Ender ALDANMAZ
Yeni bir Çeşme önerisi: Söküp atın şu özel plajları!
22 Temmuz 2024 Pazartesi

“Çeşme senin için ne ifade ediyor?” diye sorsalar “kendi kendini bitiren bir tatil beldesi” derim.

Tamamen zengin İstanbullulara hitap eden yapısıyla Çeşme, orta ve alt gelirlilerin ayaklarının geri geri gittiği bir yer artık.

7 göbek Çeşmeli ve turizmci sayın Bülent Tercan’ı aradım. “Çeşme’ye gelmek için ayaklarım geri geri gidiyor” dediğimde “Çeşme’de yaşıyorum ve iki yıldır Alaçatı’ya uğramıyorum, benim de ayaklarım geri geri gidiyor” diyor.

Yurtdışında bir ülkeye gittiğimizde aradığımız şeyler, doğa, çok seviliyor ise kum-deniz, fiyatların uygunluğu ve güvenliktir. Bir diğer arayış da yöresel yemeklerdir. Gitmeden önce forumlara girip hem o ülkeyi daha yakından tanımak hem de o ülkede nerede-ne yeneceğini öğrenmek için bir bakarız.

Türkiye’nin gözde tatil mekanlarından birisi olsa da Çeşme’ye gelen yabancı turist yok denecek kadar az. Efes’e gelen turistler için bile rota durumunda bile değil.

Neden gelsin?

Talan edilmiş bir doğa, fahiş fiyatlı özel plajlar sizi karşılıyor. Yöresel yemekleri sunan bir işletme neredeyse yok. Her yer dışarıdan göçle gelip dükkan açan steak house tarzı etçilerle dolmuş durumda. Çeşme deyince insanın aklına gidip rakı-balık yapmak bile gelmiyor. Fiyatlar ise fahiş… Bir de asayiş olayları var ki işin cabası…

Böyle de olunca orta gelirlinin yeni adresi Çeşme’den transit geçerek Sakız Adası oluveriyor. Yemekler uygun, plajlar, şezlonglar bedava…

Tercan’a göre turizmin ve Çeşme’nin kalkınmasının tek yolu yabancı turisti ilçeye çekmek ve döviz girdisi sağlayabilmek. Tabi bunun için de çok ciddi bir vizyon sunulması ve Avrupalı tur operatörlerinin bu konuda ikna edilmesi şart.

Halbuki Çeşme 2000’li yıllara kadar yabancı tur operatörlerinin radarında bir kentti. Kış aylarında dahi İskandinavya’dan gelen turistler havası onlara göre ılıman olan Çeşme’ye mutlaka uğrarlardı.

Ancak yerel idarecilerin vizyon sorununun üzerine bir de turizm yapma şekli paralı İstanbullu’yu çekme biçimine dönünce altın yumurtlayan tavuk resmen kesildi.

NE YAPILABİLİR?
Biz gazetecilerin görevi yöneticileri olaylar karşısında ayıktırmaktır. Dinlerler ya da dinlemezler. Dinlemezler ise tarihe bir not düşülür geçilir.

Çeşme’nin Türkiye’nin batıdan açılan kapısı olabilmesi için ise radikal adımlar atılması gerekiyor.

Bugün Çeşme için yapılacak işler bellidir:

-Yerel yönetim, turizm ve esnaf odaları yan yana gelerek Çeşme için bir turizm anayasası oluşturmalıdır.

-Belediye, sahilleri kamulaştırarak özel beach’leri yerinden sökmelidir.

-Belediye, kendisine ait mülkleri satmak yerine elinde tutup özellikle günübirlikçilerin ve karavancıların ihtiyaçlarını çözecek ve de ciddi gelir sağlayacak işletmeler kurmalıdır.

-Fahiş fiyat uygulayan işletmelere bakanlık ve belediye nezdinde yürütülen çalışmalarla ağır cezalar kesilmelidir.

-Yabancı tur operatörlerinin dikkatini Çeşme’ye çekmek için fuar organizasyonlarına katılmak ve Çeşme’yi yabancı turistler için cazip hale getirmek gereklidir.

-Bu yıl biraz azalsa da mekanları paravan olarak kullanan ve asayiş sorunu yaratan çetevari organizasyonların kökü kurutulmalıdır.

EN AZ DESPİNA KADAR TEPKİ GÖSTERİLMESİ GEREKEN ŞEY…
Bu konuda yeni belediye başkanı Lal Denizli’ye büyük iş düşüyor. Geçtiğimiz günlerde sahnede Atatürk posteri olması sebebiyle sahneye çıkmayan Yunan sanatçı Despina Vandi’yi Çeşme’den kovarak adından söz ettiren Lal Hanım, turizmin kan emicileri özel plajları aynı hiddetle yerinden söküp atarsa büyük iş başarmış olacaktır.

Düşman sadece dışımızda değil içimizde de…

2023 Seçimleri’nde CHP’nin en önemli vaatlerinden birisi yap-işlet-devret modeli ile yapılan otoyol ve köprülerin kamulaştırılarak ücretsiz hale getirilmesiydi.

Seçim kaybedildi ancak yerel seçim kazanıldı.

Buyrun girişi 1000 lira olan ve yeme içme için en 2000 lira para yatırmanız gereken özel plajları söküp atmakla başlayın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Elif 23 Temmuz 2024 Salı 23:47

Çeşme’de en büyük problem pislik, çöp, toz, kırık yollar, lağım kokan sokaklar. Bu pislikle hiçbir turisti çekemezler buraya. Avrupa ülkelerinde yerde izmarit olmaz. Burda da olmayan yok. Böyle pis yere yabancı turist hayatta gelmez.

Yorumu oyla      0      0  
Zeynep yildirim 23 Temmuz 2024 Salı 23:37

Allah belasını versin bu yönetimin bütün sahilleri halktan alıp Rabbimin denizini bile zenginlere satanlardan Rabbım hesap sorsun

Yorumu oyla      1      0  
Giritli 23 Temmuz 2024 Salı 15:25

Çeşme izmirdir kültürü Akdeniz Sahilleri halka açmazsanız Şımarık zengin kültürsüz bir kasabaya çevirirsiniz

Yorumu oyla      0      0  
Ali Midillili 23 Temmuz 2024 Salı 14:13

Öz be öz Çeşme li muhabbeti ile Çeşme daha kötüye gidiyor. Yedi göbek, eğer var ise, Çeşme yi sezonluk, pahalı turistik bir belde yaptı. Çeşme de yaşayan ve oy kullanan bir büyük şehirli olarak, Çeşme nin kurtuluşun kafa, zekâ, ve zihniyet değişimi ile olacağını düşünüyorum.

Yorumu oyla      0      0  
Yalçın Şengül 23 Temmuz 2024 Salı 13:19

Çeşmeliyi yaşat ki çeşme yaşasın, plajlar arkadan gelir, çeşmeli başını sokacak ev bulamıyor. 5yüzyıldır yaşadıkları yerde işçi bile olamıyorlar,değil gezip tozmak,yuva kurmak, Turizm biraz beklesin,çeşme kavunu gibi çeşmelinin adı var kendi yol.Tıpkı Fantom gibi

Yorumu oyla      0      0  
Munur celiktutan 23 Temmuz 2024 Salı 10:56

Özel plajlar dediğimiz plajlar halkın plajı belediye cüzi miktarda hizmet versin birde denize girmeden vatandaş duş alsın üzerindeki güneş yağları petro Hafi maddeleri kimyasallar denize gidiyor şuan özel sektörün nereye saldıracak .öne gelen yere hücum.palajlar halkın insiyatifine acilsin

Yorumu oyla      0      0  
Oğuz Kaan 22 Temmuz 2024 Pazartesi 20:21

Sayın Ender Aldanmaz çok iyi durum tespiti yapmış ve yerel yönetimlerin yapabileceklerini sıralamış. Bu tespitler ve yapılabilecekler sadece Çeşme’ye özel değil, bütün sahil şeridinde benzer sorunlar var. Sahil belediyelerinin %90’nı CHP’li belediyeler olduğuna göre CHP parti olarak ortak eylem planı geliştirerek halkımızın temiz, güvenilir ve uygun koşullarda tatil yapmasını sağlamalıdır. Özellikle yerelde kendisini iktidara getiren seçmenlerini özel plajların insafına terk etmemeli, vurkaç tarzı esnaflık yapan kişi ve işletmeleri yakın takibe alıp denetlemelidir.

Yorumu oyla      1      0  
Yusuf 22 Temmuz 2024 Pazartesi 16:37

Iyi de cesme hep böyledi zaten yüzde 85 i boş konut ve dükkan kiraları cok az olan değerlenir normal kıyılar halkın lakin planlanirsa olur plan yapılmadan kimse benim diyemez cevre sehircilik bakanlığı na bağlı ve çoğu işgal edilmiş durumda bakanlık ele alması lazım halka açılması şart Cesmede maalesef çalışkan başkan gelmedi belediye bakanlık kıyıları tamemen kontrol altına alması şart tüm ülkede

Yorumu oyla      0      0  
OA 22 Temmuz 2024 Pazartesi 15:27

Kıyılar anayasa gereği kamunundur. Asla beach clup mafyalarına verilemez. Derhal söküp atılmalıdır. Aksi takdirde kıyıları tamamen halka açık olan Yunan adaları kazanır, biz kaybetmeye devam ederiz. Turizm ve turizm korsanlarından bıktık artık.

Yorumu oyla      1      0  
MALİ 22 Temmuz 2024 Pazartesi 14:12

-Yerel yönetim, turizm ve esnaf odaları yan yana gelerek Çeşme için bir turizm anayasası oluşturmalıdır. KATILIYORUM -Belediye, sahilleri kamulaştırarak özel beach’leri yerinden sökmelidir. KATILIYORUM .SAHİLLER MEDENİ ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ HALKINDIR . İŞLETME YASAL SINIRLARINA ÇEKEREK FAALİYETİNE ÇEVREYİ RAHATSIZ ETMEDEN DEVAM EDEBİLİR .AMA ASLA ECRİMİSİL ÖDÜYORUM NUMARALARI İLE HİÇKİMSE SAHİLLERİMİZİ İŞGAL EDEMEZ. KAMU İDARESİNİN SUÇUNU KILIFLADIĞI BİR YÖNTEMDİR BU -Belediye, kendisine ait mülkleri satmak yerine elinde tutup özellikle günübirlikçilerin ve karavancıların ihtiyaçlarını çözecek ve de ciddi gelir sağlayacak işletmeler kurmalıdır. GÜNÜBİRLİK TURİZM VE KARAVAN TURİZMİ ÇEŞME İÇİN UYGUN BİR MODEL DEĞİLDİR , ÖZENDİRİLMEMELİDİR. OLUMSUZ PEK ÇOK ETKİSİ VAR BÖLGEMİZ İÇİN.AYRICA BU TURİZM MODELİ İÇİN ÖNCE DÜNYANIN ALTYAPI YATIRIMININ YAPILMASI GEREKİR. ÇEŞMENİN ÖNCELİĞİ KARAVAN VE GÜNÜBİRLİKÇİ TURİZMİ DEĞİLDİR. . -Fahiş fiyat uygulayan işletmelere bakanlık ve belediye nezdinde yürütülen çalışmalarla ağır cezalar kesilmelidir. CEZA İLE BU SORUN ÇÖZÜLMEZ.DESTİNASYON YÖNETİMİ PROFESYONEL BİR ALANDIR . ÇEŞME'NİN TURİZM MARKASI KAPSAMLI ELE ALINMALI HAMASET YAPMADAN UZUN VADELİ BİR ÇALIŞMA İLE İLMEK İLMEK DOKUNMALIDIR . -Yabancı tur operatörlerinin dikkatini Çeşme’ye çekmek için fuar organizasyonlarına katılmak ve Çeşme’yi yabancı turistler için cazip hale getirmek gereklidir. KATILIYORUM. -Bu yıl biraz azalsa da mekanları paravan olarak kullanan ve asayiş sorunu yaratan çetevari organizasyonların kökü kurutulmalıdır.%100 YILANIN BAŞIDIR BU YAPILAR , KURUTULMALIDIR .

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'İzmir Marşı'nın şahane hikayesi!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzük değişirse CHP değişir mi?
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva