TÜİK rakamı açıkladı: Kira zam oranı belli oldu! TÜİK rakamı açıkladı: Kira zam oranı belli oldu!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Yeni yıla ‘Merhaba’ demeye saatler kaldı…

Üniversite öğrencileri,  2024 yılında bir yandan barınma krizi ile mücadele etti bir yandan ekonomik zorluklarla baş etmeye çalıştı. Şehir dışında üniversite kazanan öğrencilerin birçoğu barınma sorunu sebebiyle okul kaydını yaptıramadı.

Öte yandan eğlence, kültür sanat ve spor aktiviteleri için bile maddi kaynak ayıramayan gençler, yılbaşını evde geçirmeyi planlıyor.

Egedesonsöz’e konuşan üniversiteliler, yeni yıldan umutsuz olduklarını, kendi işlerini kurmaya çalıştıklarını ve yılbaşı gecesi için program bile hazırlayamadıklarını söylüyor.

“BURSLARA GELEN ZAM MASRAFLARI KARŞILAMIYOR”
Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi,  ekonomik olarak zor bir yıl geçtiğini ifade ederek “Şehir dışında, ailesinden uzak yaşayan bir öğrenci olarak geçim kaygısı yaşıyorum. Çünkü A’dan Z’ye her şeye zam geliyor ve yılbaşından sonra da zam gelmeye devam edecek. Bizim burslarımıza gelen zam, temel ihtiyaçları karşılamak için gelecek olan zam oranı paralel değil. Gelen zam masrafları karşılamaya yetmiyor. Arada büyük bir uçurum var” dedi.

“YILBAŞINDA PROGRAM YAPAMADIM”
Yılbaşı gecesi için plan yapamadığını anlatan üniversite öğrencisi şunları söyledi:

“2024 yılında güzel anılar biriktirdim ama arkadaşlarımın şehir şehir, ülke ülke gezdiğini görürken ekonomik imkansızlıklardan dolayı yurtta oturup ya da kampüs içerisinde oturup düşük bütçeli planlar yaparak geçirdiğim bir yıl oldu. 2024 biraz da içimde uhde kalan bir yıldı. Yılbaşı gecesi için eğlence programı maalesef yapamadım. Sevdiklerimle, erkek arkadaşımla ya da ailemle güzel anılar biriktireceğim, bir akşam yemeğine çıkabileceğim, günübirlik olsa da bir yerlere veya eve gidebileceğim bir yılbaşı gecesi isterdim. Yapabildiğim tek plan okulun yemekhanesinden yemek rezervasyonu yapmak oldu. Hayalimdeki çok farklıydı olanlar çok farklı oldu.”

“HER ŞEY MASRAF…”
Yeni yıldan umutlu musunuz sorusunu yanıtlayan öğrenci,  “Yeni yıldan yüzde 50 umutlu, yüzde 50 umutsuzum. Kendi işimi yaratmak üzerine çalışıyorum. Şayet başarabilirsem güneşli günler görürüm; başaramazsam bugüne kadar nasıl ayakta kaldıysak yine kalırız. Bu zamana kadar bunu öğrenmiş olduğumuzu düşünüyorum genç nesil olarak. Bizim kuşağın gençleri olarak en zor dönemi yaşıyoruz. Barınmak problem, yemek-içmek bir problem, eve gidip gelememek, eve gidememek bir problem… Her şey problem… Okumak masraf, çalışamıyoruz. Özellikle şehir dışında yaşayan öğrenciler için her şey kat be kat daha zor” ifadelerini kullandı.

“EN TEMEL KAYGI EKONOMİ”
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans yapan bir öğrenci ise, “Ekonomik olarak temel ihtiyaçlarımı karşılayabilmeme rağmen aklımda hep bir kaygı oluyor. 'Acaba şunu alsam bu ay sonuna kadar yeterli param kalır mı?' sorular geçim kaygısını tetikliyor maalesef. Bir de bu kaygıya makaleleri zamanında yetiştirip yetiştirememe kaygısı da ekleniyor. Ülkenin gündemi de çok olumsuz olduğundan kaygılarla baş etmek zorunda kalıyorsunuz. Ama en temel kaygı ekonomi oluyor. Çünkü karnını doyurmak, bir yurtta kalmak daha önemli. Zaten yemek ve barınma ihtiyacından sonra diğer ihtiyaçlarını düşünebiliyorsun. Ben yemek ve barınmaya para yetirebilmek için bazı alacaklarımı ertelemek zorunda kalıyorum. Fiyatlar da hep arttığı için almak istediklerimi 'bir sonraki ay alırım' diyerek geçiştiriyorum. Keşke ekonomik olarak daha rahat öğrencilik yaşayabilseydim. Ancak bu şu anda ve önümüzdeki birkaç yılda gerçekçi bir istek değil” şeklinde konuştu.

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2024 yılının yoğun geçtiğini dile getiren öğrenci “2024 yılı önceki yıla göre daha yoğun gündemli bir yıldı. Hem ülke gündeminde hem de eğitim hayatımda sakinlik yok ama bir şekilde pozitif kalmayı başarabiliyorum. Sanırım ülkece 2024'ten en iyi öğrendiğimiz şey her açıdan daha kötüsünün de olabileceğini gördüğümüzden şu anı yaşayıp geleceği düşünmemek oldu” dedi.

“YURT DIŞINDA BİR YILBAŞI GEÇİRMEK İSTERİM”
Yüksek lisans döneminin yoğun geçtiğini belirten öğrenci  yılbaşı gecesi program yapabildiniz mi sorusuna şu yanıtı verdi:

“Neyse ki yılbaşı programı yapabildim. Tabi ki de evde olacak şekilde. Bu yılbaşı ailemden uzaktayım. Açıkçası yol parası vermek yerine o parayla başka şeyler almayı tercih ettim. Ama bunun için pişman değilim. Arkadaşımla yılbaşına girmek daha güzel. Bütçemize göre hazırlayacağımız bir yemek masası ile eğlenceli bir yılbaşı geçireceğimi düşünüyorum. Ancak ileriki yıllarda canlı müziğin olduğu bir mekanda ya da yurt dışında yılbaşı süslemeleriyle donatılmış bir yerde geçirmek isterim. Şimdilik bu isteğim gerçekleşecek gibi durmuyor. Evet, her şey daha kötüye gidiyor ama ben her kötü giden şeyin elbet değişeceğine inanıyorum. Hem ülkemiz hem de dünya için daha güzel günler göreceğimizi düşünüyorum.”