Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinin sınırında yer alan, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, son yıllarda yaşanan su kaybı nedeniyle 2021 yılının ağustos ayında tamamen kurudu. Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tükenme tehlikesi olan 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan göl, kuşlar tarafından da terk edildi. 7 mahallede 2 bin kişinin geçimini sağladığı gölde balıkçılık bitti, kuruyan zemininde dev yarıklar oluştu. Göl, çiftçilerce işgal edilerek, tarım alanı olarak kullanılmaya başlandı.

TARIMSAL ÜRETİME BAŞLANDI
Paylaşım konusunda anlaşamayan çiftçiler arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Çıkan 4 arazi kavgasında 1 kişi hayatını kaybetti. Gölde kuruyan alanla ilgili çözüm beklenirken; Marmara Gölü Havzası, su tutana kadar TİGEM'e tahsis edildi. Kuruyan Marmara Gölü'nün rehabilitasyonu için Manisa Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve (DSİ arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolün ardından göl arazinde TİGEM tarafından tarımsal üretime başlandı. Tahsis edilen 35 bin dekarlık alanda, stratejik ürünlerden buğday ve ayçiçeği yetiştirilecek şekilde faaliyet başladı.

Whatsapp Image 2025 01 01 At 15.59.20 (1)

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında polislere dava Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında polislere dava

KARAR YARGIYA TAŞINDI
S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi, Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve bazı bölge sakinleri, Avukat Cem Altıparmak aracılığıyla Marmara Gölü’nü tarımsal faaliyetlere açan kararı yargıya taşıdı.  Dava dosyasını inceleyen mahkeme heyeti ilk kararını açıkladı. Mahkeme TİGEM’in tarımsal faaliyetleri için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Whatsapp Image 2025 01 01 At 15.59.20

DOĞA DERNEĞİ: MARMARA GÖLÜ İÇİN BİR FIRSAT
Kararla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği “Bu durum, gölün ekosisteminin korunması ve eski doğal haline kavuşturulması için büyük bir kazanım. Mahkemenin verdiği bu yürütmeyi durdurma kararı, Marmara Gölü’nün tarımsal faaliyetlere açılmasını engelleyerek, gölün yeniden su tutması ve doğal yaşamın canlanması için bir fırsat sunuyor. Bu süreçte, gölün korunması ve eski haline getirilmesi için ilgili kurumların gerekli adımları atması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2025 01 01 At 15.59.21

20 BİN SU KUŞUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORDU
Marmara Gölü uluslararası öneme sahip bir önemli kuş alanı. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülebiliyordu. Nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun yüzde 9'u kış aylarında Marmara Gölü'nde besleniyor ve kışı da burada geçiriyordu. Ancak tepeli pelikan ve karabatak gibi neslinin tükenme tehlikesi olan 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan göl, kuşlar tarafından da terk edildi. Gölde iki endemik balık türü yaşıyordu. Gölün kuruması özellikle balıkçılıkla geçinenlerin hayatını etkiledi.

Göl, 'Ulusal Sulak Alan' vasfında ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne göre koruma altında. Ayrıca göle giden suyun kesilmesi, Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme'ye de aykırı.