HABERLER>GÜNCEL
3 Eylül 2024 Salı - 08:03

Gündem Bayraklı'daki arazi... Erdoğan'ın kararına yargı yolu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bayraklı’da 375 hektarlık alanı orman sınırından çıkarmasına yönelik ikinci kararına da yargı yolu gözüktü. Avukat Senih Özay daha geniş katılımlı bir dava açacaklarını kaydetti.

Gündem Bayraklı daki arazi... Erdoğan ın kararına yargı yolu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından, depremzedelere konut yapılması amacıyla Bayraklı’da bulunan ormanlık alanın statüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırılmış, bölge rezerv alan edilmişti. Alanda da konutlar yükselmişti. Ancak karar Avukat Senih Özay tarafından yargıya taşınmış ve Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Karar sonrası yeni bir hamle geldi. Rezerv alan konutlarının bulunduğu alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile yeniden ormanlık alan sınırından çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Bayraklı’da 375 hektarlık alanın orman statüsü kaldırıldı. Ormanlık alan sınırından çıkarılan bölgenin bir kısmı geçtiğimiz hafta İzmir’in Karşıyaka ilçesinde başlayan ve Çiğli, Bayraklı ve Bornova sırtlarında 4 bin 400 hektar alanı kül eden büyük yangından etkilenmişti. Alevler deprem konutlarına kadar dayanmıştı.

DANIŞTAY KARARINDAN ÜRKTÜLER
İlk kararı yargıya taşıyan Avukat Senih Özay yeni kararın da iptali için dava açacaklarını kaydetti. Egedesonsöz’e açıklamalada bulunan Avukat Özay “Daha önce Cumhurbaşkanı’nın orman alanından çıkarma kararı ile Danıştay ‘heyette mühendis yok, teknisyen var’ diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi ve bizim lehimize bir karar çıktı. Ondan ürktüler. Bu sırada akıllarına yeni bir şey geldi. Cumhurbaşkanı’na yeniden bir karar çıkar diye bir görüş gitmiş olmalı ki yeni bir karar çıkmış olmalı.” dedi.

ÖNEMLİ OLAN HALKIN TEPKSİNİN YÜKSELMESİ
Kamuoyuna daha güçlü bir sesle karşı çıkma çağrısında bulunan Avukat Özay “Gazetelerde görüyoruz Soyer ben de dava açacağım diyor, çevre dernekleri biz de yargıya taşıyacağız diyor. Belki ben de dava açarım. Evet yeni bir dava açarız. Eski dava üzerinden anlatırız Danıştay’a. Danıştay’ın ne yapacağı belli değil. Mahkeme kararlarını uymamayı düşünen devletler artık bu o kadar zor değil. Arkadan dolanıyorlar yeni bir karar çıkarıyorlar. Önemli olan halkın tepkisinin yükselmesi. Halk da bu noktada bir ses verirse iyi olur diye düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde daha geniş bir katılımlı dava açılacak.” ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?
İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 2020’deki depremin ardından, evleri yıkılan depremzedeler için Bayraklı’daki ormanlık alanda konut yapılmaya başlandı. Tapuda orman olarak kayıtlı 375 hektarlık alan, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman vasfının dışına çıkartılmıştı. Kararla ilgili açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu alanın 1995 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından ağaçlandırıldığına dikkat çekerek, “Bu alandaki erozyon kontrolü çalışmalarının sel önleyici fonksiyonu görmezden gelinerek izin verilecek yapılaşma ile bir felaketin yaralarını sarmaya çalışılırken bir başka felakete zemin hazırlanacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

SEL FELAKETİ SONRASI AĞAÇLANDIRILMIŞTI
Ormanlık alan sınırının dışına çıkarılan alan 1995’teki sel felaketinin ardından ağaçlandırılan bölgedeki kalıyor. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 5 Kasım 1995'te meydana gelen sel felaketinde 65 kişi ölmüştü. Yamanlar Dağı'ndan gelen Ahırkuyu Deresi'nin taşmasıyla Yamanlar-Örnekköy-Demirköprü-Bostanlı hattında bütün evlerin birinci katları tavana kadar su dolmuş ve onlarca insan boğulmuştu. Gece yarısı başlayan yağmur dört saat sürmüş ve metrekareye 100 kilogram yağış düşmüştü. Sel felaketi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı’nın ortak çalışmasıyla alan ağaçlandırılmıştı. İzmir Şehir Hastanesi ile Samos Depremi sonrasında inşa edilen rezerv alan konutları da sel felaketinin yaşandığı bölgede kalıyor.

 
İki mağara için koruma kalkanı!
 
81 ilde 'Mercek-24' operasyonu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Eylül 2024 Salı 15:45

Burak haklı, tüm ormanları kesip bina dikmek gerekiyor.

Yorumu oyla      1      0  
Burak 3 Eylül 2024 Salı 14:33

Avukat senmi karar veriyorsun İzmire ne yapılacak diye aklını kendine sakla bu karar çok önceden alınmış tarihe bak ondan sonra itiraz et bilmeden atıp tutmak kolay bilerek iş yap

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki mağara için koruma kalkanı!
İzmir'in Selçuk ilçesindeki iki mağara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ...
Mehmet KARABEL yazdı... İzmirli savaş pilotu neye söz verdi?
Mehmet KARABEL yazdı... İzmirli savaş pilotu neye söz verdi?
Kardeş kavgasında kan aktı: 1 kişi hayatını kaybetti!
Isparta’nın Yalvaç ilçesinde Doğan Öztaş (45), çıkan kavgada kardeşi Ayhan ...
 
Irak'ın kuzeyinde 20 terör hedefi imha edildi
Irak'ın kuzeyinde 20 terör hedefi imha edildi, çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.
Amcası tutuklanmıştı... Tunç'tan 'Narin' açıklaması
Diyarbakır'da Kuran kursundan çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan ...
THY'den New York uçuşundaki iddialara yanıt
Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, New York'a gidecek ...
 
Feci kazada can pazarı: 2 kişi can verdi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, karşı şeride geçen otomobilin başka bir ...
Müdürlükten 'ormanlık alana yapılaşma' iddiasına yanıt: Yanan alan verimsiz bölge!
Orman Genel Müdürlüğü, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ...
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'na saldıranlar tutuklandı!
İstanbul Kadıköy'de, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Necip Cem İşçimen'e yönelik ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva