HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mart 2022 Perşembe - 18:30

Yıkım kararı verilmişti: Kurul raporunda ne var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde zarar gördüğü gerekçesiyle yıkılması yönünde karar alınan Konak’ta bulunan belediye sarayıyla ilgili danışma kurulu raporunun ayrıntıları netleşti. Kurulun, ağırlıklı olarak mevcut binanın korunması yönünde görüş bildirdiği yıkılması halinde ise aynı ölçütte bina yapılmasını istediği öğrenildi. Oy birliğiyle yazılan raporda, “Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir” ifadelerine yer verildi.

Yıkım kararı verilmişti:  Kurul raporunda ne var?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın açıklarında yer alan Samos Fay Hattı'nda yaşanan depremin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Meydanı’ndaki belediye sarayıyla ilgili danışma kurulu raporunun ayrıntıları netleşti.

-BELEDİYE SARAYI'NIN YIKIM İHALESİNDE FLAŞ DEĞİŞİKLİK!

Büyükşehir’in konunun uzmanlarını davet ederek oluşturduğu ve belediye binası için ne yapılması gerektiği yönünde yol haritasını oluşturacakları açıklanan 16 kişilik kurul, hazırladığı raporu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sunmuştu.

Raporda, katılan üyelerin oy birliği ile alınan karar doğrultusunda binanın simge bir yapı olduğu ve mimari bir kimlik taşıdığı vurgulandığı öğrenildi. Belediye sarayının yapım sürecinde bir yarışmayla belirlendiği, kent kimliğinde ve kültüründe önemli bir yerinin olduğu dile getirilen raporda, “Kentler meydanlarıyla anılır ve simgedir. Bu yapılar sıradan binalar değildir. Halkın temsil edildiği yerlerdir” görüşüne yer verildi. Uzman heyet tarafından Konak Meydanı’nın İzmir’in tarihsel süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtilirken, belediye binasının da bu bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgulandı.  İzmir Büyükşehir Beleyesi başkanlık makamı ve belediye meclisinin kente yaşayanlar tarafından belirlendiğini vurgulayan rapor halkın iradesinin temsili olan binanın, sadece bir hizmet binası, ek bina olarak değerlendirilemeyeceği yönündeki görüşler de rapora not düşüldü.

Raporda, belediye binası için ilk etapta “güçlendirilmeli, revizyon yapılarak korunmalı” ifadelerine yer verilirken yıkılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik bir işlem yapılması halinde yerine aynı şekilde simge olacak bir yapının inşa edilmesi zorunluluğunun bulunduğunu anlatıldı.  Yeni yapılacak yapı ya da binaya ilişkin bir projenin bulunmaması nedeniyle kurul raporunda özellikle meclis ve başkanlık gibi halkın temsilini simgeleyen organların yer alması gerektiğini dile getirdi.

ÜNİVERSİTE RAPORUNDA ÇELİŞKİ
Kurulun ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin binanın yıkılmasına dayanak olarak gösterdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü tarafından hazırlanan raporu da incelediği öğrenildi.  Kurul üyelerinin, raporun kendi içinde çelişkili olduğunu kanaatiyle bir sonuç elde edilemeyeceği görüşünü belirttiği raporda, söz konusu üniversite raporundaki binanın kolonları ve dış görünen yerlerinden alınan örneklemlerin yetersizliğine vurgu yapıldı. Danışma kurulunda bulunan uzmanlar binanın oturma ve temel yapılarının da incelenmesi gerektiğini dile getirirken, bu durum üniversite raporunda büyük eksiklik olarak görüldüğü belirtildi.

KURULDA KİMLER VAR?
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman’ın ısrarlı çağrıları ve taleplerine rağmen TMMOB’a bağlı oda ve teknik kuruluşlardan kimsenin davet edilmediği danışma kurulunda alanında uzman ve tanınmış isimler yer alıyordu. Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan bina raporunda Tarihçi Prof. Dr. Ergün Aybars,  Mimar Prof. Dr. Fehmi Doğan, Şehir Plancısı Prof. Dr. Melih Ersoy, Mimar Prof. Dr. Hikmet Gökmen, Mimar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer,  Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Özgür Özçelik, Mimar Prof. Dr. A.Uğur Tanyeli, Şehir ve Bölge Planlamacısı Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Mimar Doç. Dr. Ahenk Yılmaz,  Mimar ve Peyzaj Tasarımcısı Deniz Aslan, Mimar Tamer Başbuğ, Mimar Ersen Gürsel, Mimar Necip Mutlu, Mimar Hasan Topal ile Mimar Mert Uslu isimler yer aldı. 

 
Bahçeli'den Kılıçdaroğlu'na sert tepki
 
Varlık Fonu, Türk Telekom için sözleşme imzaladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mühendis 11 Mart 2022 Cuma 08:52

yok bide tmmoba bağlı odalardan adam alsalardı, zaten adam popüler olmak için beton yığınına salça oluyor, raporun amacı bu saçmalığı çözmek, birde tmmobundan rapor - üye mi alacak, pes

Yorumu oyla      2      3  
tuna 11 Mart 2022 Cuma 08:13

profların %90'ı birsey bilmez %95'i ingilizce dahi konuşamaz. Proflara rapor mu yaptırılır ya

Yorumu oyla      3      7  
Metin Karaahmetoğlu 11 Mart 2022 Cuma 01:31

Bu yapının tarihini bilmiyor musunuz?. 50 sene önce dolgu alanı üzerine temelini dalgaların döğdüğü, depremsel tasarımı tamamen yalnıs, kaçak olarak yapılan betonarme binanın bilime ve yasalara aykırı olarak nesini koruyacaksınız. 12 Eylül yönetimi bile bu nedenlerle yapımını uzun süre durdurmuş olduğu bu buna bir ucube gibi meydana saplanmış üflesen kendiliğinden yıkılacak durumda. Korunması gereken binalar yıkılan Osmanlı kışlalarıydı. Ünvan sahibi kendilerini kurul diye tanımlayanlar dolgu sahası üzerine yapılan bu ucube binayı hangi kaygıyla koruyorsunuz. İzmirin korunması gereken bir çok kültürel, anıtsal varlıkları harabeye dönerken sesiniz çıkmıyor. Sizin kaygınız meydan olamaz. Zaten o meydan bile deniz doldurularak yapılmış. Ona bile ses çıkarmamışsınız. Beyefendiler yıkmayın, yakarsınız aynı büyüklükte yerine yeni bina yapılsın diye talimat da veriyorlar. Bir de kahve bari ısmarlayayım size. Bence bina hemen hemde dinamitle yıkılmalı. Belediye Merkez bankası binasıyla SGK olduğu binayı da yıktırım , bölgeyi meydan alanı ilan etmeli. Başlarında unvanı olan adamlar da utanmalı.

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvitopu'ndan 'üniversite' çıkışı: Ne lazımsa destekleriz!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın Demokrasi Üniversitesi ...
Selçuk 'Kırk Kadın'ın hikayesine tanıklık edecek
Efes Selçuk Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kültür ve ...
Narlıdere'de Süheyla Taşcıer rüzgarı
Narlıdere Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ...
 
Öğrencilerden tam ücret kesilmişti... İzmir HİM'den açıklama geldi!
İzmir’de bu sabah toplu taşımayı kullanan öğrencilerden tam ücret alınırken ...
Çiğli Belediyespor İzmir derbisine hazır
Bölgesel Amatör Lig 9. Bölge 2. Grupta fırtına gibi bir sezon geçiren ...
'İzmirdeniz' dünyaya örnek oldu!
İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek amacıyla kent kıyılarını ...
 
Eşrefpaşa Hastanesi’nde uluslararası hizmet
Sağlık alanında önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Kadın hakları mücadelesi Bornova'da anlatıldı
Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi ile CHP Bornova İlçe Başkanlığı’nın ...
Bucalı küçük piyanist başarıya doymuyor
Uluslararası çapta aldığı ödüllerle Buca’nın adını dünyaya duyuran Buca ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva