Nedim ATİLLA
İzmir’den Eskişehir’e Kültür Köprüsü…
3 Eylül 2024 Salı

“Birtakım romanları resimlemek, dünya edebiyatının bir geleneğidir ya, çağımız genellikle bu işi unutmuşa benziyor. Bu güzel gelenek sürdürülebilseydi edebiyat için de resim için de iyi olurdu. Kadim çağlardan bu yana, taa mağaralardan beriye, bu iki görkemli sanat birbirini tamamlamıştır. Birçok duvar resminin kaynakları eski destanlar, efsaneler, masallar, türkülerdir. Homeros’un İlyada’sı Odyseia’sı çağlar boyunca resimlere heykellere kaynaklık etmiştir. Çağımızda da yoğun olaraktan, bu iki sanatın birbirini desteklemesi iyi olurdu. Bence eski zamanlardan bu yana, bu iki sanatın birleşmesi, bütünleşmesi boşuna değildir. Sebebi de ortadadır ve açık seçiktir.”

Büyük usta Yaşar Kemal “Binbir Çiçekli Bahçe” de edebiyat ve resim sanatları arasındaki ilişkiyi işte böyle güzel anlatır.

Bu sabah bu yazıyı yazıyor, Yaşar Kemal’i bir kez daha sevgiyle anıyor olmamın nedeni bugün Eskişehir’de açılacak olan bir sergi.

8 Şubat’ta Saygun’da açıldığı andan itibaren adeta İzmir’in kültür yaşamını sallayan Dr. Figen Gürsoy’un “İnsan Dünyadır” isimli sergisi bu akşam saat 17’de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’nda açılıyor.

Dr. Figen Gürsoy’un bu büyük emeği Yaşar Kemal’in tüm kitaplarını yansıtıyor. Benzersiz bir seçki.

4 yıl süren çalışmalar sonucu Eskişehir’de de açılacak olan sergiyi Dr. Figen Gürsoy, Yaşar Kemal’in 101. yaşına, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılına ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e armağan ediyor. Sergi 22 Eylül’e kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Biliyorum ki Eskişehirliler bu serginin hakkını vereceklerdir. Aslında açılışa ben de gidecektim ama çok yoğun programlarım engel oldu.

Dilerim Eskişehirli sanatseverler İzmir’de olduğu gibi Figen dostumuzdan sergilenen eserleri birebir dinleme fırsatı bulurlar.

Bu vesile ile Eskişehirlilerin büyük gururu, Yaşar Kemal’in ilham kaynaklarından biri olan Halk Ozanımız Yunus Emre’nin yer aldığı iki minyatürden fragmanları sanatçının izniyle bu yazıda kullanmak istiyorum.

Yaşar Kemal’den Gökyüzü Mavi Kaldı… “Kuş uçtu yuva kaldı / Gökyüzü mavi kaldı”

Sabahattin Eyüboğlu ve Yaşar Kemal ortak çalışması. Sabahattin Eyüboğlu Çatalhöyük duvar resimlerinin desenlerinin kilim desenlerine yansımasını araştırmış olduğundan dolayı çalışmanın sol üst kısmı Çatalhöyük Duvar Resimlerindeki desenlere sağ alt kısmı kilim desenlerine motiflerine ayrıldı. Tam ortada Sabahattin Eyüboğlu ve Yaşar Kemal var. Eyüboğlunun gri kaplı defteri bulutlar. Altta Yunus Emre’nin dergâha odun taşırken, derviş olup yürürken, mistik yönelişi ve şiirlerini yazışı. Üstte Dede Korkut, Karacaoğlan sazı ile, Hz. Ali, kılıcı ve 12 imamlar, Hac Bektaşi Veli, Hacivat- Karagöz ve metin içeriğinden 18000 dağ içeren dağ sembolü, üzerinde Elif  Harfi, selviler, gökkuşağından köprü, gölde balıkların dönüşü, binbir çiçek… Anadolu kültüründen yansımalar. Gökova da Sabahattin Eyüboğlu’nun bir taşa çimento döktürüp elinin izini çıkartacak oluşturduğu anıt.

Yaşar Kemal’den “Ustadır Arı”

Yaşar Kemal diyor ki: “Ben oldum olası insanların iyi niyetine inanmışımdır. Vatan ki hepimizin evidir. Bu evin içinde bulunan herkesin onu sevmesini isterim. Bütün insanların, hele bu topraklar üstünde yaşayan insanların kardeş olmalarını isterim. Bir kişi varsa ihanetine düşmüşse ve bu da ispat edilmişse gene bunu da o insanın ahmaklığına yorarım. Şu dünyada vatan haini insan görmek benim zoruma gider. İnsanlığımı yaralar.”            

Kitabın minyatür resminde bulunanlar; Arı peteği formundaki alanlar kullanılarak yapılan çalışmada; Ortadaki alanda kökleri Homeros ve Yunus Emre’ye dayalı Anadolu bahar çiçekleri ile bezeli. Bahar ağacının çevresinde Anadolu insanları mevcut. Anadolu’nun sağ alt köşesinden Fırat ve Dicle nehirleri arasından uzanan Bereketli Hilal içinden Mezopotamya topraklarında çivi yazısı ile Sümer, Babil, Asur yazılı tabletleri. Dış alanda kuşlar ve nazar boncuğu kilim deseni bezeli. Altta Arı.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva