Ender ALDANMAZ
Bir Kent Lokantası gözlemi
17 Temmuz 2024 Çarşamba

Ekonomik krizin iliklerimize kadar işlediği günlerde toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan alt gelir kesimi neyi/nereden kısacağını artık çözemez hale gelmiş durumda…

Sosyal yardım için başvuran vatandaşların sayısı son 1 yılda 500 bin arttı. Ev hanımlarının bir gözü zincir marketlerinin indirim panolarında… Belediye kapılarında koli yardımı düşen vatandaş sayısı her gün artıyor. Ucuz yağ, ucuz et, askıda ekmek kuyrukları cabası… Son emekli maaşı zammı ise yıllarca memlekete emek verenlere verilen değerin göstergesi…

Dışarıda yemek yemek ise dar gelirli için artık hayalden başka bir şey değil.

İstanbul’da başlayan ve pozitif etki yaratan Kent Lokantaları uygulaması her geçen gün yaygınlaşıyor. İzmir’de ise ilki Buca’da, ardından Kemeraltı ve Çiğli ilçelerinde birer tane açıldı. Başka ilçelerde açılması için de çalışmaların sürüyor.

KUYRUKTAKİLERİN YÜZDE 80’İ EMEKLİ

Biraz gözlem biraz da vatandaşlarla sohbet etmek adına 4 çeşit menünün 50 TL’ye satıldığı Kent Lokantası önündeki kuyruğa girdim. Lokantanın açılmasına 10 dakika kala 40 derece sıcağın altına onlarca vatandaş sırada bekliyordu. Sıradakilerin yüzde 80’i emekli, yüzde 10’u esnaf yada esnaf yanında çalışan kişiler, geri kalan ise belediye ve valilik personeli idi.

Sırada görüştüğüm kişiler Basmane, Kadifekale, Göztepe gibi semtlerden gelen emekli vatandaşlardı. Konuştuklarımın neredeyse tamamının yalnız yaşayan emekliler olduğunu altını çizmek isterim.

Sıradaki vatandaşların kendi aralarındaki konuşmada ise merak edilen iki soru var:

Birisi, menüde ne var, diğeri ise belediye bu işten kar ediyor mu? Kar-zarar ilişkisi için hesap-kitap yapan vatandaşların tamamı “personel ve kira gideri yok, sürümden kazanıyordur” diyor.

Kapının girişinde günün menüsü sizi bekliyor. Kalori hesabının da yapıldığı panonun devamında içeride yemek dağıtım noktası bulunuyor. Burada çalışan personel işi yetiştirmek için oldukça seri çalışmak zorunda.

Menümü alıp vatandaşlarla sohbete koyuldum. Bazıları müdavim bazıları ise duyup gelmiş:

“Yalnız yaşıyorum ve emekliyim. Pazarda sebze-meyve o kadar pahalı ki… Burada öğle kayıntımı yapıyorum ve burada yediğim yemek yapacağım yemekten daha ucuza geliyor. Kalorisi yüksek gıdaya ihtiyacımız var ve bu karşılanıyor. Buraya her gün gelmekte mecburum çünkü geçinemiyorum”

“Buca’da yaşıyorum. Orada da Kent Lokantası var. Her gün gidiyorum. Bugün işim bu tarafa düştü ve burada da Kent Lokantası açıldığını duydum. Buraya geldim. Nerede Kent Lokantası artık oradayım”

Verilen hizmetten oldukça memnunlar ve hatta daha fazla lokanta açılmasından yanalar.

Fiziki açıdan bakıldığında yaz şartları gereği emekli vatandaşların büyük bölümü muhtemelen havanın sıcak olduğu saatlerde çıkamıyor. Eylül ayına doğru havaların düzelmesi ile ciddi yığılmaların oluşma olasılığı ise yüksek. Belediyenin yaz sonrası fiziki anlamda kapasitesini revize etmesi gerekebilir. Yemek kalitesine gelince; herhangi bir şikayet duymadım.

BOŞ TABAĞIN MALİYETİ 100 LİRA!

Bir diğer konu ise civardaki esnaf… Yemeğimi yedikten sonra civarda bulunan bir lokanta işletmecisine uğradım. Tabi epey dertliydi.

Sözü kendisine bırakayım:

“İşlerimiz Kent Lokantası’nın açılması ile birlikte pek tabi ki düştü. Sorumlusu ucuz yemek için kuyruğa giren vatandaşta değil hükümette… Ne yapsın insanlar? Tarım bitirilmiş, gıda enflasyonu patlamış, tüm girdi maliyetlerimiz artmış durumda…

Şu an boş tabağın maliyeti benim için 100 lira. Bunun 60 lirası personel giderlerimiz. Geri kalanı ise kira, yemek yapmak için harcadığımız yakıt ve harcamalar. Tabağa 100 liralık yemek koyduk diyelim. Etti 200 lira. Her yemekten devletin aldığı vergi yüzde 20. Fiyatları uçurmamak gerekiyor ki müşterimiz kaçmasın. Bugün için bizler sadece maliyetlerimizi döndürmeye uğraşıyoruz. Bu sürdürülebilir değil.

Kent Lokantası’na gelince… Rekabet gücümüz bitiyor. Bence lokanta açmak yerine mahallelerde ücretsiz yemek dağıtımı yapılmalıydı.”

KAPANMASI İÇİN İMZA TOPLADIK

Yolum iç taraftaki bir işletmeye uğruyor:

“Belediyeye tepkiliyiz. Bu lokanta kapatılmalı, yoksa batacağız. Bunun için Lokantacılar Odası ile konuştuk, hatta aramızda imza topladık. Ancak ses çıkmadı. Oda başkanı da duruma sessiz”

Peki Lokantacılar Odası Başkanı neden sessiz?

Özellikle sahil bandında fahiş fiyatlar konusunda ses çıkarmayan oda yönetiminin tersine ucuza yemek satan firmalar için söz söyleme hakkı da kalmıyor.

Noktalarsak; Kent Lokantaları ve önünde uzayan kuyruk yoksulluğumuzun dışa vurumudur. Yoksulluğumuz, yoksunluğumuzdur. Bir yanda hayatlarını huzurla ve refahla geçirmesi gereken yaşlılarımız, bir yanda şatafat içinde yaşayan azınlığın görgüsüzlüğü…

Rejimin özetidir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Necdet Karaduman 22 Temmuz 2024 Pazartesi 23:02

Geçen hafta içi Çiğli de yeni açılan Kent lokantasina uğradık.Öglen vaktiydi,yemek yiyenler vardı ve bize yemek kalmadı dediler ve vermediler.Halbuki tezgahta yemek ve çorba duruyordu.Neyse bakalım söyle bir dedim,dolapta beyaz kaselerde cacık vardı.Sozde cacık.Görmen icin kasenin içine dikkatli bakman lazım.Allah sizi inandırsın.2 kaşık.. Dibinde...Sorumluya böyle cacık mi olur dedim,insanlar bunun nesini yiyecek.. Tabii kem küm..Hasılı hiç beğenmedim,sanki Bld.degilde bu işten anlamayan tiplere kiralık verilmiş bir yer gibi geldi bana.Son sözüm.Bld.ilgililerine sesleniyorum..Bir işi de düzgün,ciddi yapın be kardeşim.. Gidin şu İstanbul''daki Kent lokantaları Bi gezin,bireyler öğrenin.Hizmwt,yemeklerin kalitesi,vs.Ustelik 40 tl.

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa Ozturk 17 Temmuz 2024 Çarşamba 21:08

Ulkem bu günleri hak etmiyor. Atatürk''ün sonra bu ülkeyi yöneten siyasetçiler. Yetenek olarak yeterli değillerdi. Büyük Atatürk''ün ileri goruslulugu çağı okumayı onun yolundan yürümeyi bırakmış he gelen kendine bir yol çizmiş bugün geldiğimiz nokta malum. Gelecek olan iktidar kim olursa olsun iddia ediyorum. Tamamen Atatürk ün çizgisine düşüncesine inkılaplarına bağlı ülkeyi yönetsin ülkem düzlüğe çıkar.

Yorumu oyla      0      0  
Az Bilmiş 17 Temmuz 2024 Çarşamba 19:40

Sayın ALDANMAZ kalemin ne güzel yazmış. Yazınızı beğendim. Konuyu güzel röntgen çekmişsiniz. Ben de ne düşündüğümü yazayım. Bu CHP üst yönetici beyin takımından kafasından zeka fışkıran birisi diyelim proje olarak bu fikri ortaya attı, yerelde mevcut belediye başkanları ve aday adayları projeyi kucağında buldu. İtiraz bile edemediler. Zaten itiraz etseler diskalifiye olurum diye ağızlarına fermuar çektiler. Yapılan hizmet nereden baksanız en kısa yoldan DOĞRU değildir. Gelip yiyen giden açısından tamam amorti garantili milli piyango ama belediye açısından külliyen zarar. Sürdürülebilir değildir. Ayrıca bu işi yapan esnaf açısından da doğru değildir. Adil de değildir. Oda yönetimi ağzını açamaz, çünkü seçimlerde CHP desteği ile gelmiş konuşamaz bile. Oda PERT olmuştur. Bak buradan eleştiriyor ve diyorum ki, lokanta açacağına aş evlerini arttır geliştir yoksul ailelere tespit et yemek dağıt veya gelsinler alsınlar. Bu işte Büyükşehire düşer.

Yorumu oyla      0      2  
Vedat Saygın 17 Temmuz 2024 Çarşamba 19:06

Lokantacıların başkanı istifa etsin. etmesede başkanlık edecek lokanta bulamaz

Yorumu oyla      0      0  
sezarın hakkı sezara 17 Temmuz 2024 Çarşamba 17:52

çevredeki işletmeler 200TL ye zurna dürüm satıyor.bildiğiniz soslu tavuk döner yani. sonra kent lokantasına tepki gösteriyorlar. maliyeti 20tl olan dürmü 200tl ye satarsan daha çok imza toplarsınız.

Yorumu oyla      0      0  
Murat 17 Temmuz 2024 Çarşamba 09:00

Çok doğru ve yerinde bir hizmet. Ancak sürdürülebilir olması için Belediye'nin de zarar etmemesi ya da minimum zarar etmesi gerekiyor. 50 değil de 70-80 tl gibi bir rakamla çok daha sürdürülebilir, tüm kente yayılabilir bir sistem oluşur. Personel ve mülk belediyenin değil ise (satın alınmalı) kira giderleri de hesaplanmalı.

Yorumu oyla      4      0  
milletini seven biri 17 Temmuz 2024 Çarşamba 08:57

belediye ye alkış isteyen istediği yerden yiyebilir

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Düğünde damada 'bilezik' takılır mı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sorumluluk...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Benim esnaflarım!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset bu ise…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kruvaziyer mi? 'Cruisezillas' mı?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Türkiye’de yaşarken anlam bulamamanın yarattığı psikolojik çöküntü
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yüksek fiyatlara galiba alıştık!
Kemal ARI
Kemal ARI
Türkler'in dirilişi!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (1)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Manzara
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva