HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2024 Cumartesi - 17:07

Büyükşehir'deki krizde sendikadan karar: Memurlar sandık başına gidiyor!

İş bırakma eylemlerine sahne olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasındaki sosyal denge tazminatını (SDT) içeren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde belediye cephesinin teklifini arttırması sonrası sendika yönetimi teklif için referandum kararı aldı. Pazartesi günü kurulacak olan sandıklarda belediyenin teklifi memurların oylarına sunulacak. Çıkacak sonuca göre belediyenin teklifi kabul edilecek yada edilmeyecek.

Büyükşehir deki krizde sendikadan karar: Memurlar sandık başına gidiyor!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri krizli başlamıştı.

Uzlaşının bir türlü sağlanamadığı süreçte memurlar iş bırakma eylemleri ve protestolar düzenleyerek yönetimi hedef almıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın SDT’ler konusunda önerdiği 16 bin 750 TL’lik teklif sendika tarafından kabul görmemişti.

Yeniden değerlendirme yapan belediye yönetimi, 17 bin TL SDT noktasında sendikaya teklif sunmuştu.

Sendika yönetimi ise teklifin değerlendirmesini memurlara sorma kararı verdi. Sendikadan yapılan açıklamada pazartesi günü belediyede sandık kurulacağı ve sandıktan çıkacak sonuca göre belediyenin teklifinin kabul edilip edilmeyeceğine karar verileceği aktarıldı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarından binlerce emekçinin omuz verdiği yoğun bir TİS mücadelesi sürecinin içindeyiz. Öncelikle hepinize bu süreçteki emeğiniz ve kararlılığınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Mücadelenin nesnesi değil öznesi olan, konuşan, tartışan ve eyleme geçerek sorumluluk alan tüm arkadaşlarımızla ayrı ayrı gurur duyuyoruz.

Süreç içerisinde çok önemli eşikleri hep birlikte örgütlü mücadele ederek aştık. Bu süreci kısaca özetlemek isteriz:

Hepinizin bildiği üzere, yerel seçim sonrasında yeni bir toplu iş sözleşme sürecinin başlaması ve toplu iş sözleşme masasının kurulması için İdareye çağrı yaptık.

Talebimiz Haziran ayına kadar görmezden gelinince o süreçte eylemlerimize başladık. İdare taleplerimize sizlerin karşısına polis dikerek yanıt verdi.

Sosyal denge tazminatı olarak, AKP iktidarının ürünü olan özgür-grevli toplu sözleşme hakkını tanımayan 4688 sayılı Kanundaki sınırlayıcı tavan tutarı dayatıldı. Sayıştay zimmetleri gerekçesiyle toplu sözleşme hakkımız kriminalize edildi. “Sorun bütçe değil yasadışı işlem yapmayız” denilerek sosyal denge tazminatlarımız kesildi. Yıllarca mücadele ederek kazandığımız sosyal haklarımız sözleşme dışında tutulmak istendi.

Eylemler küçük bir grup tarafından yapılan ve belediye dışından kişilerin katıldığı eylemler olarak lanse edildi. Ülkemizin yaşadığı ağır yoksulluk ortamının sebebi bizmişiz gibi aldığımız maaşlar üzerinden İzmir halkıyla karşı karşıya getirilmek istendik, adeta hedef gösterildik.

İdare, taleplerimizi toplu sözleşme masasında müzakere etmek yerine AKP iktidarından farksız bir şekilde çeşitli baskı mekanizmalarını devreye koydu. Her bir emekçiye toplu sözleşme süreciyle ilgili gözdağı içeren Cemil Tugay imzalı yazı tebliğ edildi. Birçok arkadaşımıza soruşturma açıldı, 7 arkadaşımız görevden uzaklaştırıldı, 2 arkadaşımızın da idarecilik görevlerine son verildi.

Ancak, tüm bunlara karşın onurlu bir mücadele sergileyerek İzmir’de, son yılların en büyük kamu emekçileri eylemlerine birlikte imza attık.

Sizin mücadeleniz soncunda, Cemil Tugay, sosyal denge tazminatının AKP ürünü Yasadaki tavan tutarın üzerinde ödenebilmesi için Belediye Meclisinden yetki talep etmek zorunda kaldı. Türkiye’de ilk kez, bir büyükşehir belediye meclisi, oy birliği ile kamu emekçilerinin bu hakkını, meclis kararı ile tanıdı. Tavan tutarı hep birlikte yıkmış olduk. Aynı zamanda sosyal hakların sözleşme dışında tutulmasını da hep beraber engelledik.

Değerli Mücadele Arkadaşlarımız,

Gelinen aşamada,  İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi, sosyal denge tazminatının 17 bin TL olmasını, sosyal hakların olduğunu gibi korunmasını(regl, babalık izni, sosyal tesislerden indirimli ve ücretsiz yararlanma, Arabalı vapurdan yararlanma, mobbing kurulu gibi birçok özlük, sosyal ve demokratik haklar)ve sözleşme süresinin 21 ay olarak belirlenmesini teklif ediyor. Aynı zamanda, sözleşme maddesi olarak yer almamakla birlikte, Ocak ayında enflasyon zammı yansıtılacağını sözlü olarak taahhüt ediyor. Ayrıca, görevden uzaklaştırılan arkadaşlarımızın toplu sözleşme referandum sandığı kurulduğu gün mesai saati bitmeden görevlerine geri döneceklerini ifade ediyor.

Bu noktada, toplu sözleşme mücadelemiz açısından önemli bir karar aşamasındayız. Sendikamızın karar süreçlerine emekçileri birer özne olarak dahil etme anlayışı çerçevesinde, her toplu sözleşme sürecinde olduğu gibi kuracağımız referandum sandığında bu teklifi de hep birlikte değerlendirelim.

Her bir arkadaşımızın bu teklife, sürecin artıları ve eksilerine, yürütülen mücadelenin geldiği aşamaya ve sonrasına ilişkin değerlendirmelerini çok önemli buluyoruz. Bunun referandumda demokratik bir bilinçle, bir iradeye dönüşmesi mücadelemizin de seyrini belirleyecektir. Arkadaşlarımızın ferasetine güveniyoruz. Zorlu ve stresli bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreci işyerlerimizde demokratik tartışma kültürünü esas alarak, birbirimize güç ve destek vererek aşacağız.

Bununla birlikte, her koşulda İdare’nin açığa alınan arkadaşlarımızın işe dönüşlerine ilişkin taahhütleri yerine getirilmeden sözleşmenin imzalanmayacağını da bildirmek isteriz.

Değerli Arkadaşlar,

Şimdi hep birlikte sorumluluk alma, demokratik irademizi ortaya koyma, sözünü söyleme zamanı. Herkesi 12 AĞUSTOS PAZARTESİ sendikamızın işyerlerimizde kuracağı sandıklarda oyunu kullanmaya davet ediyoruz.

Çıkan sonuç ne olursa olsun her şekilde mücadelemize, birliğimize ve örgütlülüğümüze daha fazla güç verecek, dayanışmamızı büyüteceğiz. Sandıktan çıkacak iradeye göre mücadele programımızı hep birlikte belirleyeceğiz.

Yasaların kısıtlamadığı gerçekten özgür ve grevli bir toplu sözleşme mücadelesinde hep birlikte yürümeye devam edeceğiz.

Yolunuz, yolumuz açık olsun!

 
Başkan Tugay'dan 'Paris' açıklaması: Ufaktan bir kıskandık
 
İzmir'de korkutan yangın!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Memur 11 Ağustos 2024 Pazar 04:23

HAYIR HAYIR HAYIR..

Yorumu oyla      0      0  
İşçi 11 Ağustos 2024 Pazar 00:09

Cemil Tugay bey, ne oldu yasal sınır, bizim paramızı nasıl olurda bizden habersiz yasal olmayan bir şekilde ödersiniz. Yazıklar olsun sana da !

Yorumu oyla      2      2  
Memur 11 Ağustos 2024 Pazar 00:05

HAYIR HAYIR

Yorumu oyla      2      0  
kentli 10 Ağustos 2024 Cumartesi 20:08

İzmir gündemi günlerdir bu konu ile meşguldü. Her iki taraf içinde hayırlı olsun .

Yorumu oyla      0      0  
Recep Gokay 10 Ağustos 2024 Cumartesi 19:18

mecbur gidip tamam diyecekler.

Yorumu oyla      3      0  
işçi 10 Ağustos 2024 Cumartesi 18:43

HAYIR HAYIR HAYIR

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tugay'dan 'Paris' açıklaması: Ufaktan bir kıskandık
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Genel Başkanı Özgür ...
Metro kazası koltuğundan etti!
Metroda meydana gelen kazanın faturası Metro Genel Müdürü Ertan Sayılkan’a ...
Bayraklı'da imar planları için yerinde inceleme
 Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, 6 mahalleyi kapsayan 612 hektarlık ...
 
Sasalı’da çalışmalar tam gaz!
Çiğli Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sasalı Mahallesi’nde ...
Büyükşehirlerden örnek iş birliği... Midilli keyfi Manisa’yı da saracak!
İzmir ve Manisa büyükşehir belediyeleri, Midilli’ye düzenlenen İZDENİZ ...
Meslek Fabrikası istihdam kapılarını aralıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, özellikle gençlere ve kadınlara ...
 
Başkan Eşki sözünü tuttu: Bornova'da sorunlara hızlı çözüm!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, göreve geldiği ilk 40 günde ilçedeki ...
Güzelbahçe'den Özel’e ‘Bardacıklı’ davet
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, Cumhuriyet Halk Partisi Genel ...
Kınay iddialara meclisten yanıt verdi: Veremeyecek hesabım yok!
Medyada kendisi hakkında yer alan 31 Mart seçim sürecindeki iddialar ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva