seçimli olağanüstü kurultay hamlesinde bulunabileceği iddialarını doğrulayan bir adım atılmadı.

CHP’de her başarısız seçimin ardından tüzük değişikliğine gidildiğine dikkat çeken Çiftçi, "Biz toplumun sesine kulak verdik ve başarılı olduk. 47 yıl sonra Partiyi birinci yapmış bir genel başkanı kimse değiştirin, demez” görüşünü dile getirdi.

Parti içinde bir kesim ise tüzük değişikliğini gereksiz bulurken, tartışılan değişiklik önerilerini yetersiz olduğunu savunanlar da var.

7-8 Eylül’de yapılacak program çalıştayını daha çok önemsediklerini belirten Çiftçi, “Çünkü biz orada bir anlamda hükümet programının provasını yapacağız” dedi.

Çiftçi’nin verdiği bilgiye göre kurultaya CHP’nin üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’den de temsilciler katılacak ve bir deklarasyon hazırlanacak. CHP Lideri Özgür Özel, Eylül ayı ortalarında katılacağı Birleşmiş Milletler toplantısında bu deklarasyonu okuyacak.

Gül Çiftçi parti tüzüğünde yaklaşık 20 maddelik değişiklik öngörüldüğünü, bunun biraz artabileceği veya azalabileceğini ifade etti.

Tüzük değişikliği tartışmalarında öne çıkan konu ise “önseçim” ve dönem sınırlamasının nasıl uygulanacağı oldu.

Çiftçi, parti kurullarında görev alanlara dönem sınırlaması getirilmesinin kesinleştiğini belirtirken, önseçim için ise “karma bir sistem” öngörüldüğünü anlattı.

Tüm seçim bölgelerinin farklı özellikleri olduğunu ifade eden Çiftçi, “Ankara’da uyguladığınız yöntemle, Van’da belirlediğiniz yöntem aynı olamaz. Dolayısıyla bunun tek bir anahtarı yok. Ama biz tıpkı yerel seçimlerde yaptığımız gibi sandık koymayı esas alan, kadının gencin bölge dağılımının meslek kotasının da korunduğu karma bir sistem öngörmemiz gerekiyor” dedi.

Tüzükte, hakim denetiminde önseçimi engelleyen bir durum olmadığına dikkat çeken Çiftçi, yapılacak değişiklikle, örgüt denetiminde ön seçimin tarif edileceğini; cinsiyet, yaş, meslek kotası getirileceğini, engelli haklarının korunacağını ifade etti.

Nasıl bir güçlü genel sekreterlik?
Tüzük değişikliği sürecinde tartışılan bir başka konu ise parti örgütünün bağlı olduğu “güçlü genel sekreterlik” uygulamasına dönülüp dönülmeyeceği.

Geçmişte Önder Sav ile özdeşleşen güçlü genel sekreterlik sisteminde, örgüt dahil bütün birimler genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları eliyle yönetiliyordu.

Gül Çiftçi, tüzükte örgütün genel sekretere bağlandığı sisteme dönülmesinin öngörülmediğini belirtirken “Geçen Kasım ayından bu yana genel sekreterimiz parti politikalarının belirlenmesi, koordinasyonu, yaygınlaştırılmasında aktif rol alıyor. Tabii tüzükte de buna uygun bazı tanımlamalar yapacağız” mesajını verdi.

Çiftçi, parti tüzüğünde yapılacak bir başka önemli değişikliğin ise parti kurullarında kadın temsiliyetini kademeli olarak artırarak, eşit temsili sağlamak olacağını ifade etti.

Gül Çiftçi BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a anlattı

CHP’nin pazartesi günü yapılacak olan Parti Meclisi’nde ele alınacak olan tüzük değişikliğine ilişkin taslak metin de, milletvekillerinin görüşüne sunuldu.

Taslak metinde en dikkat çeken düzenleme mevcut genel başkanın yeniden aday olması koşulunun değiştirilmesi oldu.

Mevcut tüzükte genel başkan adayı olmak için delegelerin en az yüzde 5’inin yazılı önerisi koşulu “en az yüzde 5, en çok yüzde 10”unun yazılı önerisi” olarak sınırlanıyor. Mevcut genel başkan ise adaylığa önerilemeyecek, ancak talep ederse kendisi aday olabilecek.

Taslakta yer alan diğer önemli bazı düzenlemeler şöyle:

  • Milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek. Dönem sürelerinin toplamı 15 yılı geçmiyorsa bu kural uygulanmayacak. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak.
  • Yerel seçimlerde ise bir kişi merkez yoklaması yöntemiyle en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek.
  • Mevcut tüzükte yüzde 33 olarak belirlenen kadın kotasının ise kademeli olarak önce yüzde 40’a ardından yüzde 50’ye yükseltilecek.
  • Milletvekilliği için aday saptanmasında yöntemler, önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olarak belirleniyor. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına ilçe ve il örgütlerinin görüşü doğrultusunda PM karar verecek.
  • Kongrelerin başlangıç ve bitiş tarihleri MYK tarafından belirlenecek. Konre tarihi tarihi 2 yıldan az, 3 yıldan fazla sürede yapılamayacak.
  • Parti üyelerinin seçme seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak.
  • Genel başkanın belirlediği, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter, PM’den güvenoyu alarak göreve başlayacak. TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri de MYK üyesi sayılacak.
  • Genel başkanın yokluğunda, MYK’ya başkanın belirlediği genel başkan vekili değil, genel sekreterden başlayarak, Protokol Yönetmeliği ile belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları başkanlık edecek.
  • Nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongresi delegesi olarak seçilemeyecek.
  • Geçmişte tüzükte yer alan “küçük kurultay”, “Büyük Danışma Kurulu” adı altında yeniden tüzüğe ekleniyor. Her takvim yılı içerisinde en az bir kez ve yerel ve genel seçimlerin ardından yapılacak danışma kurullarının ardından toplanıp, il ve ilçe danışma kurulu raporlarını değerlendirecek, ayrıca parti politikalarına ilişkin görüşlerini alacak.

 
Yıldırım’dan teşkilata mesaj: Seçim olacak gibi hazırlanın!
 
Alevler iki ilçede birden yükseldi!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gözlemci 3 Eylül 2024 Salı 22:30

Anayasa mahkemesi bozar!

Yorumu oyla      0      0  
Partili 2 Eylül 2024 Pazartesi 11:27

Tüzük kurultayında halkın ve seçmenin lehine hiçbir karar alınamaz çünkü genel merkez yöneticileri her zaman koltuklarını korumak için hareket edecektir,çünkü şu anda genel merkez eski ve yenı yöneticileri en azı üçüncü dönem milletvekilidir beklentimizi yüksek tutmuyoruz ve inandırıcılığı yoktur...

Yorumu oyla      1      0  
Dededen Chp'li 2 Eylül 2024 Pazartesi 09:43

Bence çok yerinde bir karar. Belediyeden maaş alıp tarafsız karar verecek kesim en fazla %1. Delege ağalığı bitmeli. Şuanda bile belediyede çalışıp muhtar, delege meclis üyesi olanlar var. İSTİFA EDERSE NEDEN OLMASIN.. Uyanıklar yandı desenize.. Chp Genel Merkezi Kutluyorum..

Yorumu oyla      0      0  
#DAĞ# 2 Eylül 2024 Pazartesi 08:56

İSTEYEN YOK ZATEN

Yorumu oyla      0      0  
Gaziemirli 2 Eylül 2024 Pazartesi 08:35

Bu durumda,Gaziemir ilçe napacak.

Yorumu oyla      0      0  
Partili 2 Eylül 2024 Pazartesi 02:17

Siyadet yapma özgürlüğü ihlal ediemez.Devlet memuru olmaya herkes siyaset yapabilr.

Yorumu oyla      1      5  
Yetti Gari 2 Eylül 2024 Pazartesi 01:56

Ben de son kalenin muhafızlarındanım. " KALE HANGİ KALE? BİLMELİYİZ... KASTEDİLEN CHP İSE DOSTA KAPISI HEP AÇIK .Sayın Kılıçdaroğlu genel başkanlığını yaptığı partisinin hem içeriye hem dışarıya karşı uyanık olmasını istediği için "CHP SON KALEMİZ NİTELEMESİNİ YAPIYOR .Fakat benzetme CHP için olamaz.Seçmende kale benzetmesine uymaz...Kalelelerde anahtarın fonksiyonu olmaz. Çeşitli biçimlerde savunma sistemleri vardır.Bunlsrdan biri de, kurt kapanıdır.Dahabtesirlileri sırdır ölümüne söylenmez.

Yorumu oyla      0      1  
Gaziemir 1 Eylül 2024 Pazar 21:59

EYT'den Emekli olanlar çok zor durumda,Banka'dan kredi çekip Emekli olanlar var ve bu insanlar Kıdem tazminatlarını bekliyorlar! Fakat Başkan Ünal bey Kars'a kardeş şehir olma peşinde... Özgür bey lütfen bu duruma ACİL bir ÇÖZÜM!!

Yorumu oyla      6      0  
bucalı 1 Eylül 2024 Pazar 21:37

belediyede çalışanlar meclis üyesi olamayacaklardı fakat bucada chp den mesut karaboğa efendi meclis üyesi oldu

Yorumu oyla      9      0  
1 Eylül 2024 Pazar 20:13

Turkiyenin en iyisi Sayın Cemil Tugay Cumhurbaşkanı adayımız..

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım’dan teşkilata mesaj: Seçim olacak gibi hazırlanın!
AK Parti İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuşan Türk Devletleri ...
Danışma meclisinde hedef CHP: 'Çok yakında İzmir, AK Parti’nin kalesi olacak'
AK Parti İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda yapılan konuşmalarda ...
AK Partili Dağ: Özgür Özel siyaseti kirletiyor!
İzmir’de verdiği bir sokak röportajında kullandığı ifadeler sebebiyle ...
 
Bakan Işıkhan ‘her şey birkaç ayda oldu’ dedi: İzmir Büyükşehir en borçlu belediye!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK borçları ...
AK Partili İnan, 'Dilruba milat' dedi, ekledi: Bundan sonrasına hazır olun!
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir ...
AK Partili İnan'dan fuar çıkışı: CHP'lilerin parti toplantısı değildir!
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışına sadece CHP'lilerin katılmasına ...
 
İYİ Parti Lideri’nden İEF tepkisi: Böyle bir ciddiyetsizlik olmaz!
Bu yıl 93'üncüsü düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış tarihinin ...
'Milli Teknoloji Hamlesi ile Mavi Vatan’a güç katıyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi'yle ...
Ömer Çelik'ten 'nefret söylemi' açıklaması
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Her türlü nefret söylemiyle ve nefret siyasetiyle ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva