Kemal ANADOL
Hepiniz oradaydınız!
19 Temmuz 2024 Cuma

15 Temmuz onursuz ayaklanması ile yazdığım yazıyı, devam edeceğimi söyleyerek bitirmiştim. Aradan sekiz yıl geçmesine karşın hâlâ orduda, yargıda, kamu kurumlarında FETÖ örgütünün üyeleri aranıp bulunuyor, yakalanıyor ve yargılanıyor. Toplumun geçirdiği travma o kadar ağır, olay o kadar vahim ki, konu her gün tazeleniyor ve etkisi büyük oluyor. 13 Temmuz 2024 günü Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Harp Akademilerinin diploma töreninde, “Silahlı kuvvetlerde görev yapan 32 bin 189 subayın on bin 468’i yani yüzde otuz üçünün ordudan atıldığını” söyledi. Daha da ağırı bin 886 kurmay subayın bin 524’ü yani yüzde seksen birinin çıkarıldığını ilâve etti. Bu rakamlar Türk Ordusunun FETÖ örgütüne anahtar teslimi bırakıldığının itirafıdır!

15 Temmuz’dan başlayarak bugün de devam eden yargılamalarda sanıkların örgütle iltisakı gerekçeli kararlarda yer almaktadır. İltisak Türk Dil Kurumu sözlüğünde “kavuşma, birleşme, yapışma” anlamına gelmektedir. Örneğin, örgütün finans organı Bank Asya’da parası olanlar birçok karar gerekçesinde iltisaklı sayılmışlardır. Önümdeki fotoğrafa bakıyorum. 24 Ekim 1996 tarihini taşıyor. Başbakan Tansu Çiller’in bir yanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, öte yanında 54. Hükümetin devlet bakanı ve sözcüsü Abdullah Gül yeni açılan Bank Asya’nın kurdelesini kesiyorlar. Demek ki örgütle iltisak geçmiş günlere dayanıyor.

Bugün koleksiyonlarda yer alan madeni bir para var. 2012 yılında basılmış. Yani AKP iktidarı döneminde. Bir yüzünde Türkçe Olimpiyatları 10. Yıl logosu var. Arkasında ise 1 lira yazıyor. Tahmin edileceği gibi Atatürk yok. Tam bir milyon adet basılmış.

Buna benzer yüz binlerce örnek sıralanabilir. Sınavlarda çalınan soruların, kanunsuz atamaların listeleri binlerce kez yazıldı, resimlendi. Yukarıda verdiğim iki örnek geçmişten bu yana örgütün iktidarlar tarafından korunup kollama aşamasını geçerek ortak durumuna konuşlandığını kanıtlıyor. Zaten onursuz darbeden sonra “Aldatıldık”, “Halkımız bizi affetsin” itirafları durumu aydınlatıyor.

Bütün bunlar günümüze kadar yazıldı, çizildi. Ama darbenin siyasal ayağına gelince iş değişiyor. Çatışma sırasında bombalanan TBMM’de darbe ile ilgili komisyon kurulmuştu. Herkes gerçeklerin ortaya çıkmasını bekliyordu. Komisyon çalışmaya başladı. Ama en çok bilgi sahibi olan MİT Başkanı Fidan, yaveri tarafından esir alınan Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar ve önemli görevde bulunan çok kişi komisyona gelmediler. Anlaşılan iktidar olayların ayrıntılarıyla ortaya çıkmasını istemiyordu. O gün komisyon üyesi olan İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın bana gönderdiği not aynen şöyle:

“1- AKP bir rapor taslağı yazarak bize gönderdi. 2- Biz taslağa şerh yazdık. 3- Basından öğrendik ki AKP’li komisyon başkanı raporu birleştirip Meclis Başkanı’na götürmeden önce Sayın Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’ni suçlar şeklinde ek yapmış. 4- Bunun üzerine Meclis Başkanına gittik, tartıştık ve yeni bir şerh yazma konusunda anlaştık. 5- Ben ve Zeynel Emre bu defa daha sert bir ek yazdık. Bunun üzerine rapor basılıp meclise sunulmadı.”

Anlaşılıyor ki raporun TBMM genel kurulunda tartışılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi istenmemiş ve önlenmiş. Muhalefetin yapması gereken bu raporun meclis arşivinden çıkarılmasını istemektir. Eğer orada da yoksa, bu siyasi ayağın ve darbe ortaklarının gizlenmesi, saklanması anlamını taşır. Vaktiyle örgütle iç içe olan bir takım iş adamlarının yargılanma yerine büyük çapta ihaleler aldıkları gerçeği de bu savı güçlendirmektedir.

Darbe sözcüğü üzerinde yıllarca ve halen tepinenler, bu kavramı fetiş haline getirenler 15 Temmuz’un gerçek yüzünün ortaya çıkarılmasını sağlamalıdırlar. Aksi halde FETÖ borsalarının kurulduğu, adaletsiz kararlar alındığı, bazı ayrıcalıklı zevatın korunup kollandığı savları güç kazanacaktır.

Bu arada popülist bir anlayışla özgürlük havarisi kesilerek cemaate ve o günkü adıyla hizmet hareketine hoş görünen muhalefet mensuplarını da gördük. Zaman Gazetesi’nin kuruluş yıldönümünde “Zaman Türkiye’nin vicdanıdır” diyenlere, “Elinde belge olmadan Fethullah Gülen’e iftira atan yüzyılın müfterisidir. Bu büyük ahlaksızlıktır. Fethullah Gülen bilgedir, saygıyla selamlıyorum” diyenlere üzülerek tanık olduk. Partinin en yetkilisi “Cemaat bize oy verirse memnun oluruz” deyince şu demeci vermiştim: “AKP ve cemaat çift yumurta ikizidir. Bunların birine karşı diğerini tercih etmek gaflettir. Ve bu tercih yakın bir dönemde sahibini bumerang gibi vurur. (3 Ocak 2014 Aydınlık)

Demokrasi istediğiniz durakta ineceğiniz bir tramvay veya içinin afiyetle yenilip kabuğunun bir yana atıldığı muz değildir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Baran 23 Temmuz 2024 Salı 12:51

Aslında siz siaysi tecrübeniz ve klasik chp modunuz ile iyi niyetler bir şeyler yazmaya çalışıyorsunuz ama ideolojik ve kaskatı kesilmiş partizanlık buna bir türlü izin vermiyor. Bir ara yazın da bilelim Türkiye de Chp nin Atatürk ten sonra kalkınma da ya da ekonomik nasıl bir katkısı olmuş? Mehmet Sevigen gayet rahat itiraf ediyor siz zorlanıyorsunuz.

Yorumu oyla      2      0  
Oğuz Kaan 21 Temmuz 2024 Pazar 15:44

Kemal Anadol bu konuda haklı. Sıkıntı sağ siyasetçilerin tarikat ve cemaatler karşı zaafları olması. Sol siyasetçiler ise aynı zaafiyeti bölücü örgütlere ve sol terör örgütlerine karşı gösteriyor.

Yorumu oyla      2      1  
Etki ve tesir 20 Temmuz 2024 Cumartesi 14:53

Chp nin geçmişini de bir yazsanız! Adnan Menderes in nasıl idam edildiğini Kıbrıs Türk ünün nasıl ikmalsiz çaresi bırakıldığını. Fetoş un terör örgütü olarak ilan edildikten sonra chp den nasıl destek aldığını? Atatürkçülük adı altından marksist leninist derneklerin nasıl kurulduğubu?

Yorumu oyla      5      2  
Az Bilmiş 19 Temmuz 2024 Cuma 22:00

Şu isim vererek yorum yazanlar sizlere YAĞ sürüyor. Kayıp düşmeyesiniz.

Yorumu oyla      0      0  
Az Bilmiş 19 Temmuz 2024 Cuma 21:58

Sayın ANADOL. Okudum. Şu ana kadar objektif yazıyorsunuz. Bu husustaki yazınız bundan sonra da kaldığı yerden devam edecek misiniz zaman gösterecek. Önceki yazınızı yorum yazdım yayımlamadılar. İmşaAllah bu yazımı yayıma koyarlar. Evet. 15 Temmuz sadece bu günden itibaren değildir. Öncesi 50 yıl kadar var. Sonrası da var. Sonrasın da Sayın ERDOĞAN çıktı TV ye tüm halktan hatalarını itiraf etti. Hatalı olduklarını ve ne istediler de vermedik gibi gibi açıklamalarda bulundu. Fakat sizin CHP ise nasıl bir yol izledi lütfen bunları da AÇIK AÇIK anlatınız. Kaybedeceğiniz bir şey yoktur.

Yorumu oyla      0      0  
Galip ertekin 19 Temmuz 2024 Cuma 21:14

Arşiviniz,bagaciniz dolu olunca geçmişi doğru bilgilerle,hatırlamak,yazmak çok doyurucu ve aydinlatici oluyor. Kemal abi sagliklar diliyorum..

Yorumu oyla      0      0  
MUSTAFA NEVZAT Ş A R A 19 Temmuz 2024 Cuma 17:49

Saygıdeğer abim Cumhuriyet Halk Partisinin gururu ve bugüne kadar yazmış olduğunuz yorumladığınız her şey bize bunu anlatıyor demokrasi istediğiniz durakta ineceğiniz bir tramvay veya içinin afiyetle yenilip kabuğunun bir yana atıldığı muz değildir diyerek bunu zaten açıkça belirtmiş oluyorsunuz ve tüm kalbimle size yorumlarınıza aynen katılıyorum en derin saygılarımı sunuyorum zaten YouTube kanallarında kimin ne söylediği ağzından çıkan her kelime halkımız tarafından izlendi ve kimin ne olduğu ortaya çıkmıştır bunuda saklamanın bir anlamı yoktur şimdi iktidarda çoğu görev yapmakta ve bazılarına bakanlık verilmiştir yazıklar olsun Neden yargılanması gereken milletvekilleri ya da bakan olan kişiler temize çıkarıldı çoğu günahsız olan insanlar da görevden alındı RABBİME Şükürler olsun feto amacına ulaşamamıştır ulu Önder Atatürk’ümüzün Türkiye cumhuriyeti ayaktadır Ve ilelebet ayakta kalacaktır ne mutlu türküm diyene

Yorumu oyla      0      0  
Mücella Çakır 19 Temmuz 2024 Cuma 12:56

Kaleminize sağlık

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli savaş pilotu neye söz verdi?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’den Eskişehir’e Kültür Köprüsü…
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bütün taşlar yerinden oynadı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Şiddet patlaması: Tehlikenin farkında mıyız?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu ne yapıyor?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Özfatura ve Kamala
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklar için tüm dünyaya mektup
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe güldürdü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Zafer Yürüyüşü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva