Ender ALDANMAZ
Gediz A.Ş. ne kadar kâr etti?
9 Ağustos 2024 Cuma

Bu ay evlere gelen elektrik faturaları resmen herkesi çarptı. Evinde klima olana 2 bin TL’den aşağı fatura geldiğini duymadım.

Vatandaşın cebinden yüklü paralar çıktıkça Gediz Elektrik işletmesi kârlarının üzerine kâr koyuyor. İşler taşerona bırakılıyor, iş ehli de pek olmayınca sonuç yağmurlu bir günde elektrik çarpmasından ölmek oluyor.

Gediz Elektrik’in net kârı, 2023 yılında 6,5 milyar TL’ye yükseldi. Bir önceki yıla göre yüzde 40 kâr etmiş şirket… Basında yer alan bilgilere göre şirket 3 yıldır vergi de ödemiyor.

Kemiksiz kâr!

Edinilen kâra karşılık kaliteli hizmet alma noktasında sorunlar malum… İzmir’de sokaklarda bir tur atsanız en 8-10 tane elektrik kabloları dışarıda olan, sorunlu noktalar görürsünüz. Hele ki merkez ilçelerde bu yıl hiç olmadığı kadar elektrik kesintileri yaşandı. Mahallelerden göç başladı diye haber bile yaptık. Sahil bandındaki ilçelerde ise durum daha vahim… Kesintiler günlük…

Elektrik faciasının hemen ertesinde ise özelleştirme politikaları konusu alevlenmişti. Şirketlerin azami kar politikası sebebiyle kalitesiz ürün kullanma, yetersiz ve liyakatsız personel istihdam etme konularından eleştiriler gerek odalar gerekse de muhalefet cephesinden gelmişti.

Çocukluk yıllarımızda adı Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) olan ve devlete ait olan işletme bugün özel şahısların elinde…

Peki TEK, TEK olarak kalsaydı ne olurdu?

Mesela bu kar, çalışanlara dağıtılsa çalışanlar yoksulluk sınırının üzerinde maaş alabilir. Yoksulluk sınırı 61 bin TL…

Bu kar ile 1 milyondan fazla hanenin bir yıllık elektrik tüketim ücreti karşılanabilir.

325 bin öğrencinin eğitim masrafı çıkar. Okullar yapılır, hastaneler yapılır, ataması yapılmayan öğretmenler için ciddi para kaynağı oluşur. Yıkıma uğrayan 11 ilin yaraları daha hızlı kapanır.

Daha da önemlisi yağmurlu havada sokakta insanımız ölmez.

Konu şu; Kâr eden bir firma neden özelleştirilir? Neden devlet işletmez ve para kazanmaz?

Birilerini zengin etme adına uygulanan özelleştirme politikaları Türkiye’de iflas etmiş durumda… Eve gelen fahiş faturalar, ölüme davetiye çıkaran ve sokağa saçılan kablolar bir Survivor simülasyonunda yaşamamıza yol açıyor.

Özelleştirmeler denendi, olmadı, tutmadı. Vergi bile beylerimize ödetilmedi, bal tutan parmağını yaladı. Vatandaş ise temel birçok temel hakkını para karşılığı satın alır hale gelmiş, daha doğru bir tabirle kaybetmiş durumda…

İktidar yeni bir model sunmuyor. Muhalefet ise bir yandan normalleşme derken bir yandan da yap-işlet-devret ile yapılan otoyolları kamulaştıracağından bahsediyor. Sermaye ile içli dışlılığı sebebiyle bu sözler sanki CHP’nin boyunu aşar gibi görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde yazdığım Çeşme’deki özel beachler ile ilgili yazıyı yeniden hatırlatarak yazımı noktalayım:

Genel seçim kaybedildi ancak yerel seçim kazanıldı.

Buyrun girişi 1000 lira olan ve yeme içme için en 2000 lira para yatırmanız gereken özel plajları söküp atmakla kamulaştırmaya başlayın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Ağustos 2024 Cuma 09:36

Bu kadar kâra rağmen elektrik kesintilerine çare bulmuyorlar. Üstüne kesintilerden çıldıran esnafla davalık oluyorlar. Elektrik faciasına ise söylenecek söz yok. 6 yıldır sorun çözülmemiş.

Yorumu oyla      3      0  
9 Ağustos 2024 Cuma 09:36

Gediz AŞ Değerli müşterimiz …….. sözleşme hesap aboneliniğizin 19.08.2024 son ödeme tarihli fatura tutarı 2400.00 TL dir Eve gelen faturam emekliye memura verdiği zammı 2 kalemde geri aldı elektrik ve doğalgaz

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva