HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2024 Pazartesi - 19:55

Bornova Meclisi'nde tartışmalı teklif: Homeros'un adı değişsin!

Bornova Belediye Meclisi'nde konuşan AK Parti Meclis Üyesi Musa Çevik, meclis üyelerini şaşırtan bir teklif yaparak Homeros Vadisi’nin adının Yüzbaşı İbrahim Hakkı’nın soyadı olarak Ergin Akın olarak değiştirilmesi teklifini sundu. Başkan Eşki ise "Hiç duymamış olayım. Homeros dünyanın ortak değeri. Dede Korkut diye kültürümüz var, onu evrenselleştirmeye çalışalım. Ayrıca Homeros’un eserlerini Türkçe’ye çeviren ve Osmanlı arşivlerine katan kişi Fatih Sultan Mehmet’tir” dedi.

Bornova Meclisi nde tartışmalı teklif: Homeros un adı değişsin!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclisi, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki yönetti.

Mecliste başkanlıktan gelen önergeler görüşüldü.

BEYDAĞ’A ARAÇ DESTEĞİ
Başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesinin ardından mecliste komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü. Başkanlıktan gelen “Beydağ Belediye Başkanlığının 04.06.2024 tarihli 5670 sayılı yazısı ile çeşitli araç ve iş makinesi talebinde bulunmuş olup, belediyenin envanterinde yer alan 35 AU 6026 plakalı 2006 model Peugeot Combi Van Kamyonet ile 35 AUL 78 Plakalı 1992 model BMC Cummins Damperli Kamyonun bedelsiz olarak hibe edilmesi hakkında önerge” mecliste görüşüldü. Beydağ Belediyesi’ne verilecek olan araç desteği önergesi oybirliği ile hukuk, plan bütçe ve ulaşım komisyonuna oybirliği ile gönderildi.

KARABURUN’A YARDIM ELİ
Başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesinin ardından komisyonlardan gelen önergeler görüşüldü.

Komisyonlardan oy birliği ile gelen, “Karaburun Belediyesi Başkanlığı 29.05.2024 tarih ve 29155 sayılı yazısı ile çeşitli cinste araç talebinde bulunmuştur. İlgili talebe istinaden 1 adet kamyon, 1 adet vidanjör, 1 adet beko loder, 1 adet Traktör Römorkunun hibe edilmesine dair önerge” meclisten de oy birliği ile geçti. Önergenin kabul edilmesinin ardından Bornova Belediyesi’nden Karaburun Belediyesi’ne araç desteğinin verilmesinin önü açıldı.

AK PARTİLİ TATLI: VATANDAŞ ALAMAZSA MAHKEMELİK OLACAĞIZ
Meclisten gelen “19 adet taşınmaz malda Belediyemiz hisselerinin diğer hissedarlara satışına dair” oyçokluğu ile gelen önerge mecliste tartışmalara neden oldu.

Önergeyle ilgili olarak söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Sait Tatlı, “Çok büyük metrekare olmayan yerlerden bahsediyoruz. Burada hiçbir hisseye dair vatandaşlardan bir talep yok. Tamamında tek katlı konutlar mevcut. Vatandaştan talep olmayınca belediye ile iletişime geçecekler. Vatandaş maddi durumu uygunsa kabul edecektir ancak almazsa ortaklığı giderme davası açacağız. Mahkemeye gideceğiz ve sonrasında ihaleye gidecek. Üçüncü şahısların buraları alma çekincemiz var” diyerek uyarılarda bulundu.

CHP’Lİ ÖZKAN: KESİN DAVA AÇACAĞIZ DİYE BİR ŞEY YOK
CHP Grup Başkan Vekili Yağmur Yurdakul Özkan, “Ortaklığın giderilmesi davasında davacı olacağız, dava açmama durumu da gündem olabilir. Kesin dava açacağız anlayışında olmamak gerekir” diyerek davaya dair bir kesinlik olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Eşki, “Arkadaşlarımız işgal altında olan yerlere dair araştırma yapıyor. Belediyenin alanı varsa kasaya artı koymak için, gelir arttırıcı tedbir için yapılmış bir çalışma” dedi.

İlgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

DEVLET OPERA VE BALESİ’NİN ARŞİVİ GÜNDEMDE
Meclise Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’ne (DOB) 10 yıllığına kiralanmış depo binasına dair önerge meclise geldi. Önergeye göre; Müdürlüğe kiraya verilen binanın protokol kapsamında geri alınması gündeme geldi. “Bornova, Ergene Mahallesi 4049 ada 28 parselde kayıtlı, 550 Sokak No: 37 adresindeki Demir Güreş Apartmanı, 1. Kat 1 nolu Bağımsız Bölüm ile 2. Kat 2 nolu Bağımsız Bölüm, 01.06.2022 tarih 194 nolu Meclis Kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'ne 10 (on) yıl süreyle tahsis edilmiş olup, söz konusu Tahsis edilen sosyal salonlar belediye ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulduğundan tahsis kararının iptal edilmesi konusuna” dair önerge komisyonlardan meclise oyçokluğu ile geldi.

AK PARTİLİ DALGIÇ: ARŞİVİN İÇİNDE NOTALARIN SAKLANDIĞI ÖZEL ALANLAR VAR, ACİLİYETİ YOKSA GÜNDEMDE TUTALIM
Konuyla ilgili olarak söz alan Bornova Belediyesi Grup Sözcüsü ve Meclis Üyesi Akın Dalgıç, “Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün 2 yıl boyunca kullandığı alan, kendi imkanları dahilinde çok güzel bir hale getirdikleri bir yer. Arşiv niteliğindeki notaların uygun şartlarda saklandığı özel güvenlikli bir alan. 10 yıllığına verilen bir yerdi. Şimdi çıkmasını talep ediyoruz sözleşmeye bağlı olarak. Depo değil özel kilitlenmiş bir yer haline getirilmiş. Depoya ihtiyacımız olduğu söylendi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü size ulaşmak istediği ve ulaşamadığı söylendi. Sizin için de aciliyeti yoksa gündemde kalması gerekiyor”

BAŞKAN EŞKİ: SERT BİR ÜSLUPLA ‘O MADDEYİ KALDIRIN’ DEDİLER
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Eşki, “Bana ulaşmaya çalıştılar ama iletişim kuramadık. Özel Kalem’i arayıp sert bir üslupla ‘o maddeyi gündemden kaldırın’ diye talep etmişler, hoşuma gitmedi. Onlardan daha zengin değiliz ama açıkta kalan yerlerimiz var. Bornova’da imkan var. Gece nüfusu 460 binin üzerinde bir yeriz. Caminin içine helal olan dışına haramdır. Bizim o alana ihtiyacımız var. Yerleşmeye çalıştığımız binalar var ama bazı müdürlüklerimiz dışarıda kalmış durumda. Orada bırakmak bizim iç işleyişimizle ilgili bir sorun oluşturuyor” dedi.

AK PARTİLİ DALGIÇ: BU TELEFONDAN HABERİMİZ YOKTU
AK Partili Dalgıç ise, “Üslup durumu bizim dışımızda ve kabul etmiyoruz ama iki kurumun görüşmesi ve yapıcı bir şekilde hallolması iyi olur diye düşündük. Belediyemiz de zengin. DOB’nin orayı belli bir konuma getirdikten sonra bu olay şık olmadı. Bizim bu telefon ve iletişimden haberimiz yok. İçeride çok büyük bir arşiv var. Ana arşivin olduğu bir yer var. 15 gün içerisinde çıkmak çok mümkün değil. Taşımak çok zor. 3-6 ay zaman alabilir” dedi.

EŞKİ: ZABITAYI SOKUP DIŞARI ATACAK HALİMİZ YOK
Zaman konusuyla ilgili açıklama yapan Başkan Eşki, “Zabıtayı kepçeyi sokup dışarı atacak halimiz yok. Sadece hızlı bir tahliye talebimiz var” dedi.

İlgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Önergelerin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

ŞAŞIRTAN TEKLİF: HOMEROS’UN ADI DEĞİŞSİN
AK Parti Meclis Üyesi Musa Çevik, meclis üyelerini şaşırtan bir teklif yaparak Homeros Vadisi’nin adının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Çevik, “9 Eylül geliyor ve içimizde düşmanlar halen var. Homeros Vadisi olan yeri Yüzbaşı İbrahim Hakkı’nın soyadı olarak Ergin Akın olarak değiştirilmesini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN EŞKİ: NE SİZ SÖYLEYİN, NE BİZ DUYALIM
Çevik’in teklifine karşı gülerek karşılık veren Başkan Eşki, “Belediyede fuarın 4’te 1’ini Homeros’a ayırdık. Bornova’yı dünyaya Homeros ile tanıtmak gibi planlarımız var.Edebiyatın temellerini atanan bu kişinin adını silmeyi ne siz söylemiş olun ne biz duyalım. Yunanlılara ait bir kavram değil. Homeros’un yaşadığı yer neresi tartışması var ve en büyük iddia Bornova. Homeros’un adını silmek… Hiç duymamış olayım. Homeros dünyanın ortak değeri. Dede Korkut diye kültürümüz var, onu evrenselleştirmeye çalışalım. Var olan bir kültürel değerin adını silmek… Vadiden ismini silelim bunu kutlarlar. Ayrıca Homeros’un eserlerini Türkçe’ye çeviren ve Osmanlı arşivlerine katan kişi Fatih Sultan Mehmet’tir” dedi.

Başkan Eşki ayrıca belediyenin öğrenciler için eğitim kurumu olan BELGEM’e dair bilgiler vererek, “İzmir’in en özel ayı. 9 Eylül bu yıl yine saygı içerisinde törenlerle kutlanacak. Eğitim öğretim de başlıyor. BELGEM dershanesi ile çok kapsamlı bir çalışma yürüteceğiz. Çamdibi’nde bir binası var. Altındağ’da halkın üniversitesi binasını BELGEM’e çeviriyoruz. Bornova merkez ve Çamdibi’nde de BELGEM dershanesi açacağız. Üst mahallelerde de BELGEM dershanelerini açacağız. Işıkkent’te de bir sınıf olacak. Ücretsiz yayınlar vereceğiz öğrencilere. Açık havuzu açtık ve hocalarımızı tam kadroya geçirdik” dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Adem Kasacı, Bornova’da BELGEM’e talep olan yerlere dair bilgi vererek, “Doğanlar, Mevlana mahallerinde de yoğun bir talep var. Bu anlamda çalışma olacak mı? Mevlana Kültür merkezi oldukça aktif. Doğanlar’da bu anlamda değerlendirme yaparsanız mutlu oluruz” dedi. Başkan Eşki, yeni yerler için araştırma yapacaklarını belirtti.

 
Başkan Önal'dan 'deprem' çıkışı: Merkezi hükümet Bayraklı'ya ne verdi?
 
Foça’da gündem ‘eko-kondu’… Mahkeme kararı beklenecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Önal'dan 'deprem' çıkışı: Merkezi hükümet Bayraklı'ya ne verdi?
Halk Konut’ta sözleşmelerin reddedildiği iddiaları ve süreç hakkında konuşan ...
Karşıyaka Meclisi’nde dönüşüm tartışması!
Karşıyaka’nın merkez mahallelerinde 400 hektar büyüklüğündeki 9 mahalleyi ...
Konak'ta 'yapı kayıt' tartışması... Meclisten satış taleplerine ret!
Konak Belediyesi Meclisi’nin Eylül ayı ilk oturumunda gündem yapı kayıt ...
 
Güzelbahçe'ye yeni kardeş şehirler... Yaralar birlikte sarılacak!
Güzelbahçe Belediyesi, 6 şubat depreminde büyük zarar gören Adıyaman Belediyesi ...
Türkiye'de bir ilk... Büyükşehir'e inovasyon sertifikası!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ, Türk Standartları ...
Başkan Yiğit, mecliste konuştu: Arsa mağdurları için kavga da ederiz!
Çok sayıda hak sahibini ilgilendiren ve yıllardır çözümü beklenen arsa ...
 
Başkan Mutlu'dan barış mesajı: Savunmaya devam edeceğiz
Konak Belediyesi’nin Konak Kent Konseyi ile birlikte Dünya Barış Günü ...
AK Partili Kaya'dan Tugay'a yanıt: İzmir'in başına gelmiş en büyük kötülük CHP'dir!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Cumhuriyet kızları Zafer Bayramı için sahaya çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva