Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması yönünde hazırlanacak paketi memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, 'Pandemi döneminde pek çok meslek kolunda üyelerimizin faaliyetleri durdurulmuş veya sınırlandırılmıştı. Salgının ardından yaşanan ekonomik güçlükler de toparlanmamıza fırsat vermedi, geçmişten gelen borçlara günün getirdiği vecibeler de eklendi. Esnafın içinde bulunduğu zor durumu her platformda dile getirdik. Hazırladığımız sorun ve öneriler raporlarını hükümete ve yetkililere ilettik. Esnafın sorunlarına duyarsız kalınmaması bizi mutlu etti.
Edindiğimiz ilk bilgilere göre paket,vergi daireleri, SGK, belediyeler, il özel idareleri gibi kurumlara ait kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını içerecek. Bu yönde hazırlanacak kanun teklifi ile vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere, kamu borçlarının cezaları kaldırılacak. Borçlara güncelleme ve taksitlendirme imkanı getirilecek. Yapılandırmada ödeme vadesinin 48 aya çıkarılması, peşin ödemelerde faizin yüzde 90'ının silinmesi planlanıyor.
Ödemeler zamana yayılmalı
Paketin yürürlüğe girmesi ile hacizlerin kaldırılması, icra takiplerinin durdurulması söz konusu olacak. Yapılandırma paketinin, sadece esnaf sanatkarlara değil, tüm vatandaşlara nefes aldıracak bir adım olmasıplanlanıyor. Ancak paketin başarısı için, yapılandırma ödemelerinin mümkün mertebe uzun bir zaman dilimine yayılması önemli olacak' diye konuştu.
Üretim teşvikleri
Geçtiğimiz günlerde EYT ve sosyal güvenlik alanındaki beklentilerini kamuoyuna duyurduklarını da hatırlatan İESOB BaşkanıMutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
'Düşüncelerimizi rapor halinde başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümete ve İzmir milletvekillerine ilettik. Sosyal güvenlik alanında yaşanılan sorunlarımızın da giderilmesini bekliyoruz. Öte yandan, elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi üretimde kullandığımızenerji girdilerine de destek verilmesi halinde, küçük işletmelerin üretim kapasitesi artacaktır. Türk ekonomisine üretim gücümüzle katkı koymaya hazırız. Türkiye ancak üretimi artırarak sağlıklı ve kalıcı büyüme oranlarını yakalayabilecektir'