İşçi Partisi, yeni adıyla Vatan Partisi, Ankara'da yaptığı coşkulu Kurultay ile 'Atatürkçü Türklerin kitle partisi' olmak yolunda yeni bir irade oluşturduğunu dosta düşmana ilan etti.
Vatan Partisi, öyle görünüyor ki, 'Milli Hükümet İçin Birlik' sloganıyla seçmenlerin karşısına çıkacak. Soldan sağa, vatan sathında, milli olan bütün unsurlara seslenen yeni milliyetçi hareketin üç kaynağı; Atatürk'ün Türk devrimi. Ulusal sol. Türk milliyetçiliği.
Kurultay konuşmasında, borç para bularak değil, üreterek sorunları aşacaklarını ifade eden Doğu Perinçek, Nato'dan çıkarsa Türkiye'nin 'tam bağımsız' olacağına inanıyor.
Doğu Perinçek, Türk milliyetinin kapsayıcı kültürel kimliğine vurgu yaptı. Yani Kürtleri en çok kızdıran şeyi söyledi; Hepimiz Türk milletinin birer ferdiyiz… Belli ki birliği ordu sağlayacak…
Kemalist Cumhuriyet geleneğini de sahiplenen Vatan Partisi, 'Cumhuriyet İçin Güç Birliği'nin adresi olur mu, bunu zaman gösterecek.
Vatan Partisi üstüne öyle uzun boylu değerlendirme yapacak değilim. Bilinenlerin ötesinde yeni bir değerlendirme yapmak için katılımların niteliği ve niceliği hakkında daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç var.
'Gülümse Türkiye' diye gürleyen Doğu Perinçek'in yüzündeki ifadeyi görünce korktuğumu itiraf etmeliyim. Tabii, korkum bundan ibaret değil. Asıl korkuma gelince;
Düpedüz nasyonal sol bir hareket doğuyor. Atatürk milliyetçiliği ve Türk milliyetçiliğinin güçlü motifleriyle harmanlanmış, şövenizmin, nasyonalizmin, ırkçılığın, militarizmin bütün sembol ve ritüellerini kullanan siyasal bir hareketi başka nasıl adlandırmak gerekir, bilen varsa beri gelsin.
'Mussolini'nin Kara Gömleklileri'ni anımsatan gençler slogan atarak sahnede gösteri yaparken, gösterinin hikmetini anlamakta zorlandım.
Kurultay süresince müsamere kıvamında süren gösteri beni zaman zaman faşizmin kırklı yıllarına götürdü. Faşizme teşne halleri kör göze parmak kıvamında…
Vatan Partisi ile ortaya çıkan millici siyasal yapıdan, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu siyasal çözüm ve sosyal barış çıkar mı? Çıkmaz.
Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni toplumsal mutabakatın taraflarından Sünnilerin bir bölümü ve Kürtler Türk kimliğini kabul etmiyor. Bu gerçeği yok sayarak yeni bir toplumsal mutabakat aramak gerçekçi değildir.
Daha beteri, Türklerin ve Kürtlerin milliyetçi arayışları eninde sonunda bir iç savaşa ve yeni sınırların çizilmesine yol açacaktır. Kimlikler üstünden yapılan siyasetin üretebildiği biricik çözüm, ayrışmadır.
Sonuç olarak;
Vatan Partisi girişimi tutarsa, on yıldır AKP tarafından ezilen Türkleri kimse tutamaz...
Ne var ki, böyle bir hareketin lideri olacak kişi, Doğu Perinçek değildir. Endişeye mahal yok...
Kurultay yayını boyunca sık sık araya giren Ali Ağaoğlu reklamının onlarca defa dönmesi, Kurultay'da AKP hakkında söylenenlerin inandırıcılığına gölge düşürdü.
CHP ve MHP'den oy almak için yapılan manevralar bana manidar geldi.
Ergenekon'dan çıkışı canlandıran gösteriyi de izledikten sonra, 'Ben bu yazıyı neden yazıyorum?' diye kendi kendime sordum ve yazımı sonlandırdım.
Vatan Partisi'nin amblemi güzel olmuş.