HABERLER>GÜNCEL
1 Temmuz 2024 Pazartesi - 08:37

CHP Lideri Özel'den İzmir'de kriz belediyeciliği vurgusu: Dayanışma içindeyiz!

Aydın ve Muğla'daki programından önce bugün İzmir'e gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yangından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Özel, "Öncelikle her bir vatandaşımızı böyle büyük acıları yaşamamak için dikkatli olmaya, sorumlu olmaya davet ediyoruz. Ayrıca biz tabii yangını söndürürken büyük bir dayanışma içindeyiz. Ama bu sonuçta kriz belediyeciliği, kriz ortaya çıktıktan sonra bununla mücadele etmek önemli" dedi.

CHP Lideri Özel den İzmir de kriz belediyeciliği vurgusu: Dayanışma içindeyiz!

EGEDESONSÖZ – CHP Lideri Özgür Özel, Aydın ve Bodrum'daki katılacağı programlar öncesinde bugün İzmir'e de geldi.

CHP Genel Başkanı Özel'i havalimanında İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, parti yöneticileri ve belediye başkanları karşıladı.

CHP Lideri, İzmir’in Selçuk ilçesi ile Aydın’ın Kuşadası ilçesinin sınırındaki Arvalya mevkisindeki orman yangını nedeniyle bölgeye 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu.

Özel, bölgede yangından etkilenen vatandaşlarla bir araya geldi.

TORBALI'YI ZİYARET EDECEĞİM
Torbalı'ya ziyarette bulunacağını belirten Özel, “Şu anda İzmir’le Aydın’ın il sınırında , önce İzmir sınırında Selçuk’ta başlayıp sonra Aydın Kuşadası’na da sirayet eden, ilk belirlemelere göre en az 350 hektar orman alanını kaybettiğimiz cumartesi günkü büyük orman yangınının olduğu bölgedeyiz. Öncelikle dün İzmir Torbalı’da yaşanan patlama sonucunda hayatını kaybeden 5 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyoruz, tedavisi sürenlere acil şifalar diliyoruz. Olayı duyduğumuz anda Torbalı Belediye başkanımız ben aradığımda olay bölgesine intikal etmişti, gece boyunca kendisi ile irtibat halinde olduk. Sayın İzmir valimizle, İzmir Belediye Başkanı’mızla takip ettik. Oradaki olayı, hem soruşturmayı tüm boyutlarıyla takip edeceğiz. Hem de vatandaşlarımızın bundan sonraki süreçte hem tedavileri için hem de yaraların sarılması için elden ne geliyorsa CHP’li belediyeler tarafından da yapılacak, olayın da tekrarlanmaması için hem adli soruşturmayı hem teknik soruşturmayı çok dikkatli bir şekilde takip ediyor arkadaşlarımız. Bugün Torbalı sürecini henüz daha kriz anı yatışmadığı için oradaki çalışmalara engel olmamak amacıyla bu büyük kalabalıkla oraya gitmedik. Orayı birkaç gün içinde yeniden ziyaret etmeyi düşünüyorum. Tamamen bütün deliller toplandıktan ve oradaki çalışmalar normalleştikten sonra" dedi. 

YANGINLARIN YÜZDE 98'İ İNSAN KAYNAKLI!
Orman yangınları için vatandaşlara sorumluluk çağrısında bulunan Özel, "Şu anda cumartesi günü ortaya çıkan yangını akşam üstü saat 5 gibi ortaya çıkan gece boyunca süren yangına başta İzmir Büyükşehir, Aydın Büyükşehir belediyelerimizin itfaiye daire başkanlıkları bütün ekipmanlarıyla, personelleriyle gayret gösterdiler. Ege’nin neredeyse tüm illerinden Manisa’dan, Denizli’den, Muğla’dan buraya çok önemli yardımlar geldi, önemli bir dayanışma gösterildi. Ve sabaha karşı kontrol altına alındı. Halen daha soğutma çalışmaları sürüyor. İçinde bulunduğumuz yer bir orman kampı, bu bölgedeki vatandaşların nefes aldıkları, piknik yaptıkları bir bölge, orayı kaybetmiş durumdayız. Tabii her bir ağaç kayıp. Çünkü, ağaçların dışındaki 350 hektardaki tüm canlı yaşamını kaybediyoruz. Hayvanlar ölüyor, böcekler ölüyor, bitkiler ölüyor… Bir daha buraya böyle bir kızıl çam ormanının bu hale gelmesi 50 yıl sonra. 2075 yılında belki yangından bir gün önce ancak dönebilmiş olacağız. Bunu şunun için ifade etmek istiyoruz; her bir vatandaşımızın orman yangınları konusunda bireysel sorumluluğu var. Bu yangının bir tanesi Menderes’teki olanı cumartesi gününkü İzmir’de 14 farklı yerde 8 farklı ilçede orman yangınlarına müdahale ettik. Örneğin; Çeşme’deki yoldan geçen birinin sigara izmaritinden, Menderes’teki bir hobi bahçesindeki sigara izmaritinden çıktı. Burada daire başkanlarımız araştırmaların çok yönlü devam ettiğini ifade ediyorlar; doğal yollarla mı oldu yoksa yine insan mı… Ama daire başkanımızın ifadesi ve raporda bu tip yangınların yüzde 98’i insan kaynaklı oluyor. O yüzden öncelikle her bir vatandaşımızı böyle büyük acıları yaşamamak için dikkatli olmaya, sorumlu olmaya davet ediyoruz. Ayrıca biz tabii yangını söndürürken büyük bir dayanışma içindeyiz. Ama bu sonuçta kriz belediyeciliği, kriz ortaya çıktıktan sonra bununla mücadele etme. Ama bundan sonraki süreçlerde bizim bütün belediyelerimizin, yerel yönetimlerin, genel yönetime bağlı orman işletme müdürlüklerinin hem tedbir, önlem ve öngörüyle bir çalışmayı yürütmemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı. 

CHP’nin orman yangınlarıyla mücadele için TBMM’de araştırma komisyonu kurulması önerisinin Cumhur İttifakı tarafından reddedildiğini belirten Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Tüm bunları konuşmak için TBMM’yi geçtiğimiz hafta orman yangınlarının sebepleri, sonuçları ortadan kaldırılması, geri kazanım meselesine ilişkin kapsamlı bir önerge verdik ki hatırlarsanız, Diyarbakır- Mardin arasında bölgede 15 vatandaşımızın da hayatını kaybettiği bir büyük felaketten sonra ancak nedense Meclis’in bu konuda bir komisyon kurması, tüm partilerin siyaset üstü ya da siyasetin tam içinde ama siyasi rekabeti dışlayan bir çalışma yürütmesi, AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Dedik ki herkesin orman mühendisi milletvekilleri var, teknik anlamda donanımlı yerel yönetimlerden gelen milletvekillerimiz var. Kurulacak komisyon kimi çağırsa, Meclis çağırdığı zaman seferber oluyorlar. Ama bu bilgiyi elde edelim, çalışalım, ortak çalışalım yaklaşımımız yine tuhaf bir anlayışla Cumhur İttifakı tarafından reddedildi. Ege’de gerçi belediyeleri, büyükşehir ya da il belediyeleri olmamakla beraber biz nerede bu konuda bir çalışma yaparsak, AKP ve MHP’li arkadaşlarımızın kıymetli görüşlerine başvuruyoruz. Çünkü bu işler ortak akıl ve irade ile yönetilecek işlerdir.

Ayrıca bir ilave bilgi olarak, tabi bu sadece orman yangını ile mücadele değil orman alanlarının korunması, kent suçlarına karşı ormanların korunması noktasında, Sabancı Üniversitesinden çok değerli bir akademisyenimiz, çok uluslu bir dergide ve hakemli dergilerde yayınlanan makalesi, şu anda dünyanın gündeminde. Türkiye çok fazla bunu tartışamadı. Ama AKP’nin göreve geldi yerlerdeki, göreve geldiği gün ve bıraktığı gün arasındaki uydu görüntüler, uydu fotoğraflarında her yüzde 1’lik alanlardaki yönetimi devralmalarında orman varlığında yüzde 3,6’lık gerileme oluyor. Bu inanılmaz bir korelasyon.”

Kente karşı suçlarda, alınacak tedbirlerin alınmasında, orman varlıklarını korumaya yönelik çevreci, yeşil bir bakış açısından ülkeyi yönetenler ve onların yöneticileri, yerel yöneticileri mahrum durumdalar.

CHP’nin bu konudaki en üst düzeyde kararlılığını, partinin Genel Başkanı olarak ifade etmek istiyorum ki her bir metrekare yeşil alan hepimizin bu millete namus borcudur. Her bir çam ağacı, her bir makilik arazi, her bir maki bu memlekete bizim borcumuzdur. O yüzden hem imar planlarında, hem genişleme, şehirlerin büyüme perspektiflerinde, hem orman alanlarının artırılması, orman yangınlarına karşı tedbir ve yangın sırasındaki mücadelede pozisyonumuz kırmızı alarm pozisyonudur. Pozisyonumuz kentte doğaya, çevreye saygılı bir pozisyondur. Bunu buradan partinin genel başkanı sıfatıyla, yanmış bir ormanda, yüreği yanmış değerli yöneticilerimin varlığında bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bir daha böyle olayların yaşanmaması için herkesi bilhassa merkezi idaredeki muhataplarımızı birlikte çalışmaya, gayret vermeye ve ortaklaşmadan korkmamaya davet ediyoruz.”


 

 
Torbalı'daki tüp faciası kameralarda!
 
98. Gazi Koşusu’nun kazananı belli oldu
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Karşıyakalı 2 Temmuz 2024 Salı 09:18

Kriz belediyeciliği mi....! İzmir belediyen krizin kendisi....

Yorumu oyla      0      0  
izmir 2 Temmuz 2024 Salı 09:01

acilen çevre şehircilikle birlikte kentlerin büyüme oranlarına göre büyük ölçekli bir imar planına geçilmeli eski yerleşim yerleri gece kondulardan kurtulup bu bölgesel olarka istihdam alanları da düşünülerek yapı envanteri oluşturulmalı her bölgenin kendine ait bir istihdam alanı ve sahası olmalı her ilçede OSB ler kurulmalı ve lojistiği ile ilgili yollar tasarlanmalı gerek raylı sistemle gerek kara yoluyla lojistik ağı yaratılmalı 1930 lara geri dönülmeli ....... ileriyi istemiyoruz geri dönsek kafi bizleri dibe çeken siyasetlerinizle ileri medeniyetlerden çok gerileyen bir toplum haline getirildik sayenizde !!!

Yorumu oyla      0      0  
Kaptan 1 Temmuz 2024 Pazartesi 18:49

Filiz hanımın yakasındaki kayıt cihazı neyin nesidir yahu, bırakın bu reklam kokan hareketleri.

Yorumu oyla      2      1  
can can 1 Temmuz 2024 Pazartesi 16:57

sayın genel başkan izmir belediye başkanlarında son durum şu şekilde: enkaz devralan ibb başkanı çalışamamaktan, güzelbahçe belediye başkanı ise sürekli alanda olmasından dolayı vip dışında misafir kabul etmiyor. diğerleri maşallah gündüzleri lüzumsuz ziyaretlerden akşamları ise bitmeyen ziyafetlerden rakı masalarından başlarını kaldıramıyor. bu arada 3 ay bitti. henüz bir icraat yok. hepsi de hükümetin tasarruf genelgesine sığınıyor. bir köşe yazarının da dediği gibi tasarruf genelgesi chp'li bld başkanlarını kurtardı.

Yorumu oyla      4      1  
cemil bey nerede 1 Temmuz 2024 Pazartesi 16:46

Ortalık yangın yeri. Cemşl Tugay ortalıkta yok. Neden?

Yorumu oyla      5      0  
izmir 1 Temmuz 2024 Pazartesi 16:24

buca ,ibb ye git. işten atılanlara bak. su zammının hesabını sor. indirim olacaktı bindirim yaptınız, herşe elinzde patladı. böyle mi yöneteksiniz ülkeyi ..

Yorumu oyla      1      1  
NEDEN 1 Temmuz 2024 Pazartesi 15:45

AZİZ KOCAOĞLU ZAMANINDA İZMİR HALKI EN BEREKETLİ ZAMANI YAŞIYORDU, TUNÇ VE CEMİL UĞUR GETİRMEDİ.. AZİZ BAŞKAN ZAMANINDA 1 ÇANTA DOLUSU PEYNİR ÇEŞİTLERİ ERZAK VERİRDİ.. ŞİMDİ BUNLAR YOK... NEDEN ?

Yorumu oyla      0      2  
ege 1 Temmuz 2024 Pazartesi 13:32

Genel Sağlık Sigortası borçluları 10 milyona dayandı, 10 MİLYON TÜRK İNSANI BORÇLU, SURİ HASTANE ÜCRETSİZ TÜRKE AYLIK 601 TL

Yorumu oyla      5      3  
GSS İÇİN SUSMA, İŞSİZ EVLAT NEFES VERGİSİ KALDIRILSIN 1 Temmuz 2024 Pazartesi 12:09

BORSA VERGİ HAYIR, GENEL SAĞLIK SİGİRTASI TÜRK AİLE YAPISINA ÇOK ZARAR VERDİ, TÜRKÜ TÜRK YAPAN AİLEDİR, ANNE, BABA, ABİ , KARDEŞ ZENGİN İSE BİREY FAKİR İSE DEVLET NEDEN AYLIK 601 TL GSS BORÇLUSU YAPAR, 10 MİLYON VATANDAŞ DEVLET ZORLA HER AY 601 TL BORÇLU YAPIYOR..

Yorumu oyla      2      0  
657 1 Temmuz 2024 Pazartesi 11:21

sayın özgür özel sen bence bırak genel başkanlığı yemin ederim kemal abi daha adamdı adam gibi adamdı bize sözünde duran genel başkan ve sözünü tutan belediye başkanları lazım siz tencere kapak özgür cemil tamda tencere kapaksınız yerelde 1. parti oldunuz ama genelde olamayacaksınız çünkü ben ailem ve akrabalarım size verdiğine binlerce kez pişman oyunu ama bu seçim bir daha oluyor bir daha ki genel seçim önce tekrar AKP 1. olacak sizin sayenizde sizden ötürü oyum bu sefer REİS e

Yorumu oyla      5      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'daki tüp faciası kameralarda!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'in Torbalı ilçesindeki bir lokantadaki ...
88 bin 455 kişinin sigortası iptal edildi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2023 yılında yapılan denetimlerde, 1533 ...
Tüp faciasından ilk kareler!
Tüp faciasından ilk kareler!
 
İzmir'de sanayi tüpü faciası... 5 ölü, çok sayıda yaralı!
İzmir'in Torbalı ilçesinde şırdan satan bir restoranda patlama meydana ...
7 terörist etkisiz hale getirildi
Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde tespit ...
Yargıtay'dan boşanma davalarında emsal karar
Yargıtay, boşanmalara ilişkin emsal bir karara imza attı. Yargıtay 2. ...
 
200 metreden ölüme uçtu!
Siirt'te 64 yaşındaki sürücü Ali Özkan'ın kullandığı araç, 200 metrelik ...
Çeşme’deki yangının çıkış anı kamerada: Şüpheli tutuklandı
İzmir'in Çeşme ilçesinde dün makilik alanda sigara izmariti nedeniyle ...
İzmir için fırtına uyarısı!
İzmir genelinde, bugün ve yarın için kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiği ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva