HABERLER>TARIM
27 Ağustos 2024 Salı - 08:23

Dr. Türk arazi kiralama kararını yorumladı: Bu bir ‘zihni sinir’ projesi!

CHP İzmir İl Sekreteri, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Tevfik Türk, iki yıl ekim yapılmayan arazilerin devlet eliyle kiralanmasıyla ilgili atılan adımların gerçekçilikten uzak olduğunu belirterek, “Bu tam bir Zihni Sinir projesi. Böyle bir projeyi ortaya atarken keşke çiftçi neden ekmiyor sorusunun cevabını arasaydınız. Çiftçiye GSMH’nın yüzde 1’i desteği verin, para kazanacağının garantörü olun, bakın o zaman bir karış toprak boş kalacak mı?” dedi.

Dr. Türk arazi kiralama kararını yorumladı: Bu bir ‘zihni sinir’ projesi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yeni yönetmeliğe göre, iki yıl üst üste ekim yapılmayan tarım arazileri, devlet eliyle, tarımsal üretim yapmak isteyenlere kiralık verilecek. Kira bedeli de mal sahibine ödenecek. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi geçmiş dönem Başkanı, CHP İzmir Tarımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Tevfik Türk, 2025’in son çeyreğinde yürürlüğe girmesi beklenen bu uygulama için “Bu bir Zihni Sinir projesi” ifadesini kullandı.

ÇİFTÇİ ACABA TARLASINI NEDEN EKMİYOR DİYE SORDUNUZ MU, ARAŞTIRDINIZ MI?
Söz konusu uygulamanın elle tutulur bir yanı olmadığını öne süren Türk, “Bu proje, insanın yüzünde tuhaf bir gülümseme bırakan tam bir Zihni Sinir projesidir” dedi. Türk, “Çiftçi iki yıl tarlasını ekmezse, kiraya veriyorsun. Böyle bir şey yapacağınıza, önce çiftçi neden ekmiyor, bu sorunun cevabını arasaydınız keşke” diye çıkıştı.

Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Tevfik Türk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gıda enflasyonuyla mücadele etmek için tüm tarım alanlarımızda ekim yapmak zorundayız. Bu konuda hemfikiriz ama bu insanlar neden üretimden vazgeçti, bu sorunun yanıtına ulaşmamız lazım. Girdi maliyetleri, başlı başına problem. Çiftçi üretiyor, satamıyor. Satsa emeğinin karşılığını alamıyor. Kınık’ta domates üreticinin sorunu, kavun karpuzcunun durumu ortadadır.  Fabrika kar etmediğinde faaliyetlerine son veriyor, şalteri indiriyor ama çiftçi, yapacağı başka iş olmadığı için zarar etse de üretimi sürdürüyor. Bu insanlar devletten daha mı zengin?”

GSMH’NIN YÜZDE 1’İNİ TARIMSAL ÜRETİME EKSİKSİZ VERİN
Çiftçinin ne ekse zarar ettiğini anlatan Türk, “Eskiden çiftçi, yıl içerisinde birkaç ürün ekerdi. Domatesten kazanamazsa pamuktan kazanırdı, pamuktan kazanamazsa, buğdaydan kazanırdı. Şimdi öyle bir şey de yok, ne ekse zarar ediyor; hiçbirinden para kazanamıyor. Çiftçi, para kazanacağını bilse, ekilmedik bir karış yer bırakmaz. Ekim yapmak için birbirleriyle yarışırlar” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki yıl tarlasında ekim yapmayanın arazisini devlet kiraya verecek. İzmir’de iki yıldır, beş yıldır boş duran konutlar var; binlerce işyeri var; yüzlerce fabrika var! Bunları da mı kiraya vereceksiniz? Böyle bir şey yapacaksanız, o konutları, işyerlerini de kiraya verecekseniz, neden çiftçiden başlıyorsunuz? Üretmek, bugünkü girdi maliyetleriyle anlamsızlaşıyor. Bu işin doğrusu nedir? Tarımsal üretime verilecek destek, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1’idir. Her şeyden önce bunu bir yerine getirmek gerekir. Çiftçinin şu anda devletten milyonlarca lira alacağı var, sırf bu desteklemeleri vermediği için… Verilen destek, yüzde 1’e değil, yüzde 0,50’lere bile gelmedi. İkincisi, ürün planlaması, arazi planlaması yapmadan bu iş olmaz. Plansız programsız gidiyorlar. Üretim planlaması yapmadan, sen şunu ekeceksin, sen bunu ekeceksin, diyemezsiniz. Kavun karpuzda, fındık, fıstıkta yaşanan krizi pamuk zamanı pamukta da yaşayacağız.”

BU İŞİN VARACAĞI NOKTA, ARAZİLERİ BÜYÜK ŞİRKETLERE EKTİRMEK
Kiralama konusunda önceliğin köylüler olacağının ifade edildiğini ancak bunun bir kandırmacadan öteye geçmeyeceğini öne süren Tevfik Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arazi kiralama komisyonu kurulacakmış. Kiralama konusunda öncelik köy halkında olacakmış. STK’lar, kooperatiflerde öncelikli olacakmış. Bu işin gideceği nokta, küçük çiftçinin elinden arazileri alıp büyük şirketlere ektirmek, diktirmektir. Bugün iktidarın tarım politikası, küçük aile şirketini, çiftçiyi korumak değil, şirket tarımını bu ülkede hakim kılmaktır. Çiftçi genel olarak yüksek girdi maliyetleri yüzünden ekim yapamıyorsa, iki yıl tarlası boş kalmışsa, o boş araziyi gerçek bir çiftçi neden kiralamak istesin ki… O aşamada büyük şirketler devreye girecek, çiftçi kendi tarlasında işçi olacak. Çiftçi yaşlanmış, çocukları şehre kaçmış, tarlasını icara veriyor ve kiralayan yok. Neden? Çünkü  çiftçi ne ekerse eksin, kazanamıyor. Projeye neresinden bakarsanız bakın, tam bir Zihni Sinir projesi. Ayağı yere basan bir proje değil. Çözüm, ekim yapılmayan arazileri devlet eliyle kiralamak değil, girdi maliyetlerini düşürmek, destekleri zamanında ve tam olarak vermektir. Devletin verdiği mazot desteğiyle çiftçi tarlasını bir sezon değil, bir defa bile süremiyor. Prim veriyorsunuz, bir yıl, bir buçuk yıl sonra ödüyorsunuz.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Düğünde damada 'bilezik' takılır mı?
 
İzmir'de Narkoçelik baskını!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Ağustos 2024 Çarşamba 07:55

30 YILDIR YAŞIYORUM 33 YILDIR ÇİFTÇİYİM. ÇİFTÇİ EKMİYORSA SEBEBİ MAZOT GÜBRE İLAÇ VE DEVLETİN TARIM POLİTİKASIDIR.

Yorumu oyla      0      0  
27 Ağustos 2024 Salı 18:40

Diyelim ki Gsmh den pay vermiş olsa bu sefer yok yandaşa verdi yok bilmem kime verdi. Yine söylemedik laf bırakmazlar. Velhasılıkelam bunların işi gücü at sineği gibi olmadık yerler yapışıp parazit olmak.

Yorumu oyla      0      0  
Tarafsız 27 Ağustos 2024 Salı 13:30

Kiralamanın sonucu ileriki yıllarda kiralayanlara satmak olacak. Tıpkı kamuya ait ağaçlandırma adı altında kiraya verilen 2B,2A uygulamasının ta kendisi dir.

Yorumu oyla      0      1  
27 Ağustos 2024 Salı 11:08

Bak araziler orada git sen kirala üret çalış. Car car ötüp durma. Yok beceremiyorsan ahkam kesme. Alakaya maydanoz kafaya bak GSMH nin yüzde birini verecekmiş. Sen yetiştirdiğin ürünü devlete vermen lazım bu durumda. Ne güzel di mi oturduğun yerden salla dur.

Yorumu oyla      2      3  
MKC 27 Ağustos 2024 Salı 10:22

Once buyuk sirketlere kiraya, daha sonra satliga verirler. Hosgeldin 'mulksuzlestirme'

Yorumu oyla      2      2  
27 Ağustos 2024 Salı 08:40

Ziraar mühendisi sen hayatında kaç krş.luk üretim yaptın? Akıl vermekten başka bir numara yok.

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'den tarım arazileri yönetmeliğine dava!
CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal ...
Yumaklı: Protestolara çiftçimiz prim vermedi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarından çiftçi protestolarına ...
Bitkisel üretimde destekleme tutarları belli oldu
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek bitkisel ...
 
Genelge sonrası İnciraltı için odalardan çağrı: Tarımsal üretime açılsın!
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir yakın zamanda ...
Tarımsal sulamada yapay zeka dönemi!
İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama ...
Torbalı'dan ABD’ye... Çapak Bardacık İnciri küresel pazarda!
Torbalı’nın benzersiz Çapak Bardacık İnciri, dünya pazarlarına açılıyor. ...
 
İşlenmeyen tarım arazileri üretime açılıyor
Tarım Ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup ...
Urla’da tarımın tükenişi… ‘Arazilere sebze değil villa ekiyoruz’
Urla’da tarım arazilerinin imara açılması her yıl üretim alanlarının daralmasına ...
Süs bitkisine 'Keçe' dokunuşu: Yabani otları yok etti
İzmirli Ziraat Mühendisi Burçin Gölcük,Orta Asya’dan 11. yüzyılda batıya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva