HABERLER>POLİTİKA
28 Haziran 2011 Salı - 13:31

Ve CHP yemin etmedi

CHP, Meclis'e gitme ama yemin etmeme yönünde karar aldı. Kararı Genel Başkan Kılıçdaroğlu açıkladı. Bu arada Kılıçdaroğlu'nun MYK toplantısında ''Sarı öküzü vermeyeceğiz'' dediği öğrenildi.

Ve CHP yemin etmedi

ANKARA - Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye edilmemeleri sonrasında CHP kararını verdi. CHP Meclis genel kuruluna katıldı ancak yemin etmedi.
 
Karar sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'te bir açıklama yaptı.
 
Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Partimiz 2002 yılında nasıl demokrasinin, millet iradesinin, seçme ve seçilme hakkının savunucusu olarak hakkında kesin yargı kararı olduğu için vekil olamayacak Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili ve başbakan olmasını sağlayan düzenlemelere katkı sağladıysa, bugün de hakkında hiçbir mahkumiyet kararı olmayan arkadaşlarımızın yemin etmelerini ve yasama görevine katılmalarını istiyoruz.
 
CHP olarak biz milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için ek bir ayrıcalık ve dokunulmazlık istemiyoruz. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. CHP olarak biz milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için ek bir ayrıcalık ve dokunulmazlık istemiyoruz. Yargılanmasınlar da demiyoruz. Af talebi de söz konusu değil. Mahkum olmamış, seçilme engeli bulunmayan, savcılıktan, YSK'dan 'vekil olabilir' diye belge almış, analarının ak sütü gibi temiz oylarla seçilmiş ve mazbatalarını almış bütün arkadaşlarımızın yemin etme hakkının gasp edilmesine karşı çıkıyoruz. Bizim bu duruşumuz seçmene ve onun oyuna yani milli iradeye duyduğumuz saygının gereğidir.
 
HANGİ ERDOĞAN KONUŞUYOR?
Önüne geleni üç satırlık gerekçeyle tutuklayan ancak tahliye etmemek için 9 sayfa gerekçe yazan yargı anlayışına 'hayır' diyoruz. Hiçbir kimsenin adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesini istiyoruz. Demokrasi inancımız nedeniyle hiçbir AKP'liye başka 'bir aday bulamadınız mı' diye sormadan Sayın Erdoğan'a başbakanlık yolunu açan parti yöneticileri olarak başbakana soruyoruz. Hangi Erdoğan konuşuyor? Milli iradeyi savunan mı, yoksa milli iradeye karşı çıkan Erdoğan mı?
 
ONLARIN DAĞITTIĞI ADALET, ADALET DEĞİLDİR
CHP sadece kendi arkadaşlarına değil, her koşulda demokrasiye saygının gereği olarak aynı durumdaki diğer vekillere yapılan haksızlığa da karşıdır, karşı olmayı sürdürecektir. Başbakandan temel farkımız budur. Başkanlığını Adalet Bakanlığı'nın yaptığı HSYK'nın atadığı kişilerin dağıttığı adalet, adalet değildir. Kararlarını hukukun evrensel ilkelerine ya da anayasaya göre değil de iktidar mensuplarının çıkarlarına göre veren yargıçların görev yaptığı ülkede demokrasiden söz edilemez.
 
ARKADAŞLARIMIZA YEMİN YOLU AÇILMADIKÇA...
Demokrasiyi, cumhuriyeti, insan haklarını savunmayı ilke edinmiş CHP vekilleri olarak, halkın seçtiği vekillerin yemin etmesine izin vermeyen antidemokratik ve hukuk dışı uygulamaların parçası olmayacağız. Bu anlayış, ilke ve demokrasi inancıyla yeminleri engellenen milletvekili arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz CHP vekilleri de yemin etmeyeceğiz."

'BİZ ARKADAŞLARIMIZI SATMAYIZ'
Kılıçdaroğlu, daha sonra yaptığı açıklamada ise Engin Alan’ın tahliye edilmemesine rağmen yemin etme kararı alan MHP’ye göndermede bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz arkadaşlarımızı satmayız” diye konuştu. 

'ÖNCE TEKLİFLERİNİ ORTAYA KOYSUNLAR'
Başbakan Erdoğan Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına karşılık "Önce tekliflerini ortaya koysunlar, biz sonra konuşacağız." dedi. 

ÇİÇEK'TEN RANDEVU TALEBİ
AKP, CHP ve MHP'den randevu istedi. Kılıçdaroğlu randevuya olumlu yanıt verdi. CHP'nin TCK'nın tutukluluk hallerini düzenleyen yasa maddesine 'Milletvekili seçilenlerin tutukluluk hali kaldırılır' ibaresinin eklenmesini ya da tutukluluk sürelerinin 2 ya da 3 yılla sınırlandırılması önerisini getireceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu yarın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i kabul edecek.
 
Kılıçdaroğlu, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in randevu talebinde bulunduğunu ifade ederek, kendisine olumlu yanıt verdiklerini söyledi. Çiçek, Kılıçdaroğlu’nu yarın saat 11.00’de TBMM’deki makamında ziyaret edecek.
 
OKTAY EKŞİ TEKLİF VERECEK
Kılıçdaroğlu TCK'nın tutukluluk halllerini düzenleyen maddesiyle ilgili olarak CHP'nın tek yemin eden vekili olan Oktay Ekşi'nin değişiklik teklifi vereceğini açıkladı...
 
Kulislerden sızan bilgilere göre CHP'nin yasaya 'Milletvekili seçilenlerin tutukluluk hali kaldırılır' ibaresinin eklenmesini ya da tutukluluk sürelerinin 2 ya da 3 yılla sınırlandırılması önerisini getireceği belirtiliyor. (Hürriyet,NTV,AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 29 Haziran 2011 Çarşamba 11:11

Dünya'ya rezil olan ibrahim, PKK teröristi aysel tuğluk içerden çıkarkan şehit analarına rezil olmadıkta, sen kendi semtinden çıkamayan ibrahim dünyaya rezil olduğumuzu utanmadan nasıl söyleyebiliyosun. Arkadaşlarını satanı bizde satarız, Balbay'ı satanı bizde satarız. Ben bilakis oyumu balbay'a verdim ve beni temsil etmesi için derhal mecliste olmasını istiyorum.

Yorumu oyla      13      6  
ibrahim 29 Haziran 2011 Çarşamba 09:05

benim kızdığım dünyaya rezil olduk bidaha chp nin ismini bile almıcam

Yorumu oyla      12      7  
kandil 29 Haziran 2011 Çarşamba 00:40

chp kendini bdp ile eşleştirdi bugün kandil manevi bir gün ama bunlar manevi değeri olmayan kandile gidecekler galiba beraber hareket ettiklerine göre orada bir hükümet kurarlar

Yorumu oyla      13      9  
Asya Hazal Selçuk 28 Haziran 2011 Salı 14:09

Bu tepkiyi sonuna kadar destekliyorum. Millet iradesini hiçe saymak gibi eleştirilerde bulunanlara hatırlatmak gerekiyor ki Balbay ve Haberal da millet iradesiyle seçilmiş vekillerdir, bu noktada millet iradesinin bütünlüğü için yemin etmeme kararı gayet yerinde. MHP'nin de net bir tavır ortaya koyarak tepki göstermesi gerekiyor ancak kalıplaşmış yapının getirdiği sınırı geçemiyor. Cumhuriyet Halk Partisi vekillerine sonuna kadar sahip çıkacaktır ve bu kararıyla millet iradesine de gerçek ve tam anlamda sahip çıkacağını göstermiştir. Kayıtsız şartsız ulusal egemenlik hakkını kaybetmiş olan Türkiye Cumhuriyeti için duruşundan taviz vermeyen Sayın Başkan Kılıçdaroğlu'nu ve vekillerimi ayakta alkışlıyorum. Yapılması gerekeni yaptılar.

Yorumu oyla      17      6  
derya kana 28 Haziran 2011 Salı 14:07

gürsel tekin izmirde kürt kökenli vatandaşlarımızdan oy alabilmek adına bdp muş milletvekili nuri yaman ın damadı(kızının eşi)aşkın türeliyi 4 . sıradan chp milletvekili olarak meclise yolladı. bugün vefat eden nuri yamanın ölümü umarım chp nin bdp nin eteğinden tutmasınında sonu olur.

Yorumu oyla      15      8  
yorum sever 28 Haziran 2011 Salı 13:41

bak baykalı dinleyince adam gibi duruş sergileyebiliyorsun..sakın sorozcuları dinleme

Yorumu oyla      14      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan İzmir’e teşekküre geliyor
İzmir’deki seçim performansından memnun olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ...
Kılıçdaroğlu'na destek verdi
Deniz Baykal’dan meclis’teki yemin etme tartışmaları konusunda Kemal Kılıçdaroğlu’na destek geldi.
Yine tahliye çıkmadı
Milletvekili seçilen Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın 13. Ağır Ceza ...
 
‘Söz verirse yemin ederiz’
Bugünkü kritik Meclis açılışı öncesinde konuşan CHP Genel Başkanı, Başbakan’ın ...
İşte kritik MGK'nın ayrıntıları
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplandı. ...
Rapor sırası MHP İzmir'de
CHP gibi seçimlerde beklediği alamayan MHP’de de alınan başarısızlığın ...
 
'Kurultay istiyorum'
Küçük Menderes Havzası’nın Başbakanı olarak nitelendirilen 50 yıllık deneyimli ...
Kritik yemin kararı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yarın Meclis’e gideceklerini, ancak yemin ...
Bizi tek bir şartla bırakırlar...
MHP'nin Silivri'de yatan Milletvekili Engin Alan, tahliyesiyle alakalı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva