Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
3 Eylül 2024 Salı

Değerli okurlarıma bugün yakın siyasal geçmişten bir portre sunacağım. Özellikle CHP yöneticilerinin ve örgütünün dikkatlerini rica ediyorum.

İlyas Seçkin Ankara’nın yerlilerindendir. Ayaşlı geniş bir ailenin 1918 doğumlu çocuğudur. Babası onu özenle büyütmüş ve o günkü Türkiye’nin olanakları içinde iyi bir öğrenim yapmasını sağlamıştır. İlyas önce bugünkü Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni yani Mülkiye’yi daha sonra da Ankara Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Hem hesap uzmanı hem de avukat unvanına sahiptir. Mülkiyeliler Birliği ve Ankara Kulübü üyesidir. 1950’de iktidara gelen ve bir dönem sonra hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran Demokrat Parti iktidarına karşı muhalif tavrını ortaya koymuş ve CHP içinde siyasete başlamıştır. 1950-1960 yıllarında seçim sistemi mutlak çoğunluğa dayanıyordu. Yani o ilde bir tek fazla oy alan parti bütün milletvekillerinin sahibi oluyordu.

İlyas Seçkin 39 yaşında CHP Ankara listesine girmeyi başarmış ve TBMM CHP Grubu’nun Ankara Milletvekilleri İsmail Rüştü Aksal, Faik Ahmet Barutçu gibi ünlülerin arasında kendine yer bulmuştu. İsmet Paşa’nın konuşmasının bile yayın yasağına girdiği günlerde demokrasi savaşımı veriyordu.

27 Mayıs 1960’tan sonra yapılan ilk seçimler 1961 tarihinde yapılmıştı. Bu kez seçimlerde nispi temsil esastı. İlyas Seçkin bu seçimlerden de başarılı çıkmış tekrar Ankara Milletvekili seçilmişti. Artık siyasette önü açılmıştı. 1965-69 döneminde de meclis girmiş, İnönü Hükümetleri’nde önce İçişleri daha sonra da Bayındırlık Bakanı olmuştu. Parlak bakanlardan biriydi. Ameliyatı gerektiren bir operasyona girdiğinde yapılacak yolları sayıklıyordu. Tüm gücünü ve çabasını ülke hizmetine yoğunlaştırıyordu. Ehliyet ve liyâkate önem verdiğinden örgütten gelen sıra dışı istemleri geri çevirmesini biliyordu.

Bu ortam içinde 1969 önseçimlerine girdi. Kendine güveniyordu. Kamuoyunda iki bakanlık görevinde de başarılı olduğu izlenimi vardı. Akşam hiç beklemediği sonuçlarla karşılaşmış ve aday adayı olduğu Ankara listesine girememişti! Sonuçlara kendinden çok İsmet Paşa üzülmüştü. İlyas Seçkin’i kesinlikle bir başka ilden kontenjan adayı yapacaktı. Hayret! İlyas Seçkin İnönü’nün tüm ısrarlarına karşı çıkıyor ve öneriyi reddediyordu. “Demek ki örgütümle yeterince ilgilenemedim” diyordu. “Ben örgütümle inatlaşamam. Sonuca katlanacağım.”

İlyas Seçkin kayıp dönemi örgütüyle ilgilenerek geçirdi. Koca Ankara coğrafyasında basmadığı yer kalmadı. 12 Mart Muhtırası verildiğinde İnönü’yle ters düşen Ecevit’in yanında yer aldı. Sıkıyönetimlerle, tutuklamalarla, haksız yargılamalarla ezilen insanların yanında saf tuttu. 1973 seçimlerinde yine önseçime girdi. CHP Ankara örgütü onun hakkını verdi. Birinci sırada CHP kadın hareketinin öncülerinden Fatma Feriha Öztürk ikinci sırada da İlyas Seçkin vardı. CHP Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurullarında saygın yerini aldı. 1977 seçimlerinde ise “Bu kadar yeter” diyerek aktif politikadan çekildi. 1996 yılında da aramızdan ayrıldı. İlyas Seçkin’le aynı meclis grubunda, PM ve MYK’da görev yapma onuruna eriştiğim için kendimi mutlu sayıyorum.

Tüzük Kurultayı’nın arifesindeyiz. CHP’li arkadaşlarıma söyleyeceklerim var. Her şey tüzükte yazmaz. CHP’nin yazılı olmayan gelenekleri vardır. Demokrasinin okulları siyasal partilerdir. 12 Eylül maalesef okulları ve parti içi demokrasileri ortadan kaldırdı. Lider sultaları yarattı. Demokrasimiz her geçen gün ileri gideceğine ve daha demokratik bir yol alacağına tam tersine geriliyor. Politikacılarımız bencilleşiyor ve kaldıkları yere demir atmaya çalışıyor. Bu da kişiliklerden ödün vermeye yol açıyor. Önseçimi yitiren bir politikacının kaymakam veya vali atanır gibi bir başka ilin tepesine konması kadar acı bir olay var mıdır?

Maalesef eski Türkiye’yi ve eski parti geleneklerini arıyoruz. Bu asla nostalji değildir. CHP köklerine dönmelidir. Yöneticilerin ve örgütün parti tarihini çok iyi bilmeleri, öğrenmeleri gerekiyor. Geçmişten ders almalı ve geleceği ona göre hedeflemeliyiz. Siyasal ahlak konusu olan davranışlar tüzük maddeleriyle düzenlenmez değil mi?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayfun Orçun 3 Eylül 2024 Salı 15:44

Elinize yüreğinize sağlık ağabey...her yazini gibi harika .. nereden nereye geldik..halkın içine girebilen kişilikli ilkeli siyasetçilerin yine partide etkin olmasında yazılarınızın uyarılarınızın onemsenecegini umuyorum .

Yorumu oyla      0      0  
Ziya Çıkıt 3 Eylül 2024 Salı 14:11

Abi saygılar . Okurken gözlerim doldu . CHP geleneği budur . Siyasi terbiye budur . Biz bu SİYASİ terbiye İle büyüdük . 2004 yılında Bakırköy '' de Bel.Meclis Adaylığını adayı oldum . Malum ÖNSEÇİM yok . Algan bey '' i aradım " Abi , Bel Meclisine adayı oldum dedim " Bana , Beylikduzü '' nü önerdi . Kabul etmedim . Ona " Abi , ben siyaseti Bakırköy '' de yapıyorum , oradada beklentisi olan onlarca kişi var dedim " Nihayetinde Kontenjan 1 e yazıldım, ilçe '' de 3 düşürdüler. Abim , CHP özüne dönmedıkçe kurtuluş yok . Çok sagol . Sağlıklar diliyorum . Saygılarımla .

Yorumu oyla      0      0  
SENER EROL 3 Eylül 2024 Salı 13:49

Sizin sayesinde siyaset kültürüm gelişiyor.cok teşekkür ederim İyi ki varsınız saygılarıml

Yorumu oyla      0      0  
Ertan Şirin 3 Eylül 2024 Salı 13:29

Kıymetli kardeşim Görüş ve tavsiyelerinize aynen katılıyorum. Bilvesile sevgi selamlarımı sunarım

Yorumu oyla      0      0  
Metin Kuzugüdenlioğlu 3 Eylül 2024 Salı 13:08

Sayın İlyas Seçkin''i yakından tanıma onurunu yaşıyorum gerçek bir seçkin siyaset insanı ve hepimize örnek olan ilkeli bir büyüğümüz. Işıklar ve çiçekler içinde rahat uyusun. Tanrı yağmurunu eksik etmesin. Anısına saygı ve sevgilerimle.??????????

Yorumu oyla      0      0  
Hakan Tartan 3 Eylül 2024 Salı 11:50

Yüreğine sağlık Kemal Ağabey Bu anılar o kadar değerli ki Genç bir milletvekili olarak tanıma onuru da yaşadığım, ‘Son CHP’ kitabımda bana güç veren İlyas Seçkin büyüğümüzün cenazesine de katılmıştım Tekrar saygıyla anıyorum

Yorumu oyla      0      0  
Muammer Çolakoğlu 3 Eylül 2024 Salı 11:37

Saygılar,sevgiler…İçimden geçenleri kaleme almanız beni çok mutlu etti,sağlıklar diliyorum sayın apabeyim…

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva