Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
20 Temmuz 2024 Cumartesi

Prof. Dr. Çetin Yetkin, 1939 yılında İstanbul’da dünyaya geldi ve  geçtiğimiz 15 Temmuz 2024’de sonsuzluğa uğurlandı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Doktorasını aynı fakültede “Hukuk Felsefesi” alanında yaptı.Ankara ve İstanbul’da savcı yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1980 yılından itibaren öğretim üyesi olarak çeşitli üniversitelerde görev yapmıştı.

Emekliye ayrıldıktan sonra çalışmalarını Antalya’da sürdürdü. Çeşitli basın kuruluşlarından ödüller aldı. Yazılarını kendi yayını olan “Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-İ Hukuk Dergisi”, “Akdeniz Atılım Gazetesi” ile birlikte pek çok dergide yayınladı. Toplumsal çalışmaları ile birlikte diğer inceleme-araştırma kitaplarının yanında özellikle “Siyasal İktidar Sanata Karşı (1970)” kitabıyla sanat ve aydınlar çevresinde ilgiyle karşılandı. Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi idi.

Yetkin Hoca öncelikle  nesnel bir hukukçuydu. 1 Mayıs 1977 Taksim olaylarının soruşturma savcılığı sırasında:   “Ben mahkeme aşamasına kadar tüm dosyayı incelemekle görevliydim. Tek tek inceleyince bir sürü eksiklikler ortaya çıkıyordu. Ekspertiz raporu alınmamıştı. Kaç kişinin yaralandığı, yaralananların nasıl ve ne şekilde yaralandıkları, sonraki durumları tespit edilmemişti. Sadece ölüler vardı elimizde. Tabancayla vurulmuş adam. Ne otopsi yapıldı, ne de bir tespit. Sanıklar üzerinde yakalanmış tabancalar var. Bu adam hangi tabancayla vurulmuş bakılmadı. Mermiler elde edildi, tabancalar ve boş kovanlar bulundu. Ama, balistik raporu yapılmadı. O kovanlar bu silahtan çıktı mı çıkmadı mı ona da bakılmadı.” ifadelerini kullanmıştı.

Siyaset ve bir kültür insanı olarak,halkları birbirine düşman eden, ırkçılığı ve ayrımcılığa karşı antiemperyalist olmasının yanı sıra  Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlaşma temelinde kültür milliyetçiliğini savundu, Türk kültürel kimliğin korunmasından yana tavır aldı.Özetle,O bir “Kemalistti”.

Çetin Hoca,çok sayıda kitap kaleme aldı.Bunlar arasında; “Siyasal Düşünceler Tarihi, Karşı Devrim 1945-1950, Bir Türk Olarak Yaşamak, Adalet Hiç Var Olmadı, Herkes İçin Uygulamalı Siyasal Yaşam Notları, Düşünceler Ne? Nasıl?, Düşler Evreni, Bab-ı Ali'den Müdafaa-i Hukuk'a Basında 21 Yıl, Belgelerle Türkiyede 17 İntihar Olayı Kod: 10-H-16” kitapları sayılabilir.

Çetin Hoca’nın en özgün eserlerinin başında  beş cilt olarak tasarlanan ve her biri bütünden bağımsız bir kitap gibi okunabilen ve her cildinde ayrı dönemlerin anlatıldığı "Siyasal Düşünceler Tarihi"  kitabı geldiği söylenebilir.

Bu eserinde;”Batı Dünyasında yakın dönemlere değin,Batı’nın(özerk bir)soyağacı olduğu,bunun da  Antik Yunan’dan Roma’ya,Roma’dan Hıristiyan Avrupa’ya,Hıristiyan Avrupa’dan Rönesans’a,Rönesans’tan Aydınlanma’ya ve Aydınlanma’dan Sanayi Demokrasi ve Sanayi Devrimi’ne uzanan bir sıra izlediği,bir başka deyişle  kısaca Antik Yunan uygarlığının Avrupa’nın Rönesans sonrası kurduğu yeni uygarlığına Roma ile birlikte önderlik ettiği tezine karşı” tavır gösterdi.Bu teze  karşı uygarlığın temel taşlarının  Batıyla sınırlı olmadığını,  Mezopotamya, Hint, Çin, Mısır,İslam ve Türk  uygarlıklarının tümüyle  örüldüğünü  ilgili metinlerin ilk elden alıntılarıyla yazdı.

Gerçekte Batı’da dünya uygarlığının geldiği noktada uygarlığın beşiğinin Antik Yunan’a bağlanması tezinin, Oryantalizm/Avrupamerkezcilik yaklaşımından  kaynaklandığını ve uygarlığın; binlerce yıl devam eden gelişmeler sonunda, insan aklının, bilim ve teknolojisinin katkısı ile ortaya çıkan ve bütün insanlığın eseri ve malı olan ortak değerler olduğunu “Siyasal Düşünceler Tarihi"  temelinde dile getirdi.

İkinci özgün kitaplarından biri ise;  “Antidemokrasizmidi.

Yetkin "Antidemokrasizm" adlı bu yapıtında seçimlerin meşruluğunu, çoğunluk kavramını, çok partili sistemi, katılımcılığı, seçmenlerin eşitliğini, demokrasilerden umduklarımızı, beklentilerimizi, esenlik, iyi bir yaşam ve özgürlük tutkusu ile tanımlayarak bugün bu taleplerimizin ne kadar karşılandığının sorgulamasını okurlarına bıraktı. Demokrasilerin aksaklıklarını göstermek ve nelerin düzeltilmesi gerektiğine dair görüşlerini sundu ve Atatürk devrimlerine ve demokrasisine dair özlemini dile getirdi.

Bir  üçüncü eseri olan “Türk  Edebiyatında Batılılaşma ve Kimlik Sorunu “nda ise Halide Edip Adıvar’ın kişiliğinde  Batılılaşma ve Kimlik Sorunu’nu ele aldı.

Kitabında;Atatürk Dönemi’nde “Batılaşma” sözcüğü yerine “muasırlaşma, muasır medeniyet seviyesine ulaşma” gibi terimlerin tercih edilmesinden yola çıkarak Batılaşma’nın gelişmekte olan ülkeler için seçeneğinin   “Çağdaşlaşma:Modernleşme”olduğunu ve  çağdaşlaşmanın  Atatürk’ün Türk  toplumunu çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkartmak için yapmış olduğu  devrim ve ilkelerinin tümü olarak tanımlanabileceği görüşünden yana tavır aldı. Çünkü Atatürk “çağdaşlaşma olayının, bir batı taklitçiliği  ya da Avrupa’ya benzeme özentisi olmadığını dile getiriyordu.

Kitabında Halide Edip’in; “Batı  ancak özellikle de  Amerikan kültür emperyalizminin ülkemizdeki ateşli bir savunucusuydu. Tüm  yapıtları ile, Türk insanının batıya, özellikle Amerika'ya hayran olması, onların değerlerinin ülkemizde de geçerli kılınması, okuyucularını koşullandırarak emperyalizmin istediği kalıplara sokulmaları, emperyalizmin önündeki ulusal direncin  kırılması için ilk yapıtından son yapıtına değin usanma bilmez bir uğraş vermişti” diyordu.

Halide Edip’in 1955'te yayımlanan “Türkiye'de Şark, Garp ve Amerikan Tesirleri” adlı kitabında  ;” İç idaresinde, içtimaî adalet mefhumunu tutmuş olan Garp bu bakımdan  Şarktan üstündür… . Garp daima  yeni vaziyetler karşısında yeni şekiller ve tedbirler almaya çalışmış,  herhangi cemaatte cemiyetin   yükselmesi ve ilerlemesi için elzem olan fikir  hürriyetine taraftar olmuştur… Eğer, insanlar insan olarak beka bulacaksa Garp medeniyetinin galebesi mukadderdir.”(s.138)dediğini  yazıyordu.

Aslında Yetkin Hoca “Türk  Edebiyatında Batılılaşma ve Kimlik Sorunu” kitabında değinildiği üzere kimi Türk okumuşlarının içine düştüğü ikilemi ve emperyal kültüre karşı teslimiyetin açmazlarını dile getirmeye çalışmıştı.

Türk kültür yaşamına özgün yapıtlarıyla katkıda bulunan Çetin Yetkin Hoca’nı anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Yıldızlar yoldaşı olsun.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cumhuriyet'in en 'karanlık' gecesi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzük değişirse CHP değişir mi?
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bütün taşlar yerinden oynadı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Şiddet patlaması: Tehlikenin farkında mıyız?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Özfatura ve Kamala
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva