HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Haziran 2024 Pazartesi - 20:53

Bornova’da satış gerginliği… Başkan Eşki’den ‘diyalektik’ çıkışı!

Bornova Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki yönetiminde toplandı. Mecliste 683 milyon TL’lik ek bütçe oy çokluğu ile kabul edildi. Mecliste belediyeye ait arsa satışları gündeme geldi. AK Parti’nin eleştirilerine karşılık olarak Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Menemen Belediyesi’nin arsa satışlarını hatırlatarak, “Yangından mal kaçırır derken Menemen’i mi kast ettiniz? Ben solcu adamım, benim bildiğim diyalektik; her şey birbiri ile bağlantılı” dedi.

Bornova’da satış gerginliği… Başkan Eşki’den ‘diyalektik’ çıkışı!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclisi, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki yönetti.

Mecliste, başkanlıktan gelen önergeler ilgili komisyonlara yönlendirildi. Başkanlıktan gelen ek bütçe ve ücret tarifelerinde güncelleme önergeleri plan ve bütçe komisyonuna acil koduyla gönderildi. Meclise ara verilerek ilgili önerge komisyonlardan tarafından görüşüldü.

683 MİLYONLUK EK BÜTÇE
Komisyona giden ödenek A Cetvelinde belirtilen müdürlüklerin ilgili harcama kalemlerinde kullanılmak üzere toplam 683 milyon TL’lik ek ödeneğin ödenek B Cetvelinde gösterilen 533 milyon TL gelir ile finansmanın sınıflandırılması cetvelinde gösterildiği üzere 150 milyon TL net finansman karşılık gösterilmek üzere bütçe denkliği sağlanarak hazırlanan ek ödenek talebi meclis üyelerine sunuldu. İlgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

SATIŞLAR TARTIŞMA KONUSU OLDU
Komisyonlardan gelen raporlar görüşülürken Naldöken ve Kemalpaşa’daki arsaların satılması konusu mecliste tartışmalara sebep oldu. Komisyonlardan oyçokluğu ile gelen raporla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı, “Bu satışların gerekçesi nedir?” diye soru yöneltti.

BAŞKAN EŞKİ: DURACAĞINA FAYDA SAĞLASIN
Başkan Eşki ise “Naldöken’de işgal altında olan hisseli bir arsa var. Belediyeye hiçbir faydası var. Tasarruf tedbirleri var, neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Duracağına fayda sağlasın. Kemalpaşa ilçesinde ise arkadaşlarımız arsaya ulaşana kadar bile zorluk çekmişler. İlçe içerisinden yatırım yapmaya çalışıyoruz. Hizmet olarak kullanmak istiyoruz satarak” diyerek cevap verdi.

AK PARTİLİ KASACI: YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ NEDEN SATIŞ YAPIYORSUNUZ
AK Parti meclis üyesi Adem Kasacı ise söz alarak “Borcumuz yoksa neden satış yapıyoruz, yangından mal kaçırır gibi satışları neden gündeme getiriyoruz? İrfan Önal ile dostluğunuzu ödeme krizi dostluğu ile mi yapıyorsunuz? Belediyenin borcu var mı, satışlardan peşkeş mi çekilecek?” diyerek eleştiriler yöneltti.

BAŞKAN EŞKİ: YANGINDAN MAL KAÇIRIR DERKEN MENEMEN’İ Mİ KAST ETTİNİZ, DİYALEKTİKTE HER ŞEY BAĞLANTILI
AK Partili meclis üyelerinin satış eleştirilerine Menemen Belediyesi’nden örnek veren Başkan Eşki, “Yangından mal kaçırır derken Menemen’i mi kast ettiniz? Ben solcu adamım, benim bildiğim diyalektik; her şey birbiri ile bağlantılı. İrfan Önal can dostum. Tasarruf tedbirlerini ben koymadım. Yarın neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. İller Bankası’ndan gelecek paranın ne kadar kesileceğini bilmiyoruz. Asfalt, beton, park yatırımları yapmak istiyoruz. Bunları kimse bedava yapmıyor. Benimle yaşıt 38 yaşında DAF kamyonumuz var, yeni araçlar almamız gerekiyor. Ekonomik durumu sosyal yardımlarla desteklememiz gerekir. Bunlar parayla oluyor. Kemer sıkma politikasını Mehmet Şimşek söyledi. Belediyenin kasasında para var. Kredi alabiliriz ama faizler çok yüksek. Kemalpaşa’da çilek ekip para getirecekseniz ona sözüm yok. Ben hayatım boyunca özelleştirmeye karşı biriydim. Durduk yere herhangi bir yeri satmak gibi bir amacımız yok. Hisseli arsayı, bize faydası olmayan yerleri satacağız. Kemalpaşa’daki arsaların bize bir faydası yok. Yerli sanayicinin işine yarayacaksa faydası olsun” diyerek yanıt verdi.

‘EN AZ 3 TANE MİKSERE İHTİYACIMIZ VAR’
AK Partili meclis üyelerinin ‘mecbur kalmadıkça satışa geçmeyin’ sözlerine Başkan Eşki, “Ben mecbur hissediyorum. Asfaltlama ve sosyal yardım çalışmasına gireceğim. Bin metrekare sokağa asfalt atıyoruz, şantiye ile sokakların arasındaki mesafeler birbirine çok uzak. Bornova’da en az 3 tane miksere ihtiyacımız var, çok fazla sayıda kamyona ihtiyacımız var. Benim çok paraya ihtiyacım var. Kaynakları doğru kullanmak olarak görüyorum” diyerek yanıt verdi.

KASACI: EMLAK İSTİHKAM 4 PERSONELLE ÇALIŞIYOR
AK Partili Kasacı ise personel sayısı eksiliğinden eleştirilerde bulunarak, “Biz komisyonda şunu sorduk ‘Vatandaşın lehine olan her şeye oy birliği veririz ama bu satışlarla ilgili gelecek geliri ne olacak’ dedik. Bu kadar satılacak yerin nereye kullanılacağını bilmemiz gerekiyor. Bu kaynakların bir projesi, bir hedefi olması lazım. Tasarruf tedbirlerini yanlış anlamışsınız. Bizden satış yetkisi istediniz. İşgallerle alakalı neden kontrol etmiyorsunuz dedim. Biz daha yeni tespit ettik onları. Burada da kamu zararı var. Bürokrat memurum az diyor yer tespiti için. Emlak istihkam hala 4 tane personelle çalışıyor. Diğer müdürlüklerden personel almak zor değil” dedi.

BAŞKAN EŞKİ: KAYNAK ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORUM
Başkan Eşki, tasarruf tedbirleri sebebiyle belediyenin temel yatırımları yapamayacağını belirterek, “Mayıs ayı vergi ayıdır, şu an kasada para var diyorum. Bornova’da 40 mahalleyi gezdim. Maddi kaynak olmadan ihtiyaçları hayata geçiremeyeceğiz. Kaynak elde etmeye çalışıyorum. İhaleye çıksak bile benim olurum olmadan satılmayacak. Hizmet götüreceğiz sözü verdik, imkanları masaya yatırmaya çalışıyorum” dedi. Başkan Eşki ayrıca, “Sendikalarla sözleşme dönemindeyiz. Personel giderimiz artabilir. Bütçede açık olmasın diye ek tedbirlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ TATLI SATIŞLARI ELEŞTİRDİ
AK Partili Tatlı söz alarak “Ek bütçe yapılıyor ve nereye harcanıyor pek vakıf değiliz. 2024 yılı tahmini bütçesi yapıldı ve senenin ortasındayız. Gelir 2 milyar, gider 2 milyar 600 milyon civarında. Rakamlara bakınca 2024 yılına bakınca 216 milyon TL’lik bir yatırım öngörülüyor. Yatırımları yaptınız da bütçeniz mi bitti? 21 milyon gibi bir arsa satışı. 5 tane yer satışı geldi, bir kısmı küçük parseldi oybirliği verdik. Daha büyük alanlar vardı, siz cevap olarak Kemalpaşa ilçesinde diyorsunuz. Sizin gibi düşünen başkanlar olsaydı şu anda arsamız olmazdı. 26 tane satıştan söz ediyoruz, komisyonlara sevk edildi bunlar. Tasarruf tedbirleriyle ilgili taşıt harcamalarını düşürülmesi, bina yapım işinin durdurulması, yeni taşıt edinilmemesi gibi maddeler var. Tasarruf tedbirlerine göre zaten yeni bir yapı yapamayacağız. Yol ve tadilat yapılacak. Menemen 3 sene önce satış yapmaya başladı. Yaptığı hizmetlerin karşılığı olarak iktidar oldu. Bütçenin ciddi bir anlamda personel gideri var. 45 milyon civarında da faiz gideri var. Hem taşınmaz satışı var hem de borçlanma var faizlere giden. Satabilirsiniz dilediğiniz ama 987 metrekareyle ilgili burada işgal olduğunu gördük. Burası işgal altında dedik, bürokrat arkadaşlarımız çalışma yapmamışlar. 1988’den beri bize ait olan taşınmazlardan haberimiz yok ve işgalci var ve sadece 5 yıl geriye dönük alabiliyoruz. Alan belli satan belli, sadece hayırlı olsun mu diyelim?” dedi.

BAŞKAN EŞKİ’DEN MENEMEN SATIŞLARI İÇİN MOLLA GÜRANİ BENZETMESİ
Başkan Eşki ise Menemen’deki satışlara Molla Gürani’den örnek vererek, “Keşke faiz oranları düşük olsaydı da 45 milyon giderimiz olmasaydı. Kredi bizim için son nokta. Kemalpaşa’daki arsayı ben gerekli görmüyorum. Yatırımlara ağırlık vermek istiyorum. Molla Gürani geldi Menemen deyince. Fatih iftar verir, çok şatafatlı Gürani ‘olunca Muhammed’e haram sana helal mi’ der. Ben topal ördek olmayacağım. Araçlar için gerekli izinler alındı. Hak edilen hizmeti vermek için elimizden geleni yapacağız. Yangından mal kaçırmak tabirlerini doğru bulmuyorum. Hizmetler için daha sonra teşekkür alacağınıza eminim” dedi.

AK PARTİLİ TATLI: YARIN İSTESEK DE BU PARALARA ALAMAYIZ
AK Partili Tatlı, bu arazilerin ilerleyen dönemde bir daha bu paraya alınamayacağını savunarak, “‘Biz yer satışı taraftarı değiliz’ demiştiniz. Bu ay 5 tanesi görüşüldü, önümüzdeki ayda 18 tane yer var. Tamamı bize ait tertemiz parseller. Belediye gerek gördüğü zaman yatırım yapabilir ve arsa satabilir. 216 milyonluk yatırım bütçesi varken bu kadar yerin satışını doğru bulmuyoruz. Yarın istesek de alamayız. İsterseniz kredi çekelim buna tamam diyoruz. Arsaların yok parasına satmayalım diyoruz” dedi.

BAŞKAN EŞKİ: HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKALARINI BEĞENMİYOR MUSUNUZ?
Tatlı’nın sözlerine cevap veren Eşki, “Bugün 3 liraya satılan yarın 13 liraya alınamaz diyorsunuz, hükümetin ekonomi politikalarını beğenmiyor musunuz? Belki Mehmet Şimşek’in ekonomi politikaları başarılı olacak ve 1 liraya alacağız” dedi.

AK PARTİLİ TATLI: SİZ MEMURLUKTAN GELMİŞ OLDUĞUNUZ İÇİN BİLMEZSİNİZ
AK Partili Tatlı, kendisine gelen eleştirilere, “Önceki başkanın 140 milyon lira bıraktım demişti. Biz kafamızı kuma gömmüyoruz. Bir enflasyon var. Yüzde 50 enflasyonun olduğu yerde arsa fiyatları geri gelmez. Siz memurluktan gelmiş olduğunuz için bilmezsiniz. İyi ki borçsuz belediye aldınız” diyerek cevap verdi.

BAŞKAN EŞKİ: ZAMANINDA KAFE AÇTIM, BATIRDIM
AK Partili Tatlı’nın sözlerine samimi cevaplar veren Eşki, “Zamanında kafe açtım batırdım. Ekonomiden anladığımı iddia etmiyorum, kendimle barışık bir adamım. 3 liraya alacağınız bitümü ileride 13 liraya almanın ihtimali yok. Benim için Bornova’da asfalt yapmanın bir önemi var” dedi.

İlgili rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

Dilek ve temennilerin ardından meclisin bitiminde Başkan Eşki’nin doğum günü kutlandı.

 
HÜDA-PAR'dan kayyum tepkisi!
 
Kylian Mbappe, resmen Real Madrid'de
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakan 4 Haziran 2024 Salı 09:33

Valla ömer ekşi başkan beni şaşırtıyor çok güzel başladı helal olsun sanırım devamında gelecek genç ve çalışkan insallah basarili olur ve Bornovanin sorunlarının üstesinden gelir sonrası buyuksehir insallah

Yorumu oyla      0      1  
ahmet 3 Haziran 2024 Pazartesi 20:56

hahaha solcuymuş sayın başkan

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes'te tarım müdürlüğüne kilit... AK Parti'den itiraz!
Menderes Belediye Meclisi’nin ana gündemi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün ...
Esnaf Odası’na tahsis edilmişti... Belediye geri mi alacak?
Konak Belediyesi Meclisi gündemine, 1 Şubat 2024'te alınan meclis kararıyla ...
Depremzede isyan etti, Cumhur İttifakı çileden çıktı... Bayraklı'da gergin meclis!
Bayraklı Belediyesi’nin Haziran ayı olağan Meclis oturumu tartışmalara ...
 
Başkan Yıldız’dan Harmandalı için miting çağrısı: Bu siyasi darbedir!
Çiğli Meclisi’nde açıklamalarda bulunan Başkan Yıldız, İzmir Büyükşehir ...
Tartışmalara neden olmuştu... Hilltown AVM'de yıkım!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Rönesans Holding’e ait Hilltown ...
Foça Meclisi'nde Başkan Ünsal iddiası: Arazileri yapılaşmaya mı açılıyor?
Foça Belediyesi Haziran Ayı olan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis'e ...
 
Karşıyaka’da gündem borçlanma… 130 milyonluk krediye oy birliği!
Yaşanan maaş krizleri ile gündeme gelen Karşıyaka Belediyesi’nin Haziran ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nden hayat kurtaran müdahale
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, bugün öğle saatlerinde Efeler’in ...
Bayraklı’da TİS çıkmazı... Gözler Büyükşehir ve CHP Genel Merkezi'nde!
Bayraklı Belediyesi'nde memurların başlattığı grev sürecinde ilk kontak ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva