Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Alkollü içki üretiminde hammadde olarak etil alkol olarak anılan etanol kullanılıyor. Etanolün fiyatlarının yüksek olmasından dolayı merdiven altı üretimlerde temizlik malzemelerinde kullanılan ve tüketimi sağlık açısından son derece tehlikeli olan metil alkol (metanol) kullanılıyor. Metanol ile yapılan alkollü içkiler ise ‘sahte alkol’ olarak adlandırılıyor. Ekonomik krizin derinleşmesiyle sahte alkol satışları ise son yıllarda tavan yapmış durumda.

Yılbaşı yaklaşırken yeniden üretiminde ve dağıtımda artışa neden olan sahte alkollerle ilgili olarak emniyet güçleri operasyonlarını arttırmış durumda.

Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Son günlerde Billur Kalkavan’ın kardeşi olan iş insanı Rıza Kalkavan, sahte alkol sebebiyle hayatını kaybetti. İddialara göre Kalkavan, İstanbul’un lüks semtlerinden Ortaköy’de lüks bir restorandan aldığı alkolü içmesi sebebiyle hayatını kaybetti.

KAÇAK BANDROLE DİKKAT ÇEKTİ
Yaşanan acı olay lüks yerlere olan güvendeki soru işaretlerini de arttırdı. Kimya Mühendisi olan Mehlika Koç, yaşanan bu durumu Egedesonsöz’e değerlendirdi. Koç, alkollü içki satışlarında kullanılan ve Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bandrollere dikkat çekti. Kaçak bandrol basımına dikkat çeken Koç, “Sahte bandrollere dikkat edilmesi gerekiyor. Bakanlığın resmi bandrolleri dağıtılıyor ama sahte içkilerde kullanmak için kaçak bandrol basmış olabilirler” dedi.

“KULLANILMIŞ ŞİŞELERİN İÇİNE SAHTE İÇKİ DOLDURABİLİYORLAR”
Tekel bayilerin tezgah altında yaptıkları sahte dolumlara dikkat çeken Koç, “Tekel bayilerinin içki ve sigarada kar oranı % 6-8 arasında. Bazı küçük bayilerde tezgah altında kaçak içki, sigara bulunabilir çünkü bunları daha yüksek fiyata satabiliyorlar. Sahte bandrol basılıp, kullanılmış rakı şişelerini yıkayıp, içine sahte içki konulabilir” dedi.

“YA RAKI İÇMEYİN YA DA KİMYACI DOSTUNUZ OLSUN”
Sahte alkollü içki satışlarında damıtılmış ve ağır alkollerin kullanıldığına dikkat çeken Koç, “Güvenlik açısından alkollerin marketlerden alınması gerekiyor. Ya kimyacı dostunuz olsun rakı gibi ağır alkoller içmeyin. Damıtılmış içkilerde sahte alkol vakaları daha çok oluyor” dedi.

“VERGİ POLİTİKASI SEBEBİYLE AZALMA YOK”
Son yıllarda alkol satışına dair uygulanan vergi politikasını değerlendiren Koç, “Vergiler arttırmak içki tüketimini azaltmaz. Satışlarda azalma yok. Bu şekilde fiyat artışları ile vatandaşlar sağlıksız bir yöne başvuruluyor” diye konuştu.

“DENETİMLERİN ARTMASI LAZIM”
Denetimlerin sıklaşması gerektiğinin altını çizen Koç, “Denetimlerin artması lazım. Bakanlığın denetmenleri denetlemesi lazım. Ağır cezalar verilmeli. Bakanlığın denetmenleri denetimleri arttırması lazım. Devlet halkın sağlığını korumak zorundadır. Burada iş bakanlığa düşüyor, çok sıkı denetimler yapılmalı ve ağır cezalar uygulanmalı” diyerek çağrıda bulundu.