HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2024 Pazartesi - 19:52

Başkan Önal'dan 'deprem' çıkışı: Merkezi hükümet Bayraklı'ya ne verdi?

Halk Konut’ta sözleşmelerin reddedildiği iddiaları ve süreç hakkında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, “Halk Konut'a emsal artışını getiren Bayraklı ve Büyükşehir Belediyesi. Bu, inşaat maliyetinin yarısını belediye ile karşılanması demek. Biz belediye olarak bunu yaptık. Merkezi hükümet deprem yaşamış bir kente ne verdi? Hiçbir kuruş alınmadan yüzde 20-30 emsal artışı demek milyarlarca TL'ye denk geliyor. Dünya Bankası kredileri sağlanırsa vatandaş düşük faizli krediye sahip olur" dedi

Başkan Önal dan  deprem  çıkışı: Merkezi hükümet Bayraklı ya ne verdi?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediyesi Eylül ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Meclise Belediye Başkanı İrfan Önal başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Halk Konut ile ilgili yaşanan tartışmalar damga vurdu.

20 BİN TL’LİK DESTEK REDDEDİLDİ
Bayraklı Belediyesi tarafından üniversite sınavlarında ilk 100 bine giren öğrencilere 20 bin TL maddi destek verilmesi önerisi mecliste tartışmalara neden oldu. AK Parti tarafından meclise sunulan önerge komisyonlarda CHP’li meclis üyelerinin oyları ile reddedilirken, meclis gündemine gelen önerge mecliste de AK Parti ve MHP’nin ‘kabul’ oyuna karşın CHP’li meclis üyelerinin ‘ret’ oyu sonrası oy çokluğuyla reddedildi.

DEMİR: HUKUKEN Mİ UYGUN DEĞİLDİ?
AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir konuyla ilgili söz alırken, “Bunun hukuken mi uygun olmadığını düşündük? Bizi bilgilendirirseniz seviniriz. Yoksa belediye başkanımızın öğrencilere destek olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

ÖNAL: DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ
Başkan Önal destek olduklarını belirtirken, “Öğrenci arkadaşlara zaten imkanlarımız dahilinde destek olmaya devam ediyoruz” dedi.

KUL: BAŞVURU OLURSA DESTEK OLURUZ
Bilgilendirmede bulunan CHP’li Meclis Üyesi İpek Kul, “Bayraklı’da yaşayan her öğrencimiz bizim için çok önemli. Biz bunu Hukuk Komisyonu olarak araştırmasını yapmak istedik ancak sadece BAYSEM'den 82 öğrencinin verisine ulaşabildik. Bu veriye dayalı olarak, yeni sisteme göre 8 öğrencinin 100 bin sıralamasında olduğunu öğrendik. Bu öğrencilerimize de gerek hazırlık gerek sosyal yardımlar konusunda pek çok desteğimiz olduğunu müdürümüz iletti. Geçmişte de zaten tablet gibi birçok desteğimiz olmuştu. Tüm verilere ne yazık ki erişemedik. Öğrencilerin kişisel verileri olduğu için zaten erişmemiz mümkün değil. Başarılı öğrencileri de tercih yapıp yapmama ayrımı olmadığı için de tam bir karar alamadık. Burada başkanımızın her öğrencimizin yanında olduğunu ve başvurması durumunda destek olacağımızı belirtmek isteriz” diye konuştu.

ÖNAL: BİZ MERKEZ BANKASI DEĞİLİZ
Son olarak söz alan Belediye Başkanı İrfan Önal, “Biz bu verilere ulaşamıyoruz. Bunu yapabilmemiz için ihtiyaç sahibi vatandaş başvurunca verilere ulaşabiliyoruz. Önerge hukuken doğru değil. Onların başvurusu olmadan değerlendirmede bulunamıyoruz. Kendileri başvurduktan sonra verilere ulaşabiliyoruz. Sadece BAYSEM’e kayıtlı öğrencilere ulaşabiliyoruz. Zaten yardım yapılıyor. Mesele 20 bin TL değil. Bayraklı’da 10 bin sıralamaya girmiş öğrenci var diyelim. Biz 20 bin veremeyiz. Tutamayacağım sözü vermem ben. İlk önce meclisten yardım miktarı belirlenir, sonra o başvuranlara dağıtılabilir. Biz merkez bankası değiliz, sınırsız imkânımız yok” ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: KALAN KONUTLAR YANGINZEDELERE VERİLSİN
Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP’li Meclis Üyesi Haydar Özkan, “Bayraklı bölgesinde çıkan büyük yangında evlerini kaybeden vatandaşlarımıza önce geçmiş olsun diliyor, konutlarıyla ilgili bir çağrıda bulunmak istiyorum: 30 Ekim 2020 depreminde hayatını kaybedenler için İzmirli iş insanlarının rezerv alan TOKİ konutlarından satın almış olduğu 120 adet konutun 85 adedinin ücretsiz olarak deprem şehidi yakınlarına verildiğini biliyoruz. Geriye kalan 35 konutun da Sayın Mahmut Özgener tarafından eski valimiz Yavuz Selim Köşger’in emrine bırakıldığını biliyoruz, bu konutlar yangınzede vatandaşlarımıza teslim edilirse büyük bir sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Yardımlarında yerini bulacağı inancındayım. Eğer bu konutlar verilmezse daha önce heyelan bölgesinde yaşanılan sorun göz önüne alınıp heyelandan etkilenen 54 vatandaşımıza yapıldığı gibi yangınzede vatandaşlarımız da ev sahibi yapılabilir” dedi.

AYDEMİR: SERVİSÇİLERLE AKRABA OLDUK
AK Parti Meclis Üyesi Latif Aydemir ise ilçe ile ilgili sorularını yöneltirken, “Sevgi Yolu’nda bir arıtma tesisimiz var. Bu tesisin kaldırılma imkanı yok mu? Saat 23:00’dan sonra inanılmaz bir koku yayıyor. Bir de Sevgi Yolu’nun ışıklandırma ya da binaların giydirilmesi konusu çalışmalarınız içinde var mı? Sahil bölümünde belediyemize aktarılan yerde bir meydan çalışması olabilir mi? Yaşam alanlarının biraz daha kaliteli hale gelmesi için çalışmamız var mı? Ankara Asfaltı’ndaki büyük kanal çalışmasından kaynaklı sokaklarımızın yüzde70’inin alt takımları hasar görüyor. Buraların tamir ya da yama konusunda çalışması var mı? Neredeyse servisçiler ile akraba olduk” diye konuştu.

ŞAHİN: HALK KONUT SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLDİ
MHP’li Meclis Üyesi Muhammed Şahin Halk Konut ile ilgili açıklamalarda bulunurken, “Halk Konut ile ilgili daha önceki belediye meclislerinde de şahlandığı, bir güçlü mali hizmete sahip olduğu ve bunu halledebilecek noktaya geldiği yönünde sosyal medyada bununla ilgili reklamlar yapıldı. İzmir kamuoyunun gündemine Halk Konut’un çok başarılı olacağı noktasında bir algı oluşturuldu. Geldiğimiz noktada Halk Konut sözleşmesini feshetti. Feshettikten sonra şu anki Halk Konut'un yaptığı sözleşmelerin durumu ne olacak? Vatandaşların binaların yapımı ile ilgili yüklenici firma olarak belediyemizin de imzası var. Vatandaşlarımızın beklentileri nasıl karşılanacak. Geçmiş dönemde halk konut reklamı yapan arkadaşlarımız şimdi ne düşünüyor? Geldiğimiz durumda halk konut gücünü kaybetti, Büyükşehir Belediyesi gücünü çekti Bayraklı Belediyesi de burada cılız duruma düştü” dedi.

'BÜYÜKLERİMİZ' SÖZÜ GERİLİME NEDEN OLDU 
AK Partili meclis üyesi Soner Akbulut'un kendisi hakkında yapılan bir haber üzerinden tepki göstermesi ve CHP’ye yönelik 'sizin büyükleriniz bile...' ifadesini kullanması sonrası CHP grubundan tepki geldi. CHP'li üyeler 'Bizim büyüğümüz Atatürk neyi kastediyorsun' derken, Akbulut ise 'Atatürk bizim de Atatürk'ümüz' diyerek CHP'li isimlerin eleştirilerine yanıt verdi. Başkan Önal ise Akbulut'un sözlerini keserek söz hakkını kapattığını belirtti.

DEMİR: KAÇ KONUT TESLİM EDİLDİ?
Söz alarak eleştirilerini yönelten AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir, “Bazen bazı kelimeler yanlış anlaşılabilir. Soner bey burada kimseyi kötüleyecek şekilde konuştuğunu düşünmüyorum. Bu konu nasıl buraya geliyor? Bizlerin hassasiyeti var. Bu hassasiyeti her meclis kaşıyan arkadaşlar vardı. Gün bugünü doğurdu. Bunlarla gündemi meşgul etmek istemiyorum. Sosyal denge tazminatı konusu var. Arkadaşlar anlaştınız mı? Hayır.  Sizin anlaşma istediğiniz 14 bin 800 TL'ye arkadaşlar hayır diyecektir. Bugüne kadar memurların kazanılmış hakları vardı. Sizde belediye başkan yardımcısı iken bu durumu biliyorsunuz. Çıkıp birçok konuşma yaptınız belediye ekonomisi bozuk diyerek ve çalışan arkadaşların haklarından kesintiye gittiniz. Sizden önceki dönemde de Sayıştay birçok rapor yayımladı. Belediye mülkiyetinde bir park var ve baronun işgali altında. Sayıştay rapor yazdı gerekeni yaptınız mı? Hayır. Biz buradan çıktık birtakım konuşmalar oldu. Sükuneti korumak lazım. Ayağa kalkan masaya vuran farklı ithamlarda bulunan olmadı bizden size karşı. Bazı arkadaşlar konuşmuş. Bazı yayın organlarında bazı meclis üyelerinin CHP’li meclis üyeleri ile ilgili farklı ithamları var. Biz bu siyasi zikzaklara gelmeyiz. Halk Konut meselesi. Beyefendi konuşurken birtakım notlar aldım. Bilip bilmeden konuşma yeri değil burası. Yangın yerinin afet bölgesi olduğunu biliyorsunuz. Vatandaşa yardım çağrısını hükümete sizin yapmanızı öneriyorum. Meclis üyesinin görevi değil bu. 17 ev vatandaşımıza veriliyor. Ne Karşıyaka ne Bayraklı'da hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak. Yanan arılardan evlere kadar herkesin memnun olduğu süreç yürütülüyor. Bize brief vereceğini söylemiş bir arkadaş. Gelip anlatabilir. Bilgisi olduğunu düşünmüyorum ama gelip bilgi verebilir. İzBB'nin bir kooperatif modeli vardı. Bunun çökeceğiniz Özgür Hızal'da size baka baka ifade etmişti. Bende burada ilk meclis Halk Konut mucitlerinden bahsetmiştim ve bunu çökeceğini belirtmiştim. Halk Konut depremzede vatandaşlarımıza kaç konut teslim etti? İzmir’in ve ilçemizin bir şanssızlığı var. İzmirli olarak bu konuya üzülüyorum. Yerel yöneticilerin birbirinden intikam alma duygusu. Tunç Bey geldi Aziz Bey'i eleştirdi. Serdar Bey geldi Hasan Bey'i eleştirdi. İrfan Bey geldi o da bazı konularda Serdar Bey'i eleştiriyor" diye konuştu.

ÖNAL: HÜKÜMET NE YAPTI?
İddialara ve eleştirilere yanıt veren Başkan Önal, "Bunlar üzerinden tartışmaya girmeyi doğru bulmuyorum. Ben şovla siyaset yapmıyorum. AKP'nin yönettiği belediyelerin hiçbirinde sosyal denge tazminatı verilmiyor. MHP'den aldığınız Manisa'da bu tazminat yüzde 150 artırılarak daha yeni yasal sınıra geldi. Orada MHP ve AKP yönetiminde 2-3 bin TL sosyal denge tazminatı çok görülürken bizim verdiğimiz üzerinden popülizm yapılıyor. Ben insanların duyguları ve vicdanları ile oynamam. Çok da fazlasını hak ettiklerini biliyorum. Keşke imkân olsaydı daha fazla verebilseydik. Belediyenin bin 600 olan personel sayısı bin 800'e çıkıyor. Yangına müdahale edebileceğimiz alanlardan çıkmadık. Ben ulaşabileceğim tüm görevlilere ulaşmaya çalıştım. Yangın başlangıcından itibaren oradaydım. Oradaki ihmalin yüzde 1'i CHP'li belediyelere, yüzde 99'u ise hükümet kanadına çıkar. BAYSEM ile ilgili olarak başkan olduğumdan beri ne kreş ne de dershanelerimizde kimseye torpil yapmadım. Belediyeyi ilgilendiren tüm konularda meclisi bilgilendireceğimi söyledim. Halk Konut, Büyükşehir ile 3 ortaklı bir işlemdi. Bizim dönemimiz ile Büyükşehir'de aynı partili olsak da herkesin ayrı bir vizyonu olabilir. Biz kendi vaat ettiğimiz vizyonları hayata geçirmek için belediye başkanıyız. Halk Konut ve ilçemizdeki her vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu her alanda yanlarında olacağız. Halk Konut'a müşavirlik hizmeti vereceğimizi söyledik. Halk Konut için BAYBEL'e alanlar alınması nedeniyle 17 arkadaşımız bu hizmeti veriyor. Teknik ekibimiz bilgisinde hizmet veriyoruz. Ben burada koruma derdinde değilim. Hatalı bir şey varsa gereği yapılır. Biz vatandaşın yararına olacak her şeyin hizmetini vermek için yanındayız. Halk Konut'a emsal artışını getiren Bayraklı ve Büyükşehir Belediyesi. Bu, inşaat maliyetinin yarısını belediye ile karşılanması demek. Biz belediye olarak bunu yaptık. Merkezi hükümet deprem yaşamış bir kente ne verdi? Hiçbir kuruş alınmadan yüzde 20-30 emsal artışı demek milyarlarca TL'ye denk geliyor. Dünya Bankası kredileri sağlanırsa vatandaş düşük faizli krediye sahip olur. Havuz alanı da günlük 6-7 ton su kaçırıyor benim vicdanım orayı kullandırmaya el vermiyordu. Yeniden yapacağız orasını" dedi.

DEMİR: BAKANLIK YAPSIN 
AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir yapım süreci ile ilgili çağrıda bulunurken, "Havuzu Spor Bakanlığımıza devredelim onlar yapsın" diye konuştu.

ÖNAL: YAPIYORLARSA ALLAH RAZI OLSUN 
Başkan Önal ise teklifi kabul edeceklerini söylerken, "Yapıyorlarsa Allah razı olsun. Ben İl Spor müdürlüğüne teklifi yaptım. Yatırım yapacaklarsa seve seve yer gösteririz. Havuzu aynı yerde de yapabilirler" ifadelerini kullandı.

 

 
Karşıyaka Meclisi’nde dönüşüm tartışması!
 
Bornova Meclisi'nde tartışmalı teklif: Homeros'un adı değişsin!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cemal 3 Eylül 2024 Salı 14:35

Belediye arsama yapı yaptırmıyor mimarlar odası sehir plancilari dava açıyorlar kentsel dönüşüme beton rant diyerek yazıklar olsun vatandaş mağdur edildi başkanlar iş bilmez istemezyukculer

Yorumu oyla      0      0  
bahadır 3 Eylül 2024 Salı 00:11

bu donemkı izmirdeki chpli başkanlar kadar ağlayanları görmedik oncekı donemde de chplilerin elindeydi lakin sizin gibi hukumet dıye aglamıyorlardı

Yorumu oyla      0      0  
ismail 2 Eylül 2024 Pazartesi 21:15

daha 3 ay oldu aglamaya basladınız merkezı hukumet diye salya sumuk vazıyetlerdesiniz madem ki yapamayacaktınız neden aday oldunuz adaylık donemınızdekı atıp tuttugunuz videoları acıp ızleyınız

Yorumu oyla      4      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Meclisi’nde dönüşüm tartışması!
Karşıyaka’nın merkez mahallelerinde 400 hektar büyüklüğündeki 9 mahalleyi ...
Konak'ta 'yapı kayıt' tartışması... Meclisten satış taleplerine ret!
Konak Belediyesi Meclisi’nin Eylül ayı ilk oturumunda gündem yapı kayıt ...
Güzelbahçe'ye yeni kardeş şehirler... Yaralar birlikte sarılacak!
Güzelbahçe Belediyesi, 6 şubat depreminde büyük zarar gören Adıyaman Belediyesi ...
 
Türkiye'de bir ilk... Büyükşehir'e inovasyon sertifikası!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ, Türk Standartları ...
Başkan Yiğit, mecliste konuştu: Arsa mağdurları için kavga da ederiz!
Çok sayıda hak sahibini ilgilendiren ve yıllardır çözümü beklenen arsa ...
Başkan Mutlu'dan barış mesajı: Savunmaya devam edeceğiz
Konak Belediyesi’nin Konak Kent Konseyi ile birlikte Dünya Barış Günü ...
 
AK Partili Kaya'dan Tugay'a yanıt: İzmir'in başına gelmiş en büyük kötülük CHP'dir!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Cumhuriyet kızları Zafer Bayramı için sahaya çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında ...
İzmir’de 4 ilçeden Adıyaman ile ‘kardeşlik’ protokolü hamlesi
Bayraklı, Çiğli, Karabağlar ve Buca Belediyeleri, Kahramanmaraş merkezli ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva