Engin ÖNEN
Bozkurt işareti, futbol ve siyaset…
9 Temmuz 2024 Salı

Spor sadece spor değildir diye bir önerme vardır ve bu önerme spor ile ilgili birçok olayda doğrulanır. Çünkü spor sadece bedensel bir faaliyet ve yarışma ya da rekabetin ötesine taşan bir sosyal olgudur.

Spor, bir sosyal olgu olarak sportif faaliyetin ötesinde etkilere sahiptir. Seyirlik ve görsel yanı, ticari ve sermaye hareketleri ile ilişkisi, fanatizm ve ideolojik etkileri ve daha birçok açıdan spor sektördür ve sosyal, siyasal ve ekonomik değişkeler ile ilişkisi olan bir faaliyettir.

Diğer değişkenleri bir tarafa bırakıp, milliyetçilik ideolojisi ve siyasal etkileri konusu başlı başına bir konudur. Son günlerde yine bunun somut bir örneğini yaşadık. Daha doğrusu çok defa yaşadık ama son olay daha etkili oldu.

Avrupa Futbol Turnuvası’nda Türkiye ile Avusturya milli takımları arasında oynanan maçta, milli futbolcumuz Merih Demiral’ın kurt işareti yaparak tribünleri selamlaması, sadece ulusal değil, uluslararası kamuoyu gündeminde tartışmalara yol açtı.

Ülke gündeminde de kamuoyunun siyasi görüşlere göre bölünmesine neden oldu bu bozkurt selamı. Ayıplayanlar ve eleştirenler, “Bu milli maç, sen ne diye bir siyasi partinin sembol işaretini kullanıyorsun” itirazında bulundurlar. Sahiplenenler ise, milli değerlere uygun buldular ve hatta bazıları, sadece MHP’nin selamı değil iddiasını etkisiz kılmak için, Atatürk’ün montajlanmış bir fotoğrafını da paylaşıma soktular.

Bozkurt işaretinin doksanlı yıllardan itibaren MHP tarafından kullanılmaya başlandığı ve daha öncesinde bozkurt sözü ve sembolü pek çok kitap ve filmde kullanılsa da bir partiye ait kullanımı olmayan bir işaretti.

Sembolik etkileşim kuralları açısından bir işaretin niçin kullanıldığı kadar ne anlaşıldığı ile de ele alınması gerekiyor.

Aynı durum kısa bir süre önce Amed Sporlu futbolcu, Deniz Naki’nin sahada zafer işareti yapması olayında da yaşanmıştı. Milliyetçi gruplar bunun PKK’ya ait bir işaret olduğunu ileri sürerek linç kampanyası başlattılar. Oysa ki dünyanın her yerinde kullanılan evrensel bir işarettir zafer işareti ve yüz yıllık geçmişi bulunmaktadır.

Zafer işaretini Amed Sporlu değil de Trabzon Sporlu bir futbolcu kullansaydı aynı tepki gelecek miydi? Sanmıyorum. Yani nerede ve nasıl kullanıldığı, ondan çıkarılacak anlamı da belirliyor.

Milliyetçi ideoloji spor ve özellikle futbol üzerinde kendini üretme alışkanlığına sahiptir. Bizde de Avrupa’da da bu böyle. Futbol mücadelesi adeta başka/düşman uluslara karşı mücadele olarak algılanır. Oysa bugün milli takımların kadrolarına baktığınızda belli bir etnik gruptan ziyade, çok etnili bir yapı ortaya çıkar.

Türk kökenli futbolcular defalarca Alman veya başka bir milli forma ile Türk Milli takımına karşı oynamıştır. Alman, Fransız ve İngiliz takımında, Alman, Fransız ve İngiliz kökenli futbolcu sayısı bir hayli azdır artık.

Ancak milliyetçi ideoloji bundan da rahatsız olduğu gibi yine de bir spordaki rakibi düşmanlaştırmaktan yanadır.

Bozkurt işaretinden dolayı, Türk Milli takım futbolcusu Merih Demiral’a UEFA tarafından verilen iki maç men cezası da, Amed Sporlu futbolcu, Deniz Naki’ye Türkiye Futbol Fedarasyonu tarafından verilen ömür boyu men cezası da ağırdır. Çünkü politiktir.

Bozkurt işareti Türkiye’yi birleştirecek bir işaret değildir. Bunu Kemal Kılıçdaroğlu’nun da özel bir durumda kullanması bu gerçeği değiştirmez. Çünkü radikal milliyetçi ve şiddet eğilimli grupların sembolü haline gelmiş bir işarettir.

Ancak UEFA’nın verdiği bu ceza, milliyetçi tepkileri çığ gibi yükseltici bir etki de yapmıştır. Nitekim Bolu Belediye Başkanı anında bu futbolcunun heykelini dikmeyi önermiştir. Taraftarlar da milliyetçi duygular bunu gerekçe bilerek, Hollanda maçında adeta “Kahpe Bizans”a karşı bir tepki olarak tribünlerde bozkurt işareti yapmışlardır.

Futbolda adalet yoktur. Çünkü toplumda da adalet yoktur. Spor ve futbol, ideolojik bir aygıta dönüşme potansiyeli olan bir olgudur. Çünkü sadece spor sahasında değil, mücadele milyonlarca taraftar kitlesi tarafından sürdürülmektedir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlığın kendisi mesele iken…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Sanatımızın çok büyük ustasını kaybettik
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çok etnili uluslar çağı...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu fotonun sırrı ne?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Yeni bir Çeşme önerisi: Söküp atın şu özel plajları!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lal'lar
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Hepiniz oradaydınız!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
100 yıl sonra bile korkutuyor
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva