HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2024 Salı - 08:25

Oda'dan 'kart' uyarısı: Belediye kırtasiye dağıtmasın!

İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, bazı belediyeler ile "kırtasiye kartı" anlaşmaları yaptıklarını, anlaşma yapmayan belediyelerin ise kırtasiye dağıtımı yaptıklarını söyledi. Bu durumu sakıncalı bulduklarını söyleyen Demir, " Bazı belediyeler kendisi dağıtım yapıyor, onlara ulaşabildiğimiz kadar siz dağıtmayın diyoruz. Böyle dağıtım yapınca dağıtılan kırtasiye de bir işe yaramıyor, bölge esnafını da sıkıntıya düşürüyor” dedi. Demir ayrıca zincir marketlerin kırtasiye satmasını da eleştirdi.

Oda dan  kart  uyarısı: Belediye kırtasiye dağıtmasın!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Okulların yeni eğitim-öğretim yılı için ilk zilinin çalmasına günler kala, okul alışverişi velilerin birinci ana gündemi olmaya başladı. Yeni dönemin ilk zilinin 9 Eylül’de çalacak olmasıyla beraber, kırtasiye alışverişlerinde yoğunluk yaşanması bekleniyor.

Okulların açılmasına az bir süre kala bazı zincir marketler kırtasiye satışlarına şimdiden başladı. Zincir marketlerin satışlarıyla beraber zor günler geçiren kırtasiyeciler ise duruma karşı tepkisini dile getirdi.

‘BU MAĞAZALAR ‘BİM’ DEĞİL ‘CİN’
Konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, “20 senedir kanun çıkaracağız diyorlar ama bu mağazalar kırtasiye ürünü satmaya devam ediyor. Bizim üyelerimizin aldığı fiyatın altında satış yapıyor. Adil bir sistem ve ticaret yok. Bu konuda çok sinirlerimiz bozuk, bütün üyelerimiz gergin. Bu mağazalar kırtasiyeci değil, bu mağazalar ‘BİM’ değil, ‘CİN’. Biz bu harfli mağazalara ‘cin’ demiştim ben, üç harfli mağaza olarak kaldı adı” dedi.

‘EMEKLİ TORUNUNU ALIP ARTIK KIRTASİYEYE GELEMİYOR’
Ülkede alım gücünün düştüğüne dair değerlendirmelerde bulunan Demir, “Tüketicinin alım gücü yok bu dönemde. İnsanlar çok dip yaptı. Emekli eskiden torununu alıp kırtasiyeye geliyordu, artık kendisine yetemiyor. Ölü bir sezon geçireceğiz gibi tahmin ediyorum. Esnaf beklemede” ifadelerini kullandı.

‘MAKRO EKONOMİDE NE YAŞANIYORSA BİZDE DE AYNISI OLUYOR’
Kırtasiye fiyatlarının genel makro ekonomi sisteminden bağımsız olmadığını belirten Demir, “İnsanlar bu süreçte tedirgin. Bir siyasi bir programda konuşuyordu; silginin çantanın fiyatı şu kadar diye. 5 TL’ye de silgi var, 40 TL’ye de silgi var. 300 TL’ye de çanta var, 3 bin TL’ye de çanta var. Sen hangisini seçersen fiyatlar ona göre. Kağıt aksamında ikiye katlayan fiyatlar olmadı bu süreçte. Kağıt ve defterde çok büyük bir artış yok ama diğer kırtasiye malzemelerinde artışlar var. Fiyatlar konusunda şunu ayrıca söylemek isterim; Türkiye’nin makro genel ekonomik durumunda ölçüler neyse mikro ölçü ve tabanda da aynı durum devam ediyor. Yukarıda ne olduysa aşağıda da aynısı oluyor. Biz bütünün parçasıyız” dedi.

‘BELEDİYELER KENDİLERİ KIRTASİYE DAĞITIMI YAPMASINLAR’
Belediyeler ile anlaşmalı bir şekilde durumu iyi olmayan vatandaşlara ‘kırtasiye kartı’ verdiklerini söyleyen Demir, kart olmadan kırtasiye dağıtımı yapan belediyeleri uyararak, “Belediyelerle birlikte sosyal destek sağlamaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geçen sene yaptığımız anlaşma devam ediyor. Karabağlar Belediyesi ile bu şekilde yine anlaşma yaptık. Bazı belediyeler kendisi dağıtım yapıyor, onlara ulaşabildiğimiz kadar siz dağıtmayın diyoruz. Böyle dağıtım yapınca dağıtılan kırtasiye de bir işe yaramıyor, bölge esnafını da sıkıntıya düşürüyor” dedi.

‘KİLOYLA DEFTER DÖNEMİ BİTTİ’
Son olarak geçmiş dönemde çokça kullanılan ‘kiloyla defter’ dönemimin son bulduğunu belirten Demir, şunları söyledi:

Kiloyla defter satışı hemen hemen kalktı. Kiloyla defter satanlar, kalitesi daha düşük olan defterler artık kalktı. Kağıt kiloyla devam ediyor ama defterlerde bu durum ortadan kalktı. Geri dönüştürülmüş kağıtlar ile yapılan defterler vardı, bunlar kiloyla satılıyordu. Mürekkepli kalemle yazarsanız kağıdın arkasına geçiyordu. O defterleri üreten firma da normal defter üretimine geçti.

 
Otomobil direğe çarptı, sürücü ağır yaralandı
 
Güzelbahçe'den öğrencilere kırtasiye desteği
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 3 Eylül 2024 Salı 16:47

bi fotokopi çektiriyorsun 10tl diyor. 2tl lik kalem 10tl.aynı özellikte defter zincir mağazalarda 50tl sizde 90. bim satmasın, belediye yardım yapmasın, zincir marketler bulaşması, tek el olalım kafamıza göre ... satalım. şu açıklamayı yaparken bile utanmamışlar!!!

Yorumu oyla      2      0  
3 Eylül 2024 Salı 10:56

Yahu samimi ve dürüst olarak hangi çocuğa toplamda ne kadar yardım yapıyorsunuz? Hep vitrin süsü olarak kalıyor yaptığınız işler. Adeta mevcut iktidarı taklit edip yarışmaya kalkıyorsunuz da yaptığınız çok göstermelik ve minik rakamlar. Sadece süt dağıtım konusunda gerçekçisniz. Gerisi çok abartılı. Bir yerde bu arkadaşta haklı ihtiyacı olana yardım yapmayı itina ile seçmeyi bilmeniz gerek. İhtiyacı olmayana yaparsanız hiç bir anlamı kalmaz.

Yorumu oyla      5      0  
Eğitimli 3 Eylül 2024 Salı 09:23

Kazancınız mı düşüyor hayırdır.

Yorumu oyla      4      1  
Meraklı 3 Eylül 2024 Salı 09:17

Kırtasiyeler alışmış 3 liralık kaleme 30 lira istemeye. üç harfli marketler 5 liraya satınca gelip ağlıyorlar. zamanında millete attıkları kazıklara saysınlar.

Yorumu oyla      6      1  
egeli 3 Eylül 2024 Salı 09:12

Eskiden ne güzel saman kağıt vardı. Tükenmez kalemle yazmak keyifli olurdu.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orta Vadeli Program'ın açıklanacağı tarih belli oldu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı televizyon programında ...
Bakan Şimşek'ten dış ticaret açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Temmuz ve ağustosta yıllık cari ...
Egeli balıkçılarda 'vira bismillah' heyecanı!
Egeli balıkçılarda 'vira bismillah' heyecanı!
 
Okul çantası kaça dolacak?
Okul zilinin çalmasına kısa bir süre kala öğrencilerin kırtasiye maliyetleri ...
Taşınan yok... Nakliyeciler krizde!
Eylül ayı ile birlikte öğrenci hareketliliğinin başladığı İzmir’de ev ...
Türkiye'nin ağustos ayı ihracatında artış!
Ağustosta ihracat 2023'ün aynı ayına göre, yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar ...
 
Ağustos enflasyonu yarın açıklanacak
Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları yarın açıklanacak. Tüketici ...
Bakan Şimşek: Dezenflasyon sürecine girdik
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek ...
İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı
TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2,5 büyüdü.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva