HABERLER>GÜNCEL
26 Kasım 2010 Cuma - 00:00

Cezalar e-postayla gelecek

Trafik cezalarının elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin yönetmelik taslağı hazırlandı.’

Cezalar e-postayla gelecek

Trafik cezalarının elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin yönetmelik taslağı hazırlandı.’
 
İZMİR - Emniyet Genel Müdürlüğü trafik cezalarının elektronik ortamda düzenlenmesine olanak sağlayacak bir yönetmelik taslağı hazırladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından Emniyet, Karayolları, Maliye Bakanlığı ve PTT arasında bir ''elektronik ağ'' kurulacak. Bu sayede ceza tutanakları, vatandaşa tebliğ edildiği anda tahsilatı yapacak olan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi sistemine düşecek. İdare de elektronik tebligatla birlikte tutanakları 'on line' olarak vatandaşa iletecek.
 
Alınan bilgiye göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 8 milyon trafik ceza tutanağı hazırlanıyor. Birçok şehirde kurulan MOBESE sistemi ve denetimler sayesinde ceza sayısının daha da artması öngörülüyor.
 
Mevcut sistem ceza makbuzlarının elle hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Buna göre ceza tutanağı 4 nüsha halinde elle hazırlanıyor. Bu nüshalardan ikisi posta yoluyla vatandaşa iletiliyor. Mazbatalı tebligat zarfının vatandaşa imzalatılmasının ardından bu nüshalardan biri tekrar emniyet müdürlüklerine getiriliyor. Bu nüsha daha sonra vergi dairelerine götürülerek burada tek tek sisteme işleniyor.
 
Mevcut sistemde bir trafik polisinin ceza yazabilmek vatandaşa ait 46 bilgiyi elle eksiksiz doldurması gerekiyor. Mevcut yönetmelik, MOBESE kameralarınca tespit edilen trafik ihlallerine ilişkin ceza tutanaklarının da elle hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Bu durum çok sayıda polisin zamanını bu işe ayırmasına yol açıyor. Bu nedenlerle trafik cezalarının vatandaşa tebliğ edilmesi işlemi de bazı durumlarda 1,5-2 yılı buluyor.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, hem bürokrasiyi azaltmak, hem de tebligattaki gecikmeleri önlemek için cezaların tahsiline yönelik işlemlerinin 'on line' ortamda yürütülmesine dönük çalışma başlattı.
 
Buna göre, trafik cezaları, köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere uygulanan cezalar ve Karayolları Taşıma Kanunu İdari Para cezaları, manuel bilgi girişi yerine ''Elektronik Ağ'' ile takip ve tahsil edilecek.
 
ELEKTRONİK AĞ SİSTEMİ
 
Elektronik Ağ Projesi kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve PTT arasında elektronik bir ağ kurulacak.
 
Polis, trafik kontrolü sırasında el bilgisayarından sürücü bilgilerine ulaşabilecek. Trafik cezaları da bilgisayar üzerinden hazırlanarak anında elektronik ağ sistemine kaydedilecek. MOBESE sistemiyle tespit edilen ihlallere ilişkin ceza tutanakları da bilgisayar ortamında hazırlanarak sisteme kaydedilecek.
 
Emniyetin ya da Karayollarının kestiği ceza tutanakları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde de görülecek. Başkanlık, vatandaşın bu cezaları 1 ay içinde ödeyip ödemediğine bakacak. Daha sonra tahsilat için harekete geçerek, tebligat ve tahsilat işlemlerini yürütecek.
 
Gelir Vergisi ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanun ile Gelir İdaresi Başkanlığı ''elektronik tebligat'' uygulamasına geçecek. Bu uygulamaya geçilmesiyle, trafik cezaları ile köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere verilen cezalar için de elektronik tebligat devreye girecek.
 
Böylece trafik cezalarının çok daha hızlı şekilde tebliği ve tahsili sağlanacak.
 
Yeni sistem, vatandaşların trafik cezalarını internet üzerinden anında takip etmesine de olanak sağlayacak. Sürücüler, vatandaşlık numaralarıyla sisteme girerek trafik cezalarını öğrenebilecek.
 
Sistem ayrıca cezanın mail yoluyla ya da cep telefonu üzerinden vatandaşa bildirilmesine de olanak verecek.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk soğuk hava dalgası yolda
Türkiye'nin batısında kuvvetli lodos ve yağmur devam ediyor. 4 Aralıktan ...
Okul öncesi eğitime gönül verenlerin kalbi İzmir’’de atacak
Türkiye’’deki anaokulları arasında ilk kez oluşturulan, gönüllü veliler ...
İşte Adli Tıp'ın Cem Garipoğlu raporu
Duruşma öncesi konuşan Süreyya Karabulut, "Adli Tıp Kurumu'ndan ...
 
Demirtaş, Kocaoğlu'na Kordon dosyası sunacak
Kordon İşadamları Derneği'nden dosya isteyen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ...
Cinayet öncesi yeni görüntüler
Geçen nisan ayında üç cinayet işleyerek tüm şehre korku salan Hamdi ...
Ege Denizi'nde fırtına uyarısı
İzmir Valiliği’’nden uyarı. Ege Denizinde kuvvetli fırtınanın etkili olacağı bildirildi.’
 
Bergama’’da kadınlar unutulmadı
Bergama Belediyesi tarafından Kadına şiddetle yönelik mücadele gününde, ...
Gönül: Terfi kararında imzamız yok
Generallerin açığa alınması kararında imzası olan isimlerden Milli Savunma ...
Haşim Kılıç'a yumurta
Eskişehir’’deki Anadolu Üniversitesi’’nde konuşma yapan Anayasa Mahkemesi ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva