HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Ekim 2011 Cumartesi - 10:39

Yazıyor...yazıyor....Cumhuriyet'in ilanını yazıyor...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 88’inci yıldönümünü Konak Belediyesi anlamlı, farklı ve İzmir’e yakışır bir etkinlikle kutladı. Cumhuriyet Meydanı’nda bir tarih yeniden canlandı; Cumhuriyet’in ilanının o dönemki gazetelerdeki yansıması günümüze taşındı.

Yazıyor...yazıyor....Cumhuriyet in ilanını yazıyor...

İZMİR - Konak Belediyesi, 30-31 Ekim 1923 tarihli Vatan, Vakit ve İkdam gazetelerinin derlemesiyle oluşturulan “29 Ekim özel gazetesi” ile Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutladı. Gazeteci yazar Vecdi Altay’ın arşivinden Türkçeleştirilerek hazırlanan gazete ile 88 yıl önce yaşanan ölümsüz sahneler bir kez daha hafızalara kazındı. Cumhuriyet’in ilanının duyurulduğu ilk gazetelerden oluşan sekiz sayfalık gazete, o yıllarda olduğu gibi gazete satan çocuklar tarafından dağıtıldı. Gazeteci çocuklar, “Yazıyoor… yazıyoor… Cumhuriyet ilan edildi! Yazıyoor…” diyerek ellerindeki gazeteleri ücretsiz dağıttı. Dönemin kıyafetlerini giyen çocuklar, bir devrimin başlangıcını, ilk günkü heyecanıyla yaşattı.
 
29 Ekim coşkusunu yaşayan İzmirliler kendilerini tarihin sayfalarında buldular. Gazeteyi ilgiyle okuyan vatandaşlar Konak Belediyesi’nin hazırladığı gazete sürprizi ile aynı heyecanı ilk günkü gibi yaşadıklarını ifade ettiler. 88’inci yılı böyle değerli bir çalışmayla kutlamanın İzmir’i onurlandırdığını belirten vatandaşlar Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a teşekkürlerini ilettiler.
 


“Halk adına kazanılan bir destan”
Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkı adına önemli, anlamlı ve değerli olan 29 Ekim günü Konak Belediyesi’nin düzenlediği programla tarihi bir havaya büründü. Önemli bir arşiv niteliği taşıyan ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken 29 Ekim özel gazetesi, İzmirlilerle birlikte yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Cumhuriyetin halk adına kazanılan bir destan olduğunu vurguladı ve şunları söyledi; “ Türkiye’de ve İzmir’de, Cumhuriyet’e inanan herkesin, hiçbir şekilde ödün vermeden koruduğu, koruyacağı ve belki de birinci derecede korumakla sorumlu olduğu en büyük mirası kuşkusuz, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’tir. Günümüzde sadece bir kelime olarak bizlere algılatılmak istenen Cumhuriyet, aslında halk adına kazanılan bir destandır. Zaman zaman da olsa, bugün ülkemizde farklı sorunlarla karşılaştırılarak bilinçli bir şekilde hırpalanmak, yıpratılmak istenen Cumhuriyetimiz, bu tartışmalardan kesinlikle arındırılmalı; bu en demokratik, katılımcı devlet modeline sıkı sıkıya sahip çıkmalı ve cumhuriyet karşıtı hareket, fikir ve unsurlara karşı tek vücut olunmalıdır.”
 
Halkın egemen olduğu Cumhuriyet yönetim düzeninin demokrasinin tam karşılığı olduğunu hatırlatan Başkan Tartan Cumhuriyet Bayramı’nı birlik ve beraberlik duygularıyla kutladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kurabiye 30 Ekim 2011 Pazar 11:53

Işık Dikicigil ne güzel özetlemişsin :)

Yorumu oyla      12      6  
Işık Dikicigil 29 Ekim 2011 Cumartesi 17:41

AKP LİLER CUMHURİYETİ KUTLAYIP, KUTLAMAMAKTA SERBESTTİR. BİZ CUMHURİYETİN ÇOCUKLARIYIZ. BİZ ATATÜRKÜN EVLATLARIYIZ. SİZ CEMAATİN

Yorumu oyla      18      7  
nilaysermikökkılınç 29 Ekim 2011 Cumartesi 11:08

Fotoğraftaki çocuklar ,balonlar,bayraklar okurun yüzünü gülümsetiyor. Gözlerimiz geçit törenlerini de arıyor ama yine de Cumhuriyet Bayramı'nı farklı bir uslupla kutlayan KonaK Belediyesi ve Başkanı Sn.Harkan Tartan'a teşekkürler.Halk olarak da zaten kutluyoruz.Kutlayacağız.İstanbul Kadıköy Belediyesi de fener alayı geçidinin Bağdat Caddesinde yapılacağını açıklamıştı.Cumhuriyet Bayramımız tüm Türkiye'ye kutlu olsun !

Yorumu oyla      20      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’nın yardım tırları yola çıktı
Bayraklı Belediyesi ve duyarlı vatandaşlar tarafından Van’daki depremzedeler ...
Karabağlar Van için 6 tır yardım topladı
Karabağlar Belediyesi’nin, Kızılay Karabağlar Şubesi işbirliğiyle, Van’daki ...
Tartan çocuk senato üyeleriyle Ata’yı ziyaret etti
Konak Çocuk Senatosu üyeleri Cumhuriyet’in 88. yıl kutlamaları çerçevesinde ...
 
İzmirli yüreğini koydu, yardımlar dağ oldu
Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği “İzmir bizim Van bizim” adlı ...
İzmir’in 31. ilçesi 'Çandarlı'
Yakaladığı ekonomik ve ticari başarılarla son yıllarda adından söz ettiren ...
Karşıyaka'dan Van'a 5 tırlık yardım eli
Karşıyaka Belediyesi, geçtiğimiz hafta sonu Van’da meydana gelen deprem ...
 
Cumhuriyet Bayramı Bayraklı'da kutlandı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni çerçevesinde Bayraklı da düzenlenen ...
Sinan Baydar'a soruşturma yok
Siyasi faaliyetlerde bulunduğu gerekçesi ile hakkında inceleme başlatılan ...
Menemen Katı Atık Tesisi mahkemelik oluyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen’de yapılması planlanan Katı Atık ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva