HABERLER>EKONOMİ
5 Eylül 2024 Perşembe - 14:37

Eskinazi'den 'OVP' ve 'kur' uyarısı: Bu gidişe dur denilmezse ihracatçı entübe olur!

Hükümetin 2025-27 dönemi için açıkladığı Orta Vadeli Program ile 2023 yılında açıkladığı 2023-26 dönemi OVP’ler karşılaştırıldığında Türkiye’nin 2024 ve 2026 yıllarındaki ihracat hedeflerinin 13 milyar dolar aşağı çekildiğini söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dolar kuru üzerindeki baskıyı kaldırmasını ve dolar kurunun serbest piyasada olması gerektiği noktaya gelmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Devlet destekleri hayata geçmeli. Aksi takdirde ihracat entübe olur" dedi.

Eskinazi den  OVP  ve  kur  uyarısı: Bu gidişe dur denilmezse ihracatçı entübe olur!

Mevcut tabloyu ihracatçılar açısından vahim olarak nitelendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2024-26 yıllarını kapsayan OVP’de 2024 yılı için yıllık enflasyon yüzde 33 olarak öngörülmüştü. Bugün bu hedefin yüzde 41,5’a yükseltildiğini görüyoruz. Yıllık ihracat hedeflerinin 2024 yılı için 267 milyar dolardan 264 milyar dolara, 2025 yılı için 283,6 milyar dolardan 279,6 milyar dolara, 2026 yılı için 302,2 milyar dolardan 296,1 milyar dolara indirildiğini üzülerek görüyoruz. Türk lirasındaki aşırı değerlenmenin 3 yılda 13 milyar dolar ihracat kaybına yol açacağı programda yazılmış. Gerçekleşmenin daha da kötü olmasından endişe ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki enflasyonun 2021 Eylül ayından sonraki tırmanması sonrasında döviz kurlarının aynı oranda artmadığını, oluşan maliyet farklarını müşterilere aynı oranda yansıtamadıklarını vurgulayan Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı; “Küresel pazarda rekabetçiliğimizi kaybettik. Dünya genelinde talebinde nazlı olduğu bir süreçten geçiyoruz. Rakiplerimize göre yüzde 40 civarında pahalı konumdayız. Türk ihracatçısı müşteri kaybetmemek için öz sermayesinin erimesini göze alarak kar etmeden ya da zararına işlerini sürdürüyor. Enflasyon rakamlarından düşük artan döviz kurlarıyla 3 yıl daha devam edemeyiz. Türk ihracatçısına cansuyu verilmediği takdirde bu ihracat hedefleri şaşar, ihracatçılarımız Pazar kaybeder bu da Türk ekonomisinde farklı noktalarda kötü gidişi domino etkisiyle artırır. İhracatçılara performansına göre yeni bir devlet destekleri hayata geçirilmeli. Aksi takdirde ihracat entübe olur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dolar kuru üzerindeki baskıyı kaldırmasını ve dolar kurunun serbest piyasada olması gerektiği noktaya gelmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.”

 
Latmos’ta kritik keşif… Gözler bilirkişi raporunda!
 
Otomobil şarampole devrildi: 4 kişi yaralandı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Eylül 2024 Cuma 09:44

DOLARCI DAYI

Yorumu oyla      0      0  
zzz 5 Eylül 2024 Perşembe 20:43

Citizen adlı kullanıcı son derece haklı bir yorumda bulunmuş.

Yorumu oyla      0      0  
Komedi 5 Eylül 2024 Perşembe 16:38

Dolar 250 olmalı.

Yorumu oyla      2      0  
Citizen 5 Eylül 2024 Perşembe 16:32

Bir de belirtmesem olmaz. Yakın zamanlarda bir "ihracatçı" bir dergiye röportaj vermişti. Mıcır ihracatı yapıyormuş. Nasıl da veryansın ediyor. Teşviklerin az olmasından, yeterli sayıda çalışan bulamamaktan, vs dem vuruyor. Mıcır gibi değersiz denilecek bir hammadde ihracatı ile ülke olarak zengin olamayız ama belki kendisi böyle köşeyi dönmeyi umuyor herhalde? O malzemeyi taşıyan kamyonların karayollarına ve o hammaddenin doğaya verdiği zarar yapılan ihracattan elde edilen kazançtan kat kat fazla olsa gerek?

Yorumu oyla      3      0  
Citizen 5 Eylül 2024 Perşembe 16:21

Türkiye'de "ihracat" şu şekilde gerçekleşiyor. Hammadde dövizle ithal ediliyor. Türkiye'de TL verilerek ucuz işgücü ile bu hammadde işleniyor. Yarı mamul halinde ya da mamül halinde yurtdışına çok küçük bir kazanç payı ile "ihracat" yapılıyor. İhracatı artırmak ise daha çok hammadde ithal etmek, daha çok ucuz işgücü ile işlemek, sonra yine çok küçük bir kazanç payı ile ihraç etmek şeklindedir. Diğer sektörlerde de benzer şekilde "ihracat" yapılıyor. Katma değeri düşük ürünler üretilip, küçük kazançlarla ihraç ediliyor. Kısacası dünyadaki ihracat işinin hamallığı yapılıyor. Sonuç: Çalışanların hepsi yıllardır entübe. Çünkü yüksek katma değerli ürünlerin payı yok denecek kadar az. Haliyle vatandaşların alım gücü her zaman hep düşük.

Yorumu oyla      2      0  
MKC 5 Eylül 2024 Perşembe 15:27

Adamimiz geldi yine:) Aylik Jak Bey 'dolar kuru ... olmali' demeci. Gecen bir yerde okumustum. Almanya ile ayni adette konteyner Turkiye limanlardan ihrac ediliyormus. Almanya o konteynere bizden 6 kat degerli mal koyuyor, biz ise don, atlet. Beyefendi bizi Misir, Banglades gibi ulkelerin seviyesine (dolar kuru olarak) cekmeye calisiyor.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonominin yeni rotası açıklandı!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) ...
Araştırmacı Yaldız ziyareti yorumladı: İmamoğlu, İzmir’e gelmeden kenti çözmüş!
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) tartışmalı açılış süreci hakkında ...
Bir sigara grubuna daha dev zam!
Philip Morris (PM) sigara grubuna zam geldi. Gruptaki en ucuz sigara 72 ...
 
OVP ile ekonominin yeni rotası belli olacak
2025-2027 dönemini kapsayan yeni "Orta Vadeli Program" bugün açıklanıyor. ...
İzmir’in içme suyunda zehir tehlikesi!
İzmir’e içme suyu sağlayan Gördes Barajı havzası sınırları içerisinde ...
TCMB: Gıda fiyatları aylık bazda geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıllık enflasyonun ana gruplar genelinde ...
 
Suudi Arabistan Merkez Bankası ve TCMB arasında anlaşma
Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ...
Balıkçılar hamsi için 6 Eylül'ü bekliyor
Hamsi avcılığına getirilen kota kapsamında, gemi sahibi veya yetkilisi ...
Merkez Bankası'ndan 'enflasyon' açıklaması
Merkez Bankası, aylık fiyat artışının gıda grubu öncülüğünde zayıfladığını ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva