HABERLER>POLİTİKA
5 Eylül 2024 Perşembe - 12:24

Bakan Kurum 'sorumlu aciz belediyeler' dedi: İzmir Körfezi artık nefes alamıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bugün Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketidir. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen çökme noktasına gelmiştir. İzmir Körfezi ölmektedir" dedi. Kurum yerel yönetimi hedef alarak, "Bu kirliliğin sorumlusu, yağmursuyu ve kanalizasyon kanallarını bile birbirinden ayıramayan, kurulu atıksu tesislerini bile çalıştıramayan, derelerini dahi ıslah etmekten aciz olan belediyelerdir" dedi.

Bakan Kurum  sorumlu aciz belediyeler  dedi: İzmir Körfezi artık nefes alamıyor!

EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Gemisi ile Körfez'deki incelemelere ve İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı.

BAKAN KURUM, CEMİL TUGAY’I HEDEF ALDI!

Kurum'un açıklamaları şu şekilde:

Sizleri sevgi, saygı ve hürmetle selamlıyorum. Bugün, çok anlamlı bir zaman diliminde, İzmir’in Kurtuluş Haftası’nda, Güzel İzmir’imizdeyiz.

Bildiğiniz gibi; yakın zamanda İzmir Körfezi’miz, yeniden toplu balık ölümleriyle, kötü koku ve görüntülerle gündeme gelmişti.

Biz de bugün TÜBİTAK Gemimizdeyiz. Hepimizin içini sızlatan o görüntüleri ve sebeplerini yerinde görmek için; bilim insanlarımızla, valimizle, belediyelerimizle gerekli saha çalışmalarımızı yapıyoruz.

İzmir Körfezimiz, dünyanın göz bebeği olan bir tabiat harikasıdır. Kurtuluş Savaşı'nda düşmanın denize döküldüğü yer burasıdır. Mavi Vatanımızın en anlamlı noktası, en muhteşem bölgesidir. Bağımsızlığımızın simge mekânıdır. Burası birbirinden güzel adalarıyla, tuzlaları, dalyanlarıyla, kuş cenneti ve lagünleriyle, tam bir cennet parçasıdır.

"Denizdeki atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazla"
Maalesef bugün, sıraladığım tüm bu güzellikler tehlike altındadır, adeta can çekişmektedir. İzmir Körfezimiz, karadan gelen kirlilik nedeniyle artık nefes alamamaktadır. Balıklarımız toplu ölümler yaşamaktadır.

Bakanlık olarak geçtiğimiz günlerde, bu acı durumun sebeplerini incelemek için harekete geçtik. Körfezin farklı noktalarında deniz suyu numuneleri aldık.

Üzülerek söylüyorum. Denizdeki, atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır.

Yani bu ne demek? Evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karıştırılıyor demek. Bu da beraberinde koku problemini getirmekte, insan sağlığını tehdit etmektedir.

"Körfezimizin bazı bölgelerinde yaşam kalmamış"
Denizdeki oksijene baktığımızda da benzer bir manzarayla karşılaşıyoruz. İzmir Körfezi'ndeki oksijen seviyesi 6 miligram/litre olması gerekirken, bu seviye 1,8’e, yer yer 0’a kadar düşmüştür.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan İzleme Sonuçları’nda da kirlilik parametrelerinin özellikle 2020 yılından sonra ciddi artış gösterdiği görülmüştür.

Şu anda İç Körfez’de toplam fosfor, Klorofil-a ve Amonyum azotu gibi zararlı maddeler sınır değerlerinden tam 2 kat daha fazladır. Maalesef İç Körfezimizde denizdeki su hareketliliği ve sirkülasyonu artık durma noktasına gelmiştir.

Altını çizerek ifade etmek gerekirse şu anda Körfezimizin bazı bölgelerinde yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür.

Körfezimize dökülen 7 derenin durumuna baktığımızda da sonucun içler acısı olduğunu görüyoruz. Bugün derelerdeki su, “organik kirlilik” açısından tarihin en kötü durumundadır.

"İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca uyardık"
İki önemli hususun altını çizmek istiyorum. Bildiğiniz gibi İzmir Körfezi’ni temizlemek için Büyük Kanal Projesi yapılmıştı. Bu projede yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin birleştirilmiş olması nedeniyle tam 5,5 kat daha fazla kirli ve katı madde denize akmaktadır. Bu denizimiz için hakikaten hayati bir sorundur.

Yine Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin verimli işletilememesi de ayrı bir problemdir. Bakanlık olarak Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi düzgün işletilmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca uyardık. Son 5 senede 6 milyon liradan fazla tutarda, 13 ayrı ceza uyguladık.

Bu cezaların sebebi, tesisin düzgün çalıştırılmaması, İzmir Körfezi’ni her gün önceki günden daha fazla kirletmesidir. Buraya dikkat etmenizi rica ediyorum. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nden daha 12 gün önce, yani 23 Ağustos’ta yine numune aldık. Analiz sonucu bizi yine üzmüştür. Çünkü tesisteki katı madde değeri olması gereken limitin tam 4 katına çıkmıştır.

Peki, bu sorun neden ortaya çıkıyor, vatandaşımıza basitçe izah edeyim! Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kurulu kapasitesi, günde yaklaşık 605.000 metreküptür. Ama tesise gelen atıksu miktarı günlük 700.000 metreküpü aşmaktadır.

"Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketi"
Tesise gelen fazla atıksu tesiste arıtılmıyor, çok yüksek miktarda katı atık orta körfeze arıtılmadan doğrudan dökülüyor. İzmir Körfezimizin dibine birikiyor, dip çamurunu arttırıyor, canlı yaşamını derinden etkiliyor.

Eğri oturup doğru konuşacağız. Bugün Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketidir. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen çökme noktasına gelmiştir. İzmir Körfezi ölmektedir.

Bu güzelim denizin bu hale gelmesinin sorumluları seçim meydanlarında “İzmir Körfezi’nde yüzeceğiz” diyen ama görevdeyken körfez için tek bir adım atmayanlardır.

Sorumlular şimdi suçlarını gizlemek için, “bu balıklar bize ait değil, bunlar gemilerle getirildi” diyerek kendini gülünç duruma düşürenlerdir.

"Bu kirliliğin sorumlusu, derelerini dahi ıslah etmekten aciz olan belediyeler"
Bu kirliliğin sorumlusu yağmursuyu ve kanalizasyon kanallarını bile birbirinden ayıramayan, kurulu atıksu tesislerini bile çalıştıramayan, derelerini dahi ıslah etmekten aciz olan belediyelerdir.

Biz, Bakanlık olarak, İzmir için, sorumluları izleme ve denetim görevimizi yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Bilim kurulumuzu oluşturduk. Birazdan yapacağımız koordinasyon toplantısında da bilim insanlarımızla, STK temsilcilerimizle ve kamu kurumlarımızla neler yapacağımızı konuşacağız.

İnşallah kurulumuz, bundan böyle, yerel yönetimlere yol gösterecek. Bilim insanlarımız, İzmir’deki yerel yöneticiler için kirlilikle mücadeleye dair yol haritaları çıkaracak, ev ödevleri verecek.

Biz de Bakanlık olarak belediyeler ev ödevlerini yapıyor mu yapmıyor mu, anlık olarak takip edeceğiz. Eksiklikleri varsa söyleyeceğiz.

Yönetim zafiyeti söz konusuysa uyaracağız. Atılması gereken adımlar atılmıyorsa harekete geçmeleri için zorlayacağız.

İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi, kaderine terk edilemez, görmezden gelinemez, yok sayılamaz!
Biz de buna asla izin vermeyiz, vermeyeceğiz. İzmir Körfezi’nde yapılan her şeyin an be an, 7/24 takipçisi olacağız.

Ben bir kez daha, İzmir Körfezi için gayret eden herkese teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 
Acer'den Paris 2024'te tarihi madalya!
 
Altınordu'da Furkan Yöntem sevinci
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Eylül 2024 Cuma 08:58

oy atan işe girdi boş ver gerisini bura böyle

Yorumu oyla      0      3  
İzmir İçin 6 Eylül 2024 Cuma 08:25

Eee konuşup duruyor salmışlar ortalığa konuş faydası olmayan birisi

Yorumu oyla      1      0  
işiniz şov 6 Eylül 2024 Cuma 00:13

22 senedir ülkeyi kim yönetiyor aloo çevre şehircilik bakanlığı kimde, madem bu durum vardı şimdiye kadar neden bir şey yapmadınız, şovu bırak iş yap, bakanlık çalışsın, deniz belediyeye bağlı değil, denizi korumak herkesin görevi

Yorumu oyla      7      1  
5 Eylül 2024 Perşembe 22:24

göz göre göre yalan söyleyip 35 yıldır aynı kafa ile birileri nemalanırken güzelim şehir ölüyorsa hiç kusura bakma başka bir tanımlamayı hak etmiyorsunuz. Belki fazlasını.

Yorumu oyla      1      3  
Red Kit 5 Eylül 2024 Perşembe 21:37

Adamın yazdığı yoruma bak kullandığı kelimeler zübük,cahil,sersemler,kalitesiz,niteliksiz,parazit. Bunları diyen kişi kpss 'de mülakatın kaldırılmasını istemiyordur muhtemelen.

Yorumu oyla      5      1  
Poyraz 5 Eylül 2024 Perşembe 21:30

50 yıl derken troller fazla geri gitmişsiniz. 1984-1989 ile 1994-1999 yılları arasında Özfatura var hani sizin ya da ebeveynlerinizin oy verdiği kişi.

Yorumu oyla      5      2  
5 Eylül 2024 Perşembe 17:45

Belediyenin yapması gereken ama lafını bile etmeyen zübük ancak bu kadar cahil olunur. Böyle sersemler ancak kendilerini kandırır. Böyle kalitesiz niteliksiz tiplerin de beld. de işlerine son vermek şart. Görüldüğü gibi saçma sapan yalanları ile boş bş zırvalamaktan başka bir dertleri yok. Bunların bel.lerde hangi kadrolarda yer aldığını öğrenip bu parazitlerden İzmir i kurtarmak gerek.

Yorumu oyla      3      8  
LALE 5 Eylül 2024 Perşembe 17:33

50 YILDIR İZMİR ÇÖP ÇUKUR ÇAMUR YUNAN GELSİN AKPARTİ GELMESİN DİYEN SÖZDE ATATÜRKÇÜLER ASIL KOYUN KİM

Yorumu oyla      5      11  
yazık 5 Eylül 2024 Perşembe 17:31

50 yıldır izmiri ne hale getirdiler

Yorumu oyla      5      6  
Yapsaydınız, tutan mı oldu? 3 5 Eylül 2024 Perşembe 17:17

Yağmur kanallarını ayırmaktan bahsedilmiş. İstanbul'da yağmur kanalları atık su kanallarının beşte biri kadar. Şimdi ayrılmış mı oluyor? İBB bütçesi, bakanlık desteği her şey vardı ama sonuç ortada. Siz de yapmamışsınız. Neden yapmadınız? Türkiye'de altyapısı düzgün olan tek bir şehir yok. Deprem oldu, çok sayıda şehirde can ve mal kaybı oldu ama tek suçluyu Hatay Belediyesi, CHP ilan ettiniz. Diğer yıkım olan şehirlerde kentsel dönüşüm neden yapmadınız?

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Dilruba tepkisi: İzmir'deki küfürbaz!
AK Parti MKYK toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
CHP İzmir Gençlik başkanını seçecek: Kimlerin adı geçiyor?
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de gerçekleştirilmesi beklenen İl Gençlik ...
CHP ilçe başkanının aracına silahlı saldırıda karar!
İzmir'de, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz'ın evinin önünde park ...
 
Sisi'yi Rabia işareti ile uğurladı!
12 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin havalimanında ...
TİP’ten ABD’nin savaş gemisine karşı eylem!
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri’ne ...
YRP'den istifa eden Gülpınar: CHP'den de teklif geldi!
YRP'den istifa eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar, ...
 
CHP'den AK Parti'ye erken seçim yanıtı
CHP milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in 'erken seçim ...
Kurultay başladı: Özel'den 'iktidar yürüyüşü' vurgusu!
CHP, İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı'nı Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümünde ...
Abdüllatif Şener'in oğluna müebbet hapis istemi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı anneannesini öldüren, eski bakanlardan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva