Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı sırasında belediye şirketi Kordelion İşletmeleri'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alarak hayata geçirmek istediği 'Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama' projesine karşı açılan davada yeni bir gelişme daha yaşandı.
İzmir Barosu, EGEÇEP, Doğa Derneği ve Av. Özlem Altıparmak tarafından açılan davada İzmir 7. İdare Mahkemesi’nde bugün duruşma gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de davacılar arasındaydı ancak Cemil Tugay’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından davadan çekilmişti.
Duruşmaya Av. Özlem Altıparmak, İzmir Barosu, EGEÇEP ve Doğa Derneği avukatları ile yanı sıra bakanlık ve şirket avukatları da katıldı.
“AFETLERE DAVETİYE ÇIKARACAK”
Davacı Av. Özlem Altıparmak, projeye karşı çıktığını belirterek “Gediz Deltası’nda hayata geçirilmek istenen proje hem doğaya hem de benim sağlığıma zarar verecektir. Bir sulak alanın özelliğinin yitirmesine neden olacağı gibi afetlere davetiye çıkaracaktır. Bilirkişi raporu lehimize davamızın kabulünü talep ediyorum” dedi.
İzmir Barosu avukatı Canan Arıcı “Genel kamu yararına aykırı bir şekilde verilen izin Gediz Deltası’nda verilen izin tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve Çevre Kanunu’na aykırıdır. Bu projenin hayata geçirilmesi içler acısı bir sonuçtur. Proje sahası birçok endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. Sadece projenin hayata geçirileceği yerde değil geniş alanda inceleme yapılmalıdır. Proje tanıtım dosyası eksiktir. Gediz Deltası Sulak Alanı çıkarılacak enerjiden daha değerlidir.” ifadelerini kullandı.
DAVADAN NE KARAR ÇIKARSA ÇIKSIN KAYBEDENİ İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLACAKTIR
Doğa Derneği Avukatı Av. Cem Altıparmak “Gediz Deltası Mavişehir’den başlayıp Foça’ya kadar uzanıyor. Proje sahası deltanın doğu kısmında ve şehir sınırında kalıyor. Bir yapılaşma baskısı ile karşı karşıya. Bölgede atıksu arıtma tesisi ve sanayi bölgesi var ama bunlara rağmen bölgede yaşamaya çalışan türler var. Orası koruma altında canlıların yaşam alanı. En fazla beslenme alanının olduğu bölge. Davadan ne karar çıkarsa çıksın kaybedeni İzmir Büyükşehir Belediyesi olacaktır” dedi.
Bakanlık ve şirket avukatı ise bilirkişi raporuna itiraz ederek davanın reddini istedi.
Mahkemenin kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.
PROJE HAKKINDA
Proje tanıtım dosyasına göre şirket, Çiğli Büyükçiğli Mahallesi sınırlarındaki 22466 ada, 1 parselde 2 adet sondaj açarak jeotermal kaynak arayacak. Tahmini bin metreden çıkarılacak kaynak ile Karşıyaka ve Çiğli bölgesinde yer alan konutların ısıtılması ve sıcak su temini amaçlanıyor.
SULAK ALAN VE DOĞAL SİT
Öte yandan projenin, 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı'nda 'Sulak Alan Tampon Bölge Sınırı', 'Turizm Tesis Alanı' ve 'Doğal Sit' alanında kalması da dikkat çekti. Sondaj noktaları, Ramsar Alanı olan Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge sınırları içerisinde yer alıyor. Şirket bu proje için 9 milyon TL bütçe ayırmış durumda.
MAHKEME DURDURMA VERDİ
Açılan dava sonucunda İzmir 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Karşıyaka Belediyesi’nin 4 yıl önce yapmış olduğu başvuru da bölgenin doğal SİT olması nedeniyle İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun verdiği olumsuz görüş nedeniyle ÇED süreci sonlandırılmıştı.
SOYER ‘ÇOK SEVİNÇLİYİM’ DİYE DUYURDU
Yürütmeyi durdurma kararını ise önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Çok sevinçliyim, harika bir haber paylaşmak istiyorum” diyerek duyurmuştu.
TUGAY ‘CEHALLETTİR’ DEDİ
Projeye karşı açılan davalarla ilgili SonSöz TV’de açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ““Jeotermal konusu insanlarımız açısından o kadar hassas bir konu ki... Maalesef bir çarpıtma ile karşı karşıyayız. Jeotermal su çıkaralım derken amacımız oradaki evlerin sıcak suyla ısınmasını sağlayacak kuyular açmaktı. ‘Ben buna karşıyım, bu yanlış’ diyorsanız Balçova Termal’de 15 bin konutun ısınmasına karşısınız demektir. Burada çevre sorunu yaratacağını iddia ediyorsunuz… Balçova’da niye yaratmıyor? İş usulüne uygun yapılırsa sorun olmaz. Balçova’da yaşanan bir sorun var mı? Ben gittim, yerinde inceledim. Suyu çıkarıyorsunuz dolaşıyor, nereye gidecekse sonra geri pompalanıyor. Bunu bilmeden insanları kandırmaya çalışmak ayıptır ve cehalettir.” demişti.