Kemal ANADOL
Sorumluluk...
27 Ağustos 2024 Salı

Ülkemiz yaz sıcağının altında. Kavurucu sarı, sapsarı yaz sıcağının… Bu mevsim ne kadar sıcaksa tarlalar da o kadar bereketlidir. Altın renkli buğdaylar, kayısılar, resim tablosu gibi yeşil çay bahçeleri, kıpkızıl domatesler, baklavaların ve rakı sofralarının olmazsa olmazı kahve renkli Antep fıstıkları, güneşle dans eden sevimli ayçiçekleri, üretimde dünya şampiyonu fındıklar, sultaniye üzüm salkımları…

2024 Türkiye’sinin tarlaları ne kadar bereketliyse bin bir çileyle bu bereketi sağlayan çiftçilerin hali de o kadar perişan, o kadar acıklı. Enflasyon canavarının azdırdığı akaryakıt, gübre, ilaç gibi girdilerin yere serdiği köylümüz, bırakın milletin efendisi olmayı Karadeniz’de yabancı şirketlerin, Marmara’da salça, İç Anadolu’da, Trakya’da un fabrikatörlerinin kölesi konumunda. Hasat sonu düğünlerden gelen müzik sesleri, hep birlikte çekilen horonlar, çifte telli günleri kısaca “Eski Türkiye” çoktan gerilerde kaldı!

Karayollarına dizilen traktörler, asfalta dökülen domatesler, hırsla ve hızla yerlere atılan karpuz kavunlar televizyonlardaki dizi filmlerinin yerini aldı. Tarlasının ortasında her şeyini yitirmiş üreticilerin feryadı göğe yükseliyor. “Bıçak kemiğe dayandı artık. Bir daha ekim yapmayacağım!”

Kasabada, ilçe ve il merkezlerinde göze çarpan “Devren kiralık” yazıları, her geçen gün artarak kapanan kepenkler durumun en somut örnekleri. On işçi çalıştıran ve tamamının işine son veren dönerci, lokantacı, kırtasiyeci, tuhafiyeci sesi kısılana kadar bağırıyor. “Elektriğe ve doğalgaza bu kadar zam yapılırsa ben malımı nasıl satarım. Hiç insafınız yok mu?”

Emeklinin durumu ise tam anlamıyla “İnsan Hakları” sorunu! Açlık sınırının altında pazarlarda sebze ve meyve atıklarını toplayan yurttaşlar. Onlar ki bir ömürlerini devlete ve özel sektöre hizmetle doldurmuşlar. Emekli ikramiyesiyle ev alınan günler çoktan tarih oldu. Şimdi ikinci el araba hatta doğru dürüst motosiklet alınamıyor.

Yiyip içtiklerinden, giydiklerinden kısarak okuttukları çocuklarının getirildiği hale bakıp ağlayan anne babalar. Yurtlara verilecek para yok. Kazandıklarından vazgeçen ve kaydını yaptırmayan geleceğimizin güvencesi gençlerimiz. İktidar artık ihtiyar bir gençlik yaratmakla öğünebilir.

Güç olanaklarla üretimi sürdürmeye çalışan sanayicilerimiz, mercimekten samana, buğdaydan sığıra, şekerden kâğıda dışalım yapan zor zaman aktörlerinden oluşan dışalım lobisi! Gün onların… AKP iktidarı 22 yıllık iktidarında hiçbir şey yapmadı ise el-hakk kendi zenginini yarattı.

Özetleyelim. Yıllarca kendisine oy yağdıran kitlelerin karşısında suspus kalan iktidar partisi AKP zor durumda. Ürünlere verecek taban fiyatı, emeklilere verilecek para, asgari ücrete ve memurlara yapılacak zam yok! AKP tek adam rejiminin getirdiği faturayı ödemekten aciz. İktidarın üç ayağı köylü, emekli ve esnaf artık kayıplar listesine doğru yol almakta…

Demokrasilerde iktidar partilerindeki oy düşüşü, muhalefet partisinin hanesine yazılır. Uzun yıllar CHP bu denklemin dışında kaldı. İlk kez 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bu anormal denklem bozuldu. CHP ülkenin birinci partisi oldu. Yeter mi? İronik yanıt hazır: “Yetmez ama evet!”

CHP üreticinin sesine kulak veriyor, üreticiyle birlikte toplantılar düzenliyor. Atanamayan öğretmenlerin yanında saf tutuyor. Tarikat ve cemaatleri sivil toplum örgütü olarak niteleyen Eğitim Bakanını eleştiriyor. Tam anlamıyla “Yetmez ama evet!” Dört yaşından başlayarak ideolojik şırınga edilen gelecek kuşakları bu tehlikeden arındırmalıyız. “Dindar” başka, “Siyasal İslamcı” başkadır. Altı okun en anlamlısı lâikliktir. Çünkü lâik olmayan bir toplumda demokrasi söz konusu değildir. Seçim sandığını Zati Sungur kutusuna indirgeyenlere gereken yanıt verilmelidir. Lâiklik yoksa Atatürkçülük de yoktur! Her ulusal bayramda Anıtkabir’de, demokrasiye ve lâikliğe sahip çıkan kitlelerin sesi ve nefesi olmak zorundadır CHP. Ona bu görevi partinin kurucusu Atatürk vermiştir.

CHP önümüzdeki Tüzük Kurultayı’ndan sonra kitlelere güven vererek oyunu yükseltmeli ve iktidar müjdesini vermelidir. Bunun içindir ki yeni Genel Başkan Özgür Özel ve yeni oluşacak kadroların başarısına herkes olanağı oranında katkı sunmalıdır.

“Lâiklik tehlikede değildir”, “Lâiklik oy getirmiyor” diyenlere karşı çıkıldığında yanıt hazırdı: “Şimdi zamanı mı? Saraya mı hizmet ediyorsun?” O günlerin yönetim biçimi böyleydi. ŞZD (Şimdi Zamanı Değil) partinin en güçlü hizbiydi!

Bilinç altında kalan kişisel hırsların zaman zaman açığa çıktığını gören kitleler soruyorlar. “Ülke tek adam rejiminin devrilmesini beklerken parçalı görüntünün sırası mı?”

Elbette CHP diğer partilerden farklıdır. Özgürlüğü ilke edinmiş üyelerin partisidir CHP. Ama yetkili kurulların dışında kararlar alındığı ve tek adam görüntüsünün egemen olduğu manzaralara artık örgütün de seçmenin de tahammülü yok. ŞZD hizibi yakın dönemde kendi koyduğu kurallara bugün uymak zorundadır. Televizyon kanallarına malzeme veren dedikodular, siyasal magazin haberleri bir yana bırakılmalı, tek adam rejimine karşı savaşım veren ana muhalefet partisinin içinde ve yanında saf tutulmalıdır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat Yakar 28 Ağustos 2024 Çarşamba 10:30

Siyaset tarihimiz ve tarihçilerimiz..zamanı gelince CHP ye kimlerin ne kötülükler yaptıklarını yazarlar ve deşifre ederler... Mesela...D.B.ve K.K.......anlayan anlar

Yorumu oyla      1      1  
MUSTAFA ŞARA 28 Ağustos 2024 Çarşamba 07:48

Öncelikle kaleminize sağlık ülkemizin bu duruma gelmesinin bir numaralı nedenlerinden biri ülkemizde Çeşitli isimler altında kurulan cemaatler her tarafımızı saran cemaatler şu bir gerçektir ki ülkemizde laiklik ve Laikliğe karşı çıkan ülkemizi bir çıkmaza sürükleyen bir tehlike nereden nereye geldik 70 li yıllardan 2024’e ülkemizde yaşanan bir sorun bitmek bilmeyen kırk yıldır çatışmalar ordumuzun sınırlarımız içinde bitmekBilmeyen operasyonları ve ülkemizi saran hainler gelelim köylünün Sıkıntılarına ulu Önder Atatürk’ümüz ün köylümüz hakkında sözleri ne çabuk unutuldu ülkeyi içten ve dıştan saran tehlikeler ne çabuk unutuldu ve halen devam etmekte olan bu sıkıntı ülkeyi nereden nereye getirdi bu nedenle yapılanlar ve söylenenler bu Ülkenin bundan kurtulması çok ama çok zor neden mi diyeceksiniz AKP hükümeti her türlü ülkemizi saran ekonomi rezilliğinden dolayı vatandaşlarımız emeklilerimiz nefes almaktan bile artık perişan AKP hükümeti devrilirse bile ülkeyi toparlayacak eski seviyesine getirecek inşallah yüce Rabbimin izniyle içimizdeki hainleri temizleyerek Türkiye’yi nefes alabilecek bir hale getirmek gerekiyor artık bu hükümetinİçimizde kalması çok büyük bir tehlikedir değerli Kemal abimizin bir çok yazısında bu mevcuttur saygılarımla

Yorumu oyla      1      0  
Abdurrahman Çetin 27 Ağustos 2024 Salı 20:56

Evet evet "YETMEZ AMA EVETÇİLER ! " emperyallerin dolaylı yollar ile nihayi amaçlarını yolu tıkandığında, yaptıkları asistlerle hep bunu yapmışlardır.1977 li yıllarda Chp düzen partisi diyerek mücadeyi paramparça etmediler mi? Beşince kol hilelerine karsı; siyasi partiler, ve her platformda tam demokrasi ve dayanışmayı hissiyatımızı baskılayarak ortak aklı öncül yapabiliriz aslında.

Yorumu oyla      0      2  
Hasan Yazıcı 27 Ağustos 2024 Salı 18:43

Güzel!!!

Yorumu oyla      0      0  
Mesut Ak 27 Ağustos 2024 Salı 17:27

Yerinde bir Uyarı ??????

Yorumu oyla      0      0  
Metin Kuzugüdenlioğlu 27 Ağustos 2024 Salı 13:59

Partimizin encamı çok güzel anlatılmış.

Yorumu oyla      2      0  
Ziya Çıkıt 27 Ağustos 2024 Salı 11:28

Sn.Vekilim , çok teşekkürler . Tüzük , CHP mizin ANAYASA '' sı olmalıdır . Olabilecekmi ? Ve olabılecekse " UYGULANACAKMI " Saygılarımla .

Yorumu oyla      1      0  
Coşkun ikizler 27 Ağustos 2024 Salı 11:23

Aslıda hepomiz çok şey söylüyoruz ama boş söyluyoruz.Bütün saptamalar saplanmadan filmlerdeki egrilen bıçak. gibi bence.% 80 aynı şeyler.bu millet mizah hariç innovativ değil.önce kurtaricıdan kurtulabilirmiyiz..ama nasıl.nasılı varda hasır altında

Yorumu oyla      1      0  
Baran 27 Ağustos 2024 Salı 09:01

Eskiden beri bildiğimiz saf temiz çalışkan köylü imajı hala mevcut mu sizce? Bence pek kalmadı. Reality şov programlarında Müge Anlı vs. çıkıp kimin eli kimin cebinde karışık ilişkiler ağı ve cinayetler. Şeytana bile kafayı kaşıttıran yalanı fark edilse de ısrarla aynı kelimeleri basa basa yalanda ısrar eden aşağılık tipler. Bunlar toplumun yansıması. Herkes yükte hafif pahada ağır işler yapıp köşe dönmeye kalkarsa sonuç tam da bu olur. Bırak ideolojik siyasi söylemlerle suçlu aramayı. daha düne kadar berber bile ucuz kredi alıyordu bu ülkede. Bence herkes kabahati kendinde arasın.

Yorumu oyla      5      0  
Kemalci 27 Ağustos 2024 Salı 08:51

Foçaya el at Kemal reis

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva